Tipy na víkend: Nový pavilon v ostravské zoo, Morava z ptačí perspektivy a masopust na tisíc způsobů

2. únor 2018

První únorový víkend se ponese ve znamení masopustních oslav. Vydejte se do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, kde se bude soutěžit o nejlepší klobásku nebo do pražského Karlína, kde budou vyhrávat kapely. Víkend si můžete užít i v plzeňské zoo, kde uvidíte třeba mládě lva berberského. Hezky si sobotu a neděli užijte.

Praha: Karlínský masopust, Otrlá neděle v kině Aero i výstava litografií Vladimíra Suchánka

Vypsaná Fixa, Laura a její tygři, masopustní průvod, divadla pro děti a tradiční řemeslné dílny – to jsou hlavní taháky jubilejního 15. ročníku Karlínského masopustu. Karlínské Spektrum DDM hl. m. Prahy a Městská část Praha 8 připravily bohatý kulturní program pro děti i dospělé na celé odpoledne.

Přípravy na průvod začnou v sobotu úderem třinácté hodiny v Kaizlových sadech kousek od Invalidovny, kde na návštěvníky čekají dílny, které je na průvod patřičně připraví a vyzdobí. Hlavní část masopustu potom najdete na Karlínském náměstí.

Pražské kino Aero slaví 20 let. V neděli od 18 hodin se tam vydejte na projekci amerického snímku Poslední drak. Koná se v rámci akce Otrlá neděle s tím nejlepším z Festivalu otrlého diváka.

V pražském Lucerna Music Baru začínají v neděli v 18.30 večery s ostravským Kabaretem BO!, ve kterém účinkují Jaromír Nohavica, Robert Kusmierski a Jiří Krhut. Návštěvníky čeká pásmo skečů, scének, písní, kupletů a básniček z ostravské Heligonky.

Grafik Vladimír Suchánek

Litografické příběhy má název výstava prací předního českého výtvarníka Vladimíra Suchánka, která začala v pražské Galerii Hollar. Veřejnosti se jeho práce představují po pěti letech, které uplynuly od jeho retrospektivní výstavy v Císařské konírně Pražského hradu.

Grafik oslaví 12. února pětaosmdesátiny. Současná expozice je sondou do padesátileté historie jeho bohaté tvorby, jejíž neodmyslitelnou součástí je jeho nejoblíbenější grafická technika – litografie.

Téměř neznámou činnost Vladimíra Ambroze na poli performance představuje výstava v Domě fotografie v pražské Revoluční ulici. Vladimír Ambroz patřil v 70. letech k okruhu brněnské umělecké scény působící na hraně tehdejších oficiálních institucí. Jeho akce se odehrávaly často ve veřejném prostoru a měly blízko k inscenované fotografii.

Středočeský kraj: Karneval na ledě, zimní Karlštejn nebo lyžování na Monínci

V Rakovníku připravili na páteční odpoledne karneval na ledě. Vstupné i masky jsou zdarma.


I ve středních Čechách se dá lyžovat. Zajeďte si o víkendu do skiareálu Monínec.

Vydejte se o víkendu s dětmi na pohádkové prohlídky zámku v Mníšku pod Brdy. Můžete těšit na prohlídky Kouzelného sklepení a výstavu panenek v historických kostýmech.

Hrad Karlštejn zahajuje prohlídky už o únorových víkendech, první návštěvníky přivítá v sobotu. Hrad bude při únorových prohlídkách otevřen od 10 do 15 hodin. Návštěvníci zatím budou moci navštívit základní okruh s historickými interiéry Císařského paláce, kde se nacházely soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV.

Čtěte také

Jihočeský kraj: masopust v Dačicích a přehlídka knížek pro děti

Masopust v Dačicích vypukne v neděli ve 14 hodin před budovou radnice. Sraz masek je o půl hodiny dřív v kulturním domě Beseda a vás čeká i program Pod Lipkami.

V obrazárně Špejchar v Želči na Táborsku začíná v sobotu v 18 hodin výstava Sto (a víc) krásných knih pro děti z časů dávných. Přehlídka literatury pro děti vydávané od roku 1905 do roku 1960. Vyvěšeny budou i staré školní plakáty, originální ilustrace známých malířů a první vydání knih.

Lvice s mláďaty  (lev berberský)

Plzeňský kraj: Mládě lva berberského v zoo a poslední šance navštívit Semlerovu rezidenci

V zoo v Plzni teď můžete vidět mládě lva berberského – samce Baqiru. Pavilon Svět afrických savců je otevřen denně od 10 do 14 hodin. Celá pětičlenná lví rodina je spojena ve vnitřní expozici. Fanoušci zoo mají rovněž možnost sledovat lvy webkamerou. První odchované mládě, samice Amira, v dohledné době vyrazí do světa.

V klatovském muzeu představují šperky a drahé kameny. Nové výstavy budou přístupné do června a doplní je i několik přednášek, workshopů a komentovaných prohlídek.

Čtěte také

Světoznámý architekt Adolf Loos navrhl počátkem 20. století v Plzni několik bytových interiérů. Dnes jsou návštěvníkům zpřístupněny čtyři z nich na třech prohlídkových. Od dubna však bude kvůli chystané rekonstrukci na dva roky uzavřen jeden z nich – Semlerova rezidence. Nenechte si proto ujít poslední příležitost prohlédnout si jediný z plzeňských interiérů, ve kterém je použit princip Loosova raumplanu, tedy kaskádovitého rozvržení místností v domě.

Ústecký kraj: Masopust v zoo, Terakotová armáda i zrušený pochod


O víkendu se měl konat už 58. ročník turistického pochodu Brtnické ledopády. Z důvodu zákazu vstupu do lesa na území národního parku je ovšem oblíbená akce Brtnické ledopády 2018 zrušena.

Na masopust zve v sobou děčínská zoo. Od 14 hodin vás čeká odpoledne plné soutěží, nebudou chybět tradiční koblihy a spousta dalších dobrot, barevné masky ani průvod městem.

Výstava Terakotová armáda – odkaz Prvního čínského císaře V Mostě slaví úspěchy a pořadatelé ji proto prodloužili až do konce února. Expozice představuje nejdokonalejší repliky terakotové armády na světě. Připraveny jsou i speciální komentované prohlídky, které se konají každý pátek.

Liberecký kraj: Výstava mincí a masopust na Dlaskově statku

Výběr toho nejlepšího, co za uplynulých 25 let vzniklo v České mincovně v Jablonci nad Nisou, najdete na výstavě v místním muzeu skla a bižuterie. Na výstavě, která potrvá do konce roku, jsou oběžné i pamětní mince a medaile.

Česká mincovna razí půlkilovou investiční medaili z platiny

Česká mincovna je soukromá firma, vznikla v Jablonci v roce 1993. Je výhradním dodavatelem tuzemských oběžných i pamětních mincí pro Českou národní banku.

Masopust na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova začíná v sobotu ve 12 hodin za účasti folklórního souboru Šafrán z Jablonce n. Nisou a Souboru písní a tanců Furiant z Malé Bělé.

Čtěte také

Pardubický kraj: Masopustní veselice, 130 let muzea v České Třebové nebo výstava fotografií o lidech a koních

Hamry na Chrudimsku zvou v sobou na tradiční masopustní obchůzku, která je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Masopust je ukončen obřadním porážením masky kobyly. I Studnicí na Chrudimsku projde v sobotu tradiční masopustní obchůzka, která je také součástí světového kulturního dědictví UNESCO.


V muzeu v Litomyšli začíná v sobotu výstava Od masopustu do Velikonoc o lidových tradicích spjatých s tímto obdobím.

Českotřebovské městské muzeum slaví 130 let od založení. Tamní pracovníci proto připravili výstavu, která celou jeho historii mapuje a upozorňuje také na kuriozity a zvláštnosti, které se za tu dobu v tamních sbírkách nashromáždily.

Řadu let fotografoval Jiří Nováček muže s nevšedním vztahem ke koním, o které se stará sám na padesátihektarovém pozemku na úpatí Železných hor u Třemošnice. Výstavu pořízených snímků s názvem Dva prameny – Inter hominem et equum připravilo třebíčské Městské kulturní středisko.

Olomoucký kraj: Koňský balet a secesní umění

Muzeum umění v Olomouci otevřelo výstavu zachycující oslavy na dvoře císaře Leopolda I, dědečka Marie Terezie v roce 1667. Nese název Koně v piškotech, které s nadsázkou odkazují na koňský balet, kterým císař oslavil svou svatbu se španělskou infantkou Markétou. Koňský balet byl ve skutečnosti koňskou drezúrou, kterou dnes dokáže předvést jen několik málo jezdeckých škol v Evropě.

Čtěte také

Olomoucká vědecká knihovna zve na novou výstavu předního tvůrce secesního stylu Raphaela Kirchnera. Kromě proslulých portrétů žen vstoupil do dějin umění svými secesními pohlednicemi, které maloval na přelomu 19. a 20. století.

Jihomoravský kraj: Morava z ptačí perspektivy a procházka na hradišti v Mikulčicích

Do planetária lidé obvykle přicházejí za obrazy z vesmíru. V Brně vám nabídnou pohledy na jihomoravskou krajinu, ovšem z netradiční perspektivy a v ojedinělém zpracování. Pro sál na Kraví hoře vznikl pořad Morava 360.

Tvoří jej letecké záběry s vysokým rozlišením a extrémně širokým zorným úhlem. Obraz vás doslova obklopí ze všech stran. Filmový štáb na 37 lokalitách pořídil 19 hodin záběrů, většinu míst kamery snímaly při takzvané zlaté hodině při východu či západu slunce.

Národní kulturní památka Slovanské hradiště v Mikulčicích je otevřená návštěvníkům také v zimním období. O víkendech je areál hradiště, trvale vybavený novým mobiliářem včetně informačních tabulí, volně přístupný pro procházky zimní lužní krajinou.

Moravskoslezský kraj: Nový pavilon v ostravské zoo nebo výšlap na Velký Javorník

Obří mnohonožka, hororová žába a ryby – tenká jehla a drobná patetra. To jsou živočichové, které nově uvidí návštěvníci ostravské zoologické zahrady v pavilonu Evoluce. Kromě toho se někteří už chovaní zástupci dočkali nových prostorů, například bahník nebo halančíci.

Na venkovním výběhu pro šimpanze se stále ještě pracuje

Nový pavilon v ostravské zoo prezentuje více než 30 evolučně zajímavých tvorů z deštných lesů západní Afriky.


Zajeďte si v soboru do Štramberku na oblíbenou masopustní veselici.

Velký Javorník, jehož vrchol leží 918 metrů nad hladinou moře, patří mezi nejoblíbenější cíle beskydských turistů. Nejvyšší vrchol Veřovických vrchů, láká ke krásným výhledům také v zimním období. Vyšplhejte si o víkendu na vrchol hory, která je křižovatkou několika turistických cest a z níž je za dobré viditelnosti možné dohlédnout až do Jeseníků, na Oderské vrchy či na Ostravsko.

Zlínský kraj: Masopust v Rožnově a Lukovský zimní víceboj

Tradiční masopustní veselí představí tento víkend Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Návštěvníci uvidí masopustní zvyky, nabízet se budou produkty ze zabijačky, uskuteční se také 21. ročník soutěže O nejlepší valašskou klobásku a 11. ročník soutěže O nejlepší valašskou tlačenku.

Návštěvníci se mohou těšit na masopustní obchůzky v podání folklorního souboru Radhošť a členů Sboru dobrovolných hasičů z Francovy Lhoty. Masopust se letos uskuteční v sobotu v Dřevěném městečku.

Čtěte také

Vyzkoušejte si disciplíny Lukovského zimního víceboje, který se koná v sobotu. Program není určený jen pro sportovce. Pro děti i rodiče organizátoři pořádají také soutěže. Milovníky historie čeká zimní prohlídka hradu s průvodcem. Pobyt na Lukově zpříjemní i táborový oheň, teplé nápoje, klobásky a lukovské špekáčky, ke koupi budou i materiály o hradu.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu