TIPY NA VÍKEND: Slavnosti svobody, dveře Parlamentu dokořán a majálesová sezóna

Kam v sobotu, v neděli a v pondělí? Udělejte si cestu do Plzně na Slavnosti svobody nebo zajeďte na Rychnovsko a navštivte předválečnou pevnost Hanička. U Slapské přehrady budou létat horkovzdušné balony, v Trutnově vás čekají Dračí slavnosti a Telčí se projedou historické velocipedy.

Praha: Parlament chystá den otevřených dveří

Prostory Parlamentu ČR se otevřou veřejnosti v pondělí 8. května. V Senátu při této příležitosti připomenou osud předsedy protektorátní vlády Aloise Eliáše, který byl nacisty zastřelen před 75 lety. Eliáš působil v Kolovratském paláci, kde zasedaly předválečné a protektorátní vlády a který je nyní součástí sídla Senátu.


V Senátu při této příležitosti připomenou osud předsedy protektorátní vlády Aloise Eliáše, který byl nacisty zastřelen před 75 lety.

Senát tradičně zpřístupní Valdštejnský palác, kde si lidé budou moci prohlédnout jednací sál, Hlavní sál, Rytířskou síň či Mytologickou chodbu. Otevřeno bude od 9 do 16 hodin.

Ve stejnou dobu budou přístupné i prostory nedalekého sídla Poslanecké sněmovny. Uvidíte reprezentační sály, hlavní jednací síň, zasedací místnosti a kanceláře některých parlamentních výborů.

Den otevřených dveří přichystal také Úřad vlády, tentokrát do Hrzánského paláce na Hradčanech. Palác nese jméno po Sigismundu Valentinovi Hrzánovi z Harrasu. V průběhu staletí byl sídlem kapitulního proboštství i malířské školy, působilo v něm poválečné ministerstvo informací a osvěty. Nyní slouží k reprezentačním účelům českého premiéra.

Výstavy v Praze

Film, umění, módu, sport i politiku a podnikání první republiky chce přiblížit výstava, kterou teď najdete v Tančícím domě v Praze. Jmenuje se 13 komnat první republiky a tehdejší společnost představí ve 13 výstavních oddílech.

Ukáže dobové plakáty a fotografie hvězd stříbrného plátna či osobní věci komika Vlasty Buriana. Období mezi dvěma válkami, na něž se dnes nahlíží s nostalgií, chce podle pořadatelů ukázat v celé šíři včetně faktu, že i první republika měla své kostlivce ve skříni.

Čtěte také

Retrospektivní výstavu díla Adolfa Borna uspořádalo rok po jeho smrti Muzeum Kampa. Jmenuje se Jedinečný svět a snaží se přiblížit tvorbu grafika a ilustrátora v co největší šíři. Začíná pracemi z 60. let a ukazuje také poslední dílo, které autor dokončil den před svou smrtí, tedy 21. května 2016.

Udělejte si procházku pražskou Kampou. Velkoformátové fotografie, grafiky a kresby v ulici Na Kampě připomínají čtvrtstoletí od zapsání Prahy do prestižního seznamu světového dědictví UNESCO.

Malá Strana, Ostruhová, později Nerudova ulice (1927)

Návštěvníci na výstavě uvidí známé i méně známé grafiky a mapy Prahy, vybrané fotografie, kresby spojené s historií hlavního města i dosud nepublikované plány a výkresy. Historické jádro Prahy je na seznamu UNESCO zapsáno od roku 1992, stejně jako Telč a Český Krumlov.

Osud uměleckých děl, která nakupovali, sbírali a milovali lidé, jež nacisté poslali na smrt, přibližuje výstava Uloupené umění v Nostickém paláci v Praze. V sídle ministerstva kultury ji připravilo dokumentační centrum, které se dohledávání majetku židovských vlastníků v českých státních sbírkách dlouhodobě věnuje.

Středočeský kraj: Májová fiesta na Slapech, trhy v Berouně nebo Tuchlovická pouť

Vydejte se o víkendu ke Slapské přehradě do okolí Chotilska a Staré Živohoště, kde v sobotu v 6.30 začíná Májová fiesta Slapy 2017 – tradiční zahájení balonářské sezony. Akce potrvá až do pondělí.


V Divadle v Kladně začíná v sobotu v 19 hodin premiéra představení Romance pro křídlovku podle básnické povídky Františka Hrubína.

V sobotu začíná poberounský folklorní festival Staročeské máje. V Berouně, kde se Staročeské máje konají první květnovou sobotu - tedy ve stejném termínu jako vyhlášené Hrnčířské trhy – mají podtitul Koláče fest.

Diváci budou nejen moci sledovat vystoupení souborů, letos převážně z Chodska, ale také ochutnat všechny možné druhy koláčů – od chodských po valašské. Navíc každý může přinést svůj upečený sladký výtvor a vyhrát některou z cen.

V Rakovníku zahájí novou turistickou sezonu právě tuto neděli ve 21 hodin průvod historických skupin městem. Akce Vysoká brána 2017 pokračuje i v pondělí dopoledne.

Čtěte také

Od pátku až do neděle se bude v Tuchlovicích na Kladensku konat jeden z největších středočeských folklorních festivalů – Tuchlovická pouť 2017. V sobotu se začíná v 10.00 na podiu před Českou hospodou. Hlavní sobotní pořad s názvem Hádej, hádej, hadači, začíná ve 14.00 v letním kině. Ve 20.30 startuje v amfiteátru večerní pořad kapely Tomáš Kočko & Orchest.

Program pokračuje v neděli od 10.00 opět v letním kině v Tuchlovicích pořadem Tancuj s námi, Floriánku. Zatančí a zazpívají soubory Jasénka, Lísteček, Nisanka, Rosénka, děti ze ZŠ z Tuchlovic, Borůvky z Rakovníka, Jarošovci a Jarošáček z Mělníka a Notičky z Řevnic.

Hrad Zvíkov

Jihočeský kraj: Pohlreich bude vařit v Budějovicích, na Zvíkov se sjedou cyklisti

Na Výstavišti v Českých Budějovicích navštivte v sobotu Fresh festival jídla a pití se Zdeňkem Pohlreichem. Nabídne několik pódií, hlavní je stage s živými kulinářskými show, dále grill stage s celodenním grilováním i pódium, které se bude věnovat kávě. Vyhlašovat se budou i výsledky soutěže Chutná hezky jihočesky.

Do Zvíkovského Podhradí se v neděli sjedou ze tří směrů okolo řek Lužnice, Otava a Vltava stovky cyklistů. Společně tam zahájí letošní cyklistickou sezónu. Organizátoři letos akci propojili i s lodní dopravou. Hlavní program začíná ve Zvíkovském Podhradí ve 14 hodin.

Na zámku v Blatné na Strakonicku navštivte v pondělí festival Jazz Day. Začíná ve 13 hodin a vystoupí swingový orchestr For Evergreens, Yvonne Sanchez, Pedro Tagliani, Back Side Big Band a Szidi Tobias.

Čtěte také

Plzeňský kraj: Plzeň si připomene výročí osvobození


V pondělí můžete v Křižíkových sadech zažít autentickou atmosféru Plzně v roce 1945.

Plzeň zve o prodlouženém víkendu na Slavnosti svobody – oslavy osvobození Plzně v druhé světové válce. Navštívit tam můžete třeba tábor 16. obrněné divize U. S. Army a stanový historický tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva.

V neděli ve 12.30 dorazí na náměstí Republiky kolona historických vozidel. V pondělí můžete v Křižíkových sadech zažít autentickou atmosféru Plzně v roce 1945. Hrát bude dobová hudba, uslyšíte rozhlasové přenosy, uvidíte ukázky módy a každodenního života.

Karlovarský kraj: Karlovy Vary o víkendu zahajují lázeňskou sezonu

Projděte se městem, které má krásnou květinovou výzdobu a ulice zdobí také stovky palem. V těsné blízkosti karlovarské Mlýnské kolonády najdete novou pískovou sochu výtvarníka Tomáše Bosamba Vary v pohybu".

Státní hrad a zámek Bečov nad Teplou

Expozice hradu a zámku v Bečově nad Teplou se pyšní novým vzácným exponátem. Při prohlídce barokního státního zámku mají ode dneška návštěvníci možnost prohlédnout si briliantový diadém z 19. století z majetku rodu Beaufort-Spontinů.

Vzácný předmět se letos na Bečov vrátil po mnoha osudových zvratech. Je to zapomenutá diamantová korunka, kterou se podařilo dohledat jak v archivních materiálech, tak později i fyzicky na zámku Kozel. Posledních 14 dní už je zpátky na Bečově. Její znalecká hodnota je stanovena zhruba na dva miliony korun.

Čtěte také

Liberecký kraj: Majáles ovládne na dva dny ulice Liberce

V Liberci si můžete v sobotu prohlédnout největší protiletecký kryt, který vznikl pod Sokolovským náměstím za druhé světové války. Prohlídky jsou v 8.30, v 10.00 a v 11.30.

A v Liberci v sobotu pokračuje Majáles. Od technické univerzity vyrazí v 11 hodin průvod na náměstí Dr. Edvarda Beneše, kde by měli král a královna majálesu převzít od primátora na dva dny klíče od města.

V Novém Boru se na sobotu od 10 hodin chystá slavnostní otevření první etapy nově budované cyklostezky sv. Zdislavy, která v budoucnu propojí Nový Bor s Bílým Kostelem na Liberecku.

Královéhradecký kraj: Dračí slavnosti v Trutnově nebo ptačí zpěv v Kuksu


V Trutnově si v sobotu nenechte ujít 12. ročník dračích slavností.

Předválečná pevnost Hanička na Rychnovsku zve k návštěvě. Hanička bude v květnu přístupná o víkendech a státních svátcích, hlavní sezóna bude zahájena v červnu. Na pevnosti Dobrošov na Náchodsku či Stachelberg na Trutnovsku už je ale hlavní sezóna v plném proudu.

Vítání ptačího zpěvu u hospitalu Kuks začíná v neděli v 7 hodin. Připravená bude ranní vycházka v okolí hospitalu.

Pardubický kraj: Přes tři hrady pěšky i na kole a pak Zpátky do pohádky

V Budislavi na Svitavsku se v sobotu ve 14 hodin slavnostně otevírá dům bratří Čapků. Objekt postavený z popudu Karla Čapka je po třech letech opravený.

Nově opravený Dům bratří Čapků

Turisté v Sopotnici na Orlickoústecku v neděli vyrazí na pochod přes tři hrady. Cesta vede přes Sopotnici, Žampach a Potštejn. Pěší turisté vychází mezi 7. a 11. hodinou od hradu, který si zvolí jako start. Trasu je možné zdolat také na kolech. Pořadatelé letos připravili 12 tras pro pěší turisty, 14 značených cest pro cyklisty a dva okruhy pro jezdce na koloběžkách.

Čtěte také

Na hradě Kunětická hora je otevřena velká výstava kostýmů a rekvizit z řady českých pohádek z tvorby České, respektive Československé televize s názvem Zpátky do pohádky. V interiérech hradního paláce jsou vystaveny desítky kostýmů a rekvizit z řady oblíbených českých pohádek.

Vedle Krkonošských pohádek návštěvníci poznají filmy Anděl Páně, Lotrando a Zubejda, Rumplcimprcampr, Ať přiletí čáp, královno, O princezně, která ráčkovala, Královna Koloběžka I. a mnohé další.

Vysočina: Běh vítězství, veteránská revue i výstava o myslivosti

Sportovci z celé Vysočiny se mohou v sobotu zapojit do tradičního Běhu vítězství. Poběží se z Jihlavy do Třeště. Start hlavního závodu je v Telečské ulici v deset hodin.

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti na Havlíčkobrodsku si můžete v sobotu od 18 hodin vyslechnout benefiční koncert, jehož výtěžek bude věnován na opravy kostela známého kvůli tzv. číhošťskému zázraku. Vystoupí pěvecký sbor Donatio Artis se sbormistrem Jakubem Piklou, slovem bude provázet Alfred Strejček.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti

V Telči začíná v sobotu ve 12 hodin veteránská revue s jízdami velocipedistů a výstavou historické dopravní techniky a doprovodným programem.

Čtěte také

Poprvé mohou lidé v Česku navštívit výstavu, která se věnuje fenoménu turistických značek. Expozice nazvaná Krajina značek se otevřela na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Zájemci si snímky, jejichž autorem je Francouz Stéphane Corbet, mohou prohlédnout do 18. června.

Kolekci historických loveckých zbraní, evropských i exotických trofejí, loveckých uniforem či loveckých hudebních nástrojů uvidí návštěvníci výstavy, která začala v prostorách státního zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Výstava s názvem S ozvěnou lesního rohu – Ušlechtilá zábava šlechty – Les a lov se zabývá historií myslivosti a vztahem šlechty k lovu a lesnímu hospodářství.

Olomoucký kraj: Legendární tank nebo Létající drahokamy

Jak vypadaly bitvy o osvobození Olomouce v květnu roku 1945, uvidí v pondělí návštěvníci fortu Radíkov, který je součástí vojenského opevnění města. Události staré 72 let si připomenete od 13 hodin.


Muzeum Kroměřížska otevřelo na chropyňském zámku výstavu Létající drahokamy.

Brány opevnění se ale otevřou už v 9 hodin, k vidění bude dobový tábor, vojenská technika obou bojujících stran a také pevnost samotná. Jako zlatý hřeb si budou návštěvníci moci při ukázce prohlédnout legendární tank T 34 či vojenský automobil Kübelwagen neboli Kaďour.

Muzeum Kroměřížska otevřelo na chropyňském zámku výstavu Létající drahokamy, která prezentuje zdánlivě nesourodé kombinace vypreparovaných exemplářů hmyzu a zástupců z říše nerostů a hornin.

Výstavu tvoří 14 vitrín s motýly, brouky, nerosty a horninami. Autoři expozice chtějí ukázat na podobnost například mezi opakujícími se vzory na křídlech motýlů a mezi kresbou achátů.

Jihomoravský kraj: Vila Thugendhat přivítá první výstavu ve své historii


Majáles můžete v sobotu navštívit také v Brně.

Tři uznávané umělce svedl dohromady výstavní projekt zasazený do jediné brněnské památky zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO – do vily Tugendhat. Svá díla tam nakrátko představí Jiří David, Jiří Kovanda a Slovák Roman Ondak.

Jde o vůbec první výstavu ve vile od jejího dokončení. Projekt proto dostal název Tugendhat 1. Finisáž neboli zakončení výstavy bude v pondělí 8. května v 16 hodin.

Zlínský kraj: Na hradě Brumově ožijí šachové figurky

Tradiční hrou živých šachů zahájí v sobotu turistickou sezónu hrad Brumov na Zlínsku. Malebná zřícenina na moravsko-slovenském pomezí nabízí téměř celý rok prohlídky i kulturní akce. Tentokrát se mohou návštěvníci těšit na pestrý program hudby a kouzel, který začíná ve 14 hodin.

Čtěte také

Po vystoupení dětského folklorního souboru přijde na řadu kouzelník Šeklin. Poté už na obří šachovnici nastoupí mladí herci ve valašských kostýmech. Finalisté dopoledního turnaje s nimi odehrají závěrečnou partii šachu. Figury symbolicky vyhazuje kat a z pole je odnášejí pážata na nosítkách.

autor: nah
Spustit audio