Tipy na víkend: Valentýnský běh, Ledová jízda psích spřežení nebo olympijský festival

16. únor 2018

Jak lidi v pravěku ovlivňovalo stěhování? Dozvíte se o víkendu v Archeoparku Všestary. V Krkonoších se chystají na dlouhou cestu musheři se svými psy a pražskou Stromovkou se můžou na Valentýnský běh vydat všichni zamilovaní. Hezky si víkend užijte!

Praha: Valentýnský běh Stromovkou, interaktivní Limonádový Joe a 20 let od Nagana

V sobotu 17. února 2018 se v Praze na Vyšehradě uskuteční pouť zamilovaných. V 15.30 začíná mše svatá v bazilice sv. Petra a Pavla, kde se uchovávají ostatky sv. Valentina, patrona zamilovaných.

Postavte se v neděli na start Valentýnského běhu. Všichni zamilovaní poběží pražskou Stromovkou. Vezměte svou drahou polovičku, kamarády či rodinné příslušníky a užijte si aktivní nedělní dopoledne. V 11.30 vyběhnete na pětikilometrový okruh. V prostoru před Výstavištěm si můžete také zasoutěžit v rámci O2 Mini štafety.

Tornádo Lou a Limonádový Joe vás v neděli mezi 10. a 17. hodinou provedou Chvalským zámkem v Praze a také interaktivní výstavou Jiří Brdečka – 100 let. Stanete se tak součástí improvizované hry na motivy Limonádového Joa, navíc budete bránit pejsky před nenasytnou Adélou, nahlédnete do Tajemství hradu v Karpatech a v animačním studiu si zkusíte ploškovou animaci.

Z filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera

V Národním památníku na pražském Vítkově můžete vidět výstavu u příležitosti 20. výročí zimních olympijských her v Naganu s názvem Přepište dějiny…! Nagano 1998–2018. Seznámíte se nejen s účastí a úspěchy českých olympioniků, ale také s ohlasem her v české společnosti.

Expozici doplňují fotografie Herberta Slavíka a cenné artefakty jako originály medailí hokejového týmu a lyžařky Kateřiny Neumannové nebo rukavice a hokejka kapitána českého týmu Vladimíra Růžičky. Výstava potrvá do 29. dubna.

Čtěte také

Bydliště: panelové sídliště – Plány, realizace, bydlení 1945–1989, tak se jmenuje výstava, kterou najdete v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Přibližuje historii vybraných sídlišť v České republice a společenské, politické, kulturní a ekonomické souvislosti, jež jejich vznik doprovázely.


Jaké pavilony na světových výstavách EXPO byly a návrhy těch nerealizovaných, to si můžete prohlédnout na nové výstavě pražského Národního technického muzea.

Do Všeobecné světové výstavy EXPO 2020 v Dubaji ještě nějaký čas zbývá, ale Česká republika už se připravuje. Začalo výběrové řízení na návrh českého pavilonu a vítěze bychom měli znát do konce května. Češi mají přidělený pozemek o rozloze 2200 metrů čtverečních na prestižním místě, hned u hlavního vchodu do jedné ze tří zón výstaviště.

Středočeský kraj: Masopustní reje u Sedlčan, v Příbrami i na Kladně

Tradiční masopustní průvod s rejem masek a živou hudbou vyrazí v sobotu ve 14 hodin z bran skanzenu Vysoký Chlumec u Sedlčan. Na přilehlém prostranství se pak odehrají masopustní taškařice a žertovné scénky. Poté se průvod vydá do centra obce, kde oslavy budou pokračovat masopustním veselím v prostorách starého Lobkowiczkého velkostatku.

Každoroční konání masopustu v Hornickém muzeu Příbram navazuje na dávné tradice. Masopustní průvod s maskami a hudebním doprovodem se dá do pohybu v areálu Ševčinského dolu v Příbrami na Březových Horách v sobotu dopoledne.

Hornické muzeum Příbram

Děti v maskách si mohou v neděli od 14 hodin zařádit na tradičním karnevalu s Labyrintem v Kladně. Na zábavný program plný tance, her a vystoupení zve všechny děti v maskách a jejich rodiče Labyrint a Dům kultury Kladno.

Jihočeský kraj: Divadelní premiéra pro děti a pohádkový festival

K výročí 100 let Československa připravilo Malé divadlo v Českých Budějovicích inscenaci pro děti Bruncvík aneb Jak lev do znaku přišel. Premiéra je právě tuto sobotu. Ve hře se objeví marionety, maňásci, stínové i totemové loutky. Dobrodružným příběhem o rytíři Bruncvíkovi chce soubor navázat i na rytířské hry českých loutkářů; vrací se nejen k vyřezávaným dřevěným loutkám, ale podle Haška i k počátkům české státnosti.

Čtěte také

Prachatice v neděli ovládne jednodenní pohádkový festival s podtitulem Kolotoč pohádek. Nejmenším divákům představí tři soubory, z nichž mohou děti svým hlasování vybrat vítěze. Ten bude vyhlášen na slavnostním ukončení festivalu v sobotu 24. února. Jako doprovodný program budou v odpoledním bloku pohádek mezi 15. a 17. hodinou probíhat tvůrčí dílny s DDM Prachatice.

Plzeňský kraj: Výstava Plzeň za socialismu a prohlídka pivovaru

Stalin jako porybný? Céčka v každé rodině? V Plzni v Národopisném muzeu je k vidění výstava Plzeň za socialismu. Připomíná nejzajímavější a nejzásadnější momenty v životě Plzeňanů před rokem 1989. Pomocí dobových fotografií vrátí návštěvníky do dob, kdy byla Plzeň ve stínu budování socialismu.

Céčka stále vyrábí pan Rudolf Chmela z Hradce Králové

Pro každého milovníka piva je při výletu do Plzně povinností projít si návštěvnickou trasu Plzeňského Prazdroje. Kromě tradiční trasy Pilsner Urquell je možné od loňského roku absolvovat i prohlídku pivovaru Gambrinus. Zcela nová trasa nabízí jedinečnou možnost z bezprostřední blízkosti nahlédnout do tajů provozu pivovaru a cestou se osvěžit četnými ochutnávkami.

Liberecký kraj: Masopust se zabijačkou na Sychrově nebo Jizerská 50 očima výtvarníků

V zámeckém parku na Sychrově je na sobotu připravený masopust. Tradiční česká řemesla doplní i klasická zabijačka, která neodmyslitelně k masopustu patří zrovna tak jako sladkosti z kynutého těsta. Nebude chybět ani masopustní průvod.


Liberecká Oblastní galerie představuje výstavu úzce spojenou se známým závodem Jizerská padesátka.

Náladu celé akce podtrhne národopisný soubor Krkonošský Horal z Vrchlabí a folklórní soubor Horačky, který se zaměřuje na lidové písně z Podještědí. Pro děti bude připravené loutkové divadlo Toy Maschine.

Výstava Skol!!! Jizerská 50 jako umělecká inspirace představuje legendární běžecký závod očima 14 umělců, jako jsou například David Vávra, Michael Rittstein nebo Andrea Anderlová. K vidění je padesátka fotografií, maleb, grafik, a plastik. Přímo před galerií láká návštěvníky kovová socha znaveného běžkaře, dlouhá víc než deset metrů.

Královéhradecký kraj: Výlet do pravěku, Ledová jízda 2018 a večerní skialpový závod

Archeopark pravěku ve Všestarech si na tento víkend připravil pořad s názvem Cesty pravěkých lidí. Cestování, obchodní výpravy i rozsáhlé migrace byly běžnou součástí života pravěkých lidí. Jak moc mohly ovlivnit jejich život? Jak moc ovlivnily další historický vývoj? Dozvíte se právě tuto sobotu a neděli.

Nenechte si o víkendu ujít v Krkonoších neuvěřitelnou podívanou v podobě 26. ročníku závodu Ledová jízda. Během čtyř etap čeká zúčastněné týmy složené z mushera se psím spřežením a lyžaře zhruba 200 kilometrů dlouhá trasa. Start závodu je v sobotu v Peci pod Sněžkou u lanovky Javor v 18.00.

Čtěte také

Vydejte se v sobotu do Říček v Orlických horách na druhý ročník večerního skialpového závodu. Po jeho skončení se navíc můžete těšit na Beat party. Trať je dlouhá 9 kilometrů.

Pardubický kraj: Severská filmová zima i historie automobilového designu


V Ústí nad Orlicí hostí o víkendu filmový festival Severská filmová zima 2018.

Muzeum českého karosářství ve Vysokém Mýtě zve na výstavu Oldřich Uhlík, karosář československé šlechty. Představuje jednu z nejpozoruhodnějších karosářských firem a připomene 130. výročí narození jejího zakladatele a ředitele. K vidění je celkem pět vozů různých značek. Zajímavý je automobil Praga Lady, který byl zřejmě určený pro herečku Lídu Baarovou.

Moravskoslezský kraj: Zima v zoo, masopust na hradě a olympijský festival

Chystáte-li se o jarních prázdninách navštívit ostravskou zoologickou zahradu, můžete během prohlídky zavítat také do výukového centra, které je až do neděle mimořádně otevřeno pro veřejnost.


Poslouchejte olympijské vysílání na nové digitální stanici Radiožurnál – olympijský speciál. Naladíte ji na našem webu, na mobilu v aplikaci iRadio a v Praze, Brně, Plzni a Ostravě a dalších místech na digitálním rádiu v multiplexu Českého rozhlasu.

Masopustní veselí ovládne v sobotu Slezskoostravský hrad v Ostravě.

V Ostravar Aréně vyrostlo centrum Olympijského festivalu, návštěvníci se můžou těšit na všechny sporty zimních olympijských her, zastoupeny budou letní sporty respektive méně tradiční a adrenalinové sporty.

Olympijský festival nabídne návštěvníkům díky partnerům Českého olympijského týmu příležitost ke sportování, ale také možnost zapůjčit si veškeré sportovní vybavení v půjčovnách přímo v areálech festivalu.

Jihomoravský kraj: Robotiáda, ochutnávka vín a výstava kraslic

V brněnském Vida! Centru začíná v pátek Robotiáda. V zábavním vědeckém parku bude s roboty z lega soutěžit šest stovek žáků a studentů z Česka, Slovenska a Polska. Týmy se na soutěž podle organizátorů připravovaly už od září loňského roku.

víno, sklenice vína

Návštěvníci uvidí disciplíny, ve kterých roboti soutěží na čas nebo musí projít překážkovou dráhu. Lidé si úkoly můžou další den i sami vyzkoušet a vyrobit si vlastního robota ze zubního kartáčku.

Procházka mezi sklepy s ochutnávkou vína je připravena na sobotu v jihomoravských Popicích. Co vás čeká? Procházka v nádherné obci pod Pálavou, jejímž cílem je ochutnat špičková vína a popovídat si s vinaři o tom, co výroba vína obnáší. Otevřeno má víc jak 14 sklepů.

Čtěte také

V Minoritském klášteře ve Znojmě si můžete prohlédnout výstavu téměř sedmi set malovaných kraslic ze sbírky národopisce Vratislava Bělíka. Vajíčka v jeho rodině malují už pět generací, některá z nich jsou tak i sto třicet let stará. Výstava ve Znojmě potrvá do 6. dubna.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu