Tipy na víkend: majáles, výlety i zajímavé výstavy

24. duben 2015

Už víte, co o víkendu podniknete? Vydejte se třeba do skanzenu na Veselém Kopci, kde slavnostně zahajují sezonu. Po zimní pauze se v Praze Kbelích otevírá Letecké muzeum. V Bohuticích na Znojemsku budou mít košt těch nejlepších vín a Mikroregion Ladův kraj chystá sobotní Putování Krajinou barona Ringhoffera. Hezký víkend!

Plzeňský Majáles Open Air
V Plzni startuje v sobotu ve 12 hodin festival Plzeňský Majáles Open Air, na kterém vystoupí mj. Horkýže Slíže, Wohnout, Michal Hrůza, Xindl X & UDG, Sto zvířat, Mandrage ad.

Veselý Kopec u Hlinska
V sobotu se slavnostně otevřou dveře roubenek na Veselém Kopci u Hlinska. Od 10 do 15 hodin si mohou návštěvníci v jednotlivých chaloupkách zkusit zhotovit papír, vlastnoručně vytvořit tradiční papírovou květinu nebo upéci perník tlačený do forem. Kromě toho v hájence budou moci ochutnat čerstvě upečené pečivo, mezi roubenkami si vyzkoušet jarní hry našich prarodičů: tlučení špačků, chůzi na chůdách či honění obruče. V sobotu bude spuštěn i veselokopecký mlýn a pila. K dobré náladě přispějí písničky heligonkářů a nabídka jídel v Hospodě Na vejměnku v areálu muzea.

Zdobení máje na Strakonicku
V Hoslovickém mlýně na Strakonicku začíná v sobotu v 10 hodin zdobení a stavění máje, ukázky výroby krepových růžiček, vrbových píšťalek, pálení čarodějnic, dětské vesnické hry, dětské dílničky a pečení chleba.

Skanzen na Veselém Kopci

Sezona ve Strážnici začíná
Ve skanzenu ve Strážnici na Hodonínsku začne sezona v neděli. Ve 14 hodin bude zahájení výstavy Hliněné stavitelství na Moravě. Následuje stavění máje. Členové strážnických souborů postaví vysoký, na vrcholu ozdobený májový strom.

Chomutovské slavnosti
Vydejte se o víkendu na Chomutovské slavnosti do skanzenu Nová Ves. Návštěvníci se budou moci přenést do dob středověkých turnajů, ale i do období vojáka Švejka.

Výlet do Bohutic na Znojemsku
Udělejte si v sobotu výlet do Bohutic na Znojemsku. Budou tam mít na nádvoří zámku XIII. ročník ochutnávky vín Bohutický košt 2015. Na letošní ročník je přihlášeno více než 500 vzorků bílých i červených vín od pěstitelů z Jižní Moravy i ze zahraničí. V průběhu akce bude zpřístupněna Expozice Bohutické křížové cesty a středověké zámecké sklepy. Program začíná v 10 hodin, ve 14 bude slavnostní vyhlášení oceněných vín. A celý den bude hrát cimbálová muzika Sylván.


Nikam se vám o víkendu nechce?
Zůstaňte doma a zkuste některý z našich zapeklitých kvízů :-)

Turistická sezona na Vranovsku
Na Vranovsku začíná nová turistická sezona. Můžete tam strávit příjemný víkend, který vám zpestří bohatý program. Oblíbený turistický vláček, který bude na zahájení sezóny opět zdarma, návštěvy hradů, zámků a dalších expozic, lodní doprava, půjčovny elektrokol a koloběžek, varhanní koncert a další možnosti budou letos rozšířeny například o exkurzi do nitra hráze vranovské přehrady, ochutnávky vín, předvedení netradičních dopravních prostředků, vycházku k průzkumné štole Silberloch a další zajímavosti.

Putování Krajinou barona Ringhoffera
Už podesáté pořádá Pivovar Velké Popovice a Mikroregion Ladův kraj Putování Krajinou barona Ringhoffera. V sobotu se zájemci mohou vydat po čtyřech různě turisticky náročných trasách. Start je plánován na 9.30 na železniční stanici Mirošovice. Nejkratší částí putování je devítikilometrová cesta k pivovaru Velké Popovice a zpět do Mirošovic přes zámek Bertcholt. Klasická turistická stezka měří dvacet kilometrů a okruhy pro cyklisty jsou dlouhé 30 a 40 kilometrů.

Zahradnické trhy v Kuksu
Pojďte o víkendu na Zahradnické trhy v Kuksu. Připraven je také tematický doprovodný program.

Hospital Kuks

Den Země v Ostravě
Poznejte, jak se v Ostravě pečuje o vodu. U příležitosti Dne Země se v Ostravě tradičně otevřou brány vodárenských areálů společnosti Ostravské vodárny a kanalizace. V sobotu si budou moci lidé poprvé prohlédnout zrekonstruovanou Úpravnu vody v Nové Vsi i Ústřední čistírnu odpadních vod v Ostravě Přívoze. Prohlídky budou probíhat ve skupinách a pořadatelé doporučují se na ně předem přihlásit. Vstup je zdarma.

Sokolnictví a lovectví na Hauenštejně
Den sokolnictví a lovectví je na sobotu od 10 hodin nachystaný na Horním hradě Hauenštejn u Ostrova na Karlovarsku. Záchranná stanice Pentle a přiveze na 20 druhých dravých ptáků i sov.

Chvalský zámek v Počernicích
Vydejte se v sobotu na Chvalský zámek v Praze – Horních Počernicích. V 9 hodin tam začíná setkání příznivců historických vozidel spojené s výstavou a jízdou Horními Počernicemi.

Sezona v Leteckém muzeu začíná
V sobotu v 10 hodin zahajuje sezonu Letecké muzeum Praha-Kbely. Zpřístupněny budou i prostory Staré Aerovky, kde budou představeny letouny TS-11 Iskra, XL-29 Delfín a Fouga Magister.

Dámská jízda v Divadle Rokoko
V sobotu se bude v pražském Divadle Rokoko od 17 hodin konat oblíbená Dámská jízda. Tentokrát se divačky mohou těšit na novou tragikomedii Happy End s Danou Batulkovou v hlavní roli. Přehlídku divadelních kostýmů předvedou herci Městských divadel pražských. A připraven je i pestrý program v divadelní kavárně: welcome drink, vizážistka, kosmetické poradkyně, kartářka, tombola a mnoho dalšího. Na vlnu jazzu dámy naladí saxofonista Martin Tříska a pianista Radim Sládek.

Letecké muzeum Kbely

Bitva u Liberce
Spolek přátel Ostašova v rámci Poutních slavností připomene v sobotu významnou historickou událost – bitvu u Liberce z roku 1757. Akci najdete v sobotu od 10 hodin v parku u kostela v Liberci-Ostašově.

Potápěči v libereckém bazénu
V libereckém plaveckém bazénu se na sobotu od 14 hodin chystá pokus o překonání rekordu v počtu potápěčů v potápěčské věži plaveckého bazénu v Liberci. Dosavadní rekord věže je 88 potápěčů. Cílem pořadatelů je přes 200 potápěčů ve věži.

Turistická sezona v Radvánovicích
V přírodním areálu Šťastná země v Radvánovicích v Českém Ráji začíná v sobotu turistická sezona. Očekáván je příchod krále Granáta s královnou a družinou.

Francouzské odpoledne pro rodiny s dětmi na Sychrově
Na zámku Sychrov je na sobotu připravené Francouzské odpoledne pro rodiny s dětmi s vynálezem bratří Montgolfierů, horkovzdušným balonem, v zámeckém parku. Zároveň se v parku uskuteční sraz 1st US Veteran club.

Zámek Sychrov

Prohlídky v Národním památníku 2. světové války
V sobotu se u příležitosti oslav osvobození Opavy uskuteční komentované prohlídky v Národním památníku 2. světové války. Město Opava vypraví v tento den čtyři autobusy (v 10.00 první dva autobusy a ve 14.30 další dva autobusy z ulice Komenského), které zájemce zdarma dopraví do Národního památníku 2. světové války.

Právě zde se uskuteční komentované prohlídky – ta první bude zaměřena na aktuální výstavu s názvem Čas války, čas míru a začíná v 10.30. Druhá komentovaná prohlídka začíná v 15.00 a bude věnována expozici Doba zmaru a naděje. Pro všechny návštěvníky je v tento den vstup zdarma.

Bikeclinic Cup v Letňanech
V neděli v 9 hodin začíná v lesoparku v Praze-Letňanech druhý ročník cyklistických závodů Bikeclinic Cup. Jedná se o sérii závodů pro mladé cyklisty a cyklistky ve věku od 1 do 16 let.

Mladí Ladí Jazz
V pražském klubu Roxy má v neděli od 20 hodin koncert americký jazzový baskytarista Marcus Miller. Vystoupí v rámci festivalu Mladí Ladí Jazz.

Pardubický zámek

Akce v Pardubickém kraji
Všechny výstavy a akce šesti kulturních organizací Pardubického kraje budou v pátek 24. dubna zdarma. Na nádvoří pardubického zámku uvidíte odpoledne živé hady. Otevřené budou všechny expozice a výstavy, z novinek například Příběh jablonecké bižuterie na zámku nebo Svět, který se směje malíře Františka Tichého v Domě U Jonáše na Pernštýnském náměstí.

Krajská knihovna připravila odpolední výtvarnou dílnu pro rodiče s dětmi v prostorách dětského oddělení a otevření výstavy Zajímavé události ze života Pardubického kraje. Regionální muzea v Chrudimi, Litomyšli a Vysokém Mýtě nabídnou zájemcům speciální komentované prohlídky výstav a expozic.

V Chrudimi jsou populární světoznámé plakáty Alfonse Muchy, ale nově je také krátkodobě vystavena malovaná divadelní opona z poloviny 19. století. Ve Vysokém Mýtě je novinkou výstava o historii trampingu, na které nechybí ani filmové dokumenty, a v Litomyšli si návštěvníci mnohou prohlédnout archeologické nálezy z Pardubického kraje nebo navštívit rodný byt Bedřicha Smetany.

Vernisáž výstavy Historické bicykly
Muzeum Jindřichohradecka připravilo na sobotu na 16. hodinu vernisáž výstavy Historické bicykly.

V břeclavském Muzeu kol je na osm desítek různých bicyklů

Výstava Andělé na návrší
V piaristickém kostele Nalezení svatého Kříže v Litomyšli začíná v sobotu výstava Andělé na návrší. Zhruba stovka uměleckých církevních děl z řady depozitářů Královéhradecké diecéze přiblíží také církev, řád piaristů nebo samotné anděly.

Výlet na Broumovsko
Udělejte si o víkendu výlet na Broumovsko. V Broumově otevřeli nově opravenou část benediktýnského kláštera a zahrady. Pro návštěvníky bude zrekonstruovaná část kláštera zdarma přístupná právě tento víkend. Lákadlem pro turisty je kopie takzvaného Turínského plátna, v němž byl zabalen Kristus, když jej sňali z kříže. Kopie pocházející z roku 1651 byla v klášterním kostele nalezena v roce 1999. Klášter přechovává i takzvané mumie z Vamberka.

Železnice v Opavském Slezsku
Návštěvníci Železničního muzea moravskoslezského v Ostravě mohou zhlédnout novou výstavu Železnice v Opavském Slezsku. Novinkou je také trenažér strojvedoucího dieselové lokomotivy řady 742 456-7. Muzeum, ve kterém lze kromě historických exponátů vidět také velkou funkční modelovou železnici, se nachází v budově vlakového nádraží Ostrava střed.

Návštěva zámku v Lednici
Zámek v Lednici na Břeclavsku otevřel novou expozici věnovanou moravskému vinařství. Návštěvníci ji naleznou na jeho čtvrtém prohlídkovém okruhu, v takzvané zámecké grottě. Jde o historickou umělou jeskyni s krápníky z Moravského krasu. Grotty si šlechta budovala u svých sídel jako podzemní prostory, v nichž se mohla za parných letních dní zchladit. Mnohé z nich jsou vyzdobeny krápníky přivezenými z jeskyní.

Zámek v Lednici je od Minaretu asi 25 minut chůze parkem

Artefakty z období Velké Moravy
Přes tisíc artefaktů z období Velké Moravy pocházejících z archeologických výzkumů z České republiky, Slovenska, Polska a Rakouska nabízí výstava na Pražském hradě. Císařská konírna bude do konce června hostit reprízu výstavy Velká Morava a počátky křesťanství. Návštěvníci uvidí množství originálů, předmětů nalezených ve „zlaté době“ archeologických nálezů v této oblasti, tedy v 50. a 60. letech, i nálezů z posledního desetiletí, které ještě téměř nebyly vystavovány. Převážnou většinu exponátů tvoří šperky z drahých kovů, a to zejména z nejvýznamnějších velkomoravských center.

Výstava v Ateliéru Josefa Sudka
Fotografie kurátora Radka Váni, který pro své umělecké projekty používá jména waanja, doplňují na nové výstavě v pražském Ateliéru Josefa Sudka fotografické záznamy intervencí a instalací mezinárodně proslaveného českého umělce Jiřího Kovandy. Výstava se jmenuje Moje moje ne tvoje! a potrvá do 19. června.

Výstava věnovaná grafičce Aleně Kučerové
K 80. narozeninám připravil pražský Topičův salon výstavu grafičce Aleně Kučerové. Na rozdíl od podobných bilancujících přehlídek se výstava s názvem Postup zaměřuje spíše na nejnovější Kučerové díla. Jsou jimi překvapivě zářivé barvy výšivek květinových kompozic, které kontrastují s dřívějšími, většinou monografickými tisky. Na výstavě jsou také nejnovější kresby k básním Christiana Morgensterna, jehož poezii poprvé ilustrovala ještě v dobách svých studií. Jako ohlédnutí za minulostí jsou vystaveny kovové matrice k proslulým grafickým listům.

00654093.jpeg

Výstava děl Vladislava Mirvalda
Retrospektivní výstavu průkopníka geometrické abstrakce Vladislava Mirvalda (1921 až 2003) zahájilo pražské Muzeum Kampa. Výstava nazvaná Konstruktivní variace potrvá do 6. července a návštěvníkům představí autorovu malbu i kresbu, experimenty s fotografií a kolážemi.

Výstava v muzeu v Turnově
Výtvory z drahých kovů i kamenné nástroje vystavuje muzeum v Turnově v prostorách Klenotnice. Připravovaná výstava poukazuje na rozdílné vnímání pokladů od doby kamenné po současnost. Na výstavě Poklad!!! jsou tři desítky exponátů doplněné příběhy o nich. Nejstaršími exponáty jsou kamenné nástroje z doby 6000 let před naším letopočtem, nejmladší stříbrné brože, které po roce 1948 ukryl ve svém domě jeden železnobrodský výrobce bižuterie. Později je nalezli jeho potomci při přestavbě domu.

Výstava Saudek 80
U příležitosti 80. narozenin Jana a Káji Saudkových začala v galerii na Staroměstském náměstí výstava Saudek 80. Expozice nabízí průřez tvorbou obou slavných bratrů.

Výstava v Muzeu Karla Zemana
Pražské Muzeum Karla Zemana ve Vlašském dvoře u Karlova mostu rozšířilo expozici, vtahující děti i dospělé do kouzelného světa tohoto génia českého i světového filmu, o nový interaktivní prostor. Návštěvníkům nabízí moderní trikovou scénu i tematickou výstavu o filmu od jeho natočení po digitální restaurování.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu