Tipy na víkend: Evropské dědictví, Dvořák v Nelahozevsi a Řeka má duši

8. září 2017

Ještě nevíte, co podniknout o víkendu? Nejrůznější památky otevírají své brány, začínají Dny evropského dědictví, a tak můžete nahlédnout třeba do Staré čistírny odpadních vod v pražské Bubenči a vyšplhat tam na komín. Nebo se vydejte na Kuks na Kuronské slavnosti a do Jesenice za nejchutnějším štrúdlem.

Praha: VyšeHrátky, Dožínky na Letné nebo Ladronkafest 2017

Užijte si s dětmi celý víkend na pražském Vyšehradě, kde najdete interaktivní divadelní festival VyšeHrátky. Co vás čeká? Divadelní bojovka, pohádky, workshopy, promítání, dílny, koncert a mnoho dalšího.

Národní technické muzeum v sobotu pro návštěvníky zdarma zpřístupní tři objekty – hlavní budovu muzea na Letné, Centrum stavitelského dědictví Plasy a Železniční depozitář v Chomutově. Připojuje se tak ke Dnům evropského dědictví, které se každoročně v září v Evropě pořádají a jejichž cílem je přiblížit široké veřejnosti národní kulturní dědictví, a také k akci Dožínky na Letné.

Speciální program v rámci Dnů evropského dědictví se v sobotu chystá také ve Staré čistírně odpadních vod v pražské Bubenči. Návštěvníky čeká prohlídka s průvodcem, ukázka provozu původních parních strojů, plavba na Převozníkově prámu v podzemních usazovacích nádržích a jištěné výstupy na komín.

Senát otevírá v sobotu od 15 hodin Valdštejnskou zahradu. K procházce se senátory tam zahraje v 15:10 kapela Hradišťan a od 16:45 pak petra Janů s kapelou Amsterdam.

V pražském parku Ladronka v sobotu v 11 hodin startuje 16. ročník festivalu volnočasových a sportovních aktivit Ladronkafest 2017. Vystoupí zpěvačka Tonya Graves, rapper Johny Machette a vítězové soutěže nadějných studentských kapel. Festival končí ve 20:00.

Usedlost Ladronka bývala také zájezdním hostincem, i dnes se tu můžete občerstvit

Na pražském Výstavišti najdete v sobotu třetí ročník Dne integrovaného záchranného systému, na kterém záchranáři z celé ČR předvedou ukázky zásahů i unikátní techniku v krizových situacích.

V pražském Vnitroblocku pokračují v sobotu od 10 hodin Slou Fashion Days v rámci oficiálního doprovodného programu Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Součástí bude v 18:00 diskuse o transparenci v módním průmyslu, činnostech celosvětové kampaně Fashion Revolution za účasti jeho zakladatelky a koordinátorky Carry Somersové.

Čtěte také

Národní technické muzeum v Praze vystavuje jachtu Niké, kterou postavil ve sklepě panelákového bytu v Bohumíně Richard Konkolski a v polovině 70. let s ní obeplul svět.

Šlo o mimořádný sportovní i cestovatelský úspěch – ve své době byla jeho plachetnice druhou nejmenší lodí, která takovou cestu zdolala, a Konkolski prvním Čechem, který ji samostatně uskutečnil. Niké bude vystavena do konce roku, což doprovodí projekce dokumentárních filmů.


Výstavu obrazů koní a historického vybavení souvisejícího s chovem a využíváním koní najdete v knihovně Antonína Švehly ve Slezské ulici v Praze.

Na výstavě v knihovně Antonína Švehly uvidíte 40 obrazů koní od předních českých malířů z přelomu19. a20. století. Díla například od Ludvíka Vacátka, Emila Kotrby nebo Jana Ferdinanda Pistoriuse spolu s dobovými veterinárními pomůckami.

Na Nové scéně Národního divadla v Praze najdete výstavu malíře, grafika a ilustrátora Jiřího Votruby. Autor známý svou typickou kresbou z mnoha upomínkových předmětů prodávaných v centru Prahy se věnuje také volné tvorbě. Aktuální výstava se jmenuje Male/Female a Votruba na ní představuje díla, v nichž se dotýká tématu krásy, lásky, svodů i lidské jedinečnosti v globalizovaném světě.

Středočeský kraj: Dvořákova Nelahozeves, Štrůdlové slavnosti nebo Příbramská svatohorská šalmaj

Středočeská galerie v Litoměřicích zve na den otevřených dveří. Po celý den bude volný vstup do všech expozic Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích včetně Galerie a muzea litoměřické diecéze a Expozice naivního umění a art brut. Bývalý jezuitský kostel Zvěstování Panně Marii bude otevřen od 11.00 do 17.00.

V sobotu 9. září se v rámci Dnů evropského kulturního dědictví otevře a na jeden den zpřístupní široké veřejnosti další část úžasného a dosud nepoznaného mělnického podzemí. Od 9.00 do 17.00 hodin bude možnost si prohlédnout sklepy domu č. p. 5 a č. p. 11 na náměstí Míru v Mělníku. Sklepní prostory těchto dvou domů dosud nikdy nebyly pro veřejnost otevřeny.

03536311.jpeg

Na neděli se chystá 66. ročník tradiční oslavy narození oblíbeného hudebního skladatele Dvořákova Nelahozeves. Zahrnují pietní akt u Dvořákovy sochy, koncert v Památníku, dětskou dílnu a bohoslužbu v kostelíku sv. Ondřeje.

Čtěte také

Do muzea v Jesenici na Rakovnicku zamiřte v sobotu na Štrúdlové slavnosti. Zapojit se můžete i do soutěže o nejhezčí a nejchutnější vlastnoručně upečený štrúdl.


V hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích na Kladensku začíná v sobotu ve 14 hodin oslava Dne horníků.

Do Příbrami vyjeďte v sobotu na slavnosti hudby, tance, divadla a lidových řemesel Příbramská svatohorská šalmaj. Dobový průvod vyráží v 9:30 z náměstí a zamíří na Svatou Horu k přivítání historické postavy Arnošta z Pardubic.

Jihočeský kraj: Trocnovské slavnosti, středověké Kašperské Hory nebo výročí Podolského mostu

V Borovanech na Českobudějovicku si v sobotu užijte Trocnovské slavnosti. Akce připomene 500. výročí od počátku reformace církve, kdy Martin Luther zveřejnil svých 95 tezí.


Vydejte se v pátek a v sobotu na Šumavu. Najdete tam historické slavnosti města Kašperské Hory.

V Kašperských Horách je připraven bohatý program pro děti i dospělé. Těšit se můžete na setkání s historickými osobnosti, středověkou hudbu a tanec, šermířské souboje, divadelní představení, ohňovou show a v závěru i na ohňostroj.

Na náměstí budou k vidění a možná i k vyzkoušení některá středověká řemesla jako lazebna, mincmistr, švec, truhlář, košíkář, tesař, tkadlec, provazník, hrnčíř a další. Ve vestibulu kina budou připravené dřevěné interaktivní hry pro celou rodinu od Dřeváku z Modravy, v parčíku pod kinem se můžete podívat na ukázky prací dřevořezbářů – vyřezávání motorovou pilou.

Podolský most představuje vrchol československého mostního stavitelství první poloviny 20. století

Právě letos v září uplyne 75 let od chvíle, kdy se první auta projela po Podolském mostě v jižních Čechách. Stavba, která získala řadu architektonických ocenění, představuje vrchol československého mostního stavitelství první poloviny 20. století. Prácheňské muzeum v Písku připomíná půlkilometrový železobetonový silniční most přes Vltavu výstavou nazvanou Brána do nebes.

Ústecký kraj: Hornická pouť, otevřený pivovar i velká vodní díla

V rámci Dnů evropského dědictví můžete v sobotu navštívit některá vodní díla Povodí Ohře. Den otevřených dveří bude na vodním díle Skalka, Březová, Kamenička, na jezu Terezín a v úpravně vody III. Mlýn.

V sobotu otevře zdarma své dveře návštěvníkům pivovar Velké Březno. Připravena je muzika, soutěže i prohlídky nového distribučního centra.

Varna - srdce pivovaru

Jirkovská hornická pouť slibuje zábavu pro celou rodinu. Program potrvá po celou sobotu a vystoupí při něm kromě jiných také Jaroslav Uhlíř, skupina Visací zámek nebo Rangers. Po celý den budou přichystány také pouťové atrakce, prodejní stánky a občerstvení.

Liberecký kraj: Veteráni v Liberci, Horolezecký festival v Turnově a ukázka bitvy ve Vesci

V Liberci si v sobotu nenechte ujít přehlídku historických automobilů u příležitosti 111. výročí od vyrobení prvního automobilu v Liberci, ve 12.00 startuje pamětní jízda. První automobil vyrobil v Liberci v Barvířské ulici v roce 1906 Christian Linser.


V Turnově najdete v sobotu Horolezecký festival.

Sportovní areál Vesec zve v sobotu na Dětský den s ukázkou válečné bitvy, do které se zapojí přes 150 nadšenců z vojenských klubů. Předlohou pro rekonstrukci bitvy se staly veřejnosti dosud málo známé historické události z roku 1944 spojené s obléháním severofrancouzské pevnosti Dunkerque, do nichž se zapojila i Československá samostatná obrněná brigáda. Ukázka začne v 15.00.

Čtěte také

Pardubický kraj: Vinobraní na Kuksu, historické stroje v Pardubicích nebo Ivan Král ve Vysokém Mýtě

Národní zahájení Dnů evropského dědictví bude v sobotu v 10 hodin v Chrudimi.

Na Kuksu bude v sobotu vinobraní a v Náchodě jsou na zámku Kuronské slavnosti. Nabídnou divadlo, koncerty, řemeslné trhy či večerní prohlídky zámku.

Kuks

V části Pardubic v Doubravicích se v sobotu odehraje druhý ročník výstavy historických strojů, traktorů a stabilních motorů. Vrcholem bude odhalení českého stabilního motoru Koloc, Špička a spol,, jednoho ze tří dochovaných kusů ve světě, který je funkční. Na výstavě bude i historická hasičská technika, pořadatelé chystají také dvě spanilé jízdy po Doubravicích.

V M-klubu ve Vysokém Mýtě vystoupí v neděli od 21 hodin Ivan Král, který se proslavil jako baskytarista skupiny Patti Smith Group v 70. letech, později hrál s Iggy Popem nebo v kapele Johna Calea. Na koncertě jej doprovodí kytarista Jan Ponocný.

Čtěte také

V sobotu začne v Městské galerii na radnici v Poličce výstava Východočeský umělecký salon. Představí výběr děl autorů zastoupených na uplynulých ročnících od roku 1941. Od vzniku přehlídky na ní vystavovalo 690 umělců, nyní bude vystaveno asi sedm desítek prací autorů vybraných zvláště podle dostupnosti děl.

Vysočina: Jihlavský půlmaraton, folklor ve Velké Bíteši a Fábulův festival minipivovarů

V Jihlavě startuje v neděli ve 12 hodin čtvrtý ročník Jihlavského půlmaratonu. Součástí je tradičně Rodinný běh, jehož účastníci startovným přispívají na dobročinné účely. Letošní výtěžek bude na rehabilitační léčbu devítiletého Štěpána s mozkovým postižením.


Ve Velké Bíteši se v sobotu chystá 15. ročník přehlídky folklorních souborů a skupin z Podhorácka, sousedních regionů a hostů.

Jste-li milovníky dobrého piva, přijďte o víkendu ochutnat, co pro vás navařily minipivovary z Pacova, Kamenice, Jihlavy a dalších měst. Organizátoři Fábulova festivalu minipivovarů připravili bohatý program pro dospělé, ale i děti. Ty se mohou vydat třeba na dobrodružnou cestu kouzelníka Kellyho, do pohádkového sklepení nebo třeba vyzkoušet únikovou hru. Festival se koná v sobotu i v neděli v parku Fábula v Kamenici nad Lipou.

Olomoucký kraj: Festival Řeka má duši v Olomouci a výstava Proud času v Galerii Caesar

Křest nové výletní lodi, scénické představení na vodě i koncerty nabídne o víkendu festival Řeka má duši. Koná se v přístavišti na řece Moravě nedaleko centra Olomouce. Druhý ročník festivalu se ponese ve znamení vzpomínky na záplavy, které v roce 1997 ochromily velkou část Olomouce.

Festival začíná v přístavišti v sobotu ve 14.00. O dvě hodiny později bude pokřtěna nová výletní loď. V neděli jsou na programu festivalu doprovodné programy a ve 21.00 začne hlavní divadelní představení. Herci, tanečníci a artisté budou vystupovat na speciálním plovoucím jevišti umístěném uprostřed řeky. Na představení se bude podílet olomoucké divadlo Tramtarie.

Čtěte také

Olomoucká Galerie Caesar otevřela výstavu k 25. výročí svého působiště v budově radnice. Nese název Proud času a představuje několik desítek děl členů spolku napříč uměleckými žánry. Řada z nich vystavuje díla, která stvořili právě před 25 lety a nyní. Návštěvníci tak mohou porovnat, kam za tu dobu pokročili.

Jihomoravský kraj: Špilberk žije řemeslem, 200 let Moravského zemského muzea i Pálavské vinobraní

Špilberk žije řemeslem – to je akce, kterou v sobotu a v neděli můžete navštívit v Brně. Součástí bude výstava Stavba jako Brno a celohradní zábavná hra Tovaryšský vandr, při které si odvážní učedníci vyzkouší řemeslné dovednosti. Na programu budou historická taneční a divadelní představení, prohlídky kasemat, bastionu, pocitová stezka a další.


V Mikulově o víkendu najdete Pálavské vinobraní.

Oslavy 200. výročí vzniku Moravského zemského muzea završí v sobotu program v jeho brněnských budovách a na Zelném trhu. Uvidíte také dvě nové výstavy – jednu dokončenou, druhou ve fázi příprav.

Těšit se můžete na rýžování zlata, určování zkamenělin, ukázku výroby knih či poznávání kosterních pozůstatků zvířat poslední doby ledové. Vyhrávat bude cimbálová i swingová muzika. Hudební vystoupení zakončí koncert brněnské filharmonie.

Zlínský kraj: Slovácké slavnosti vína a festival Valašské záření

V Uherském Hradišti jsou po celý víkend Slovácké slavnosti vína a otevřených památek.

Ewa Farna

Ve Vsetíně se uskuteční festival Valašské záření. Letošní ročník nabídne vystoupení Ewy Farné, Petra Koláře či Ivana Mládka. Festival se uskuteční v pátek a v sobotu, součástí programu jsou i filmové projekce, divadelní představení či výstava historických promítaček. Připraveny jsou také atrakce pro děti na náměstí Svobody, jarmark a další doprovodný program.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu