Tipy na víkend: startují muzejní noci, turisté půjdou do Prčic a Valaši na Zlínsku vyženou ovce

19. květen 2017

Udělejte si o víkendu výlet třeba do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, budou tam na pastvu vyhánět ovce. Klášter Kladruby na Plzeňsku zve na mimořádné prohlídky krovu kostela a na Šumavě začíná plavební sezóna na Schwarzenberském kanálu.

Praha: Nuselské dvorky, závod seniorů a Májové slavnosti na hřbitově

V ulicích a vnitroblocích jedné z nejstarších pražských čtvrtí proběhne v sobotu festival Nuselské dvorky. Cirqueon – Centrum pro nový cirkus, Vnitroblok Mečislavova, kavárny Sweetcakes - coffee and pies, Ňáký kafe a kavárna ROJ otevřou své dvorky a umožní návštěvníkům nahlédnout do historie této čtvrti a zároveň zažít současné Nusle plné umění a zábavy.

Pro návštěvníky je připraven bohatý program – vystoupení mezinárodně uznávaného novocirkusového souboru Kolektiv Lapso Cirk, architektonická procházka s historičkou architektury Věrou Vostřelovou, pohádky pro děti, žonglovací workshopy, ale i netradiční ohnivá fireshow a mnoho dalšího.

Čtěte také

Běžci starší 60 let se v neděli od 8.30 mohou zapojit do běžeckého závodu pro seniory Seniorská míle. Ve dvou kategoriích budou zdolávat vzdálenost dlouhou 1609 kroků. Start je v blízkosti restaurace Výletná na pražské Letné.

Na Střeleckém ostrově v Praze začíná v sobotu v 15 hodin druhý ročník společného hraní amatérských a profesionálních muzikantů. Vystoupí na něm pianista a patron Nadační ho fondu Harmonie Ivo Kahánek a houslista Josef Špaček. Generální zkouška je plánována na 12.30.


V Kinského zahradě v Praze si o víkendu nenechte ujít Národopisnou slavnost.

V letohrádku Hvězda v Praze se můžete v sobotu zapojit do Běhu pro paměť národa, který pořádá organizace Post Bellum. Registrace běžců od 8.30 do 10.30. Vyhlášení vítězů se chystá na 13.30.

V neděli se na Malostranském hřbitově v Praze uskuteční už osmý ročník obnovených Májových slavností. Pro návštěvníky je od 14 hodin připraven hudební program, v rámci nějž zazní mimo jiné skladby hornisty Giovanniho Punta pohřbeného na neznámém místě na Malostranském hřbitově.

Ve 14.30 bude připomenut zakladatel slavností Václav Veleba a v 15.00 započnou komentované vycházky po hřbitově včetně návštěvy přilehlého kostela Nejsvětější Trojice. Po jejich skončení si budou moci návštěvníci vyslechnout restaurátora Petra Bénu, který má na Malostranském hřbitově na starosti opravu náhrobků. Na 17.00 je připraveno čtení z knih spisovatele Františka Kožíka Svatá holčička a Vzpomínky.

Čtěte také

Diskuze o veřejném prostoru, Struny dětem v Minoru a výstava Romana Týce

V neděli se oba břehy Vltavy v Praze spojí v jedinečné akci, pořádané souběžně na Klárově a náměstí Jana Palacha. Spojujeme břehy Vltavy, jak zní její název, je propojením diskuze a přednášek o využití veřejného prostoru v Praze s nabitým hudebním a doprovodným programem.

Náměstí Jana Palacha, Palachovo náměstí před Rudolfinem a Filosofickou fakultou UK

Vedle Rudolfina vyroste diskusní pódium, na němž bude popularizátor architektury Adam Gebrian v průběhu odpoledne od 14 hodin moderovat diskuze a přednášky týkající se veřejného prostoru a jeho využití v hlavním městě. Jejich hosty budou přední domácí architekti Jan Šépka, Petr Janda nebo Ondřej Císler či aktivista Ondřej Kobza, který se kultivací veřejného prostoru zabývá dlouhodobě.

Na opačném břehu Vltavy, tedy na Klárově, pak bude postaveno druhé pódium, na němž bude od 14 hodin až do 22 hodin probíhat hudební část programu. Během ní zahrají skupiny J. A. R., PSH, Mucha, The Prostitutes a Circus Brothers. Vstup je pro všechny zdarma.

Čtěte také

Pokud o víkendu navštívíte rodinný festival Struny dětem v pražském Divadle Minor, můžete se vydat na cestu nočním tajuplným lesem, ve kterém ožijí stromy, pařezy i kameny. Stane se tak díky novému site specific projektu Zvuky nočního lesa.


První návštěvníci se budou moci opět podívat do zrekonstruované budovy Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Magickou divadelně-hudební prohlídku připravil tým pod vedením oceňovaného režiséra Jiřího Adámka, který se soustředí právě na hudební divadlo. Spolutvůrci jsou také výtvarník Lukáš Bradáček a beatboxer a hudební designer Jaro Cossiga.

Právě Cossiga nechá v síni Novoměstské radnice ponořené do tmy promlouvat přírodní objekty s pomocí kouzelné zvukové hračky – senzorového mikrofonu Mogees. Představení se koná v pravidelných intervalech po celý víkend.

Historická budova Uměleckoprůmyslového muzea v Praze bude o tomto víkendu zatím bez exponátů. Muzeum ovšem připravilo komentované prohlídky. Na léto je naplánováno otevření nové muzejní restaurace a obchodu, na podzim knihovny a na první výstavy se mohou návštěvníci těšit po 15. listopadu. Muzeum se opravovalo dva roky.

Ferrari v Národním technickém muzeu

Národní technické muzeum zahájilo výstavu vozů značky Ferrari. Tři historické automobily a jeden model z roku 2008 si návštěvníci mohou prohlédnout do neděle 28. května. K vidění budou na Letné modely Ferrari 330 GT 2+2 (1966), 275 GTC (1966), 400 Automatic (1976) a F 430 Scuderia (2008). Vozy slavné italské značky jinak muzeum nevystavuje.

Hromady hlíny, v nichž jsou vidět vykopané zbytky zbraní, vystřílených kulek či vojenských vyznamenání zaplnily pražskou galerii Dvorak Sec Contemporary. Jsou součástí instalace výtvarníka Romana Týce, kterou nazval ImBoden (V zemi), jejímž prostřednictvím se vyrovnává s násilnými činy svých předků.

Čtěte také

Předměty, které Týc prý sám vykopal ze země či získal od amatérských hledačů pokladů, připomínají historii českého a německého prostředí, které i po desítkách let promlouvá například skrze osudy jednotlivých rodin.

Středočeský kraj: Rozkvetlý Štiřín, Hrabalovo Kersko a Stezka mladého lesníka

V Lesním ateliéru Kuba v Kersku na Nymbursku začíná v sobotu ve 13 hodin setkání příznivců díla spisovatele Bohumila Hrabala Hrabalovo Kersko. Zúčastní se literární historik Radko Pytlík, sochař Aleš Hnízdil, Václav Neckář, Petr Brukner, Zdena Hadrbolcová, Olga Menzelová, kameraman Jaromír Šofr a další.

Čtěte také

Součástí programu bude křest knihy Jana Řehounka Kerskem ve stopách Bohumila Hrabala a křest knihy Petera Pačaje Na haličskom moste sa netancuje.

V přírodním amfiteátru v areálu parku na Konopišti si v sobotu od 11 hodin nenechte ujít Den s Lesy České republiky. Pro děti bude mimo jiné připravena Stezka mladého lesníka, kde si mohou ověřit své znalosti.

Zámek Konopiště

V Dobříši navštivte o víkendu Májové slavnosti. V sobotu tam bude mít koncert mimo jiné zpěvák Ivan Hlas.


Do batohu pořádnou svačinu, na nohy dobré boty – v sobotu se jde 52. ročník turistického pochodu Praha–Prčice.

V zábavním parku Mirakulum v Milovicích startuje v sobotu ve 12 hodin dvoudenní rodinný festival Pigyáda 2017. Program je zaměřený na pohybové a vzdělávací aktivity pro celou rodinu.

Z parkoviště u zámku v Mníšku pod Brdy vyráží v sobotu v 9.30 pochod dárců a dětských příjemců kostní dřeně a českých reprezentantů v biatlonu na poutní místo Skalka. Zapojit se můžete také.

Čtěte také

Nenechte si v sobotu ujít akci Rozkvetlý Štiřín na zámku Štiřín u Prahy. Koná se při příležitosti 200. výročí narození Františka Ringhoffera II. (1817–1873), podnikatele a politika, který mimo jiné vybudoval na Smíchově továrnu na železniční vozy.

Na programu je mimo jiné výstava veteránů Ringhoffer Tatra a.s., výstava exponátů ze sbírek Národního technického muzea a expozice historie pivovaru Velkopopovický Kozel spjata s rodinou Ringhofferů. Návštěvníky čeká také prohlídka zámku a všech prostor areálu nebo prohlídka zámeckého parku s Václavem Větvičkou.

Zámecký park Štiřín

Jihočeský kraj: Zahájení plavební sezóny, nový cirkus nebo expozice Mraveniště

Včelařské chovatelské a vzdělávací centrum v Českých Budějovicích zve v sobotu od 10 hodin na den otevřených dveří. Připraveny jsou ukázky medobraní a získávání vosku, ochutnávka medoviny i povídání se včelaři. Akce potrvá do 17.00.

Na Šumavě začíná v sobotu v 11.30 u horního portálu plavebního kanálu 20. novodobá plavební sezóna Jelení Vrchy. Zúčastní se folklorní soubory z jihu Čech, severu Moravy a Horních Rakous. Ve 14.30 uvidíte ukázku plavení dříví.


V Týně nad Vltavou si v sobotu od 13 hodin nenechte ujít festival Vltava Open při příležitosti zahájení plavební sezóny na Vltavě.

Vydejte se v neděli na jedinečnou inscenaci VU. Francouzský soubor Compagnie Sacékripa přiváží toto představení do jihočeských Malovic – do Švestkového Dvora. Novocirkusové představení o maličkostech, které vám vezme dech, začíná v 17 hodin a je určeno pro celou rodinu.

V Pošumavské tržnici ve Volyni se v sobotu uskuteční šperkařský workshop, na kterém se sejde 35 šperkařů. Otevřeno bude více než 30 dílen pro veřejnost.

Po dvou letech se do písecké galerie Sladovna vrátila hravá, interaktivní výstava Mraveniště, tentokrát jako stálá expozice ze dřeva. Nabízí 25 metrů tunelů. Sladovna zve i na výstavu Minigolf, kterou tvoří desetijamkové minigolfové hřiště, a kolekci prací píseckého rodáka Vladimíra Fuky (1926–1977), hlavně jeho ilustrací ke knize Malý Princ.

Třeboňsko i francouzská Bretaň jsou na plátně k vidění v Prácheňském muzeu v Písku. Výstava Slavnost malby prezentuje díla předních českých autorů 19. a 20. století.

Plzeňský kraj: Letkovská čtyřicítka, Dobřívský cvoček a prohlídky kláštera Kladruby

Speciální prohlídky v klášteře Kladruby s názvem Víme, kudy chodíme o víkendu poprvé zavedou návštěvníky do krovu kostela Nanebevzetí Panny Marie. V rámci prohlídky navštíví empory, tedy vyvýšené galerie ve východní části kostela a po točitém schodišti vystoupají až do krovu hlavní lodě kostela.

Prohlídky začínají na nádvoří kláštera vždy ve 12, 14 a 16 hodin. Kromě toho se v sobotu 20. května od 10 do 17 hodinou klášterní dvůr promění v historický jarmark, který nabídne ukázky rozmanitých řemesel, sokolníky, šermíře, tanečníky i hudbu doby renesance a baroka v podání kladrubského souboru Cavalla. S Legendou o hořícím peří vystoupí od 15 hodin historické stylové divadlo Teatro Comico.

Zámek a klášter Kladruby

Patříte mezi běžecké nadšence, kteří raději běhají po lesích než na masových městských závodech? Přihlaste se na Letkovskou čtyřicítku, druhý závod v rámci třetího ročníku běhů v přírodě Hannah Pilsen Trail 2017, který odstartuje v sobotu v 9.30 od vodní nádrže v Letkově na Plzeňsku.

Čtěte také

Tak jako v prvním letošním závodě na Radeči, i zde je nově nachystaná 8,5 km dlouhá trať pro dospělé běžce a 350 m, 800 m a 1 600 m dlouhá trať pro děti. Společně s půlmaratonem, maratonem a trasou 33 km tvoří čtveřici přírodních tras, na které je možné v rámci Letkovské čtyřicítky vyběhnout.

Na vodním hamru v Dobřívi na Rokycansku začíná v sobotu v 9 hodin Hamernický den – setkání kovářů a podkovářů a soutěž pro učně Dobřívský cvoček.

Liberecký kraj: Valdštejnské slavnosti, otevření Máchova jezera a hasiči v kravíně

Vydejte se v sobotu na slavnostní otevření zrekonstruovaného domu Památníku sklářství na Kristiánově v Jizerských horách.


Nenechte si v sobotu v Doksech na hlavní pláži ujít slavnostní otevření Máchova jezera s doprovodným programem.

Ve Frýdlantu na Liberecku v sobotu pokračují Valdštejnské slavnosti, na které přijede bezmála 600 vojáků v historické zbroji, kteří se v 16 hodin utkají v historické bitvě. V neděli potom uvidíte historickou bitvu od 14 hodin.

Muzeum hasičské techniky v Chrastavě na Liberecku nashromáždilo 126 historických stříkaček z celé země a stovky dalších menších exponátů, jako jsou přilby nebo džbery. Nejstarší dřevěná stříkačka je z roku 1778 a je stále funkční.

Muzeum hasičské techniky v Chrastavě na Liberecku

K nejcennějším exponátům patří přilba, kterou muzeu věnoval newyorský záchranář Thomas Coleman, který 11. září 2001 zachraňoval lidi při útoku na Světové obchodní centrum na Manhattanu. Hasičské muzeum sídlí v budově bývalého kravína. Zchátralý objekt z 18. století získali hasiči v roce 1990.

Královéhradecký kraj: Týden otevřených kostelů

Návštěvníci zámku v Opočně na Rychnovskou mohou při prohlídkách expozice obdivovat sbírku levoručních dýk. Tyto zbraně sloužily k vykrývání výpadů kordem a některé i k poškození soupeřovy čepele.

V Hradci Králové začíná v neděli akce Týden otevřených kostelů. Potrvá do 28. května.

Padrubický kraj: Festival muzejních nocí, letecká akrobacie a gastronomické slavnosti

V Pardubickém kraji se k Festivalu muzejních nocí připojilo 20 muzeí, galerií a dalších institucí. Nabídnou prohlídky ve večerních a nočních hodinách a některé z nich i další doprovodné akce. Vstupné se neplatí nebo je dobrovolné.

V každé organizaci se muzejní noc koná jeden den. Například Městská galerie Vysoké Mýto zahájí v pátek v 18 hodin výstavu Radek Pilař dětem aneb Rumcajs slaví padesátiny. Po narozeninové party za účasti Pilařových dcer následují výtvarné dílny, beseda a hudební vystoupení.


V Lázních Bohdaneč v sobotu slavnostně zahájí 120. lázeňskou sezónu.

V Čáslavi je v sobotu den otevřených dveří na letecké základně, který připomene 60. výročí vzniku leteckého pluku v Čáslavi. Na programu bude mimo jiné česká premiéra akrobatické skupiny Patrouille Suisse na stíhačkách F-5E Tiger II.

Do Litomyšle zamiřte v sobotu a v neděli na Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Tentokrát mají téma Šmorny a knedlíky.

Vysočina: Pieta za nacistické oběti a noc na zámku ve Velkém Meziříčí

V Terezíně a v Třebíči si v neděli připomenou oběti nacistické perzekuce. V Třebíči začíná vzpomínkové setkání k uctění obětí holocaustu a připomínka odjezdu třebíčských transportů do Terezína v květnu v roce 1942 v 15 hodin. Poté v 15.30 naváží studenti Gymnázia Přírodní školy z Prahy vystoupením Terezínské zvony z prostředí terezínského ghetta. V 17.30 se v kině Pasáž bude promítat film Popírání holocaustu.

Číslo transportu židů do Terezína

Velkomeziříčský zámek se po roce opět otevře v noci. Návštěvníci se v sobotu 20. května mohou těšit nejen na šermířské a kejklířské vystoupení na vnitřním nádvoří, ale budou si moci také v klidu prohlédnout zámecké a muzejní expozice.

Na vnitřním nádvoří zámku se se svými vystoupeními představí šermířská skupina Bravo team Brno a kejklířské duo Komedianti na káře. Představení se odehrají od sedmi hodin večer, a to vždy v celou hodinu a v půl. Poslední vystoupení začne v půl dvanácté.

Olomoucký kraj: Jane Austenová v Čechách pod Kosířem

Taneční seminář, piknik či slavnostní ples doprovodí letošní ročník Empírového dne, který se ponese v duchu knih jedné z nejznámějších anglických spisovatelek Jane Austenové. Konat se bude tentokrát v prostorách zrekonstruovaného zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Do života románových postav této autorky se budou moci její obdivovatelé přenést 20. května. Půjde zároveň o jednu z největších sezonních akcí zámku.

Čtěte také

Jihomoravský kraj: Zahájení sezóny na Bítově i ve Vranově nad Dyjí

Ve Vranově nad Dyjí zahajují tento víkend novou návštěvnickou sezónu. Novinky představí vranovský zámek i hrad v Bítově. Místní restaurace nabídnou speciální menu sestavená pouze pro tuto příležitost a na své si přijdou i vyznavači sportů a aktivní zábavy. V neděli si od 10.15 nenechte ujít varhanní koncert ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Vranově.

Zámek Vranov nad Dyjí

Zlínský kraj: Valašské vyhánění ovcí nebo výstava filmových klapek

Ve Zlíně se otevřela výstava 144 umělecky ztvárněných filmových klapek. Jejich autory jsou přední čeští výtvarníci, do projektu se však tentokrát zapojily i výtvarné rodiny.

Počet vystavených filmových klapek, které jsou k vidění v prostorách obchodního a zábavního centra Zlaté jablko, je ve dvacetileté existenci projektu rekordní. Zlín je konečnou zastávkou putovní výstavy a ve městě už tradičně předznamenává blížící se přehlídku zlínského filmového festivalu.


Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm o víkendu připomene tradiční vyhánění ovcí na pastvu a jarní práce na Valašsku.

V areálu Valašské dědiny se uskuteční akce nazvaná Velký redyk. Valaši se na vyhánění stád na horské pastviny připravovali, museli například nachystat salaš. Kromě vyhánění ovcí se bude v sobotu v muzeu předvádět také stříhání ovcí po zimě. Uvidíte celý proces zpracování ovčí vlny až po výrobu takzvaných ubíraných punčoch metodou zvanou plstění.

Děti potěší kování koní v kovárně a mláďata různých plemen oveček. K vidění bude stloukání másla, odstřeďování mléka, tlačení tvarohu či pečení takzvaných šrotových pagáčů. Hospodáři budou naklepávat kosu, vyplétat plot z proutí nebo vyrábět provazy.

Čtěte také

Holešovský zámek zve na novou výstavu, která představí nejohroženější zvířecí druhy. Návštěvníci uvidí například nejmenší opičky světa, ještěry, plazy, pavouky, želvy a malý mořský svět.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu