Tipy na víkend: Nahlédněte do Kramářovy vily, Poslanecké sněmovny i Valdštejnského paláce

27. říjen 2017

Sváteční víkend si můžete užít třeba v Plzni, kde si prohlédnete běžně nepřístupné Loosovy interiéry na Klatovské třídě. V Praze zamiřte do Kramářovy vily. Ve vodním mlýně v Hoslovicích na Strakonicku je Posvícení a ve skanzenu Mayrau se budou promítat filmy Saši Gedeona. Hezký víkend!

Praha: Vládní budovy otevřou své brány, v Akropolis začíná Nekropolis

Senát i Poslanecká sněmovna budou v sobotu při příležitosti státního svátku otevřené pro veřejnost. Horní komora Parlamentu nabídne třeba komentované prohlídky Valdštejnského paláce. Lidé se můžou přijít podívat mezi devátou a šestnáctou hodinou.

Den otevřených dveří bude v sobotu také v Kramářově vile v Praze. Den otevřených na ministerstvu průmyslu a obchodu začíná v sobotu v 9 hodin. Koná se při příležitosti 99. výročí vzniku Československa.

Návštěvníci si budou moci kromě reprezentativních prostor Fantovy budovy prohlédnout i exponáty z období let 1918 - 1938, které zapůjčilo Poštovní muzeum. Součástí expozice budou i poštovní saně zapůjčené Národním technickým muzeem a společnost SÚRAO představí detailní model jaderného úložiště.

Fantova kavárna na Hlavním nádraží

V pražském Paláci Akropolis začíná v sobotu v 17 hodin první ročník divadelního a hudebního festivalu Nekropolis, který si klade za cíl prolomit strach ze smrti. Diváci zhlédnout osm různých vystoupení, loutkové představení, storytelling a koncerty. Spolupořádá Studio Damúza. Druhý den festival pokračuje od 14:00.

V pražském Mánesu můžete až do konce října navštívit výstavu finského designu a architektury. Pořádá ji finské velvyslanectví u příležitosti letošních oslav stého výročí založení Finska.


Slovo psychotronika navrhl již roku 1955 francouzský inženýr Fernand Clerc jako označení pro tehdy ještě futuristické metody snímání a zesilování mozkových proudů, umožňující ovládat stroje pouhou myšlenkou. Termín se však prosadil až díky českým parapsychologům.

Seznámíte se jak s proslulými díly, tak i s netradiční tvorbou a méně známými produkty finských designérů a architektů. Mezi prezentovanou architekturou nechybí olympijský stadion v Helsinkách z roku 1938, ale samozřejmě také sauna, jež je pro Finsko téměř synonymem. V zemi žije 5,4 milionu lidí, ale je v ní 3,3 milionu saun.

Výzkum dějin československé psychotroniky, jejích souvislostí i možných přesahů do současného umění představuje výstava v Ateliéru Josefa Sudka v Praze na Újezdě. Jmenuje se Antény ruce: Protokoly z mimo-smyslové estetiky a v rámci festivalu Fotograf potrvá do 19. listopadu.

Středočeský kraj: Jak se žilo před padesáti lety?

Už jenom posledních pár dnů máte na to, prohlédnout si výstavu Tak se žilo před padesáti lety ve skanzenu v Přerově nad Labem. Zájemci na výstavě uvidí celé zařízení dvoupokojového bytu, tak jak nejčastěji vypadal začátkem druhé poloviny minulého století. Autorům se podařilo najít některé unikáty. Lidé uvidí například nejstarší kuchyňský robot, doma vyrobenou automatickou pračku nebo třeba první televizi.

retro, gramofon, vinyl

Užijte si v sobotu v hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna Den Středočeského kraje aneb promítání se Sašou Gedeonem. Začíná ve 14 hodin. Na programu jsou studentské snímky Zavřeno pro rodinný smutek, Blátošlap, Zkouška, Štace. Od 16:30 film Návrat idiota. Poté následuje beseda s režisérem Sašou Gedeonem.

Jihočeský kraj: Krumlov ukáže výstavu k Anděl Páně 2, Bezdrev zase výlov rybníka

V Sezimově Ústí je v sobotu a v neděli Den otevřených dveří ve vile Hany a Edvarda Benešových. V Klášteře klarisek v Českém Krumlově začíná v sobotu v 15 hodin výstava k filmu Anděl Páně 2, která bude spojena s pohádkově filmovým programem.

Na hrázi rybníka Bezdrev v Hluboké nad Vltavou jsou v sobotu rybářské slavnosti spjaté s výlovem rybníka, nabídnou ochutnávku rybích specialit, řemeslný trh, přehlídku rybářských škol i kulturní program.

Poprvé zatáhli rybáři sítě na Rožmberku za rozbřesku v pátek ráno

Vodní mlýn v Hoslovicích na Strakonicku láká v sobotu na Posvícení. Nabídne pečení chleba, jarmark, dílny a vystoupí Blaťácký soubor Vševětín.

Kolekci černobílých aktů připravila fotografka, jež si říká Tereza z Davle, pro Alšovu jihočeskou galerii. V zámecké jízdárně na Hluboké nad Vltavou otevřela výstavu Neue Mädchen, v níž s šest let starými i novými snímky. Na všech jsou dívky z Českého Krumlova a Českých Budějovic. Fotografie jsou jak solitérní, tak vyjadřují příběhy.

Liberecký kraj: Komentovaná procházka i výstava drahých kamenů

Libercem se můžete v sobotu vydat na komentovanou procházku, při které si prohlédnete zapomenutá sochařská díla 20. století ve městě. Prohlídka začíná v 10 hodin u městského informačního centra.

Muzeum Českého ráje v Turnově láká na výstavu, která tam nemá obdoby. Návštěvníkům totiž mimořádně ukazuje část své nové sbírky největších českých broušených drahokamů. Muzeum získalo výjimečnou kolekci 226 kamenů v drahokamovém výbrusu od soukromého sběratele.

Záhněda, naleziště Bory, Žďársko

Precizně broušeným kamenům z českých a moravských nalezišť vévodí víc než půl kilogramová záhněda. I další z citrínů a různých odrůd křišťálů váží víc než 100 gramů. Právě jejich velikost a čistota dělají třpytivý poklad, který je vystavený v zabezpečených prostorách Klenotnice muzea tak vzácným.

Olomoucký kraj: Nechte se zlákat na loutky

Přes 300 loutek, ale i originálních loutkových divadel, dekorací či rekvizit zaplnilo Mánesovu galerii Vlastivědného muzea v Olomouci. Na výstavě s názvem Kašpárek představuje průřez českou loutkářskou produkcí 1. poloviny 20. století.

Kromě 14 loutkových divadel, stovek dekorací a rekvizit je vystaveno přes 300 marionet v různých velikostech, od klasických alšovek, které byly vytvořeny různými výrobci díky oblibě kreseb Mikoláše Alše, přes loutky Antonína Münzberga s válečkovým ovládáním, jež se používají dodnes, až po loutky JEKA, loutky APAS, které dokonce otevíraly ústa.

Český rozhlas Olomouc - pohled do vysílacího studia

V sobotu můžete navštívit Český rozhlas Olomouc a prohlédnout si studio, ze kterého pro vás vysíláme každý den. První prohlídka studia začíná v 9:00 a poslední bude v 16:00, prohlídky začínají každou čtvrthodinu. Průvodce vám budou dělat moderátoři a redaktoři Českého rozhlasu Olomouc.

Jihomoravský kraj: Moravský Krumlov uvítá novou sochu,

Moravský Krumlov dostane u příležitosti státního svátku pomník s bystou Tomáše Gariggua Masaryka. Na hlavním náměstí, které nese prezidentovo jméno, lidé poprvé uvidí nový monument v sobotu ve dvě hodiny odpoledne.

Odhalením sochy od Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela si tam připomenou 99. výročí vzniku samostatného Československa. Busta T.G.M. stojí na podstavci ve tvaru hraničního kamene.

Prezident T. G. Masaryk v posledních letech života

Klín v jeho zkosené horní části má podle autorů odkazovat na českou národní vlajku nebo domovenku z uniforem letců sloužících v britské armádě. V Moravském Krumlově dosud podobný pomník chyběl.

Plzeňský kraj: 28. říjen za 28 korun

Prohlídky jindy nepřístupných míst, sousedské procházky, jízdy historických vozů městské dopravy nebo pochod světel. I těmito akcemi oslaví město Plzeň vznik republiky. Na řadu míst se lidé dostanou buď zdarma, nebo za symbolických 28 korun. Novinkou je komentovaná prohlídka věže katedrály svatého Bartoloměje.

Výjimečně se rovněž otevřou jindy uzavřené Loosovi interiéry na Klatovské třídě. Do několika muzeí ale i do plzeňské ZOO nebo třeba do bazénu platí zvýhodněné 28 korunové vstupné. Dvacet osm kilometrů měří také pochod na rozhlednu Chlum.

Vysočina: barokní hostina i zapomenutý život na venkově

V Bystřici nad Pernštejnem začínají v sobotu v 9:30 dvoudenní slavnosti Roh hojnosti, které nabídnou pokrmy včetně piva podle receptů z období baroka.

Bystřice nad Pernštejnem

Na zámku ve Žďáru nad Sázavou se v sobotu chystá Den venkova, který představí život na žďárském zámeckém panství. Uvidíte moštování jablek, střelbu z posedu, tahání klád koňmi, chytání pstruhů, výcvik loveckých psů a mohou zkusit sečení kosou.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu