Tipy na víkend. Oslavte s předstihem Den dětí nebo vyrazte na festival Okoř se šťávou

29. květen 2015

Poslední květnový víkend můžete s dětmi v mírném předstihu oslavit jejich svátek. V Praze najdete Ratolestfest, na hradě Rabí Rabijádu, v jihočeské Bechyni přichystala oslavy Dne dětí armáda. Chybět byste ale neměli na prohlídkách zámku v Lednici, kde poprvé ukážou historický výtah nebo ve Vlčnově, kde bude v neděli Jízda králů. Hezký víkend!

Noc kostelů
Stovky chrámů se v pátek otevřou v rámci akce Noc kostelů. Například na faře v Doubravě na Karvinsku bude farní kancelář předvedena v podobě, jak ji kněz užíval před 100 lety. V Ostravě-Hrabůvce se bude konat módní přehlídka kostelní módy v průběhu liturgického roku. Kostel svatého Jiří v Dobré na Frýdecko-Místecku představí nový zvon Panna Maria o váze 100 kilogramů. Do míst, kam mohou během roku jen zvoníci, se lidé dostanou také v Opavě-Komárově, Doubravě, Štramberku, Dobré a dalších místech.

Do oblíbené Noci kostelů se v pátek zapojí také například kláštery Plasy, Kladruby, hrad a zámek Horšovský Týn a vodní hrad Švihov.

Historický výtah z 19. století
Památkáři zpřístupní od soboty v zámku v Lednici na Břeclavsku historický výtah z 19.století. Firma Wertheim z Vídně jej vyrobila v novogotickém stylu. Výtah sice není funkční, jeho kabina je ale opravená za čtvrt milionu korun. Návštěvníci do ní nahlédnou ve druhém patře zámku, kde jsou dětské pokoje.

Rabijáda aneb Hrad dětem
V sobotu proběhne na hradě Rabí velmi oblíbená akce pro rodiče s dětmi nazvaná Rabijáda aneb Hrad dětem! Naopak milovníky starých aut a historie jistě osloví XXVI. jízda historických vozidel okolím Plzně a při té příležitosti mimořádně zpřístupněný Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci, nebo druhý sraz socialistických vozidel, který bude mít zastávku na hradním nádvoří ve Švihově. Kultury milovní nadšenci si přijdou na své na zámku Manětín, kde v sobotu večer zahraje Smetanovo trio.

Pohled do místnosti zvané Modlitebna

Drábské světničky, unikátní přírodní památka ve středních Čechách
Nedaleko Mnichova Hradiště ve Středočeském kraji můžete navštívit Drábské světničky, bývalý skalní hrad vybudovaný na vysokých izolovaných pískovcových blocích. Dochovaly se z něho necelé dvě desítky do kamene vytesaných místností různých funkcí, zbytky chodeb a také kapsy, ve kterých byly původně zasazeny dřevěné stavby.

Čtěte také

Slabikář devatera řemesel a Kácení máje v Rožnově
Výrobu vizovického pečiva, voskových svíček, provaznictví, zdobení perníčků, plstění vlny za sucha, modelování z hlíny či různé textilní techniky si budou moci vyzkoušet návštěvníci Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. V sobotu se tam uskuteční program nazvaný Slabikář devatera řemesel, v neděli tradiční lidová májová slavnost Kácení máje.

Den otevřených dveří ve Škodě Auto
Automobilka Škoda Auto připravuje na sobotu Den otevřených dveří. Mladoboleslavský závod očekává asi 70.000 návštěvníků. Naposledy byla továrna veřejnosti otevřena v roce 2011. Letos se lidé budou moci podívat také do technologického vývoje, kde vznikají nová auta. Kromě vývoje si lidé budou moci prohlédnout také svařovnu, lisovnu, motorárnu nebo montáž nejnovějších vozů.

Prague Food Festival 2015
Gurmáni by o víkendu neměli chybět na gastronomické přehlídce Prague Food Festival 2015. Najdete ji v Královské zahradě na Pražském hradě.

Čtěte také

Ratolestfest v Praze
Druhý ročník Ratolest Festu bude v sobotu na náplavce Rašínova a Hořejšího nábřeží v Praze patřit dětským hrám. Nabízí víc než 70 interaktivních stanovišť tělovýchovných jednot, sportovních klubů, školek a organizací pracujících s malými i těmi nejmenšími. Seznamuje malé sportovce s menšinovými i olympijskými sporty. Stimuluje estetické cítění v mnoha výtvarných, hudebních i pohybových dílnách. Bližší informace na www.ratolestfest.cz.

Color Run na Výstavišti
V sobotu ve 14 hodin odstartuje na pražském Výstavišti běžecký závod Color Run, na kterém jsou běžci po každém kilometru poléváni jinou barvou. Vše vrcholí na cílové pásce Color festivalem, během kterého se vytvoří tisíce barevných kombinací díky práškovým barvám.

Krokodýl filipínský

Krokodýlí zoo v Protivíně
Výprava do jihočeského Protivína je tak trochu adrenalinovým zážitkem. Ovšem zároveň i zajímavou sondou do života největších plazů. V bývalém statku v centru města totiž sídlí krokodýlí zoologická zahrada s desítkami exemplářů aligátorů, gaviálů, kajmanů a krokodýlů. Vidět můžete dokonce i pravidelné krmení těchto nebezpečných zubatých tvorů.

Čtěte také

Mezinárodní turnaj v kanoepolu
Třináctý ročník Mezinárodního turnaje v kanoepolu najdete tento víkend v Praze Braníku v zátoce u Branických ledáren. Turnaje se účastní přes 40 týmů z ČR, Maďarska, Polska, Rakouska, Švýcarska, Německa, Nového Zélandu i dalších zemí. Hraje se v ženské, mužské i dětské kategorii. V sobotu od 20 hod se pak v zátoce koná živý koncert. Vstup na turnaj, půjčení vybavení i večerní party s live koncertem je zdarma.

Týden čtení dětem začíná ve Zlíně
Na zlínském filmovém festivalu pro děti a mládež začne v sobotu Týden čtení dětem v Česku. Program ve Zlínském klubu 204 zahájí společné čtení básně Jiřího Žáčka Nemalujte čerta na zeď. Na festivalu budou dětem číst například herci Jan Potměšil, Vladimír Kratina, Pavel Liška, Bára Poláková, Ondřej Pavelka nebo Josef Dvořák. Čtení se uskuteční vždy v Krajské knihovně Františka Bartoše.

Loutkové divadlo v Přerově
Do Přerova zamíří o víkendu sokolská loutková divadla z celé republiky. Návštěvníkům se představí na celostátní přehlídce, která je jediná svého druhu v zemi. Loutkáři potěší především malé diváky, na pódiu místní sokolovny odehrají hlavně klasické české pohádky. Návštěvníci však budou moci nahlédnout také do jejich zákulisí a podívat se, jak se vodí i vyrábějí loutky.

Motocyklová show v Bechyni
Jedinečná akce plná adrenalinu, rychlých strojů, spálených gum, vůně benzinu, hudby a show vás o víkendu čeká v jihočeské Bechyni. Uvidíte závody motocyků dragsterů. Vrcholem programu bude Jet dragster Gerda Habermanna. Překoná letos svůj rekord trati z roku 2012? Ten je 378km/h. Navíc je v Bechyni na sobotu nachystaný ve spolupráci s 15. ženijní brigádou velkolepý Den dětí se zajímavým programem a mnoha atrakcemi.

Braunův Betlém

Výstava traktorů v Kosmonosech
V Kosmonosech na Mladoboleslavsku začne v sobotu v 9 hodin historická výstava traktorů Svoboda přímo v původní továrně. V 11.00 odhalení desky výrobci traktorů Václavu Svobodovi. Od 14.00 jízda traktorů městem. Akce se koná při příležitosti 80. výročí zahájení výroby traktorů Svoboda v Kosmonosích.

Braunovy sochy v lese u Kuksu
Barokní sochy Matyáše Bernarda Brauna patří mezi vrcholná umělecká díla a jejich autor bývá často označován za českého Michelangela. To se obecně ví. Možná vás ale překvapí, že jeho sochy jsou k vidění i v lese nedaleko Hospitalu Kuks u Dvora Králové nad Labem. Tedy na území někdejšího panství hraběte Františka Antonína Šporka. Jde o tak zvaný Braunův Betlém, ke kterému se nejlépe dostanete po místní naučné stezce.

Čtěte také

Okoř se šťávou
V Okoři u Prahy začíná v sobotu 17. ročník akce Okoř se šťávou.

Koko Race 2015
Vydejte se v sobotu na pátý ročník benefičního duatlonového závodu Kokořínskem cestou necestou neboli Koko Race 2015 ve prospěch Krizového centra pro rodinu. Start je v 11 hodin v obci Vidim na Mělnicku.

Památník Jana Husa v Husinci
V Husinci se v sobotu slavnostně otevře rekonstruovaný památník Jana Husa u příležitosti 600. výročí Husova upálení. V Památníku najdete například Husovu světničku, kde se podle tradice kolem roku 1371 narodil Jan z Husince, později známý jako Mistr Jan Hus.

Vila prezidenta Beneše se otevírá
Nenechte si o víkendu ujít Den otevřených dveří v prezidentské vile Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí na Táborsku. Prohlídky jsou do 16.00.

Vstupenky na festival Okoř se šťávou

Šampionát mažoretek
Průvodem městem začíná v sobotu ve 13.30 národní šampionát mažoretkových skupin ve Strakonicích. Vyhlášení výsledků bude v neděli po 14:00 v letním kině.

Benefiční kocnert na záchranu secesních varhan
V Husově sboru v Dobrušce pojďte v sobotu na benefiční koncert na záchranu 110 let starých secesních varhan. Od 19 hodin vystoupí houslista Václav Hudeček.

Když kolovrátek zpívá
Ve skanzenu Betlém v Hlinsku se na sobotu chystá program Když kolovrátek zpívá. Uvidíte tkaní.

Narozeniny Maxipsa Fíka
V Kadani se v sobotu chystá oslava 40. narozenin Maxipsa Fíka. Rodiny s dětmi čeká zábavní a soutěžní den.

Antický festival Gladius
V Horním Vítkově na Liberecku najdete v sobotu od 10 hodin antický festival Gladius. Různé skupiny historického šermu z celé republiky seznámí diváky s vojenstvím římských legií, pomocných sborů, starých Keltů či Germánů. Společné ukázky různých forem boje ve starověku.

Zdislavská pouť
Na zámku Lemberk na Liberecku budou v sobotu od 9 hodin v rámci Zdislavské pouti poutníkům mimořádně zpřístupněny Zdislaviny světničky s možností modlitby a rozjímání.

Interiér sklářského muzea

Benátští sklářští mistři
V Novém Boru na Českolipsku začne v sobotu v 17 hodin výstava Skleněná zahrada (Giardino di vetro), která představí díla benátských sklářských mistrů.

Dětský program na Sychrově
Zámecký park na Sychrově se v sobotu a v neděli otevře dětským hrám a zábavě. Pro děti bude připravena cesta parkem s několika zastaveními, kde budou plnit úkoly od pohádkových postav. Chybět nebudou princezny, víly nebo loupežníci. Součástí akce je i Čokoládová bitva.

Kejklíři na Troskách
Vydejte se o víkendu na hrad Trosky, budou tam potulní kejklíři a sokolníci.

Sklářství ve Světlé
Ve Světlé nad Sázavou začne v sobotu v 8 hodin Den otevřených dveří ve sklárně Crystalite Bohemia.

Festival Concentus Moraviae
V bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Brně začne v sobotu v 19 hodin vystoupením Collegia 1704 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae. Do 25. června ve 20 městech Jihomoravského kraje a Vysočiny nabídne 35 koncertů především takzvané staré hudby.

Výstava květin na Hlučíně
Na zámku Hlučín na Opavsku začíná v sobotu v 10 hodin dvoudenní výstava kosatců a pivoněk.

Pivoňky rozkvétají v květnu

Opravená zbrojnice v Malé Morávce
V Malé Morávce na Bruntálsku budou v sobotu dopoledne slavnostně předávat opravenou hasičskou zbrojnici hasičům SDH Malá Morávka. Veřejnost si ji může prohlédnout do 12 hodin.

Šrámkův Písek 2015
Nenechte si o víkendu ujít v jihočeském Písku celostátní přehlídku experimentujícího divadla Šrámkův Písek 2015.

Koncert Filharmonie Hradec Králové nazvaný Mythodea
V Hradci Králové začíná v neděli v 19.30 v kongresovém centru Aldis koncert Filharmonie Hradec Králové nazvaný Mythodea, na kterém vystoupí sopranistky Gabriela Beňačková a Simona Šaturová s Kühnovým smíšeným sborem.

Festival Pouť mezi dvěma Jány
V Českém Dubu na Liberecku představí v neděli v poledne v rámci IV. ročníku třídenního podještědského kulturního festivalu Pouť mezi dvěma Jány spolek Dubáci své plány na obnovu roubeného hostince Pod Lipami a vybudování minimuzea a místa pro setkávání. Následovat bude narážení dřevěného pivního sudu poprvé po 90 letech od zrušení hostince.

Mezigenerační tančírna ve Stromovce
Pražským parkem Stromovka se každou neděli rozezní hudba 20. až 60. let minulého století. První mezigenerační tančírna tam začíná už tuto neděli v rámci Dne Prahy 7 a to od 15 hodin. Koncerty spojené s Letním parketem se budou pravidelně konat v kulturním prostoru Tiskárna na Vzduchu v areálu holešovického Výstaviště. Vstup na odpolední tančírny pod širým nebem je zdarma. Tiskárnu na Vzduchu najdete mezi AVU a Planetáriem, přibližně 70 metrů od tramvajové zastávky Výstaviště Holešovice.

Den dětí na Grabštejně
Den dětí je nachystaný v neděli na Grabštejně. Zájemci si budou moci projít Grabštejn s pohádkovou postavou nebo vyrobit postavičku nejslavnějšího majitele hradu, kterým byl Jiří Mehle ze Střelic.

Grabštejn

Jízda králů ve Vlčnově
Velká sláva se chystá na neděli ve Vlčnově na Uherskohradišťsku. V 11.30 vyráží Jízda králů.

Rodinný den Prahy 7
Na pražském Výstavišti začíná v neděli ve 13 hodin Rodinný den Prahy 7 se sportovním a kulturním programem.

Knižní trhy na Helfštýně
Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku bude o víkendu obložen knihami. Takzvané Knižní trhy návštěvníkům nabídnou pohled do současné knižní produkce. V prostorách hradu se představí zástupci menších nakladatelství, plánují se také autorská čtení a v dílnách si budou moci zájemci vyzkoušet knihařská řemesla.

Stezka Karolíny Světlé v Podještědí
Na naučné stezce v Podještědí, která je věnována spisovatelce Karolíně Světlé, si mohou turisté číst v jejích knihách. Ve venkovní veřejné knihovničce na stezce je třicet knih k zapůjčení. Cedule na knihovničce čtenáře vybízí k tomu, aby si s knihou sedli na nedalekou lavici, putovali po stezce nebo si ji půjčili domů. S životem a dílem spisovatelky turisty seznamuje na stezce 12 panelů a 18 zvukových nahrávek dostupných přes QR kód z chytrých mobilních telefonů. Na dvou zastaveních si mohou odpočinout na vyřezávaných lavicích zvaných Lesní panna a Obrozenkyně.

Hraběnčina naučná stezka na Přerovsku
Okolím Veselíčka na Přerovsku vede nová trasa. Takzvaná Hraběnčina naučná stezka čítá 25 zastavení ve vesnici i okolním lese, které mapují nejzajímavější kulturní památky, ale i historické a přírodní zajímavosti. Pět okruhů má celkovou délku 16,5 kilometrů.

Výstava Na vlnách pod plachtami
Na vlnách pod plachtami, tak se jmenuje výstava v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Přibližuje zlatou éru námořních plachetnic od 16. do 18. století. Vstoupit lze i na dělovou palubu plachetnice.

Kapitán Josef Dvorský kormidluje repliku korzárské lodi - plachetnice La Grace

Vladimír Škoda a Virtuální prostor
Sochař Vladimír Škoda a Virtuální prostor. To je název unikátní výstavy, kterou otevřela Galerie umění Karlovy Vary. Významný český umělec působící ve Francii, se v lázeňské metropoli představuje s originální instalací. Tvoří ji dokonalé koule a kruhy z ušlechtilých kovových materiálů.

Ochechule, ďasové a další bájní tvorové
Dosud neobjevená zvířata v minulosti inspirovala vznik řady mýtů. Právě tomuto fenoménu se věnuje expozice v Muzeu východních Čech v Hradci Králové nazvaná Ochechule, ďasové a další bájní tvorové. Ukazuje třeba, jak nálezy kostí miniaturních slonů na středomořských ostrovech inspirovaly dávné námořníky.

Výstava děl Rogera Hiornse
Objekty a instalace čtyřicetiletého britského umělce Rogera Hiornse vystavuje Galerie Rudolfinum. Hiorns patří podle pořadatelů k výrazným představitelům mladé generace mezinárodní umělecké scény, v roce 2009 byl nominován na prestižní Turnerovu cenu. Pražská výstava ukazuje instalace z průmyslového odpadu kombinované s ohněm a pózováním nahých mladíků, prach vzniklý rozdrcením vojenských motorů či skupinu bytostí sestavených z automobilových součástek a chrlících pěnu.

Muzeum knihtisku a knihy
V Plzni otevřeli Muzeum knihtisku a knihy, údajně největší a nejucelenější expozici dějin tisku v ČR. Navazuje na bohatou historii plzeňských tiskáren a na fakt, ze v Plzni vyšla v roce 1476 první kniha tištěná na českém území, takzvaná Arnoštova statuta. Hned v 15. století tam vzniklo několik tiskařských dílen a Plzeň se stala vzdělanostním centrem.

Výstava v Lidicích
V Památníku v Lidicích začne v sobotu v 11 hodin Mezinárodní dětská výtvarná výstava.

Výstava rekvizit z pohádek
Barrandovské kostýmy včetně rekvizit z filmů se v turistické sezoně podívají na další hrady, zámky a do galerií. Například až do konce srpna mohou zájemci na zámku Adršpach vidět výstavu pohádkových kostýmů z filmů Princ a Večernice a Třetí princ, které se natáčely v blízkých skalách. Mezi zhruba třemi desítkami kostýmů naleznou návštěvníci například oděv čaroděje Mrakomora či šaty princezny.

Adršpašské škály

Obrazy z cyklu Venuše
Přes dvě desítky velkých obrazů z cyklu Venuše světově uznávaného grafika, designéra a malíře Ladislava Sutnara představuje až do 6. srpna Galerie města Plzně. Plzeň, Sutnarovo rodné město, nabízí nyní tři výstavy zahrnující autorovu různorodou tvorbu.

Historie loutkových divadel
Muzeum Kroměřížska na chropyňském zámku otevřelo výstavu dokumentující historii loutkových divadel. Výstava nabízí pohled na 30 historických divadel se stovkami půvabných loutek různých modelérů a řezbářů. Jsou mezi nimi i loutky jedinečné, originální, vytvořené umělci pro konkrétní rodinná divadla. Značná část výstavy je věnována fenoménu školního a spolkového loutkového divadla.

Výstava vzácných nizozemských vyznamenání
Vzácnou kolekci nizozemských řádů a vyznamenání vystavilo za přísných bezpečnostních opatření Moravské zemské muzeum v Brně. V českých sbírkách se prakticky nevyskytují, proto tři čtvrtiny exponátů pocházejí z muzea v královském paláci v Apeldoornu. Výstava je připomínkou 200. výročí vzniku Nizozemského království.

Výstava Slavné pohřby
Osobnosti českých dějin od 19. do 21. století i společenské tradice a klíčové historické momenty přibližuje výstava Slavné pohřby, kterou Národní muzeum zpřístupnilo v památníku na pražském Vítkově. Je další akcí z výstavního cyklu Smrt; netradičním způsobem upozorní na pohřební ceremoniály doby a jejich význam.

Výstava Hroby barbarů/Svět živých a mrtvých doby stěhování národů
Dobu stěhování národů, její nejvýznamnější archeologické nálezy na území Čech a Moravy a unikátní soubor nálezů z pohřebiště z 5. století n. l., které bylo odkryto v Praze na Zličíně, představuje nová výstava v Muzeu hlavního města Prahy. Nazývá se Hroby barbarů/Svět živých a mrtvých doby stěhování národů. Vtáhne vás do příběhu tehdejší civilizace a přiblíží detaily z nedávného výzkumu.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu