Tipy na víkend: filmový víkend v Praze, turné Chinaski nebo první jarní výlety

13. březen 2015

Na pohádkové prohlídky zámku v Mníšku pod Brdy, do zlínského muzea, kde si můžete vyrobit optickou hračku nebo do Brna na jazzový festival – také tam vás zavedou naše tipy na víkend. Pěknou sobotu a neděli!

Filmové festivaly v Praze
V pražském Národním domě na Smíchově začíná v sobotu dopoledne cestovatelský festival Kolem světa 2015. Festival můžete navštívit i v neděli. A v pražském kině Evald můžete o víkendu navštívit přehlídku severských filmů Nordfest. Nabízí snímky, které reprezentují skandinávskou kinematografii. V kině Národního filmového archivu Ponrepo v Praze najdete Mezinárodní festival německého filmového dědictví Cinefest. Jeho jedenáctý ročník je nazván Proti? Veřejnost! a nabízí několik dokumentů.

Trampské soirée v Divadle Rokoko
Herci Jitka Smutná a Hanuš Bor chystají na sobotu od 21 hodin v pražském Divadle Rokoko své Trampské soirée anebo Potlach v osadě ROK OKO. Jako exkluzivní host vystoupí v rámci večera Wabi Daněk. Oba herci Městských divadel pražských mají k trampingu velmi blízko, a proto lze očekávat nejen písničky k ohni, ale také trampské historky.

Čtěte také

Výlet na Hrubý Rohozec
Udělejte si výlet na Turnovsko. Zámek Hrubý Rohozec v předstihu zahajuje právě tuto sobotu návštěvnickou sezonu.

Podvečerní prohlídky pro děti v Mníšku
Středočeský zámek Mníšek pod Brdy vás v sobotu zve na oblíbené oživené Podvečerní prohlídky pro děti. Pohádková průvodkyně zavede rodiče s dětmi do honosných zámeckých pokojů, v kapli potkáte anděla a na arkádě můžete zamávat Bílé paní a seznámí se se skřítky, kteří se na zámku zabydleli. Prohlídky začínají v 16.00. Nezapomeňte na rezervaci na tel: 318 590 261. V neděli v 10.30 a v 11.45 provede děti na pohádkové prohlídce zámeckými komnatami princezna Anička.

Dospělí návštěvníci mohou o víkendu navštívit klasické prohlídky od 10.00 do 15.50 a speciální kostýmované prvorepublikové prohlídky v sobotu v 12.30 a v neděli v 13.15. Těšíme se na vás.

Zámek Mníšek pod Brdy

Den s fyzikou na Vinoři
Zámek Ctěnice v pražské Vinoři připravil na sobotní odpoledne den s fyzikou. Hlavně malé děti si můžou vyzkoušet fyzikální pokusy. Program začíná ve dvě hodiny odpoledne ve výstavním sále Špejchar. Bude tam pohádková laboratoř, kde děti uvidí jednoduché pokusy. Akce je určená pro děti od čtyř let. Jednotlivé lekce proběhnout v pravidelných intervalech až do 17 hodin.

Vynášení Morany v Říčanech
Seznámit se s historií vynášení Morany nebo si ji rovnou vyrobit – to mohou zájemci na sobotní odpolední akci muzea v Říčanech u Prahy. Začíná ve 14 hodin. Morana, tedy slaměná figura v ženských šatech, je ústředním prvkem západoslovanského lidového zvyku Vynášení smrti a vítání jara. Muzeum proto připravilo Dílnu Morana a v rámci odpolední akce, která končí v 17 hodin, je možné navštívit i výstavu Bomba v depozitáři. Ta návštěvníkům odhaluje odkaz obyvatel Říčan, jejich život a dobu.

Swingové večery v Konstantinových Lázních
Máte rádi swing? Přijeďte si vychutnat jeho melodie a zatančit si do lázeňského hotelu Prusík v Konstantinových Lázních. Na březnových tanečních večerech se představí jazzové orchestry Swing Melody Ostrov a Pilsner Jazz Band. Taneční večery se budou odehrávat v nově zrekonstruovaném sále lázeňského hotelu. Tradice konstantinolázeňských swingových večerů pokračuje už tuto sobotu, kdy zahraje k poslechu i tanci jazzová kapela Swing Melody Ostrov. Mladí hudebníci se představí zejména s českou hudbou 30. a 40. let minulého století.

Chinaski na turné
Skupina Chinaski zahajuje turné právě tuto sobotu. Na koncert můžete zajít od 20 hodin do Jupiter clubu a kapela na svém turné umožní mladým a neznámým skupinám zahrát si s ní v roli předkapely.

Chinaski

Loutková scéna Radost Strakonice
V sobotu začíná ve Strakonicích výstava Loutková scéna Radost Strakonice věnovaná historii a současnosti amatérského loutkového divadla ve městě. Je předzvěstí 50. ročníku krajské přehlídky Skupovy Strakonice, která se odehraje 26. až 28. března.

Koncert sourozenců Ulrychových
V brněnském Mahenově divadle mají v neděli koncert sourozenci Hana a Petr Ulrychovi. Program nazvaný Ohlédnutí rekapituluje půlstoletí jejich společné hudební historie.

Nová synagogální opona v Brně
Slavnostní přivítání nové synagogální opony v Brně (Skořepka 13) se chystá právě tuto neděli od 14.30. Opona bude krýt svatostánek, za nímž jsou svitky Tóry. Vyrobena byla ve Spojených státech podle výtvarného návrhu Mark Podwala. Jde o jeden z kroků k obnově interiéru jediné funkční synagogy na Moravě.

JazzFestBrno
V brněnském Sono Centru se v neděli od 19.30 odehraje první koncert 14. ročníku festivalu JazzFestBrno. Zahraje sólově americký klavírista Craig Taborn, po něm izraelsko-peruánské Shai Maestro Trio.

Hrady a zámky objevované a opěvované na Pražském hradě
Významné movité památky z českých státních hradů a zámků najdete na výstavě Hrady a zámky objevované a opěvované na Pražském hradě. A máte poslední šanci ji tento víkend vidět, v neděli výstava končí. Mezi šesti stovkami exponátů jsou i relikviář sv. Maura, Budyšínský rukopis Kosmovy kroniky, křišťálové žezlo Albrechta z Valdštejna, Máchův deník či Plečnikovo křeslo.

Výhled na historickou Prahu ze Svatováclavské vinice

Týden výtvarné kultury v Brně
O víkendu v Brně vrcholí Týden výtvarné kultury. Letošním podtitulem Zahoř pro umění! se Týden výtvarné kultury hlásí k odkazu teoretika a popularizátora umění Igora Zhoře.

Jiří Mucha a jeho dílo na Malé Straně
100. výročí narození spisovatele a výrazné postavy české kultury Jiřího Muchy připomíná výstava v Galerii Millenium v Praze na Malé Straně. Kolekce dobových výtvarných a literárních artefaktů má dokumentovat atmosféru kulturního prostředí, ve kterém Jiří Mucha žil a které také sám utvářel. Jiří Mucha, syn slavného představitele secesního dekorativismu Alfonse Muchy, vyrůstal rozkročen mezi Prahou a Západem. Jako reportér poznal vřavu druhé světové války, po válce vydal řadu více méně autobiografických knih.

Tvorba fotografa Jindřicha Broka
Uměleckoprůmyslové muzeum v pražské Galerii Josefa Sudka představuje tvorbu fotografa Jindřicha Broka (1912 až 1995). Podle autorů výstavy byl Brok jedním z nejlepších interpretů českého skla. Jindřich Brok se narodil v rodině humpoleckého kupce. Vyučil se prodavačem v Kutné Hoře, kde v roce 1929 začal fotografovat. Po smrti svého otce převzal obchod, který rozšířil o fotooddělení. V roce 1939 dokončil Státní grafickou školu v Praze, kde tehdy učili Jaromír Funke, Josef Ehm či Rudolf Skopec.

Výstava Děti a reklama
Historické reklamní plakáty a fotografie zaplnily výstavní síň v Karviné-Fryštátě. Muzeum Těšínska tam představuje výstavu s názvem Děti a reklama. Ta ukazuje, jak výrobci v průběhu let ovlivňovali děti reklamou, nebo jak naše nejmenší využívali k propagaci. Sami můžete porovnat, jak se měnily reklamní strategie od 19. století až do dnešních dnů.

Čtěte také

Výstava Kinematograf ve Zlíně
Historické promítací přístroje vystaví o víkendu Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Pocházejí ze soukromé sbírky Romana Prokeše, která zahrnuje desítky exponátů. Na výstavě nazvané Kinematograf lidé uvidí optické hračky jako zoetropy a praxinoskopy, které vytvářejí iluzi pohybu, přes promítací přístroje 19. století až k promítačkám z konce 20. století.

Návštěvníci si mohou sami rozpohybovat první film od Eadwearda Muybridge. Podívají se na vzácné ručně kolorované obrázky z 19. století a prohlédnou si je pomocí nejjednoduššího promítacího přístroje, kouzelné lucerny - laterny magiky. Lidé uvidí také projektory z minulého století na osmimilimetrový až 35milimetrový film. Připravena bude také tvůrčí dílna pro děti a dospělé, kde bude možné si vyrobit optickou hračku.

Výstava Krajina pana Pipa
Na 200 obrazů, kreseb a plakátů Stanislava Holého (1943–1998) prezentuje výstava Krajina pana Pipa, která začala v obrazárně Špejchar v Želči na Táborsku. Nebývale rozsáhlou expozici si mohou návštěvníci prohlédnout do 9. dubna, prostory do ní umožnily zařadit i obrazy velkých rozměrů. Dílo grafika a ilustrátora Holého je žánrově velice pestré: od kresleného humoru přes animovaný film, návrhy loutek, knižní ilustrace, užitou grafiku, architektonické dekorace až po litografii. Do povědomí se ale dostal zejména díky panu Pipovi a postavičkám Studia kamarád Jů a Hele, Mufa či Harry Šoumena.

Dům umění města Brna

Výstavy v brněnském Domě umění
Dvě nové výstavy začaly v brněnském Domě umění. Jedna z nich představuje bývalou brněnskou káznici na černobílých fotografiích Libora Teplého. Místnost v horním patře pak vyplňuje velkoformátová malba dvou bývalých studentek umění, kterou doplňuje zvuková smyčka.

Železniční výstava v Jilemnici
Zašlou slávu horské železnice spojující krkonošská města Jilemnice a Rokytnice nad Jizerou připomíná výstava v jilemnickém muzeu. Lokálka z Martinic v Krkonoších do Rokytnice si loni v prosinci připomněla 115 let od otevření. O výstavbu dráhy se na konci 19. století zasloužil hrabě Jan Nepomuk František Harrach.

Výstava Město králů v Českých Budějovicích
Státní oblastní archiv v Českých Budějovicích otevřel jubilejní výstavu Město králů. Vztahy mezi městem a českými panovníky ukazuje prostřednictvím záznamů o významných návštěvách nebo skrze korespondenci s královským dvorem. Součástí výstavy jsou i zápůjčky z Jihočeského muzea. Výstavu najdete v budově archivu v Rudolfovské ulici.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu