Tipy na víkend: Dny železnice, dřevorubecké mistrovství nebo Jablkobraní

22. září 2017

Kde si užít víkend? Třeba u pražské Obory Hvězda, kde se odehraje rekonstrukce bitvy na Bílé hoře. Ještěd slaví 44. výročí otevření vysílače a chystají se velkolepé oslavy. V Tasicích vám mistři skláři ukážou, co umí, a na brněnský Špilberk míří skřeti. Hezký víkend!

Praha: Pražský železniční den, Dyzajn market i rekonstrukce bitvy na Bílé hoře

Na nádraží Praha Smíchov si v sobotu užijte Pražský železniční den, který bude spojený s oslavami 25. výročí zapojení železnice do systému pražské integrované dopravy. Odjezd vyhlídkového parního vlaku po pražském železničním uzlu je naplánován na 9.30. Po příjezdu v 11.00 se můžete těšit na křest jednotky řady 471 v novém nátěru 25 let železnice v PID.

V pražském MeetFactory najdete o víkendu festival s názvem Příští vlna/Next wave, který uvádí divadelní, hudební, taneční, literární i výtvarnou alternativu. Festivalovým místem bude také Nákladové nádraží Žižkov, kde bude v sobotu uvedena další část autorského cyklu Miroslava Bambuška Písně o zemi.


Na pražském náměstí Václava Havla začíná v sobotu dvoudenní podzimní Dyzajn market.

Komorní autorské představení pro tři herce a jednu tanečnici doprovázené živou hudbou v podání skladatele a výtvarníka Vladimíra Franze je podle autora divadelní básní, performancí o návratu k základním lidským hodnotám.

Pojďte se o víkendu podívat k pražské Oboře Hvězda. Uvidíte rekonstrukci bitvy na Bílé hoře z roku 1620. Chystají se také šermířské ukázky, kejklíř, hudební vystoupení, dobové tržiště, výcvik jednotek a další. Samotná bitva propukne v sobotu i v neděli v 15.00.

Na zahradě pražské Werichovy vily je k vidění výstava fotografií Prahou Václava Havla. Inspirací jí byla stejnojmenná kniha historika architektury Zdeňka Lukeše, která na dvojicích fotografií představuje budovy a události spjaté s rodinou Václava Havla, které se v nich odehrály.

Čtěte také

Výstava na deseti panelech ukazuje také Tančící dům a Havlův rodný dům na Rašínově náměstí nebo kavárnu Slavia. Havel podle pořadatelů chodil i do Werichovy vily, která výstavu hostí, za básníkem Vladimírem Holanem.

Středočeský kraj: Vojenský dětský den, záchranáři v Dobříši a Spider-Man nebo stormtroopeři v Poděbradech

Ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech na Benešovsku navštivte Dětský den věnovaný 100. výročí vzniku spojovacího vojska.

Ve Velkých Popovicích si nenechte v sobotu ujít výstavu Automobily Tatra od Ringhofferů po současnost. K vidění bude mimo jiné původní Tatra 87 cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, kterou výjimečně zapůjčí Národní technické muzeum.

Pohled do interiéru Tatry 87

V Dobříši na fotbalovém hřišti najdete v neděli od 14 hodin zábavné odpoledne se složkami Integrovaného záchranného systému.

V Poděbradech se v neděli sejdou v Muzeu filmových legend a blízkém okolí cosplayeři (označení vzniklé spojením anglických slov costume a play), kteří vám předvedou své propracované kostýmy. K vidění budou nejen lovci Predátoři, vetřelec, Transformer, Spider-man nebo Joker, ale i postavy z filmové série Hvězdné války nebo z Disneyho pohádek.

Jihočeský kraj: Pardál Fest, charitativní vodácký triatlon a Bezpečná Šumava

V Českých Budějovicích se v sobotu chystá třetí ročník rockového festivalu Pardál Fest, zahraje osm kapel: The Snuff, Zoči Voči, Trautenberk, Tlustá Berta, Debill Heads, Rybičky 48, Arakain a Dymytry. Festival začíná na Výstavišti ve 13 hodin.


V Sezimově Ústí je o víkendu Den otevřených dveří ve vile Hany a Edvarda Benešových.

Prezentační akce Integrovaného záchranného systému Bezpečná Šumava začíná v sobotu ve Slunečné u Prášil v 10 hodin. Na programu budou dynamické ukázky a představení technického vybavení složek IZS.

Vydejte se v sobotu do Veselí nad Lužnicí na vodácký triatlon na podporu lidí s epilepsií. Závod je upravený tak, aby se ho mohli zúčastnit i pacienti s epilepsií – místo plavání pádlují na lodích. Závod se skládá z běhu na 3 kilometry,12 kilometrůjízdy na kole a 2 kilometrů pádlování. Start je ve 13 hodin v pískovně.

Čtěte také

Plzeňský kraj: Den Českého lesa, zamykání řeky nebo Víkend otevřených ateliérů

Trubači Kolowratových lesů zahájí v sobotu v 10 hodin Den Českého lesa 2017. Akce začíná v 10 hodin ve Vesnickém muzeu v Halži na Tachovsku.

V Tachově budou vodáci zamykat řeku Mži. Plavba začíná v sobotu v 11 hodin u mostu pod přehradou Lučina a končí pod Tachovem ve vodácké loděnici u Minerálky, kde se také zamkne řeka.

Správné vodáky neodradí ani nepřízeň počasí

Celkem 77 výtvarníků ukáže tuto sobotu a neděli zdarma své tvůrčí prostory na 48 místech Plzeňského kraje. Víkend otevřených ateliérů umožní poznat osobně ty, kdo tvoří v jejich okolí, seznámit se s výtvarnými technikami a zkusit sami tvořit.

Kromě Plzně se představí malíři, sochaři, designéři, keramici, fotografové, módní návrháři, šperkaři, karikaturisté a grafici v Klatovech, Přešticích, Horní Bříze, Břasích, Staňkově, Nových Mitrovicích, Chválenicích, Starém Plzenci, Zruči-Senci, Plzni-Křimicích a Plzni-Újezdě.

Na zámku Nebílovy na Plzeňsku najdete v sobotu tradiční Zámecké vinobraní. Začíná ve 13 hodin a dorazí malí vinaři z Velkých Pavlovic, cimbálovou muzikou Lašár a Presúzním mužáckým sborem z Velkých Pavlovic.

Čtěte také

Výstavu 51 grafických prací muzikanta a nositele Nobelovy ceny Boba Dylana můžete vidět v Západočeském muzeu v Plzni. Jde o jeho skici, které si kreslil tužkou při svých cestách po venkově. Od 50. do 80. let vytvořil asi 300 kreseb.

Až do konce roku si můžete v plzeňském DEPO2015 zdarma prohlédnout ukázku tvorby plzeňského výtvarníka Benedikta Tolara. V Plzni je známý díky působení na místní Fakultě designu a umění, je také autorem několika artefaktů v areálu depa. Při výstavě nazvané Škoda budete mít také možnost vidět vznik nových autorových děl.

Ještěd

Liberecký kraj: 44 let Ještědu a Svátek luku a nože na Sychrově

Velké oslavy se na sobotu chystají na Ještědu. Letos totiž uplyne 44 let od otevření vysílače a horského hotelu Ještěd.

Na zámku Sychrov se v sobotu koná akce nazvaná Svátek luku a nože. Její součástí jsou vystoupení profesionálů s ukázkami středověké, japonské, indiánské a bojové lukostřelby.

Královéhradecký kraj: Jiřinkový ples, výročí Královédvorského rukopisu i Dny živé archeologie ve Všestarech

Česká Skalice zve v sobotu na Jiřinkový ples, který je součástí letošních Jiřinkových slavností. Ty se poprvé konaly v roce 1837. Jiřinkové slavnosti 2017 vyvrcholí 28. září posvícením a dožínkami.

Akce Rukopisné dny připomene o víkendu 200. výročí nalezení Rukopisu Královédvorského. Zajeďte do Dvora Králové nad Labem.


V Turnově můžete v neděli na hradě Valdštejn oslavit odpoledne narozeniny Albrechta z Valdštejna.

Kostelec nad Orlicí láká v sobotu na druhý ročník Food festivalu. Návštěvníci mohou ochutnat jídla francouzské, japonské, asijské a španělské kuchyně a nejrůznější speciality, například i cvrčky na másle. Food festival najdete do 14 hodin v areálu parku Nového zámku.

V Peci pod Sněžkou si nenechte v sobotu ujít tradiční soutěž ve vaření nejlepšího guláše nazvanou Krakonošův guláš.

Dny živé archeologie vás o víkendu čekají v Archeoparku Všestary pod názvem Oslněni bronzem a sluncem. Součástí bude ukázka slévání bronzu, kovotepectví doby bronzové nebo barvení látek.

Čtěte také

Rakouský soubor Concilium musicum Wien vystoupí na slavnostním zámeckém koncertu v Náměšti nad Oslavou. Akce s názvem Slavnost s varhanami, trubkami a tympány se uskuteční tuto sobotu od 17 hodin. Sólistou večera bude varhaník Peter Frisée, který v závěru přednese třívětý varhanní koncert D-dur Josepha Haydna.

Pardubický kraj: Historické stroje v Žamberku, Kladruby naruby a Den železnice v České Třebové

Muzeum starých strojů v Žamberku na Orlickoústecku zpřístupnilo novou stálou expozici. Návštěvníci uvidí v pohybu parní lokomobilu i zařízení poháněné elektřinou. Všechny exponáty jsou funkční.

Lokomobila v renovaci

Expozice je rozdělená na dvě části. V přízemí budovy ve dvorním traktu areálu je hlavním exponátem lokomobila z roku 1901, která pohání celou dílnu, kovárnu a truhlárnu. Součástí je i dynamo na výrobu elektřiny. Kromě toho výstava ukazuje šlapací vrtačky nebo soustruhy.


V Národním hřebčíně Kladruby nad Labem se na sobotu chystá zábavné rodinné odpoledne Kladruby naruby.

Nedělní oslavy Dne železnice připravili i v areálu železniční stanice Česká Třebová. Těšit se můžete například na jízdy zvláštních vlaků mezi depem a stanicí, představení motorové jednotky RegioShark, nehodový jeřáb, výstavu lokomotiv na malé točně nebo si můžete vyzkoušet trenažér lokomotivy.

Vysočina: Jablkobraní v Náměšti nad Oslavou nebo skláři v Tasicích

V sobotu vás v Náměšti nad Oslavou čeká Jablkobraní – soutěžní výstava ovoce, zeleniny, květin a ostatních zahradnických výpěstků. I pro děti je připravena zábava a pro každého návštěvníka praktický dárek.

V Humpolci si v sobotu nenechte ujít oslavy 130. výročí založení zemědělského školství ve městě s prohlídkou školy, botanické zahrady a školního statku. V 11.00 projde městem slavnostní průvod.

Čtěte také

Huť Jakub v Tasicích zve v sobotu od 10 hodin na program s ukázkami sklářské výroby, jehož součástí bude ve 14.00 zahájení výstavy uměleckého skla Zdeňka Kunce. Výstava se koná na podporu obnovy areálu huti, která je národní kulturní památkou.

Olomoucký kraj: Extrem Food festival, Historická kafírna i pocta Jiřímu Suchému

Cizokrajné pokrmy, prodej exotických surovin, ale také nevšední kuchařské ukázky a bohatý doprovodný program – to všechno v sobotu nabídne druhý ročník Extrem Food festivalu. Najdete ho od 10 hodin v letním kině v Olomouci.

Hrad Šternberk

Na hradě Šternberk navštivte v neděli zábavně gurmánský program Historická kafírna. Na hrad zavítá principál studia Bez Kliky, výřečník a milovník dobré kávy Roman Prokeš. S sebou přiveze mimo kávy i historickou pražičku z dob rakouské monarchie, ve které si návštěvníci hradu budou moci sami vyzkoušet práci mistra pražiče. Dále bude připraveno povídání o historii kávy a ochutnávky kávy vařené v džezvě či kávy filtrované.

Herci, zpěvákovi, textaři i výtvarníkovi Jiřímu Suchému je věnována nová výstava v prostorách Vlastivědného muzea v Olomouci. Nese název Jiří Suchý 85+ a připomíná tak symbolicky nadcházející umělcovy 86. narozeniny.

Čtěte také

Komorní výstavě dominují autorovy litografie, její součástí jsou ale také jeho sběratelské předměty či plakáty z představení divadla Semafor. Jiří Suchý je vášnivým sběratelem například historických přileb, fotografií, svatých obrázků či gramodesek.

Jihomoravský kraj: Dřevosochání v Řečkovicích, skřeti na Špilberku a historická BMW ve Slatině

V Brně si v sobotu užijte akci Den s Lesy. Najdete ji v areálu U Mravence Lesíka v Řečkovicích. Na programu je od 10 hodin mimo jiné hravá naučná stezka s lesní tematikou, výcvik dravců, dřevosochání, exhibice s motorovou pilou, stromolezení, ukázka lesnických strojů včetně ukázky jejich využití v lese.

Stromolezení (ilustrační snímek)

Do světa skřetů podobných těm z Pána prstenů se v sobotu dostanete na festivalu k zahájení výstavy Jeden kmen na brněnském hradě Špilberk. Akce začíná ve 13.30.

V Brně je v provozu Muzeum historických vozů BMW, které podle jeho majitele Miloše Vránka patří mezi největší v Evropě. Sběratel vozů a zakladatel firmy Renocar Vránek v jedné z hal ve Slatině vystavuje deset historických vozů. Vstupné pro zájemce je zdarma. Mezi vozy je například model zvaný Dixi z roku 1928. Za zmínku stojí i modely BMW327 a329 v provedení Cabrio z 30. let.

Moravskoslezský kraj: Mistrovství ČR v dřevorubectví, Národní den železnice v Bohumíně i Cyklosvětluška

Festival dřeva a Mistrovství ČR v dřevorubectví Stihl Timbersports se odehraje v sobotu na Slezskoostravském hradě v Ostravě.

V Bohumíně se v sobotu konají oslavy Národního dne železnice. Na náměstí T. G. Masaryka v Bohumíně budou v rámci letošního ročníku také železniční trhy. Na místě si budete moci prohlédnout a zakoupit různorodý sortiment předmětů s železniční tématikou.

V prostorách bývalých pokladen v nádražní budově si budete moci prohlédnout modelové kolejiště z dílny Klubu železničních modelářů Ostrava. Další modelová kolejiště budete moci vidět také v rámci prezentace exponátů v areálu depa. A těšit se můžete také na hudební vystoupení nebo noční show.

Dům kultury Akord spolu s městským obvodem Ostrava-Jih, a letos také za podpory HC Vítkovice Ridera, bude již podruhé pořádat charitativní cyklojízdu Bělským lesem – Cyklosvětluška aneb Světýlka naděje. Tentokráte na podporu Hospice sv. Lukáše v Ostravě-Výškovicích. Akce se uskuteční v sobotu 23. září od 17 hodin.

Lampiónový průvod

Přijďte se svými dětmi v sobotu podpořit nevidomé děti v lampionovém průvodu pro Světlušku na hradě Starý Jičín. Pro ty nejmenší je na hradním nádvoří připravena veselá loutková pohádka a pro ostatní interaktivní program, kde si mohou vyzkoušet Život ve tmě. A pozdě večer se můžete těšit na zajímavé překvapení.

Zlínský kraj: Mistrovství v pojídání halušek, restrospektiva Jiřího Koláře a Jablečná slavnost v Hostětíně

Do Liptálu na Vsetínsku se v sobotu vydejte na mistrovství Valašska a Lašska ve vaření a pojídání brynzových halušek. V 15 hodin začne folklorní koncertní program. A v Uherském Hradišti v areálu Skanzen Rochus najdete v sobotu od 10 hodin Slovácký festival chutí a vůní.


V Buchlovicích najdete v neděli Trh v podhradí.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně představuje díla Jiřího Koláře. Výstava je koncipovaná jako průřez Kolářovým dílem.

A v Hostětíně na Uherskohradišťsku vás v neděli čeká Jablečná slavnost. Od 11 hodin nabídne na návsi řemeslný jarmark, výstavu domácích jablečných moučníků i jejich prodej, přehlídku regionálních odrůd ovoce a zábavný program.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu