Tipy na víkend: Islandský den, cadillac Elvise Presleyho nebo Čejkovická vinná stezka

13. duben 2018

Co o víkendu podniknete? Máme pro vás zajímavé tipy. Do Třeboně můžete na výstavu květů amarylis, Horní hrad na Karlovarsku zve na Den sokolnictví a lovectví, ve Znojmě se projděte po hradebním opevnění a v Brně startuje nová plavební sezona na přehradě. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Praha: Islandský den, sto let Československa i Ježíš na letišti

V Městské knihovně v Praze si v sobotu nenechte ujít Islandský den. Desetihodinový maraton přednášek, promítání fotografií, filmů a vyprávění zážitků z cest určený především pro milovníky Severu a Islandu zvláště. Akce začíná v 9.30.

V Ládví v Praze 8 začínají v sobotu ve 12 hodin oslavy k výročí vzniku Československa. Vystoupí hudební skupina Joyful, maňáskové divadlo Baribal, dětský pěvecký sbor ZŠ Jakutská a další. Během dne se uskuteční vyhlídkové jízdy historickou tramvají T4 Sluníčko.

Nejlepší snímky hlavního města, které vznikly v uplynulém roce, ukazuje výstava Praha fotografická. Koná se na Staroměstské radnici a z 1034 fotografií, které zaslalo 106 autorů, nabízí práce 62 fotografů. Připomínají pražské události i třeba proměny metropole. Výstava potrvá do 28. dubna.

Čtěte také

Tradiční témata dějin umění pojatá v aktuálních souvislostech i nedávné tragické události zpracované do uměleckého díla představuje výstava Mata Collishawa v pražské Galerii Rudolfinum.

Obrazy a objekty ukazují například umělecky vyvedené záběry jídel, která si přejí odsouzenci před popravou, motýly zasažené insekticidy nebo plastiku Ježíše procházející elektronickou tělesnou kontrolou. Instalace Všechno se hroutí patří k objektům, ve kterých si Collishaw hraje s technologickými kuriozitami počátku 20. století.

Logo

Příležitost nahlédnout do bohatého fotografického archivu České tiskové kanceláře nabízí výstava ve Valdštejnské zahradě v Praze. Jmenuje se Okamžiky století a ukazuje přelomové události spjaté s československým a českým státem, ale i každodenní chvíle obyvatel.

Výběrem z unikátně dochovaného sedmimilionového archivu snímků se ČTK připojuje k oslavám stého výročí vzniku republiky a připomíná, že vznikla ve stejný den jako Československo.

Středočeský kraj: Divadelní premiéra nebo turistický pochod

Kladenské Divadlo Lampion zve na čtvrtou premiéru této sezony, inscenaci Play The Game v režii Jana Vejražky. Představení začíná v sobotu v 17 hodin.

Vydejte se v sobotu v 11 hodin na turistický pochod Máslovická šlápota. Akce bude v Máslovicích spojená se zábavným programem, tvořivými dílnami a stloukáním másla.

Logo

Jihočeský kraj: Květinová Třeboň i Splašená vejce v Jindřichově Hradci


Floristickou show, módní přehlídku s uvázanými kyticemi, řemeslný trh, prodej květin – to všechno nabídne v sobotu jarní trh Květinová Třeboň.

Tento víkend naposledy krášlí interiéry třeboňského zámku nevšední květinové vazby a aranže. Výstava nazvaná Amarylis - květinová dáma ve službách schwarzenberské diplomacie připomene diplomatické, cestovatelské a hospodářské aktivity jednotlivých členů schwarzenberského rodu v různých koutech světa.

O víkendu máte taky poslední možnost obdivovat v interiérech Adamova stavení zámku Jindřichův Hradec výstavu s názvem Splašená vejce.

Květinové aranže doprovází téměř tisícovka pštrosích, husích, kachních, slepičích i křepelčích vajec ve zlaté, černé, modré a červené barvě, která se valí po schodech, kutálí po nábytku nebo levitují ve vzduchu. Otevřeno je od 10.00 do 15.15 hodin.

Výstava Amarylis ve společenství květin renesance na zámku v Třeboni

Karlovarský kraj: Výstava olejomaleb nebo Den sokolnictví a lovectví

Krajinná zátiší, to jsou olejomalby výtvarníka Martina Chochela. Expozice jeho obrazů je aktuálně k vidění v Galerii Drahomíra v Karlových Varech. Autor pochází z Děčína, ale v současnosti tvoří a pracuje na Karlovarsku. Tady také čerpá inspiraci.

Den sokolnictví a lovectví je tradiční akce, která se uskuteční od 10 hodin na Horním hradě na Karlovarsku. Jak informoval hradní pán Pavel Palacký, připravený je pestrý program, o který se postará záchranná stanice Pentea z Prahy.

Čtěte také

Liberecký kraj: Rolls Royce Sophie Lorenové nebo Elvisův cadillac

Technické muzeum Liberec se rozrostlo o expozici nazvanou Království automobilů. Je v ní 15 historických vozů vyrobených v letech 1906 až 1987. Vystavený tam je De Dion Bouton z roku 1906 nebo Rolls Royce Silver Dawn z roku 1950, kterým kdysi jezdil syrský princ.


Rolls Royce Silver Cloud l z roku 1959 měla herečka Sophia Lorenová, americký Caddillac De Ville z téhož roku využíval Elvis Presley a Daimler DS 420 britská panovnice Alžběta II.

Expozici najdete v pavilonu bývalého výstaviště. Automobily jsou ze sbírky manželů Slavomíra a Hany Hadrabových z Liberce. Ve sbírce mají nejen auto syrského prince, ale také typy aut, s nimiž jezdili jiní slavní lidé.

Královéhradecký kraj: Dny živé archeologie a Piccolominiové v Náchodě

Archeopark pravěku Všestary na Královéhradecku pořádá o víkendu Dny živé archeologie. Tématem je život ve starší době železné, akce nese název Čekání na Kelty. Na programu jsou ukázky kovářství, obřad vítání jara, představení výbavy hrobu, malování keramiky. Expozice a akce bude přístupná od 09.00 do 17.00.

Nenechte si o víkendu ujít Mezinárodní den památek a s ním speciální prohlídky exteriérů náchodského zámeckého areálu se zaměřením na stavební aktivity Piccolominiů, včetně prohlídky zámecké kaple Nanebevzetí Panny Marie. Začátek prohlídek je vždy v 11, 13 a 15 hodin.

Hrad Svojanov je jedním z nejstarších Českých hradů, byl založený ve 13. století

Pardubický kraj: Dobové jarní slavnosti i pivovarnictví na Pardubicku

Na hradě Svojanov na Svitavsku navštivte o víkendu Jarní slavnosti – scénická šermířská vystoupení, představení dobových jarních zvyků či ukázky palných zbraní, vystoupení sokolníka s ukázkami dravých ptáků.

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí zve na tři nové výstavy. První se věnuje pivovarnictví v Pardubickém kraji, druhá památníkům válečných obětí a třetí představuje kresby známého karikaturisty Marka Simona. Všechny výstavy můžete navštívit až do 3. června.

Olomoucký kraj: Pevnost poznání nebo výstava fotek dívek s Rettovým syndromem

Program pro celou rodinu připravila na víkend olomoucká Pevnost poznání. Interaktivní muzeum vědy nabídne nekonečnou cestu vesmírem nebo svět virtuální reality. Tematické víkendové akce jsou zdarma v rámci běžného vstupného do muzea a doplňují nabídku čtyř stálých expozic a planetária.


Rettův syndrom je vrozené neurologické onemocnění vázané na X chromozom. Postihuje především dívky, u kterých způsobuje těžké kombinované postižení.

V Olomouci je výstava tří desítek černobílých fotografií zachycujících dívky se vzácným Rettovým syndromem. Fotky jsou k vidění v olomouckém dárcovském centru sanaplasma.

Návštěvníkům snímky ukážou, jaký je svět dětí s tímto vzácným onemocněním a jak je vnímá jejich okolí. Výstavu zorganizovali zástupci spolku Rett Community a nadace sanafriends.

Pohled na Znojmo

Jihomoravský kraj: Procházka po znojemských hradbách a Čejkovická vinná stezka

Znojmo zve na procházku novou prohlídkovou trasou po hradebním opevnění. Vůbec poprvé se můžete podívat do zrekonstruované Prašné a Nové věže. Seznámíte se taky s historií městského opevnění a hradebních příkopů.


Na Brněnské přehradě začíná v sobotu v 10 hodin v přístavišti Bystrc 72. plavební sezona.

Projděte si na jaře malebné okolí Čejkovic. V místních vinicích na vás budou čekat vinaři a budete moci ochutnat především mladá vína v tom nejpřirozenějším prostředí. Vinařský okruh kolem Čejkovic, na kterém vás přivítá na 28 vinařů, je vhodný jak pro pěší tak pro cykloturisty.

Jako účastníci akce můžete navštívit zdarma také Templářské historické vinné sklepy z 13. století, které mimochodem patří mezi tři nejstarší sklepení na Moravě, jež si zachovaly svůj původní účel a stále v nich zraje víno.

Od 19 hodin bude na nádvoří zámku večerní zábava v ceně vstupného.

Čtěte také

Moravskoslezský kraj: Hornické muzeum nebo výstava Napřed uhořet

Hornické muzeum Landek Park v Ostravě-Petřkovicích nabízí v letošní turistické sezoně nové exponáty na povrchu i v podzemní expozici.

Expozice důlního záchranářství v ostravském Landek Parku

Seznámíte se se speciálními důlními činnostmi, které se týkají ražení důlních chodeb včetně odstřelu horniny. Kromě provozu hřeblového dopravníku, který se využíval na přepravu uhlí, můžete vidět v provozu i důlní pluh.

Ostravská Galerie výtvarného umění představuje tvorbu fotografa Ivana Pinkavy a sochaře Eliáše Dolejšího. Výstava nazvaná Napřed uhořet/Burning Through ukazuje jejich díla z posledních let. K vidění bude do 10. června.

Zlínský kraj: Pohádková noční prohlídka v Holešově a Jurkovičova rozhledna

Zámek v Holešově zahájí turistickou sezonu v sobotu od 15.00 do 19.00 pohádkovou noční prohlídkou. Nabídne soutěžní putování barokním zámkem od přízemní sala terreny až po první patro. V každém sále čekají na děti a rodiče postavy z jiné pohádky.

Navštivte o víkendu krásnou vyhlídku nad Rožnovem pod Radhoštěm – Jurkovičovu rozhlednu. Od letošních Velikonoc je otevřená v dubnu každý víkend, vždy od 10 do 16 hodin. Hlavní sezónu s denním provozem tu zahájí v květnu.

autoři: nah , and
Spustit audio

Více z pořadu