Tipy na víkend: Horkovzdušné balóny na Slapech, Žatecká dočesná i barokní festival v Kroměříži

1. září 2017

O víkendu se vydejte do Krušných Hor na večerní prohlídky dolu Mauritius, na hrad Buchlov, kde můžete ochutnat renesanční jídla nebo do Vyššího Brodu, odkud se vydají kuriózní plavidla na cestu po Vltavě až do Rožmberka. Hezky si poslední prázdninové dny užijte.

Praha: Ještěrka Cup, Prague Fashion Week a opera v Šárce

Na pražské Letenské pláni si nenechte ujít unikátní podívanou - závody řidičů vysokozdvižných vozíků Ještěrka Cup 2017. V rámci akce, která začíná v 8.30 a potrvá do 17.00, vystoupí skupina Support Lesbiens.

V Praze v sobotu startuje třídenní program módních přehlídek v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Ve 13.00 se na tenisových kurtech na Štvanici představí aktéři juniorské talentové soutěže, v 16.00 ukáží nové modely návrháři Lukáš Krnáč a Miro Sabo a od 19.00 návrhář Michael Kovacik a značka Alter Era.

Čtěte také

Zamiřte v neděli do pražské Divoké Šárky na procházku a taky na operu. Ve 14 hodin začíná představení opery Antonína Dvořáka Jakobín v režii Jany Divišové a Renée Nachtigallové pod taktovkou dirigenta Jana Chalupeckého.

r_2100x1400_radiozurnal.png

Na pražském Výstavišti se můžete v neděli od 16 hodin zapojit do akce Běháme pro děti na podporu dětí z dětských domovů. Všechny sportovce přijdou povzbudit i patroni akce v čele s Bárou Špotákovou.

Středočeský kraj: Balóny nad přehradou nebo bejby punk na zámku

Až do neděle létají v okolí vodní nádrže Slapy horkovzdušné balóny. Do soutěže se přihlásilo čtrnáct posádek balónů různých barev i značek. Nenechte si ranní ani večerní létání ujít a zajděte se na tu krásu podívat. Centrem dění je zázemí hotelu Atlantida na slapské Živohošti.


V Lešanech na Benešovsku najdete v sobotu Tankový den.

Zámek Kačina bude v sobotu a v neděli patřit malým pankáčům. S dětmi se tam vydejte na pátý ročník rodinného hudebního tzv. bejbypankového festivalu Kefír.

Do Nymburka zamiřte v sobotu na posvícení a jarmark.

Jihočeský kraj: Řemesla v Krumlově, Přemysl Otakar II. v Budějovicích a Kašpar ve Vlksicích

Akce Konec prázdnin v klášteře v Českém Krumlově nabídne v sobotu řemeslné dílny, kde budou hrnčíři, brašnáři, sedláři, knihaři, kováři, valchářky či sklářky, součástí programu bude divadlo pro děti.

Neckyáda (ilustrační snímek)

Nenechte si v sobotu ve 13.27 ujít start 45. plavby kuriózních plavidel z Vyššího Brodu do Rožmberka nad Vltavou. Vyhlášení výsledků v 19.00. Hodnotí se konstrukce a smysl plavidla, výstroj posádky a scénka.

Vydejte se v neděli na českobudějovické Výstaviště na hudební festival Radiofest, kde zahrají No Name, Mandrage, Slza, Jelen, Lenny a Janek Ledecký. Začíná ve 12 hodin.

V Českých Budějovicích se jako první v republice otevřela stálá expozice věnovaná Přemyslu Otakaru II. a jeho době. V části věže Železná panna představuje život českého panovníka dokumenty a dobové předměty. Přemysl Otakar II. založil České Budějovice roku 1265.

Čtěte také

Divadelní spolek Kašpar uvede v sobotu od 20.15 na středověké vodní tvrzi Vlksice první ze série představení, poslední z nich bude 10. září. Nabídne hry Rozmarný večer, pohádku O políbeném drakovi, Višňový sad a Mikulášovy patálie.

Plzeňský kraj: Festival polévky, rozloučení s prázdninami v zoo a barevný běh v Plzni

V areálu Plzeňského Prazdroje začíná v neděli ve 12 hodin 8. ročník Festivalu polévky. Vařit se bude ve 40litrových kotlích před zraky návštěvníků, kteří ochutnají českou klasiku i exotické chutě. Všechny polévky jsou soutěžní. Festival potrvá do 18.00 a zakončí tak 6. ročník festivalu Živé ulice.

V plzeňské zoo se rozloučí s prázdninami. V sobotu mezi 10. a 17. hodinou bude pro děti v okolí Tropického pavilonu připravena řada dovednostních a vědomostních soutěží

Zoo Plzeň má nový přírůstek. Je jím mládě vzácného nosorožce indického. Váží 47 kilogramů a je zdravý

V sobotu se v Plzni také koná už 4. ročník běhu Barvám neutečeš. Na trati dlouhé pět kilometrů čeká na účastníky celá exploze barev. Akci doplňuje bohatý doprovodný program.

Karlovarský kraj: Buřty a pivo na Hřebečné, rozzářené Karlovy Vary a Noc netopýrů

V sobotu 2. září se uskuteční speciální večerní prohlídky dolu Mauritius na Hřebečné se začátky v 19.45, 20.45 a 21.45. Nenechte si ujít návštěvu národní kulturní památky ve večerním osvětlení! Před dolem bude připraveno ohniště k opékání buřtů, nebude chybět ani nějaký ten soudek piva.


V sobotu si také nenechte ujít festival Vary září přímo v ulicích města.

Unikátní Noc netopýrů spojenou s bohatým kulturním programem pro děti i dospělé připravili na sobotu na zámku v Bečově nad Teplou. Těšit se můžete na ukázku živých netopýrů a povídání o jejich životě, ale i na tvořivou dílnu pod vedením autorek knihy Netopýří chmýří.

Ústecký kraj: Drakiáda v Petrovicích a Žatecká dočesná

Den otevřených dveří Hasičského záchranného sboru v Petrovicích na Ústecku začíná v sobotu v 9 hodin a bude spojený s drakiádou.

V Žatci v sobotu vrcholí dvoudenní 60. ročník slavností chmele a piva Žatecká dočesná.

Čtěte také

Liberecký kraj: Porsche ve Vesci, festival na Bezdězu nebo Sklářská slavnost v Bedřichově

Festival České hrady zavítá v pátek a v sobotu na Bezděz.

Ve Vesci na Liberecku je v sobotu setkání sportovních automobilů ke 142. výročí narozenin automobilového konstruktéra Ferdinanda Porsche.

V Památníku sklářství na Kristiánově v Bedřichově na Jablonecku navštivte v sobotu Sklářskou slavnost.

V Bedřichově jsou na sobotu připraveny také běžecké závody pro děti a dospělé Jizerská 50 Run. Registrace bude možná ještě před startem v den závodu. V zázemí závodu na účastníky čeká bohatý doprovodný program pro celou rodinu.

Letecký den (ilustrační snímek)

Královéhradecký kraj: Letecká show v Hradci a Festival jídel ve Špindlu

Hradec Králové zve o víkendu na 24. ročník mezinárodní letecké show CIAF. Do Hradce Králové můžete v sobotu také na slavnosti Královny Elišky.

Ve Špindlerově Mlýně bude od pátku do neděle možné navštívit vybrané restaurace a degustovat místní pokrmy. Festival jídel nabídne také kuchařskou show finalisty televizní soutěže MasterChef nebo vystoupení kapel Beat Brtewski a CREEDENCE Revival Czech.

Čtěte také

První zářijový den přinese do královéhradeckých Jiráskových sadů od 13 do 21 hodin třetí ročník Svátku vína na soutoku, tedy festivalu skvělého pití a jídla s ochutnávkami množství různých vín, hudebními vystoupeními a módní přehlídkou.

Pardubický kraj: Posvícení ve skanzenu a Alphaville ve Svojšicích


V přírodním amfiteátru ve Svojšicích vystoupí v pátek od 18 h legendární skupina Alphaville.

V sobotu od 10 do 15 hodin se na Veselém Kopci u Hlinska koná program s příjemným názvem i obsahem - Posvícení. Ve všech roubených objektech to bude vonět přípravou tradičního posvícenského pečiva, někde budou moci návštěvníci i ochutnávat.

Například ve statku z Mokré Lhoty zavoní chléb a placky z chlebového těsta upečené ve zdejší chlebové peci. K posvícení vždy patřila veselá muzika, tanec a zpěv, bude tomu tak i na Veselém Kopci.

Olomoucký kraj: Baroko v Kroměříži a dožínky v Holešově

Kroměříž bude o víkendu hostit 4. ročník barokního festivalu Hortus Magicus. Představí radovánky předků v autentických prostorách zrekonstruované Květné zahrady, památky, která je spolu s arcibiskupským zámkem a Podzámeckou zahradou zapsaná na seznamu UNESCO. Na návštěvníky čeká barokní hudba, divadelní představení i ohňostroj. Pro nejmenší budou připravené hry, soutěže, pohádková představení a tvůrčí dílničky.

Květná zahrada

Holešov na Kroměřížsku má v neděli Dožínky. Na programu se podílí dvacítka obcí Mikroregionu Holešovsko a jedním z vrcholů je dopolední dožínkový průvod.

Čtěte také

Jihomoravský kraj: Jihomoravské dožínky, Vojenský den ve Strážnici nebo výstava na Špilberku

Letošní 14. ročník Jihomoravských dožínek, tradiční oslavy úrody v kraji, se uskuteční v sobotu v Břeclavi. Součástí slavnosti bude jarmark lidových řemesel a dožínkový trh, ukázka různých druhů hospodářských zvířat a zemědělských strojů, přehlídka hasičské techniky a prezentace minipivovarů.

Ve Strážnici chystají na sobotu Vojenský den. Na návštěvníky čeká ukázka vojenských ležení, vojenské výzbroje, střelba z vojenských zbraní i bojové scény z 1. a 2. světové války. Program pro veřejnost je připraven od 9.00 do 17.00.


Tradiční zarážení hory si mohou zájemci užít první zářijoví víkend v Němčičkách.

Barokními slavnostmi Feste teatrale ve Valticích na Břeclavsku ožije o víkendu celý zámek. Na sobotu a neděli jsou připravena hudební vystoupení, šermířské souboje, přijedou kejklíři a žongléři. Po setmění bude areál vyzdobený svíčkami a lampiony. Program vyvrcholí představením Legenda o hořícím peří s maskami a ohni i závěrečným ohňostrojem.

Struktury ze zápalek, korkových zátek nebo těstovinových písmenek a variabilní objekty ze dřeva a kovu zaplnily výstavní síně na hradě Špilberku. Expozice Konstanty a proměnné představuje výběr z díla brněnského rodáka a výtvarníka Radka Kratiny v dialogu s tvorbou jemu blízkých umělců Jiřího Hilmara, Dalibora a Ivana Chatrných.

Špilberk

Moravskoslezský kraj: Otevření pivovaru v Heřmanicích a festival Karvinské varhany

V sobotu bude slavnostně otevřen Heřmanický pivovar. Kromě ochutnávky piv se návštěvníci mohou těšit i na komentovanou prohlídku pivovaru nebo hudební vystoupení.

V Karviné prvním zářijovým víkendem začne 13. ročník festivalu Karvinské varhany. Po čtyři neděle budou pro příznivce vážné hudby připraveny koncerty v kostele Povýšení sv. Kříže, na nichž se představí čeští i zahraniční hudebníci.

Čtěte také

Během úvodní neděle zazní jedno z nejkrásnějších nástrojových spojení v klasickém repertoáru. Přední polští interpreti při něm nabídnou virtuózní koncert královského nástroje v doprovodu trubky.

Zlínský kraj: Renesanční jídla na Buchlově a pocta lidskému hlasu v Rožnově

Hrad Buchlov na Uherskohradišťsku v sobotu provoní renesanční jídla. Vedení státního hradu připravilo gastroakci v rámci celostátního Roku renesanční šlechty. Na nádvoří budou k dispozici jídla obvyklá pro nižší vrstvy, v Rytířském sále to bodou pokrmy, které jedla šlechta.

Iva Bittová

V Rožnově pod Radhoštěm si v sobotu nenechte ujít 1. ročník mezinárodního hudebního festivalu Hlasy, který chce uctít lidský hlas. Představí domácí i zahraniční sólisty, sbory a hudební skupiny nejrůznějších žánrů, jako jsou folk, folklor, worldmusic, alternativa.

Festival najdete v amfiteátru Valašského muzea v přírodě. Vystoupí například Iva Bittová s Vladimírem Václavkem. Bittová, která je i patronkou festivalu, povede také dvoudenní hlasovou dílnu.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu