Tipy na víkend: Hrady a zámky otevírají nové komnaty a lákají na hostiny, skanzen na Smrtnou neděli

31. březen 2017

Na zámku Červená Lhota mají komnaty novou podobu. V Litomyšli vás zvou na květinovou výstavu a ve Frýdlantu vás čeká renesanční hodování. V Lázních Bohdaneč si připomenete operaci Silver A a v Brně vás pobaví Loutky v nemocnici.

Hrady, zámky a další památky se o víkendu po zimní pauze opět otevírají. Podívat se tak můžete nejen na Karlštejn nebo na Křivoklát, ale třeba i na méně známý zámek Valeč na úpatí Doupovských hor.

Na výlet můžete vyrazit i na hrady Krakovec, Točník či Kunětická hora nebo vystoupat na Říp a prohlédnout si rotundu sv. Jiří a sv. Vojtěcha. Na zámku Lednice lze kromě reprezentačních sálů navštívit i skleník plný exotických rostlin, ve Valticích zase lákají na prohlídky zámeckého barokního divadla.

Praha: Židovská obec v Praze zahájí v neděli letní turistickou sezonu

Po zimní přestávce se opět návštěvníkům otevře Jeruzalémská synagoga. Kromě tradičních večerních komentovaných prohlídek nebude chybět ani další ročník cyklu varhanních koncertů.

První krátkodobou výstavou letošní sezony v synagoze je Život v diaspoře, výstava černobílých fotografií Jindřicha Buxbauma. Na jeho snímcích jsou zachyceny podstatné události, které život Židů v diaspoře od narození až do konce provázejí – obřízka, oslava šabatu, výuka náboženství, slavnost bar micva, svátky purim a chanuka, svatba i pohřeb.

Genocidu evropských Židů ve 40. letech minulého století připomínají fotografie z Osvětimi i několik portrétů těch, kteří ji přežili.

Čtěte také

V centru Plechárna na pražském Černém Mostě navštivte v sobotu kulinářskou přehlídku bizarních receptů z českého internetu Blaf Food Fest.


Pražské Divadlo v Dlouhé zve o víkendu na festival Dítě v Dlouhé.

Všem příznivcům lezení a vodáctví se v neděli otevírá lanové centrum Loděnice Vltava Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy na Libeňském ostrově. Součástí odpoledne budou i projížďky na kánoích.

Pražské Divadlo v Dlouhé zve o víkendu na festival Dítě v Dlouhé. Do neděle představí výběr z tvorby mimopražských profesionálních divadel hrajících pro menší i větší děti. Součástí festivalového programu je i divadelní jarmark, workshop fotokomiksu či prohlídky divadelního zákulisí.

V pražském Divadle Minor má v neděli v 18 hodin premiéru představení pohádky Hanse Christiana Andersena Sněhová královna.

Noc s Andersenem

Ještě o víkendu můžete v pražské Vile Pellé v Bubenči navštívit festival Best of 2016, který představuje práce finalistů cen Czech Grand Design. Kromě samotných artefaktů uvede festival řadu přednášek, diskusí, dětských dílen a workshopů s designéry. Otevřeno je od 10 do 20 hodin.

Středočeský kraj: Dáte přednost pokladu na Karlštejně, nebo medvědům na Točníku?

Na Karlštejně na Berounsku pokračuje výstava Karlštejnský poklad – kultura císařského dvora Karla IV. Výstava zobrazuje dva soubory zlatnických prací vesměs z druhé poloviny 14. století. První soubor obsahuje reprezentativní kusy nádob na pití, druhá módní doplňky jako šperky, knoflíky či přízdoby na šat. Poklad ze 14. století je originál.

Na zámku Mnichovo Hradiště vás v sobotu i v neděli provedou zákulisím zámeckého divadla, šatnou, jevištěm a ukáží jeho mechaniku.


Na hradě Točníku je na sobotu pro celou rodinu připravena tradiční akce s medvědy.

Ve skanzenu v Kouřimi se v neděli rozlučte se zimou. Národopisný pořad Smrtná neděle začíná v 10 hodin a potom se ještě opakuje v 11, ve 13 a v 15 hodin. Vynášet se bude Smrtka a členové národopisného souboru z Hrusic potom přinesou nové léto.

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře zahájila letošní výstavní sezonu expozicí Odložený případ, která představuje průřez tvorbou malíře Josefa Hnízdila. Ústředním tématem jeho díla je lidská lebka.

Neobvyklé téma si údajně zvolil po svém výletu do Kostnice v Sedlci u Kutné hory. Motiv lebky zpracovává mnoha způsoby – od olejových pláten či grafik až po plastiky z hlíny.

Čtěte také

Jihočeský kraj: Zámek Červená Lhota je opět jako z pohádky

Zámek Červená Lhota na Jindřichohradecku, známý z pohádky Zlatovláska, získal původní podobu interiérů. Patnáct pokojů v prvním patře zaplnil nábytek, obrazy, domácí oltářík či livreje služebnictva. Teď můžete tedy vidět, jak prostory vypadaly kolem roku 1920, kdy zde žila poslední rodina šlechtických majitelů Schönburg-Hartenstein, která si většinu předmětů přivezla z Říma.

Zámek Valeč

Karlovarský kraj: Zažijte zámek i park ve Valči za svitu hvězd

Projít se parkem i zámeckými komnatami můžete ve Valči na úpatí Doupovských hor. Zámek i park jsou volně přístupné po celý rok, návštěvnické zázemí zajišťuje informační centrum a kavárna v zrekonstruované budově bývalé prádelny. V pátek a sobotu se navíc na zámek můžete podívat i v pozdních večerních hodinách, ve Valči mají totiž otevřeno až do 23 hodin.

Liberecký kraj: Navštivte největší protiletecký kryt v Liberci

Hrad Bezděz na Českolipsku poprvé ukáže nalezené dřevořezby, jež byly v minulosti umístěné na křížové cestě v kapličkách na cestě k hradu.


Na zámku ve Frýdlantě si v sobotu užijete renesanční hodování.

V Liberci si můžete v sobotu v 8.30, v 10.00 a v 11.30 prohlédnout největší protiletecký kryt ve městě, který vznikl pod Sokolovským náměstím za druhé světové války.

Na zámku ve Frýdlantě si v sobotu užijete renesanční hodování. V kuchyni se bude vařit, hudebníci budou hrát renesanční skladby, přijdou kavalíři i dámy. Uděláte si představu, jak to na zámku kdysi vypadalo.

Královéhradecký kraj: Začínají Smiřické svátky hudby

Na zámku Hrádek u Nechanic budete mít možnost vystoupat na zámeckou věž, příležitostně se po loňské premiéře otevře také zámecké sklepení.

V zámecké kapli Zjevení Páně ve Smiřicích si můžete v sobotu od 19 hodin vyslechnout zahajovací koncert 14. ročníku velikonočního hudebního festivalu Smiřické svátky hudby. Vystoupí houslový virtuos Jaroslav Svěcený, violistka Jitka Hosprová, barytonista Filip Bandžak v doprovodu komorního orchestru Virtuosi Pragenses.

Čtěte také

Pardubický kraj: V Lázních Bohdaneč si připomenou 75. výročí odbojové skupiny Silver A

Akce Libuše volá Londýn připomene v sobotu 75. výročí působení parašutistů skupiny Silver A v Lázních Bohdaneč. Z půdy domu rybničního hospodářství Sádka č. p. 148 se ozve replika původní radiosoupravy Libuše, ze které telegrafista Jiří Potůček vysílal depeše zahraničnímu odboji v Londýně. Na půdě domu se nachází i původní antény, které zde Potůček před 75 lety zanechal.

Po zimní přestávce se o víkendu otevírá Zelená brána v Pardubicích. Kromě stálých expozic nabídne i výstavu historických kočárků a panenek.

Výstava Svět kostiček

Východočeská galerie Pardubice zahájila v Domě U Jonáše výstavu Vojmír Vokolek – Mizející poselství. Chce připomenout tvorbu významného malíře, sochaře, grafika, tvůrce fresek, ilustrátora a básníka. Vokolek byl jedním ze tří synů významného pardubického tiskaře Václava Vokolka. Výstava je součástí komplexního projektu připomínajícího význam autorského odkazu rodiny.


Přístavní město, svět pirátů nebo filmové Hvězdné války postavené ze stavebnice Lego vystavuje Východočeské muzeum v Pardubicích.

Přístavní město, svět pirátů nebo filmové Hvězdné války postavené ze stavebnice Lego vystavuje Východočeské muzeum v Pardubicích. Svět kostiček představí novější stavebnicové série i sety, které se už nevyrábějí. Výstava čítá půl milionu kostek.

K vidění budou například starší řady Baby Primo, které už v obchodech nejsou k mání. V zámeckém sále budou sestavené konstrukční sety pro zdatnější stavitele Lego Technic. Dětem i dospělým expozice také ukáže středověké námořní piráty nebo dívčí hrdinky z Lego Friends.

Vysočina: Pyšná princezna se vrací do Telče

Zámek v Litomyšli se otevře v sobotu květinovou výstavou, tentokrát v renesančním duchu. K vidění budou přírodní floristické objekty vytvořené pedagogy a studenty oboru Výstavnictví a floristický design Střední školy zahradnické a technické Litomyšl na témata jako renesanční architektura, Leonardo da Vinci nebo náměty ze slavných renesančních uměleckých děl.

Čtěte také

Na zámku v Telči v sobotu začíná velká výstava kostýmů a rekvizit z pohádky Pyšná princezna. Film režiséra Bořivoje Zemana měl premiéru před 65 lety. Jeho část vznikala v kulisách telčského zámku.

Práci na středověkém šlapacím soustruhu nebo mletí obilí v keltském mlýnu si budou moci vyzkoušet návštěvníci interaktivní archeologické výstavy Stroj času, která začala v Muzeu Vysočiny v Jihlavě. Ve výstavní síni najdou lidé předměty od doby kamenné až po novověk.

Olomoucký kraj: Sezonu zahajuje zámek Velké Losiny i Plumlov

Zámek ve Velkých Losinách na Šumpersku představí v sobotu několik novinek. Například na první prohlídkové trase ve velké jídelně bude instalovaná ukázka renesanční hostiny, která se vztahuje ke svatbě stavitele zámku Jana Losinského z roku 1585. Návštěvníci uvidí i italský renesanční příborník z poloviny 16. století, jednu z nejlepších ukázek nábytkového umění renesanční Itálie v České republice.


Arcidiecézní muzeum v Olomouci otevřelo reprezentativní expozici představující eucharistii.

Zámek v Plumlově na Prostějovsku stihl před zahájením sezony opravit střechu, která loni v říjnu shořela na jedné z budov. Zámek se tedy otevírá tuto sobotu.

Arcidiecézní muzeum v Olomouci otevřelo reprezentativní expozici představující eucharistii, jednu ze základních součástí křesťanského kultu. Nese název V oplatce jsi všecek tajně.

Představeno je více než pět desítek exponátů včetně malířských i sochařských děl či liturgických nádob z drahých kovů. Návštěvníky například zaujme téměř tři metry dlouhý obraz Poslední večeře, který je fragmentem monumentálního oltáře z kostela svatého Jakuba v Kutné Hoře.

Jihomoravský kraj: V Brně oslaví Den klaunů

Loutky v nemocnici připravili na prvního dubna Aprílové odpoledne pro celou rodinu. V brněnském Divadle Radost představí šest svých nejlepších loutkových inscenací, výtvarné, divadelní i hudební dílny, koncert a tančírnu. Jako host v programu vystoupí také Petr Váša.

Loutky v nemocnici při představení ve Fakultní nemocnici Motol

Vstupné je dobrovolné a výtěžek bude využit pro realizaci dalších návštěv nemocných dětí v Dětské nemocnici v Černopolní. Právě nemocnice a léčebny po celé republice jsou nejčastějším místem, kde soubor působí. Ročně Loutky v nemocnici během více jak 400 návštěv odehrají tisíce představení a odzpívají tisíce písniček.

V Brně na Jakubském náměstí začíná v sobotu v 16.16 oslava Dne klaunů. Co vás čeká? Aprílový promenádní koncert klaunského hudebního kvarteta, vypouštění holubů smíchu, odhalení stromu klaunovníku nebo vernisáž obrazů Radka Veselého ve foyer divadla Bolka Polívky. Oslavy vyvrcholí v 19.00 premiérou občasníku Re-Kabaret.

Čtěte také

Hustopeče na Břeclavsku lákají v sobotu večer na Degustace růžových vín a sektů. Součástí ochutnávky jsou také všechna vína přihlášená do jediné specializované soutěže růžových vín u nás Jarovín Rosé. Na programu je i soutěž o nejrůžovější pár, večer završí aprílová diskotéka laděná do 70. a 80. let.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu