Tipy na víkend: Přelet balónů nad Prahou, Den s TGM nebo Ostravský knižní veletrh

2. březen 2018

Vytáhněte ze sklepa běžky, ze skříně oblečení po babičce a dědečkovi a vydejte se o víkendu do Krušných hor za lyžníky. V pražském Muzeu Karla Zemana si zahrajete novou hru Čarodějův učeň a v Hořicích na Šumavě si nenechte ujít Velký knižní bleší trh. Pěkný víkend!

Praha: Strašidelná expoziční hra, rekordní přelet balónů a rekonstrukce soudního procesu

V sobotu se můžete postavit čelem ke svým malým i velkým strachům. Utkáte se s nimi v Muzeu Karla Zemana v Praze. Návštěvníci si poprvé zahrají novou expoziční hru Čarodějův učeň, která je provede muzeem skrze zábavné, poučné a někdy i strach nahánějící úkoly a nakonec je dovede až k samotnému Čaroději.

Cílem hry je pomoci malým i větším návštěvníkům uvědomit si své každodenní strachy, které nás všechny v životě brzdí, a pomoci zbavit se jich „kulturními kouzly“. Součástí akce bude čtení z knihy Čarodějův učeň, celodenní soutěž o hodnotné ceny a večerní promítání filmu.

Čtěte také

Nad Prahou v sobotu přeletí rekordní formace horkovzdušných balónů. Vzhledem k závislosti balónového létání na povětrnostních podmínkách si organizátoři rezervovali i další termíny, a to 10., 17. a 24. března. Balóny by měly odstartovat buď z Letné, nebo ze Strahova.

V Jindřišské věži v Praze je k vidění fotografická výstava Všechny krásy Prahy. Autory snímků jsou nejúspěšnější fotografové, kteří se prezentují na Facebooku a webu Miluju Prahu.

Pohled z vyhlídky v desátém patře Jindřišské věže

Návštěvníci Jindřišské věže mohou výstavu vidět denně od 10 do 19 hodin až do 25. dubna. Po jejím skončení bude všech 26 fotografií vydraženo. Výtěžek aukce podpoří SOS dětské vesničky, které poskytují služby pěstounským rodinám a ohroženým dětem.

U Vrchního soudu v Praze 4 začíná v sobotu ve 14 hodin studentská rekonstrukce politického procesu Kučera a spol., životní příběh generálporučíka Tomáše Sedláčka. Koná se v rámci festivalu Mene Tekel.

Středočeský kraj: Víkendové prohlídky hradů, Den s TGM nebo Ladovské vepřové hody

Hrad Karlštejn je od prvních březnových dnů zase otevřený každý den kromě pondělí vždy od 9.30 do 16.00 hodin. Projít si můžete první návštěvní okruh se soukromými a reprezentačními prostory Karla IV. v Císařském paláci a v Mariánské věži. Po prohlídce ještě zamiřte na výstavu Karlštejnského pokladu, která byla prodloužena do konce roku 2018.


Připomeňte si v sobotu osobnost prvního československého prezidenta. Den s TGM 2018 začíná v Lánech ve 13 h pietním aktem u jezdecké sochy prezidenta.

Pohádková prohlídka čeká na vaše děti v neděli na zámku v Mníšku pod Brdy, dospělí si mohou prohlédnout prvorepublikové interiéry. Pohádková prohlídka o strašidýlkách začíná v 11.00, 12.30 a ve 14.00

K víkendové návštěvě zve i hrad Český Šternberk. Prohlídku zahájíte v největší hradní místnosti, v Rytířském sále, kde si prohlédnete mimo jiné i bohatou raně barokní štukovou výzdobu s aliančními erby rodu Sternbergů. Následují menší salóny, knihovna, velká jídelna, která dnes slouží jako rodinná portrétní galerie.

Na Ladovské vepřové hody se můžete v sobotu vydat do Velkých Popovic. Sami si budete moci vyzkoušet, jak se připravují jitrnice, tlačenky, jelítka a další dobroty. Hrát bude muzika a čekají vás i prohlídky pivovaru.

Jitrnice, ilustrační foto

Jihočeský kraj: Knižní bleší trh, výtvarné výstavy v Písku i Frymburská stopa 2018

V kulturním domě v Hořicích na Šumavě začíná v sobotu v 9 hodin dvoudenní Velký knižní bleší trh. Budou tam knihy pro děti i dospělé, beletrie i naučná literatura všech žánrů, většina knih bude za symbolických pět korun za kus. Výtěžek bude věnován především na rozvoj místní knihovny.


Helena Schmaus Shoonerová je pravnučka Františka Křižíka žijící v Bechyni a letos oslaví 80. narozeniny.

Prácheňské muzeum v Písku otevřelo po zimní přestávce své brány návštěvníkům. Na začátek sezóny kurátoři připravili dvě výstavy. Muzejní galerie, tedy největší výstavní prostor, hostí expozici s názvem Helena a její přátelé – malba na porcelán.

A navštívit můžete i výstavu Oáza hororu v poušti nudy. Název inspirovaný básní Charlese Baudelaira vybraly pro přehlídku svých děl výtvarnice Blanka Dvořáková a její dcera Mara Infidelious.

Jedinečný běžkařský zážitek a unikát, který jinde v Čechách nenajdete, to je tradiční běžkařský závod Frymburská stopa 2018. Tentokrát se poběží v sobotu na hladině zamrzlého Lipna. Přijďte si užít pohodový závod v běhu na lyžích klasickou technikou na trati s nulovým převýšením.

Čtěte také

Prezentace začíná v základní škole Frymburk v 8.00. Start závodu mužů na 25 kilometrů je na pláži pod školou v 10 hodin. Start závodu na 10 kilometrů pro ženy, muže a dorost je v 10.15.

Karlovarský kraj: Běžkařská štafeta i dobová lyžařská Dámská jízda

Do Krušných hor se o víkendu vypravte za lyžníky. Běžkařské závody štafetových družstev startují v sobotu v Abertamech. V sobotu začíná klání ve 14.00. V 15.30 zahraje kapela U mě dobrý.

Sjezdovky na Božím Daru

V neděli si potom nenechte ujít Dámskou jízdu na Božím Daru. Začíná rozcvičkou v 10.30. A nezapomeňte, kdo se chce závodů zúčastnit, musí mít dobové lyže i oblečení! Vstup na akci je zdarma a občerstvení je zajištěno.

Ústecký kraj: Ukázky knihařského řemesla nebo kouřící kopec Boreč

Muzeum v Litoměřicích zve v sobotu od 14 hodin na komentovanou prohlídku Živé řemeslo knihařské k výstavě Tajemství barokní knihy. Restaurátorky Státního oblastního archivu v Litoměřicích představí knihařské řemeslo období baroka a způsob restaurování knižních památek.

Čtěte také

Výklad doplní ukázkami jako např. šitím knižního bloku, výrobou slepotisku, šití, kapitálku, dále ukázkami průzkumu knihy před restaurátorským zásahem nebo demonstrací spravování trhlin.

Vrch Boreč se tyčí nad stejnojmennou obcí v Českém středohoří, jen čtyři kilometry západně od Lovosic. Jde o jedno z nejzajímavějších přírodních zákoutí Čech. Vnitřek Borečského vrchu je protkán sítí puklin, která v létě slouží jako tepelný akumulátor. Právě teď, kdy venku mrzne, předvádí kopec své tajemné divadlo – kouří a hřeje!

Boreč v zimě

Liberecký kraj: Prohlídky libereckého podzemí, závody psích spřežení a výstava Příběh Tibetu

Pojďte si v sobotu prohlédnout liberecké podzemí. Komentované prohlídky největšího protileteckého krytu, který za války vznikl pod Sokolovským náměstím, začínají v 8.30, v 10 a v 11.30. Kryt byl určen pro tisíc lidí, ale vejít se jich do něj mohl až dvojnásobek.


Z fotbalového hřiště v Zásadě na Jablonecku startuje v sobotu v 11 hodin mistrovství republiky v závodech psích spřežení 2018.

Muzeum Českého Ráje v Turnově představuje návštěvníkům Příběh Tibetu od poloviny prvního tisíciletí do současnosti. Čtyři roky po úspěšném projektu nazvaném V srdci Hedvábné stezky se tak do turnovského muzea vrací orientální téma.

Výstavu věnovanou Tibetu mohli loni vidět návštěvníci Náprstkova muzea v Praze, v Turnově ho doplňují šperky a další předměty ze soukromé sbírky.

Pardubický kraj: Návštěva perníkové chaloupky a Pardubické hudební jaro

Muzeum perníku v Perníkové chaloupce pod Kunětickou horou u Pardubic zahájí v sobotu jubilejní 15. sezónu. Uvidíte stovky krásných perníků, zdobených i vytlačovaných do dřevěných forem. Paní Ježibaba dětem i dospělým bude předvádět své mistrovské umění. Dostane dort a určitě bude ráda, pokud ji přijdete i vy k narozeninám osobně pogratulovat.

Výrobky z perníku, zdobení

Operním představením Smetanovy Libuše začíná v neděli v 19 hodin ve Východočeském divadle 40. ročník festivalu Pardubické hudební jaro.

Vysočina: Oslavy svátku Purim i lov ryb na zamrzlých rybnících

Vydejte se v neděli na oslavy židovského svátku Purim do třebíčské Zadní synagogy. Od 14 hodin bude připravené divadlo, ochutnávky židovských specialit a košer vína i dílničky pro děti.

Čtěte také

Do 10. března nabízí společnost Pstruhový ráj z Bohdanče na rybnících Kožlí a Pilský lov na dírkách – prodej tržních ryb samoodlovem. Vrtáky budou k zapůjčení zdarma, na obou místech Pstruhový ráj poskytuje kompletní zázemí. Povoleno je lovit na jeden prut, a to jak na umělé nástrahy, tak i na návnady živočišného původu včetně rybičky. Naopak je zakázáno vnadit ryby, a to jakýmikoli návnadami.

Olomoucký kraj: Jarní tvoření pro děti a hrad Šternberk zahajuje sezónu

První březnový víkend se znovu otevřou brány hradu Šternberk. Ve velkém sále hradu bude nově k vidění tapiserie Ideální krajina.

Hrad Šternberk

V Pradědově dětském muzeu v Bludově čeká v neděli na vaše děti Jarní tvoření. Jarní dekorace se tam budou vyrábět od 10 do 15 hodin.

Jihomoravský kraj: Slavnosti vína a uzeného, zimní Rock for People nebo cesta do pravěku Blanenska

Na jihomoravském hradě Veveří najdete po celý víkend slavnosti moravského uzeného a vína.


Na brněnském Výstavišti startuje v sobotu zimní edice festivalu hudebního festivalu Rock for People.

Vybrané unikátní nálezy, které objevil otec moravské archeologie Jindřich Wankel, se vracejí po téměř 150 letech na Blanensko. Jsou k vidění v nové expozici Cesta do pravěku Blanenska.

V bezpečnostních vitrínách jsou v muzeu po celý rok uloženy keramické a bronzové nádoby, náramky, spony, skleněné a jantarové náhrdelníky nebo také masivní palice, kladiva a kleště z takzvané kovárny objevené v předsíni jeskyně. Vystavena budou i bronzová a železná kování z rituálních vozů nalezených v Býčí skále.

V galerijním prostoru na hradě Špilberku začala výstava Atol a putující slunce. Výstava vybírá to nejdůležitější z tvorby významného brněnského malíře Pavla Navrátila.

Knižní veletrh (ilustrační snímek)

Moravskoslezský kraj: Ostravský knižní veletrh a operní premiéra

Osmý ročník Ostravského knižního veletrhu nabídne o nadcházejícím víkendu na Výstavišti Černá louka knižní novinky i to nejzajímavější z knižní produkce současných nakladatelství z celé České republiky. Připraven je také bohatý doprovodný program včetně autogramiád.

Čtěte také

Premiéru opery Pošťácká pohádka připravilo na sobotu Slezské divadlo v Opavě společně s opavskou Církevní konzervatoří. Společný projekt režíruje Jana Andělová Pletichová.

V opeře, kterou Jindřich Feld napsal podle pohádky Karla Čapka, se představí studenti konzervatoře a orchestr opavského divadla.

autoři: nah , and
Spustit audio