Tipy na víkend: Festival otrlého diváka, Letenské prase nebo košt vín

6. březen 2015

Na Letenské prase do Národního zemědělského muzea v Praze, na košty vín do jihomoravské Miroslavi nebo do Plzně za Zahradou Jiřího Trnky. Také tam vás zavedou naše víkendové tipy. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Letenské prase
Pojďte v sobotu na Letenské prase do Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. Co tam bude? Ukázky čištění, porcování a zpracování vepřového masa, ochutnávky a prodej zabíjačkových specialit, masa a uzenin. Pro děti je připravené divadlo, uvidíte ukázky lidových řemesel a práce papírových a plastikových modelářů, čekají vás degustace a prodej gastronomických lahůdek.

Miroslavský košt
V Miroslavi na Znojemsku začíná v sobotu devatenáctý ročník mezioblastní výstavy vín pod názvem Miroslavský košt, který pořádá Spolek miroslavských vinařů ve spolupráci s městem Miroslav.

Festival otrlého diváka
Zlý večerníček, zlý Santa Claus, motorové pily, vraždící vegetariáni, děti-zabijáci, matky na pokraji nervového zhroucení i staří chlapi v maskáčích čekají na příznivce okrajových filmových žánrů na 11. ročníku Festivalu otrlého diváka. Hlavní část stále oblíbenější přehlídky najdete v žižkovském kině Aero a potrvá až do neděle.

Karlštejn se otevírá
Hrad Karlštejn má po zimní pauze bránu otevřenou nejenom o víkendech, ale i ve všední dny. Pokud se tam vypravíte, čeká na vás několik letošních novinek.

02446254.jpeg

Svojanov otevírá novou expozici
Některé památky v Pardubickém kraji zahájily návštěvnickou sezonu o trochu dříve. Své brány otevřel turistům hrad Svojanov na Svitavsku. Ve sklepení hradu je nová expozice o pověstech hradu, kde bude každá legenda připomenuta hlavními postavami, které se jí týkají. V hradní kuchyni je obnovena původní pec. K vidění tam nově budou i historická kachlová kamna.

Bible v dějinách knižní kultury
Víte, jak se vyvíjelo psaní a výroba knih? Viděli jste, jak je ve skutečnosti veliká Ďáblova bible? Odhadnete, kolik váží tato kniha? Její věrnou maketu můžete zhlédnout na náchodské výstavě Bible v dějinách knižní kultury.

Přírodovědné procházky po Praze
Národní muzeum chystá přírodovědné procházky po Praze. První exkurze tuto neděli nabídne účastníkům seznámení s vodním ptactvem na Vltavě. Exkurzi povede ornitolog Jaroslav Cepák, trasa bude dlouhá jeden až dva kilometry. Sraz účastníků bude u Vltavy na Klárově v Cihelné ulici v 9 hodin.

Výstava orchidejí v Praze
Botanická zahrada v Praze-Troji zve na výstavu orchidejí do tropického skleníku Fata Morgana. Expozici kvetoucích rostlin si můžou lidé prohlédnout každý den od 9 hodin. Výstava nabízí kromě živých orchidejí i fotografie pořízené na výpravách ve Vietnamu nebo střední Americe. O víkendu se seznámíte také s praktickým využitím orchidejí.

Výstava nabídne široké spektrum orchidejí. K vidění budou aranže oblíbených druhů jako jsou falenopsisy nebo vandy. Během víkendu bude otevřená čajovna, v níž budeme připravovat salep, což je sladký povzbuzující nápoj, který se připravuje ze směsi jemně namletých hlíz orchideje vstavače mužského. Je zajímavé, že sběr hlíz je dnes ve většině států zakázán, a proto se k vaření salepu používají hlízy pěstované na speciální farmě.

Orchideje

Audience Václava Havla v Brně
Brněnské komorní Divadlo U stolu nachystalo premiéru jedné z nejznámějších her Václava Havla Audience. Společně s ní představí jednoaktovku nositele Nobelovy ceny za literaturu Samuela Becketta Katastrofa. Premiéra bude v sobotu.

Výstava děl Františka Kupky
Tři roky poté, co Muzeum Kampa získalo kolekci kreseb Františka Kupky ze sbírky Lilly Lonngren Andersové, je uvidíte i v muzeu. Výstava potrvá do 12. dubna. Soubor je zajímavý tím, že obsahuje přípravné kresby k obrazům, které Muzeum Kampa vystavuje. Významný je obraz tančící dívky z roku 1906, který později malíře vedl k abstraktnímu projevu.

Hrady a zámky objevované a opěvované
Už jenom pár dnů máte na to, abyste navštívili mimořádnou výstavu Hrady a zámky objevované a opěvované v Jízdárně Pražského hradu. Vstupní část expozice uvádí návštěvníka do doby zachované pouze v mytologii a archeologických nálezech. Její perlou je Budyšínský rukopis Kosmovy kroniky ze 13. století, nejstarší zachovaný text, v němž je zmíněn praotec Čech. Středověk ilustrují obrazy Mistra Theodorika či relikviář sv. Maura, cenná památka z Bečova, nalezená při opravě hradu v 80. letech minulého století.

Výstava Věda a technika
Novinkou Národního technického muzea v Praze na Letné je výstava s názvem Věda a technika s podtitulem Dobrodružství, které vás bude bavit! Koná se ke 125. výročí založení Akademie věd ČR a představuje akademické bádání technického, přírodovědného a lékařského zaměření.

Národní technické muzeum

Zájemci si prohlédnou například polarograf držitele Nobelovy ceny Jaroslava Heyrovského, čočkostroj sestavený ze stavebnice Merkur, na kterém odlil první měkké kontaktní čočky Otto Wichterle, doklady o práci českého chemika Antonína Holého, leteckou kombinézu fyzika Františka Běhounka, který se kromě vědy věnoval cestování a spisovatelské práci a účastnil se výpravy vzducholodí na severní pól.

Oživlý svět knihy Jiřího Trnky
Do oživlého světa dětské knížky Jiřího Trnky Zahrada zve v Západočeském muzeu v Plzni nová multimediální a interaktivní instalace na pomezí divadla, výstavy a animovaného filmu nazvaná Kybernetoskop Trnkova Zahrada 2. Vychází z originálních ilustrací plzeňského rodáka Jiřího Trnky, od jehož narození letos uplynulo 103 let. Děti mohou vstupovat do projekcí, animací a videí a různě je ovládat. Kybernetoskop kombinuje vystavované předměty s netradičními projekcemi, které mají v součtu téměř dvě hodiny. Promítá se na stěny, na strop, na zem, ve 150 let staré původní Trnkově skříni i v hlavě trpaslíka.

Výstava fotografií tramvají
Netradiční výstavu fotografií tramvají projíždějících různými zákoutími Liberce zahájilo Technické muzeum v Liberci. Návštěvník si připadá, jako kdyby vstoupil do fotokomory z druhé poloviny minulého století, kterou nedávno opustil fotograf. Pro větší realističnost jsou ve fiktivní fotokomoře i předměty typické pro koupelny z 60. či 70. let. Je tam starý prášek, láhev saponátu, tuba indulony.

Čtěte také

Výstava o poválečném osudu Židů
Poválečné Československo jako křižovatku tisíců Židů bez domova, kteří i po konci druhé světové války prchali před pogromy nebo směřovali na Západ či do Palestiny, ukazuje výstava Židovského muzea v Praze. Najdete ji v Galerii Roberta Guttmana v ulici U Staré školy, kde potrvá do 23. srpna. Navazuje na předchozí muzea o židovských uprchlících za první světové války.

Výstava Radostné Velikonoce
Exponáty z jedné z největších sbírek velikonočních pohlednic na starém kontinentě si můžete prohlédnout v Regionálním muzeu v Českém Krumlově. Nejstarší pochází z roku 1898. Pohlednice muzeu zapůjčil Franz Salzmann z dolnorakouské obce Aschbach-Markt. Výstavou Radostné Velikonoce muzeum zahájilo letošní turistickou sezonu.

Výstava Krajina pana Pipa
V Želči na Táborsku začíná v sobotu v 17.30 výstava prací výtvarníka Stanislava Holého Krajina pana Pipa, spojená s koncertem Smyčcového orchestru Český Krumlov. Představeno bude dvě stě obrazů, kreseb a v české premiéře i plakáty.

Výstava ve Vlastivědném muzeu v České Lípě
Po dvouměsíční přestávce se návštěvníkům opět otevřelo Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. První letošní výstavu muzeum věnovalo Matici české, která v 19. století měla velký význam v procesu národního obrození.

Výstava o vzniku zlínského divadla
Okolnosti vzniku zlínského divadla představuje nová výstava v krajské galerii výtvarného umění. Návštěvníci se dozvědí o vzniku stávající budovy, která byla dostavěna v roce 1967 coby Divadlo pracujících, i o původních prostorách, které divadelníci využívali. Uvidí také různé architektonické návrhy. Výstava je přístupná do konce května.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu