Tipy na víkend: Tři králové na velbloudech, Švihlý pochod Brnem, ale také poslední šance vidět betlémy

5. leden 2018

Co podniknout o prvním lednovém víkendu? Udělejte si třeba výšlap na hrad Helfštýn, který bude mít mimořádně otevřeno. V Kolíně se zapojte do Tříkrálového průvodu a v Brně si vyzkoušejte Silly walk – Švihlý pochod městem. Ať se vám sobota a neděle vydaří!

Praha: Tři králové na velbloudech, otužilci v Pražských Benátkách nebo České doteky hudby

Kostýmovaný průvod tří králů na velbloudech upozorní v pátek v centru Prahy na tradiční Tříkrálovou sbírku pořádanou Charitou ČR. Peníze ze sbírky dává charita na pomoc potřebným a sociálně slabým.

Průvodu bude předcházet tradiční požehnání koledníkům, které udělí pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka v kostele sv. Tomáše v 15:00. Tři králové se pak z Malostranského náměstí vydají centrem města až k živému betlému na Staroměstském náměstí.

Zapojte se v sobotu od 12 hodin do Tříkrálového otužileckého plavání, které se uskuteční v Pražských Benátkách u pátého pilíře Karlova mostu. Ve 12.20 připlují členové České otužilecké unie do přístaviště pod poslední zachovalý oblouk Juditina mostu.

Ještě jste se nebyli podívat na vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze a na trhy? V sobotu máte poslední šanci. Vánoční smrk sice zůstane ozdobený do začátku příštího týdne, ale stánky zavřou už v sobotu večer.


V Divadle Hybernia v Praze si v sobotu od 20 hodin vyslechněte koncert Roberta Křesťana a Druhé trávy a Bratří Ebenů.

V Obecním domě v Praze začíná v sobotu v 19 hodin slavnostní závěrečný koncert mezinárodního hudebního festivalu České doteky hudby. Na programu budou skladby Wolfganga Amadea Mozarta a Giuseppe Verdiho.

V neděli navštivte v Praze Chvalech tradiční akci se třemi králi, svatou rodinou a živým velbloudem. Po 14. hodině se průvod tří králů doprovázených velbloudem vydá přes venkovní Chvalskou tvrz na zámek.

V kočárovně se tři králové pokloní svaté rodině, velbloudy můžete obdivovat na zámeckém nádvoří, kde také od 14.15 uslyšíte vánoční písně a koledy v podání dětských pěveckých sborů Beránci a Rokytka, přípravných sborů počernické Rokytky.

Kostel svatého Matěje v pražských Dejvicích rozezní v sobotu vánoční koledy a tříkrálové písně. Ve tři hodiny odpoledne tam začíná tradiční tříkrálový koncert.

Středočeský kraj: Tříkrálová Okoř, pohádky na zámku i Tajemství barokní knihy

Nenechte si v sobotu ujít tradiční novoroční pochod Tříkrálová Okoř. Vyráží se v 7.30 od pražské základní školy V Nových Vokovicích. Pochod končí ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Hrad Okoř

Vánoční koledy ale i klasickou hudbu si v sobotu můžete vyslechnout v Rožmitále pod Třemšínem. V 16 hodin začíná v místním kostele svatého Jana Nepomuckého tříkrálový koncert. Zahrají na něm žáci a učitelé Základní umělecké školy Jakuba Jana Ryby.

V Památníku Lidice můžete navštívit novou výstavu o životech lidických mužů před vypálením obce. Přístupná bude do konce května. Památník Lidice chce výstavou upozornit na často opomíjené období obce.

Čtěte také

Příchod tří králů můžete slavit v sobotu také v Kolíně. V 16.30 začíná na Karlově náměstí tradiční Tříkrálové zastavení. Zájemci můžou na místě taky přispět na Tříkrálovou sbírku.

Na zámku v Mníšku pod Brdy zase budou děti poznávat pohádky o Popelce, Růžence nebo Červené karkulce. Vydejte se tam právě tento víkend.

Muzeum v Litoměřicích zve v sobotu od 14 hodin na komentovanou prohlídku výstavy Tajemství barokní knihy. Až skončí, můžete se zapojit do tvořivé dílny.

Plzeňský kraj: České zednářské sklo a plzeňské betlémy

České zednářské sklo představuje výstava v Pavilonu skla v Klatovech. Organizátoři ji připravovali několik let a exponáty jsou zapůjčené z českých a rakouských veřejných i soukromých sbírek. Seznámíte se nejen s charakteristickými tvary zednářského skla, ale i se zednářskou symbolikou a jejím výkladem. Mezi exponáty nechybí ani několik unikátů.

Až do neděle jsou v plzeňských kostelích k vidění originální betlémy. Jeden najdete hned ve vstupní části plzeňské katedrály sv. Bartoloměje. I když figurky a celkový vzhled betlémské scény evokuje barokní sloh, nenechte se mýlit. Tento betlém je poměrně nový. Podle záznamů jej vyrobil řezbář Charvát z Kutné Hory někdy v letech 1944-45.

Plzeň

Za návštěvu rozhodně stojí také kostel Nanebevzetí Panny Marie, kde je každoročně k vidění betlém s postavičkami téměř v životní velikosti. A neměli byste vynechat ani kostel sv. Jana Nepomuckého na Chodském náměstí. Marii a Josefovi v něm k narození Ježíška gratulují nejen pastýři a tři králové, ale také selky v plzeňských krojích, dělníci ze Škodovky i některé známé osobnosti z regionu.

Čtěte také

Liberecký kraj: Duhová pohádka pro děti, varhanní koncert nebo Liberec očima fotografů

Liberecké Naivní divadlo připravilo novou pohádku pro děti. Premiéra inscenace Žluté – modrá – zelený podle knihy Daniely Fischerové Duhové pohádky začíná v sobotu v 15 hodin. Experimentální představení je určeno malým dětem od tří let.


Na radnici v Liberci si v sobotu vyslechněte Tříkrálový varhanní koncert.

V libereckém Severočeském muzeu najdete novou práci jedenácti fotografů, kteří ukazují svůj pohled na město, ve kterém žijí. Černobílé velkoformátové snímky nejčastěji představují různá neobvyklá zákoutí Liberce.

Královéhradecký kraj: Živý betlém, Tříkrálová sbírka i strašidelné Dětenice

V předvečer svátku Tří králů se můžete přijít podívat na živý betlém do Náchoda. Akce pořádaná na podporu Tříkrálové sbírky začne v 16 hodin veřejnou generálkou a vyvrcholí představením od 17 hodin a nakonec i příchodem tří králů.

V sobotu se do ulic Hostinného vydají koledníci, aby vybrali příspěvky pro Tříkrálovou sbírku. Víc než polovina z výtěžku poputuje na podporu místní pečovatelské služby.

Procházka po zámeckém parku v Dětenicích

Každou sobotu jsou na zámku Dětenice prohlídky se strašidly. Vhodné jsou hlavně pro děti, ale pobaví i dospělé. Každou sobotu řádí v zámeckých komnatách upíři, ježibaby, umrlci, strašidla a další příšery od 10 do 17 hodin.

Vysočina: Slavnostní vernisáž a třešťská Betlémská cesta

První letošní výstava v novoměstské Horácké galerii bude patřit akademické malířce Anně Dvořákové a jejímu otci Josefovi. Tvorba obou je inspirovány Vysočinou, Žďárskými vrchy a obcí Kameničky. Vernisáž začíná v sobotu v 18.00 v rámci Tříkrálového koncertu Tišnovského komorního orchestru.


Tradiční vánoční výstava betlémů je až do začátku února ke zhlédnutí v Muzeu Vysočiny v Schumpeterově domě v Třešti.

Na 17 míst v Třešti na Jihlavsku se letos od 26. prosince až do 2. února můžete zajít podívat na domácí betlémy. Kromě tradičních míst v třešťských domácnostech jsou betlémy umístěny například také v rodinné firmě Podzimek, v kostele sv. Kateřiny nebo na zámku.

Olomoucký kraj: Polské umělkyně v Přerově a výšlap na Helfštýn

Čtyři desítky obrazů s cestovatelskou tématikou vystaví v Galerii města Přerova polská malířka Danuta Matysik. Kromě výjevů na téma Obrázky z ulice nebo Lidé a místa se návštěvníci dočkají i námětů s hudební tématikou. Výstavu doplní expozice originálních šperků Agnieszky Kloc.

Výstava děl polských umělkyň je vůbec první letošní akcí galerie. Doplňují ji grafiky a kresby mladé přerovské výtvarnice Kateřiny Tesařové. Svůj soubor nazvala Metamorfózy.

Čtěte také

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se v sobotu výjimečně otevře turistům. Za brány hradu, který je jinak v zimě uzavřen, mohou lidé zavítat při tradičním novoročním výšlapu.

Letos budou mít turisté na hradě pro setkání zúžený prostor, loni na podzim tam totiž začala rozsáhlá rekonstrukce paláce. Helfštýn bude otevřen od 8.00 do 15.00. Výstup může začít kdekoliv, cílem je hrad.

Jihomoravský kraj: Autoslalom ve Vyškově a Švihlý pochod Brnem

Na vyškovském letišti připravili na sobotní dopoledne automobilové závody pro každého. Soutěžit se bude ve čtyřech skupinách podle obsahu motoru. Povinné jsou pouze přilby a bezpečnostní pásy, jinak organizátoři nebrání v účasti nikomu, pokud se ovšem včas přihlásí a zaplatí startovné.

Přijďte si v neděli od 14.45 zkusit Silly walk – Švihlý pochod Brnem. Recesistickou akci inspiroval skeč skupiny Monty Python's Flying Circus. Sraz je na Moravském náměstí u sochy Jošta Lucemburského.

Kluziště v centru Ostravy. Je tady už sedmým rokem

Moravskoslezský kraj: Bruslení v centru Ostravy i Tříkrálový koncert s cimbálovkou

Přijďte si zdarma zabruslit! Osmý ročník projektu Vánoční kluziště potrvá na Masarykově náměstí v Ostravě až do sobotního večera. V areálu kluziště je občerstvení, vyhřívaný stan s posezením i sociální zařízení.

Ve Frenštátu pod Radhoštěm můžete v neděli oslavit svátek Tří králů. V tamním kostele svatého Jana Křtitele bude od 16 hodin tradiční Tříkrálový koncert. Zazní cimbálová hudba v podání souboru Kotkova muzika.

Zlínský kraj: Dramatizace knihy Fedora Gála nebo unikátní výstava tvorby Salvadora Dalího


Slovácké divadlo uvede v sobotu v premiéře inscenaci Přes ploty, jevištní adaptaci knihy sociologa Fedora Gála a anonymního dopisovatele Matěje.

Mladý národní socialista Matěj oslovil e-mailem Gála s otázkou, za jaké hodnoty by byl ochoten evropský liberál položit svůj život. Slovenský sociolog, dokumentarista a publicista odpověděl a následovalo několikaleté dopisování, které trvá dodnes. Protagonisté se urputně a s velkým zaujetím přou o odpovědi na otázky, jež považují za klíčové pro společnost.

Už jen několik dní bude ve Filmovém uzlu Zlín vystaveno téměř 300 originálních děl Salvadora Dalího. K vidění jsou grafické listy, sochy, tapiserie, porcelán, keramika i flakóny ze sbírek z Maďarska, Prahy a Paříže. Výstava je v ČR jedinečná nejen velikostí, ale i pestrým obsahem. Některá díla jsou v republice vůbec poprvé.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu