Tipy na víkend: Mikulášská nadílka, Hradozámecký advent nebo výstavy betlémů

1. prosinec 2017

První adventní víkend si užijte třeba na Karlštejně, kam dorazí královna Eliška. V Českých Budějovicích mají na náměstí Přemysla Otakara II. kluziště, tak si pojďte zabruslit. Tvarožná na Brněnsku zve na rekonstrukci slavné bitvy tří císařů u Slavkova. Hezkou sobotu a neděli!

Praha: Rozsvěcení vánočních stromů, výročí narození Franka Sinatry nebo mistrovství ve slam poetry

Vánoční strom se v Praze na Staroměstském náměstí rozzáří tuto sobotu a začnou také vánoční trhy. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu a zahájení 20. jubilejního ročníku charitativní sbírky ve prospěch ohrožených dětí v péči SOS dětských vesniček je na Pražském hradě naplánováno na neděli od 16.30.

V Domě U Zlatého prstenu v Praze bude v sobotu otevřena expozice Muzea hlavního města Prahy nazvaná Praha Karla IV. – středověké město.


V Toulcově dvoře v pražské Hostivaři začíná v sobotu v 10 hodin Staročeský mikulášský jarmark.

Studio Hrdinů v Praze 7 zve od soboty na mezinárodní festival s názvem #LutherLenin. Na třech scénách pojatých jako rozhlasové stanice návštěvníky čeká 36 hodin performancí, diskuzí a přednášek na téma revoluce, její proměny v čase i s ohledem na vliv médií.

Pražské Divadlo Rokoko láká v sobotu od 14 hodin na Vánoční festival. Čtyři představení s vánoční tematikou potěší nejen děti, ale i dospělé.

V pražské Meetfactory startuje v sobotu ve 20 hodin finále mistrovství ČR ve slam poetry, tedy v přednesu autorských básnických textů před porotou tvořenou publikem. V žánru na pomezí poezie a divadla bude o titul usilovat 12 finalistů z deseti měst.

Frank Sinatra (Liederkrantz Hall, New York, 1947)

V pražské Lucerně najdete v neděli třetí ročník Sinatrology Swing Gala. Letošní oslavy narozenin Franka Sinatry se mimo jiné zúčastní kromě Jana Smigmatora také Ewa Farna, otec zpěvačky Amy Winehouseové nebo jazzman a swingový muzikant Mitch Winehouse.

V Muzeu Karlova mostu v Praze začíná v neděli ve 14 hodin výstava betlémů. Potrvá do 2. února 2018.

Čtěte také

Výstava Krištofa Kintery v Galerii Rudolfinum v Praze překonala hranici 120 tisíc návštěvníků a už měsíc před svým koncem se stala divácky nejúspěšnější výstavou v Česku za poslední čtyři roky. Pořadatelé ji proto prodloužili do 27. prosince.

Současná výstava se jmenuje Nervous Trees a je jubilejní 100. výstavou Galerie Rudolfinum, kunsthalle, která funguje od roku 1994.

Středočeský kraj: Advent na Karlštejně, výstava betlémů i adventní program na zámku Veltrusy

Karlštejnský královský advent můžete navštívit tuto neděli. Do podhradí Karlštejna přijde královna Eliška. Od 12.30 jí postupně zahrají a zazpívají kapely Kapičky i Třehusk, dětské sbory Světlušky z Tmaně a Mifun z Černošic, zatančí řevnické Proměny a šermířské umění předvedou skupiny historického šermu Alotrium i Reginleif.

Muzeum betlémů v Karlštejně

Speciální program si pro královnu chystají děti z místní školy, při jejichž vystoupení bude rozsvícen před Muzeem betlémů vánoční strom.

Pojďte se podívat do muzea v Roztokách u Prahy na novou výstavu Betlémy, tentokrát ze Slezska. V Malé výstavní síni zámku uvidíte dřevěné vyřezávané a barevně lakované betlémy.

Vánoční příběh aneb cesta do Betléma pro celou rodinu nabízí Dřevěné loutkové divadlo Jana Hrubce v neděli v 17 hodin v Historickém sále zámku.


V Příbrami začínají v sobotu adventní trhy.

V zámku Veltrusy chystají řadu adventních akcí včetně tematických prohlídek, tvoření, koncertu nebo živého betlému. Školy mohou využít několik vzdělávacích programů s vánoční tematikou.

V sezoně je možné absolvovat až šest prohlídkových okruhů, o prosincových víkendech je otevřený okruh o aristokracii a také výstava Váhy, míry a závaží.

Jihočeský kraj: Mikulášská na Rabí, Jihočeský rybářský den nebo charitativní benefiční koncert

Hradozámecký advent 2017 zahájí na hradě Rabí oslavou svátku sv. Mikuláše v sobotu 2. prosince od 12 hodin. Správa hradu spolu s Rabským okrašlovacím spolkem ROSa připravily pro rodiny s dětmi mikulášskou nadílku.

V Českých Budějovicích začíná na náměstí Přemysla Otakara II. bruslení na kluzišti. Bruslení kolem kašny je jednou z hlavních atrakcí adventního programu ve městě. Ledová plocha je velká téměř 600 metrů čtverečních a má tvar osmiúhelníku.

hrad Rabí

Jestli rybaříte, tak byste v sobotu neměli chybět v Českých Budějovicích na Výstavišti. Jihočeský rybářský den, první specializovaná rybářská výstava v jižních Čechách, začíná v 9 hodin.

Nabídne rybářské novinky, oblečení, výbavu včetně lodiček nebo návnad, přednášky, rybářský trenažér, ukázky zpracování ryb i prezentaci sportovního rybolovu a produkčního rybářství.

Čtěte také

Z náměstí v Hluboké nad Vltavou vyjde v neděli v 16 hodin čertovský průvod, doplněný kočárem a anděly, půjde na nádvoří loveckého zámku Ohrada. Tam bude od 16.30 připravený speciální program, kterým vyvrcholí akce Putování za Mikulášem.

V Jindřichově Hradci na Masarykově náměstí v sobotu v 17 hodin rozpohybují 3D dvoumetrovou sochu anděla z plastového recyklátu, který ozdobí adventní program ve městě.

Je složen z 250 dílů, na 3D tisku se podílelo 30 tiskařů z ČR, Argentiny a Austrálie. Jde o součást akce Jinohrátky, která představí práce 14 betlemářů z ČR i Slovenska.

Anděl z PET lahví na náměstí Míru v Jindřichově Hradci

Zajděte v Táboře do Husitského muzea. V sobotu v 19 hodin tma začíná benefiční koncert pro denní a týdenní stacionář Klíček, na němž s vánočním repertoárem vystoupí cimbalistka a vokalistka Zuzana Lapčíková a její kapela.

Liberecký kraj: Vánoce podle Habsburků, procházka libereckým podzemím i výstava historického skla

Jak slavili Vánoce Habsburkové, anglická královna Viktorie nebo ruský car Mikuláš, to můžete zjistit na zámku v Zákupech na Českolipsku. Habsburský zámek s luxusně vyzdobenými a bohatě zařízenými pokoji připomíná pobyt císaře Ferdinanda Dobrotivého, který ale v Zákupech Vánoce nikdy neslavil.


Nenechte si o víkendu ujít dvoudenní adventní trhy na čestném dvoře zámku Sychrov.

Pojďte si v sobotu prohlédnout liberecké podzemí. První komentovaná prohlídka největšího protileteckého krytu, který vznikl pod Sokolovským náměstím v Liberci za druhé světové války, začíná v 8.30. Kryt byl určen pro tisíc lidí, ale vejít se jich tam mohl v extrémním případě až dvojnásobek. Další prohlídky jsou v 10.00 a v 11.30.

V muzeu v Lomnici nad Popelkou začíná v sobotu výstava betlémů, koná se už pošestnácté. Letošním dominantním kusem bude velký polychromovaný betlém z 50. let 20. století řezbáře Cejnara z Jablonce nad Nisou.

Oslava Vánoc na hradě Grabštejn začíná v sobotu v 9 hodin. Součástí akce jsou prohlídky s kostýmovanými průvodci, adventní dílna v přízemí hradu a doprovodný program na nádvoří.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci vystavuje několik historických unikátů ze svých sbírek. Je mezi nimi skleněný ruční granát z první světové války, památeční šrapnel z roku 1866 z bitvy u Hradce Králové nebo vzácné ryté sklo s napoleonskými motivy.

Čtěte také

Královéhradecký kraj: Advent na statku, vánoční dílny v zoo a Slavnosti perníku

Zajeďte do Piletic na Královéhradecku na Šrámkův statek. V sobotu v 10 hodin tam začíná akce Malý advent na statku, která například nabídne zimní provoz roubenky s topením v kachlových kamnech, pečení a ochutnávky chleba a kynutých buchtiček máčených v sirobu, lidové tvoření, pohádky za pecí či zpívání u stromečku.

První adventní víkend se v Zoo Dvůr Králové můžete těšit na vánoční dílny, které se budou konat přímo v zoo v pavilonech goril a Africká savana a galerii Tengenege.

Vánoce v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Pravou vánoční atmosféru do zoo přinesou desítky řemeslníků a umělců, kteří budou přímo před zraky návštěvníků vyrábět vánoční dekorace, svíčky, perníčky, šperky a někteří se budou věnovat i africké vánoční tvorbě.

Nenechte si ujít mikulášskou nadílku na zámku Potštejn. Na nádvoří se můžete kromě nadílky těšit také na druhý ročník Slavností perníku. Zajímavá předvánoční akce je koncipována společně s polským zámkem Kameniec, odkud organizátoři tradici slavností převzali. Výrobci perníku na ní předvedou své výrobky a návštěvníci si mohou zkusit vyrobit své perníky nebo koupit perníky na ochutnání či na ozdobu vánočního stolu.

Čtěte také

Pardubický kraj: Vánoce ve skanzenu, výstava vánočních ozdob a čertovský rej v knihovně

Ve skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska začíná výstava Vánoce na Veselém Kopci ve všech roubených objektech přibližující lidové zvyky, dárky, ozdoby, pečivo. Zakončí ji předvánoční jarmark 10. prosince.


V muzeu ve Vysokém Mýtě začíná v neděli výstava starých vánočních ozdob z rozsáhlé sbírky konzervátorky Věry Dvořáčkové z Hradce Králové.

První prosincovou sobotu vypukne v Krajské knihovně v Pardubicích čertovský rej. Konat se tu totiž bude v pořadí 6. ročník celostátní akce Den pro dětskou knihu aneb Čerte, nezlob se, která chce v dětech podnítit zájem o knížky.

Na jednotlivých tematicky laděných soutěžních zastávkách děti zjistí, že existují i hodní a napravení čerti. Celý program bude doprovázen výtvarnými dílnami, díky kterým si každý může odnést něco na památku a může si vyzkoušet nejrůznější výtvarné techniky.

Vysočina: Hradozámecký advent, rozsvěcení vánočního stromu nebo koncert renesanční duchovní hudby

Během prosincových víkendů nabídnou památky kraje Vysočina rozptýlení od předvánočního shonu v podobě řady kulturních akcí. Hradozámecký advent 2017 zahájí tuto sobotu jarmark Sdílení na zámku v Telči.

V Konírně zámku vystoupí folklórní soubor Krahuláček. Celé odpoledne bude také probíhat veřejná sbírka na podporu činnosti domácího hospice. V zámecké galerii bude po celý den přístupná interaktivní výstava originálních kostýmů a rekvizit z filmové pohádky režiséra Bořivoje Zemana Pyšná princezna.

Čtěte také

První rozsvícení velkého vánočního stromu a vánoční výzdoby Jihlavy bude v neděli v 16 hodin. Slavnosti s rozsvícením vánočního stromu pořádají tento den i další města v kraji.

První adventní neděli zazní od 17 hodin v knihovně náměšťského zámku Zámecký adventní koncert. Komorní sbor pro duchovní hudbu Ensemble Versus spolu se souborem historických dechových nástrojů Capella Ornamentata přednesou renesanční duchovní skladby hudebníka Nicolause Zangia, který působil ve službách Žerotínů, někdejších majitelů zámku.

Jihomoravský kraj: Festival Víno z blízka, výročí bitvy tří císařů, seminář o stavbě slaměného domu a

První prosincová sobota bude patřit moravským vinařům a jejich vínům. Festival Víno z blízka je opět přivede do Brna, tentokrát rovnou do prostor monumentálního hradu Špilberk. V jedné vstupence se vám otevře celý hrad a prostřednictvím degustace 150 vzorků vín od 16 vybraných moravských vinařů i celá vinařská oblast Morava

víno, sklenice vína

Tvarožná na Brněnsku bude v sobotu od 14 hodin svědkem rekonstrukce části bitvy tří císařů u Slavkova u Brna z roku 1805.

V Ivanovicích na Hané se v sobotu dozvíte, jak si postavit slaměný dům. Prohlédnete si, jak stavba ze slámy vypadá po dokončení, a od zkušeného lektora se dozvíte, jaké má sláma coby stavební materiál vlastnosti. Dozvíte se, jak postupovat při stavbě slaměného domu krok za krokem, od výběru stavebního pozemku až po možnosti vytápění a ohřevu teplé vody.

Čtěte také

Olomoucký kraj: Výstava koček, historie údržby silnic v regionu nebo zimní projekce Anděla Páně 2


Milovníci koček se o víkendu sjedou na Mezinárodní výstavu koček na olomoucké výstaviště Flora.

Na zimní starosti silničářů z pohledu historie se zaměřila výstava v Muzeu silnic ve Vikýřovicích. Návštěvníky zavede do doby před více než 150 lety, kdy se silnice ručně prohazovaly lopatami. Představí i historickou techniku pro zimní údržbu silnic.

Expozice se zaměří také na silnici přes Červenohorské sedlo, která je v zimním období oříškem pro silničáře až do současnosti.

Nenechte si ujít tradiční rozsvěcení vánočního stromu na Masarykově náměstí v Jeseníku v sobotu v 18.00. Za příznivého počasí na něj v 18.15 naváže zimní projekce filmu Anděl Páně 2. Připraven bude také drobný vánoční program, prodejní stánky a horký punč.

Moravskoslezský kraj: Mikulášská v muzeu a unikátní kopřivnický skútr

V sobotu bude od 9 do 18 hodin ve Slezském zemském muzeu v Opavě připravena vánoční dílnička s mikulášskou nadílkou. Během celého dne si můžete namalovat baňku, ozdobit perníky, vytvořit si originální vánoční dáreček nebo si připomenout tradice spjaté s Vánocemi.

Mikuláš, čert a anděl obchází děti každý rok

V 16 hodin vystoupí herci s loutkovým divadelním přestavením, po kterém bude v 17 hodin následovat mikulášská nadílka od pravého čerta, Mikuláše a anděla.

Návštěvníci muzea historických vozidel Old Timer v Kopřivnici na Novojičínsku teď mohou vidět český skútr Hausman z roku 1947, který existuje v jediném exempláři.

Nadčasový stroj byl představen před 70 lety na strojírenské výstavě v Praze, do sériové výroby se však nedostal, protože v 50. letech dostal přednost skútr ČZ (Čezeta) později pro svůj tvar nazývaný Prase.

Čtěte také

Zlínský kraj: Výstava betlémů a mikulášské bruslení

Betlémy ze sena, včelího vosku, keramiky, kůže, perníku, mýdla, smaltu, drátů či vlny jsou k vidění v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Výstava připravená Muzeem regionu Valašsko nabízí 45 betlémů od 25 regionálních autorů, potrvá do 7. ledna příštího roku.

V Rožnově pod Radhoštěm připravili na sobotu akci Mikuláš na ledě. Přijďte si s dětmi zabruslit, zahrát hry na ledě, kde nás navštíví Mikuláš s čertem a andělem, a možná rozdá dětem malé dárečky. Pokud budete chtít dětem dát vlastní dáreček, dejte ho při vstupu organizátorům. A nezapomeňte na jméno a příjmení.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu