Tipy na víkend: Návštěva v noční džungli, závody psích spřežení i výstava výrobků českých kutilů

19. leden 2018

Jestli se o víkendu nevydáte do hor, kde jsou skvělé podmínky pro lyžování, zamiřte třeba do Plzně. V Kalikovském mlýně budou mít zabijačku. Ve Všestarech si vyzkoušíte, jak se žilo neandrtálcům, a v muzeu v Turnově mají neuvěřitelnou výstavu věcí, které si lidé kdysi sami vyráběli – třeba sekačky na trávu nebo brýle proti migréně. Hezký víkend!

Praha: Jízda historickým vlakem nebo návštěva nočního pralesa

Dopravní podnik hl. m. Prahy připravil pro všechny fanoušky dopravy a především kolejových vozidel Speciální zážitkovou turistiku. V tomto roce pouze dvakrát na trase metra C, a sice tuto sobotu a potom 17. března.

Jedinečná možnost jízdy historickým vlakem 810+010 KŽC a soupravou metra Ečs začíná v Praze na Hlavním nádraží a vede přes stanici Praha–Krč až do depa Kačerov, a to po vlečce. V depu Kačerov proběhne exkurze s odborným výkladem.

Čtěte také

Ve druhé polovině programu následuje jízda historickou soupravou Ečs do stanice metra linky C – Nádraží Holešovice, odkud se souprava vrací zpět do depa Kačerov. Tam si cestující opět přestoupí na historický vlak, který svou jízdu ukončí na pražském hlavním nádraží.

Skleník Fata Morgana v noci

Navštivte Džungli, která nespí. A nemusíte cestovat daleko. Celý skleník Fata Morgana v botanické zahradě v pražské Troji prostupuje při večerních prohlídkách atmosféra setmělého pralesa naplněná kuňkáním drobných tropických žabek a tajemným osvětlením.

Během noci také intenzivněji voní některé druhy rostlin. Komentované večerní prohlídky, při nichž průvodce se svítilnou odhalí jednotlivé části expozic, začínají vždy v 18 hodin.

Plzeňský kraj: Staročeská zabijačka, dětský karneval i loutková pohádka

Nádvoří Kalikovského mlýna, jedné z dominant Plzně, se o třetím lednovém víkendu promění ve staročeský dvorek, který provoní jitrnice, jelita, teplý ovar nebo zabijačková polévka. Pro zájemce bude připravena i ochutnávka domácí škvarkové pomazánky a proběhne také degustace nových piv z pivovaru Kalikovského Mlýna.


Ve Stodu připravili v sobotu od 14 hodin v městském kulturním domě pro děti karneval.

Ke všem výše jmenovaným zabijačkovým specialitám bude podáván chléb pečený na dubovém uhlí. K dispozici bude samozřejmě posezení a široký výběr teplých nápojů včetně svařeného vína a domácího punče.

Klatovský kulturní dům zase zve děti od 3 let od 14 a 16 h na loutkové představení Zvoneček zlatohlásek.

Jihočeský kraj: Janáčkova Její pastorkyňa, krumlovské hradní muzeum a Kašperská třicítka

Drama ze slovácké vesnice Její pastorkyňa připravilo na páteční večer Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Operu Leoše Janáčka uvádí u příležitosti 90. výročí úmrtí skladatele a 100. výročí její premiéry ve Vídni.

Zámek Český Krumlov UNESCO

Připomínka nejdůležitějších postav rodu Rožmberků, ukázka historického porcelánu a skla nebo promítací místnost s kinematografem. To vše návštěvníkům nabízí expozice takzvaného Hradního muzea uvnitř hradu a zámku v Českém Krumlově. Je umístěna v nejstarší dochované části českokrumlovské rezidence a jako jediná tamní prohlídková trasa je otevřená po celý rok.

Čtěte také

Navoskujte běžky a vydejte se na závod Kašperská 30. Závod na Šumavě nabízí závodníkům třicetikilometrovou trasu, výběr techniky je však pouze na nich. Atraktivní trasa vede z lyžařského stadionu na Churáňově do centra Národního parku Šumava. Start je v sobotu v 9 hodin.

Liberecký kraj: ČokoFest, 400 let od vypuknutí třicetileté války a výstava výrobků českých kutilů

V liberecké Babylonu můžete v sobotu a v neděli navštívit ČokoFest 2018 spojený s výstavou o historii čokolády, chybět nebude vaření s čokoládou ani degustace.

Vzácné barokní grafiky s motivy třicetileté války uvidíte na nové výstavě Oblastní galerie Liberec. Zachycují například bitvu na Bílé hoře, korunovaci českého krále, zavraždění Albrechta z Valdštejna, obléhání Prahy Švédy či výjevy z válečného života od Jacquese Callota.


Výstava Hrůzy války má připomenout třicetiletou válku jako významný mezník v dějinách Evropy. Od jejího vypuknutí letos uplyne 400 let.

Na výstavě budou mít návštěvníci k dispozici i lupy k detailnímu prohlížení grafik s motivy v miniaturním měřítku. Impozantně vedle malých grafik působí zobrazení bitvy u nizozemského města Bredy. Celý výjev je vyryt na šesti kusech papíru, které expozice představuje složené do jednoho celku.

Udělej si sám je název výstavy, která začala v Muzeu Českého ráje v Turnově. Návštěvnici si na ní mohou prohlédnout výrobky, které si doma vyrobili kutilové v bývalém Československu před rokem 1989.


Součástí výstavy jsou i zajímavé exponáty ze sbírky slavného moderátora kutilského televizního pořadu Přemka Podlahy.

Spousta dnes běžných výrobků byla tehdy pro většinu lidí nedostupná. Touha po nich vedla k tomu, že si je lidé amatérsky vyráběli sami doma. Vznikaly tak například sekačky na trávu, rychlovařiče na vodu, barevná muzika, amatérské osobní automobily nebo brýle proti migréně.

Královéhradecký kraj: Závody musherů, Příběh neandrtálské tlupy i Noc tuleních pásů

Udělejte si cestu do Muzea Broumovska. To sídlí v prostorách benediktýnského kláštera a letos je poprvé přístupné už v lednu.

Svaz sportu psích spřežení Mushers Club Metuje pořádá o víkendu 16. ročník saňových závodů psích spřežení na Janovičkách u Broumova. Délka technicky náročné, kopcovité trasy je 32 kilometrů. Závodit můžete i na sněžných kolech, která mají hromadný start hned po startu posledního spřežení. Akce začíná v sobotu v 10 hodin.

Aleš Pícl, zkušený musher a ředitel expedičního závodu Ledová jízda - Memoriál Dr. Václava Vojtěcha

Vydejte se na víkendovou akci s doprovodným programem v rámci Dnů živé archeologie do Archeoparku Všestary. Uvidíte Příběh neandrtálské tlupy, zkusíte si vyrobit pazourek a dozvíte se, jak se neandrtálci chovali a o čem asi přemýšleli.

Čtěte také

Po tříleté pauze se tuto sobotu vrací so Krkonoš Noc tuleních pásů. Tradiční skialpový závod prošel řadou inovací a přesouvá se do Pece pod Sněžkou. Hlavní trasu můžete zdolávat ve dvojicích.

Pro ty, kdo se skitouringem úplně začínají, bude připravena jednodušší a kratší trasa po sjezdovkách, na které bude závodit každý sám za sebe. Na všechny pak čeká bohatá tombola. Start je v sobotu v 9 hodin a konec kolem 23. hodiny.

Olomoucký kraj: Haptický model přerovského zámku a dětský karneval v Prostějově


V Prostějově na sobotní odpoledne připravili pro děti karneval na téma Ledové království.

Nevidomí a slabozrací z Přerova a okolí si budou moci udělat detailní představu o podobě přerovského zámku. Muzeum Komenského, které na zámku sídlí, odhalilo jeho haptický model. Na dřevěné maketě si tak budou moci handicapovaní památku osahat a prohlédnout zblízka. Haptický model je vyroben ze dřeva, autorem je restaurátor Otakar Ruček.

Jihomoravský kraj: Jak si žil moravský aristokrat, proměny vztahu lidí a domácích zvířat a košt pálenek a zelí

Ne všechny památky mají v zimě zavřeno, na zámku v Bučovicích můžete navštívit novou expozici Moravský aristokrat v labyrintu světa. Nahlédnete do života moravských aristokratů a dozvíte se, jak získávali vzdělání či majetek nebo jakým koníčkům se věnovali. Nahlédnete do jejich každodenního života a pochopíte, jak se tehdy žilo moravské šlechtě. Expozice je v zimě otevřena od úterý do neděle od 9 do 15 hodin.

Bučovice

Proměny vztahů mezi lidmi a zvířaty sleduje nová výstava Muzea Brněnska ve Šlapanicích. Autoři ji zaměřili na zvířata člověku nejbližší, tedy psy, kočky a koně. Cílem je osvětlit, jak se soužití utvářelo a jak se odrazilo v kultuře a lidském životě.

Návštěvníci v expozici najdou pravěké kosterní nálezy, prohlédnou si nejzajímavější odstíny kočičí srsti a zjistí, zda lidé chovali koně spíše pro práci, nebo pro zábavu. V expozici jsou také obrazy a grafiky, keramika, dřevěné hračky a preparovaná zvířata.

Čtěte také

Nenechte si ujít tradiční košt pálenek v Mikulčicích. K občerstvení budou nabízeny speciality ze zelí nebo krajové pečivo. Vzorky zelí na košt kysaného zelí se vybírají do soboty do 10 hodin. Za jeden vzorek zelí se považuje sklenice o objemu 0,7 l. Každý, kdo vzorek zelí přinese, obdrží volnou vstupenku na košt.

Moravskoslezský kraj: Zahrádkářské kolonie očima fotografa nebo maškarní reje

Městské zahrádkářské kolonie očima fotografa Davida Macháče, to je nová výstava v opavské galerii Kupé. Má název Zahrádkáři. Návštěvníci si mohou prohlédnout umělecké snímky ze života lidí, kteří v koloniích tráví většinu svého volného času. Nejoblíbenější fotografií samotného Davida Macháče je záběr na ženu z Opavy, která ze zahrádky neodešla ani poté, co jí za plotem postavili novou silnici.

Karneval na sněhu

Masopustní karnevalová sezóna je v plném proudu. Maškarní setkání pro děti na víkend připravili třeba v opavském Středisku volného času, v ostravské Kulturním domě K-Trio nebo v Domě kultury Akord.

Zlínský kraj: Výlet do historie módy, kroměřížský ples a Jaroslav Dušek v Luhačovicích


Oděvní modely z různých časových období vystavuje Muzeum Napajedla na Zlínsku.

Návštěvníci uvidí oděvy ze středověku, renesance či secese. Modely pocházejí z dílny Kristýny Petříčkové, která se specializuje na rekonstrukce lidových a historických oděvů a jejich doplňků.

Je také vedoucí ateliéru Design oděvu na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, na výstavě jsou proto zastoupeny i práce studentů ateliéru. Vystaveny jsou také velkoformátové fotografie zachycující oděvy ze 14., 15. a 16. století.

Reprezentační ples města Kroměříže a Radia Kroměříž se koná v sobotu od 19.00 hodin v Domě kultury. Jako V.I.P. host se představí Jiří Korn a spolu s big bandem Red Socks Orchestra z Brna zajistí večer plný skvělé hudby a zábavy.

V sobotu od 19 h odehraje v Luhačovicích benefiční představení Divadlo Vizita s Jaroslavem Duškem. Výtěžek z představení podpoří Rodinné a komunitní centrum Kaštánek a občanské sdružení Kamarádi Uherský Brod.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu