Tipy na víkend: masopustní veselí nebo Noc reklamožroutů

20. únor 2015

Kam můžete zamířit o víkendu? Na masopust na zámek Sychrov, do skanzenu na Březových Horách u Příbrami, kde vás čeká lidová veselice nebo do skiareálu ve Smržovce, kde budou závodit lyžníci v historických kostýmech. Pěkně si sobotu a neděli užijte!

Noc reklamožroutů v Brně
Nejlepší reklamní spoty z celého světa opět uvede světová show Noc reklamožroutů. Vedle reklamního festivalu v Cannes jde o největší událost v této branži, která se koná přes tři desítky let. V současnosti je organizována ve více než 40 zemích světa. V pátek začíná Noc reklamožroutů v brněnské Flédě. Do letošní nabídky bylo podle něj vybráno šest českých reklam, což je rekord. Bodovaly spoty Národního divadla, Českého helsinského výboru, Kofoly nebo televizní spot pomáhající hledat práci Romům.

Program letošní Noci reklamožroutů trvá přes pět hodin a je rozdělen do čtyř bloků. V přestávkách mezi nimi se diváci mohou těšit na light show skupiny Pyrroterra a soutěž o herní konzoli.

Čtěte také

Charitativní ples ve stylu třicátých let
V Jihlavě se v pátek večer objeví Velký Gatsby. Studenti Vyšší odborné školy sociální totiž v rámci projektu O(či)SVĚTA pořádají charitativní ples ve stylu třicátých let. Stejně jako každý rok i letos poputuje výtěžek plesu na zkvalitnění životních podmínek dětí. Do programu plesu se zapojily i děti z nízkoprahového zařízení.

Josuke Jamašita v Divadle Archa
Japonský jazzový pianista Josuke Jamašita, který při své minulé koncertní návštěvě Prahy téměř zdemoloval piano, vystoupí tento pátek v pražském Divadle Archa. 73letý hudebník přijede v novém triu Lotus Position. V něm kromě bicích Akiry Horikošho bude znít i tradiční lidová japonská flétna z bambusu šakuhači, na kterou hraje Akihito Obama.

Masopustní víkend na Sychrově
Masopustní program s folklorními soubory Krkonošský horal a Horačky. Tradiční řemesla i staročeská zabíjačka – to všechno na vás v sobotu čeká na zámku Sychrov. Tradiční řemeslné stánky budou nabízet historické sklo, keramiku, dřevěné zbraně a hračky, proutěné výrobky, batikovaný a malovaný textil a šité dětské dekorace, drahé kameny a výrobky z nich, malované hedvábí, kůži, šperky a mnohé další.

Novoborský Masopust

Po celý den budou vystupovat folklórní soubory Horačky z Hodkovic a Krkonošský Horal s pásmem masopustních písní a tanců. Návštěvníci masopustu mají možnost jít také na prohlídku zámku, který je otevřen od 10.00 do 14.00, a během prohlídky navštívíte interiéry, které vás vrátí do poloviny 19. století, kdy byl majitelem zámku kníže Kamil Josef Idesbald Filip z Rohanu.

Masopust na Březových Horách
Užijte si v sobotu masopustní průvod a lidovou veselici, rej masek a žertovné masopustní scénky na havířské téma v areálu Ševčinského dolu v Příbrami na Březových Horách. Skanzen nabízí v tento den také zvýhodněné vstupné. Masopustní průvod, tvořený kostýmovanými postavami, vyjde ráno ze staré hornické obce Bohutín v čele s brdským duchem Fabiánem. Zhruba v 10 hodin přijde za doprovodu kapely před vstup do nádvoří Ševčinského dolu. Průvod poté požádá o možnost vstupu a provozování masopustních taškařic, které se pak odehrají na prostranství mezi šachetní budovou a strojovnou.

Průvod masek v Chebu
Přijďte se společně pobavit s veselým průvodem masek do Chebu. Sraz všech je jako každoročně ve 13.45 u Západočeského divadla. Za zvuků muziky i jiného rozpustilého rachocení vyrazí masopustní průvod na svoji cestu městem ve 14.00 hodin. Vyrobte si masku! Všechny jsou vítány! Hlavní téma: strašidla a strašidýlka. Vezměte děti a celou rodinu, přibalte si dobrou náladu a přijďte i letos do masopustního průvodu.

Čtěte také

Maškary v Písku
Písecké maškary rozveselí ulice jihočeského Písku právě tuto sobotu. Můžete se opět těšit na rozmanité masky a chybět nebude ani překvapení. Sraz masek je v 12.30 u Kamenného mostu na levé straně řeky Otavy. Odtud se masopustní veselí přesune do píseckých ulic a parků.

Lukovský zimní víceboj stopou Františka Seilerna
Zamiřte v sobotu na Zlínsko. V 10 hodin začíná pohodová akce s netradičními disciplínami Lukovský zimní víceboj stopou Františka Seilerna. Zahájení je v Zoo Zlín Lešná a ukončení na hradě Lukově. Čeká vás sportovně společenská akce v netradičních disciplínách (hod kládou, výběh hradního svahu, hod na cíl, běh na lyžích i bez nich). Soutěž o nejlepší retro kostým v duchu hraběte Seilerna (kolem roku 1900) a soutěž o nejlepší sochu ze sněhu.

Hry pro děti na Červeném Újezdu
Přijďte si v sobotu s dětmi zahrát hry na hrad Červený Újezd. V 11 hodin startují minihry na rozjezd (zvukové pexeso, kimovka, hádání pohádkových postav apod.). Čeká vás také určování rostlin, zvířat a předmětů, hradní špejling (pokud počasí dovolí, bude v zahradě) nebo honba za pokladem hradu Červený Újezd.

Běžkařský závod na Šumavě
Vydejte se v sobotu na 30. ročník závodu v běhu na lyžích nejkrásnějšími kouty Šumavy. Je to tradiční druhý největší závod v běžeckém lyžování v České republice. Závod Šumavský skimaraton na 45 km a 23 km klasicky a 23 km volně je součástí série Euroloppet a Stopa pro život, závod je součástí Ligy dálkových běhů. Poběží se také Soutěž týmů a Soutěž rodin. Vyráží se ze šumavské Kvildy.

Martin Jakš se rozcvičuje před startem Šumavského skimaratonu.

Lyžníci ve Smržovce
Jubilejní 20. ročník akce Lyžníci hostí právě tuto sobotu Ski areál Kedr ve Smržovce. Jedná se o klání ve sjezdu, skoku a dojezdu na dobových ski a v dobovém oblečení. Prezentace závodníků je od 12 do 12.30. Soutěžit se bude v těchto disciplínách: paraslalom, sjezd na dojezd a hup-skok-let. Veselé dovádění, taneček a vyhlášení výsledků je od 17 hodin tentokrát v Parkhotelu Smržovka.

Cyklistický vytrvalostní závod v Kladně
Survivalový závod dvojic na kole v Kladně a okolí je nachystaný právě na tuto sobotu. Účastníci akce plní různé outdoorové úkoly a hledají místo cíle pomocí indicií. Jednodenní vytrvalostní závod je otevřený jak dospělým, tak i dětem, kteří mají rádi aktivní pohyb a chtějí se závoděním především bavit. Cestou si závodníci vyzkouší i některé činnosti, které nejsou běžně dostupné. Seznam jednotlivých úkolů se dozvědí účastníci tohoto netradičního závodu na startu, tzn. v areálu Městského stadionu Sletiště v Kladně.

Mezinárodní den průvodců v Brně
Turistické informační centrum města Brna společně s Asociací průvodců ČR pořádá už 12. ročník Mezinárodního dne průvodců. Prohlídkové okruhy jsou připraveny na sobotu 21. a neděli 22. února. V sobotu se můžete například vydat Po stopách brněnských pověstí – vyráží se z nádvoří Staré radnice v 10 hodin. V Denisových sadech u obelisku mají ve 14 hodin sraz ti, kdo chtějí vědět, jaká byla Obrana Brna za třicetileté války aneb když na Brno táhli Švédi. Neděle nabízí například prohlídky Secese v brněnských ulicích, Památky v centru města nebo Po stopách Jiřího Mahena.

Koncert Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma na brněnském Špilberku 31. května 2013

Kejklíř z Lublinu v Pardubicích
Východočeské divadlo v Pardubicích v sobotu večer od 19 hodin představí první premiéru letošního roku Kejklíř z Lublinu. Divadelní hra vznikla podle stejnojmenného románu amerického spisovatele polského původu Isaaca Singera, který v roce 1978 získal Nobelovu cenu za literaturu. Kejklíř z Lublinu se dostal i na filmové plátno a dnes ho mohou diváci zhlédnout jako divadelní adaptaci v městském divadle v Pardubicích.

Festival Bazaar v Praze
Navštivte v Praze o víkendu nový mezinárodní festival Bazaar. Představí provokativní vize celkem čtyřiadvaceti umělců ze čtrnácti zemí střední, východní a jižní Evropy, kteří ve svých projektech zkoumali identitu v umění a pohybu, jež je hlavním tématem celého festivalu. Jeho vrcholem budou interaktivní scénické prezentace, které se uskuteční v sobotu v nově otevřených prostorách Studia ALTA. Program festivalu doplní řada exkluzivních večerních představení hostujících souborů a umělců, několik workshopů, přednášek a neformálních setkání. Festivalové události se odehrají také v divadlech Alfred ve Dvoře, v divadle Ponec a v Parkhotelu Praha.

Program pro děti na Chvalském zámku
Popelka v princeznovských šatech provede vás i vaše děti v neděli od 10 do 17 hodin Chvalským zámkem v Praze. Uvidíte také interaktivní výstavu Odysseova dobrodružství aneb Staň se hrdinou a zavede vás dokonce i do nehlubšího sklepení. Děti mohou veslovat na opravdové lodi, navštíví Kyklopovu jeskyni či tajemné Sirény, rozpoutají bouři a projdou dokonce i podsvětím. Budou plnit úkoly a soutěžit. Uslyší taky Popelčinu pohádku a poznají, jaké je to stát se hrdinou. Informace a rezervace času prohlídky (nutná) na tel. 281 860 130.

Chvalský zámek v současnosti

Karnevalové řádění v Českém Brodě
Vezměte děti na Karnevalové řádění do sokola v Českém Brodě. Začíná v neděli v 15 hodin. Pro děti je připraven velký maškarní rej, hry a soutěže, kreativní výtvarné dílny, sportovní stanoviště, karnevalové líčení a velká trampolína.

Výstava Svět hraček v Roztokách
Hry a hračky znaly děti už ve starověkém Egyptě nebo Číně. S panenkami, miniaturními vojáčky, káčou nebo jojem si mohly hrát děti v antickém Řecku, ve starověkém Římě byla zase oblíbenou hra v kostky. Ve středověku, v čase rytířských soubojů, si děti hrály na rytíře s dřevěným koníkem na malé tyči. Ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy můžete navštívit novou výstavu Svět hraček. Přiblíží historii dětské hračky, a to od roku 1880 do roku 1980.

Výstava o historických hudebních automatech
Severočeské muzeum v Liberci dokončuje novou expozici věnovanou historickým hudebním automatům. Muzeum má jednu z největších sbírek těchto nástrojů v zemi, v depozitářích je jich šest desítek. Velkou část sbírky najdou teď návštěvníci v samostatné expozici v měšťanském domě, který je součástí budovy muzea. A na exponáty se nemusí lidé jen koukat, součástí je třeba model varhan či flašinetu, na něž si mohou zahrát.

Ilustrace Zdeňka Buriana v Kopřivnici
Lašské muzeum v Kopřivnici vystavuje ilustrace Zdeňka Buriana ke knize, která nikdy nevyšla. Mezi exponáty je i portrét malířova otce v kostýmu rytíře, který Burian namaloval podle fotografie z roku 1906. Výstava sestavená z vlastních sbírek je věnovaná 110. výročí narození slavného kopřivnického rodáka.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu