Tipy na víkend: Pravěké oslavy Hromnic, závody dračích saní nebo Valentýn v zoo

9. únor 2018

Masopustní reje jsou v plném proudu, pojďte se pobavit a dobře najíst třeba na masopust do Kroměříže. V pražské Troji si nenechte ujít procházku tropickým deštným pralesem a na zámku Fryštát chystají speciální valentýnské prohlídky pro zamilované. Hezký víkend!

Praha: Masopust se zabijačkou, noční procházka džunglí a výstava Kamila Lhotáka

Masopust v Archeologickém parku v pražské Liboci připomíná dávnou tradici starých zemědělských společností a nabízí možnost ochutnat tradiční zabíjačkové pochoutky ve stylovém prostředí. Masopust můžete navštívit od 10 do 17 hodin.

Masopustní veselí v pražském Suchdole začne v sobotu ve 13 hodin strojením masek a malováním na obličej v přízemí radnice. Ve 14 hodin se chystá hlavní zahájení na Suchdolském náměstí, průvod pak půjde kolem základní školy, Brandejsova statku až na Holý vrch, kde se setká s průvody z Roztok a Únětic. Suchdolský průvod zakončíte v areálu Starosuchdolské restaurace.

Navštívit tropický deštný prales v noci, to se podaří opravdu jen málokomu. Ve skleníku Fata Morgana v botanické zahradě v pražské Troji tuto možnost máte. Přijďte se projít džunglí, která nespí. Prohlídky začínají vždy v pátek a v sobotu v 19 hodin.

Čtěte také

Výstava malíře a ilustrátora Kamila Lhotáka s názvem Retrospektiva, která se v pražském Obecním domě koná do 22. dubna, nabízí 102 olejomaleb. Kolekce je největším výběrem jednoho z nejoblíbenějších českých autorů 20. století. Uvidíte také 19 obrazů, které nikdy nebyly vystaveny.

Prostor Obecního domu nebyl vybrán náhodou, pro Lhotáka bylo toto místo zásadní. Pravě zde se v roce 1923 uskutečnila výstava francouzského malířství, kterou ve svých jedenácti letech navštívil s matkou. Stala se pro něj důležitým mezníkem v orientaci v tehdejším současném umění.

Hrad Karlštejn dostal svou současnou historizující podobu až na konci 19. století v přestavbě vedené architektem Josefem Mockerem

Olympijský festival v Brně a Ostravě

Dvě dráhy na curling a zmenšené olympijské hřiště. To jsou dominanty olympijského festivalu v Brně, který hostí pavilon Z zdejšího výstaviště. Brzy se tato místa zaplní návštěvníky, už dříve si ale ledovou plochu vyzkoušel speciální host – kapitán hokejové reprezentace Martin Erat. Ten je také jeden z patronů olympijského festivalu.

Diváci na olympijském festivalu nejenom v Brně, ale také v Ostravě si můžou vyzkoušet všechny olympijské sporty, které uvidí na olympiádě. Nebudu chybět půjčovny, ale také ukázky neolympijských sportů.

Středočeský kraj: Zimní Karlštejn a masopust v kouřimském skanzenu

Hrad Karlštejn je v únoru otevřen o víkendech. Přístupný je zatím jen 1. návštěvní okruh se soukromými a reprezentačními prostorami Karla IV. v Císařském paláci a v Mariánské věži. Otevírací doba je od 10.00, poslední prohlídka začíná v 15.00 hodin.

Ve skanzenu v Kouřimi na návštěvníky čeká masopustní veselí tuto neděli. V 11.00, 13.00 a 15.00 hodin obejde historická stavení muzea pestrobarevný průvod tradičních masek z Hlinecka doprovázený hudbou a tancem v podání národopisného souboru Kohoutek z Chrudimi.

Čtěte také

Návštěvníci se dozvědí o tradicích masopustu a masopustních maskách, stolování, ochutnají čerstvě usmažené šišky a koblihy, děti i dospělí si vyzkouší výrobu krepových růžiček a masopustních masek.

Jihočeský kraj: Milevský masopust a Lipno Ice Marathon

Sobotní program milevského masopustu zahájí tradiční jarmark a vepřové hody na náměstí Edvarda Beneše, kde už od dopoledních hodin bude v plném proudu také bohatý kulturní program.


V Milevsku se na sobotu chystá už 156. masopustní průvod.

Diváci uvidí a uslyší milevskou dechovou kapelu Kovačka a bubenickou show v podání souboru Jumping Drums. Zahrají táborští Pouličníci, Toulavá kapela a orchestr Hrajeto. Samotný průvod pak vyjde ve 14 hodin od Domu kultury po tradiční trase až na náměstí Edvarda Beneše. Večer pak bude následovat masopustní zábava s kapelou Fantom.

Na Lipně je na sobotu připraven extrémní závod pro ty, kdo chtějí svou fyzičku prověřit v těch nejtěžších podmínkách. Lipno Ice Marathon startuje v sobotu v 8 hodin v Černé v Pošumaví.

Ústecký kraj: Vítání olympiády a masopust v chomutovském zooparku

Na kluzišti u mosteckého magistrátu připravili na páteční odpoledne přivítání 23. zimních olympijských her. Program začíná v 15 h a těšit se můžete na krasobruslařské vystoupení, rychlobruslařský závod nebo na samostatné nájezdy a střelbu gólů.


V Národním parku České Švýcarsko platí po lednové vichřici až do konce března zákaz vstupu do lesů kvůli nebezpečí pádu stromů.

Vypravte se na masopust do podkrušnohorského zooparku v Chomutově. Průvod vyrazí ve 14 hodin od skanzenu ve Staré Vsi, ve 14:30 dorazí k restauraci Tajga a v 15 hodin k radnici. Ve Staré Vsi se jinak můžete zúčastnit masopustní merendy, ochutnat koblihy, zažít vepřové hody, zahrát si veselé hry, zatančit si, zadivočit si a v 16:30 můžete pochovat masopust.

Královéhradecký kraj: staročeský hodokvas

Pravý masopustní průvod vyjde z areálu Barunčiny školičky v České Skalici na Náchodsku v neděli v 9 hodin ráno poté, co Pronobus požádá za všechny masky starostu o povolení pochodit Českou Skalicí.

Barunčina škola v České Skalici

Všechny místní hospodyňky mají v ten den za úkol nachystat pro masopustníky slivovici, špek, klobásu, uzené či koblížek. Na výjimečný průvod masek Českou Skalicí, v němž se sejdou pouze muži přestrojeni za masky magické i veselé, jsou zváni jak všichni měšťané, tak i přespolní.

Masopustní hodokvas v tradičním staročeském stylu vás v neděli čeká na Šrámkově statku v Pileticích u Hradce Králové. Těšit se můžete na obchůzky masopustních maškar a taneční rej. Ukázky rukodělných výtvarných technik. K ochutnání bude také poctivý domácí piletický chléb, koblížky, jitrnice, jelítka a další pochutiny.

Čtěte také

Pardubický kraj: Pravěké oslavy Hromnic nebo výstava obrazů Zbyška Siona

V sobotu ožije pravěká osada Křivolík u České Třebové oslavami Hromnic nebo také svátkem za dávných časů nazývaném Imbolc. Připraveny jsou komentované prohlídky, během kterých si návštěvníci budou moci prohlédnout stavby z různých období pravěku.

Návštěvníci se také dozvědí, proč byl tento svátek pro naše předky tak významný. Dále si vyzkoušejí, jak náročné bylo pomocí historické sekery zpracovat dřevo na zimu, vyrobí si svoji svíčku hromničku a v mrazivém počasí jim jistě přijde vhod slavnostní přípitek na hromovládce.

Městské muzeum a galerie Polička zahájilo výstavu obrazů místního rodáka Zbyška Siona. K letošním 80. narozeninám autora bude vystaveno 99 děl z jeho studentských let. Výstava ukazuje Sionova poličská zákoutí i portréty, ale také abstraktní díla. Výstava potrvá do 15. dubna.

Soutěžní klání dračích saní ve Žďáru nad Sázavou

Vysočina: Mistrovství v závodech dračích saní i výstava Století na lyžích

Na rychlobruslařském oválu ve Žďáru nad Sázavou se v sobotu chystá mistrovství České republiky a první evropské mistrovství v závodech dračích saní. Slavnostní zahájení je v 9:30, ukončení soutěže pak kolem 16 hodin. Těšit se můžete na ohňovou show, výborné občerstvení, prohlídku či focení na dračích saních vyrobených podle čínského vzoru.

V Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě je od prosince do konce února otevřena výstava Století na lyžích s podtitulem Lyžařská móda a výbava v minulém století. Na desítkách figurín představí podobu lyžařů od přelomu 19. a 20. století do 90. let.

Čtěte také

Olomoucký kraj: Výstava Raphaela Kirchnera a připomínka zaniklých obcí v Libavé

Čtěte také

Na výstavě pod názvem Dokonalá krása – Secesní žena očima Raphaela Kirchnera představuje knihovna výběr z jeho díla prostřednictvím reprodukcí jeho oblíbených pohlednic, které jej proslavily v Rakousku i Francii.

V Galerii Biblio bude výstava k vidění do konce února. Rozsáhlé soubory pohlednic, které Kirchner maloval na přelomu 19. a 20. století, masově šířily vídeňské vydavatelské domy Philipp & Kramer či Back & Schmitt.

To je vše co zvylo z kdysi velkého mlýna v osadě Olejovice. Z vesnice nezbylo ani to

Dobové nádobí a nářadí, šicí stroj, vývěsní štít obchodu, mapy či staré fotografie představuje expozice věnovaná německým obyvatelům zaniklých obcí ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Parta nadšenců ji zřídila v útrobách větrného mlýna ve Městě Libavá na Olomoucku.

Německé obyvatelstvo bylo po druhé světové válce z tohoto kopcovitého regionu odsunuto, opuštěné obce armáda postupně zbourala a v jejich okolí vybudovala výcvikový prostor. Větrný mlýn holandského typu ve Městě Libavá je od roku 1994 prohlášen národní kulturní památkou.

Jihomoravský kraj: Kamélie japonské v lysické oranžerii i brněnský JazzFest

Nenechte si o víkendu ujít návštěvu skleníku a oranžerie lysického zámeckého zahradnictví, kde právě teď kvetou unikátní stromy kamélie japonské.

V Brně odstartoval 17. ročník JazzFestu, který potrvá až do 10. května a představí jazzový žánr v nejrozmanitějších podobách. Na své si přijdou příznivci bigbandů, elektronických fúzí, brazilských rytmů i českého folkloru.

K už dříve oznámeným koncertům jazzových hvězd Wyntona Marsalise, Avishaie Cohena, Brada Mehldaua a Donnyho McCaslina přibyla další zvučná jména zaručující neopakovatelné hudební zážitky.

Moravskoslezský kraj: Valentýn v Zoo Ostrava i na zámku Fryštát nebo Raškohrátky

Ostravská zoologická zahrada nabízí zamilovaným párům neobvyklý valentýnský dárek. V sobotu mohou využít zvýhodněné vstupné a zúčastnit se i speciální prohlídky. Každý zamilovaný pár, který 10. února do zoo zavítá, zaplatí vstup pouze za jednu osobu.

Kromě toho se mohou zájemci těšit na speciální komentovanou prohlídku zaměřenou na partnerské soužití zvířat, namlouvací praktiky a sexuální chování. Prohlídka začne v 11 hodin od vstupu do zoo a její předpokládaná délka je 1,5 až do dvou hodin.

Čtěte také

Zámek Fryštát zve o víkendu všechny zamilované. Zámecké komnaty nabízejí prohlídky s valentýnským kvízem a srdcovým dárečkem. Bonusem je foto v jednom z romantických pokojů zámku. Prohlídky probíhají od 10 do 17 hodin, poslední vychází v 16 hodin.

Zámecké komnaty nabízejí prohlídky s valentýnským kvízem a srdcovým dárečkem. Bonusem je foto v jednom z romantických pokojů zámku. Prohlídky probíhají od 10 do 17 hodin, poslední vychází v 16 hodin.


Užijte si neděli ve Frenštátě pod Radhoštěm na Raškohrátkách. Chybět nebudou soutěže ani sportovní exhibice.

Fotoreportér ostravské redakce České tiskové kanceláře Jaroslav Ožana vystavuje v Ostravě své snímky, které pro agenturu pořídil v roce 2017. Výstava dvou desítek fotografií bude v městské knihovně ve Vietnamské ulici k vidění do 28. února.

Zlínský kraj: Masopust v Kroměříži, na Valašsku i sklářské kouzlení

Masopustní veselí ovládne v sobotu centrum Kroměříže. Městem projde průvod maškar a Hanácké náměstí bude následně hostit jarmark. Od Domu kultury vyrazí v 9 hodin maškarní průvod, který se za doprovodu kapely Zdounečanka přesune na Hanácké náměstí.

Maškary budou poté pokračovat ve své pouti městem, jarmark na Hanáckém náměstí potrvá celý den. Ve stáncích lidé najdou řemeslné výrobky, studené i horké nápoje, zabijačkové speciality, guláš, koláče, masopustní koblihy, domácí sýry a uzeniny, ale i raw zákusky a mrkvové dorty.

V 10.00 na Hanáckém náměstí začne také doprovodný program. Představí se cimbálová muzika Kunovjané a ve 14.00 a 15.00 lidé uvidí i dvě vystoupení kejklíře Jonáše. Vstup na akci je zdarma.

Masopustní maškary (ilustrační snímek)

Valašský masopustní průvod obcí Všemina s více než dvacetiletou tradicí s živou kapelou a desítkami maškar začíná tuto sobotu dopoledne. Máte možnost zúčastnit se jako maškara v průvodu, nebo jen tak se přijít na průvod podívat, pobavit se a zatančit si.

Průvod vyráží z horního konce v 9 hodin poté, co maškary dostanou od starosty „klůče od dědiny“ a cestou dolů zastavuje na dvaceti zastávkách po celé vesnici. Konec průvodu je v čase mezi 13. a 14. hodinou na dolním konci.

Čtěte také

Sklářské kouzlení je na neděli připraveno na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Začíná v 10 hodin dopoledne, takže návštěvníci budou mít dost času vyzkoušet vše, co nabídne pět tvůrčích dílniček.

A na co se můžou malí i velcí návštěvníci těšit letos? Na tvorbu rokailových prstýnků a přívěsků, korálkovou dílnu, malování třpytkami na skleněný zápich či hru na skleničky. Novinkou bude možnost sledovat tvorbu skleněných vitráží a lamp vznikajících v dílně manželů Ruskových.

Atmosféru akce od 14 hodin dokreslí živá hudba, cukroví i zázemí muzejní kavárny.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu