Tipy na víkend: Ledové sochy, vánoční zoo i vietnamské vodní loutkové divadlo

Třetí adventní víkend si můžete užít třeba v muzeu Rochus v Uherském Hradišti, dozvíte se tam něco o tajemném štědrovečerním věštění. V Malovicích na Prachaticku zahraje Divadlo Continuo nové představení a v pražské Akropoli chystají na sobotu společný koncert Iva Bittová, Lenka Dusilová a Monika Načeva. Ať už zamíříte kamkoliv, hezky a v klidu si poslední předvánoční víkend užijte!

Praha: Studio Projektil jinýma očima, středověké umění i pohled do života indiánů

Vezměte v neděli děti do pražského divadla DISK, budou dávat loutkové představení Baron Prášil. Soubor Toy Machine představí kufr trofejí z Baronových cest, ze kterého si můžete vybrat příběh, který vás určitě zaujme. A máte na výběr, budou totiž hned dvě představení – od 10:00 a od 11:15 hodin.


V pražské Akropoli začíná v sobotu v 19:30 koncert zpěvaček Ivy Bittové, Lenky Dusilové a Moniky Načevy.

PKF Prague Philharmonia pod taktovkou Petra Vronského zahájí na Pražském hradě 19. ročník mezinárodního hudebního festivalu České doteky hudby. Zazní skladby Jana Václava Stamice, Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena.

Jedenáct staveb českého architektonického studia Projektil očima 22 českých současných umělců a fotografů představuje centrum současného umění DOX. Podle kurátora Michala Nanoru chce centrum vyzkoušet, jak je možné zobrazovat architekturu na realizacích známého ateliéru.

Ten vešel ve známost cenami za Národní technickou knihovnu v Praze, vědeckou knihovnu v Hradci Králové nebo ekocentrum Sluňákov. Tvůrci ze studia Projektil jsou známí i trvalým zájmem o veřejný prostor a otevřenou spolupráci napříč obory.

Národní technická knihovna

Podrobně představit techniky, které zdobí středověké obrazy a sochy, chce nová výstava v klášteře svaté Anežky v Praze. Její autoři věnují pozornost dílům mistrů, jakými byli Mistr vyšebrodského oltáře, Mistr třeboňského oltáře, Mistr svatojiřského oltáře či Mistr litoměřického oltáře. Výstava se jmenuje Očím na odiv, najdete ji v expozici věnované středověkému umění a potrvá až do 20. května.


Nudle je formou filmového plakátu s rozměry 30 centimetrů na šířku a 100 centimetrů na výšku. Masově se rozšířil po vzniku zvukového filmu na počátku třicátých let 20. století.

Muzeum hlavního města Prahy ve své hlavní budově představuje výběr zhruba osmi desítek filmových plakátů z let 1931 až 1948. Výstava nabízí výběr filmových plakátů z našich sbírkových fondů, kde máme tři tisíce plakátů, z toho čtyři stovky takzvaných nudlí.

Galerie Zdeněk Sklenář otevřela nové prostory v Mikulandské ulici v Praze. První výstava se jmenuje 1685 dní a nocí a představuje mnoho autorů, jimž se galerista Sklenář věnuje.

V autorské instalaci Josefa Pleskota a Jana Merty se objevila díla slavných představitelů českého umění: Jana Zrzavého, Františka Kupky, Josefa Čapka, Josefa Šímy, Václava Boštíka, Bohuslava Reynka, Josefa Lady, Karla Malicha či Zdeňka Sýkory vedle děl současníků Jiřího Kovandy nebo Krištofa Kintery.

Logo

Výběr z nových děl získaných v uplynulých pěti letech vystavuje v Městské knihovně Galerie hlavního města Prahy. Včetně rozsáhlých grafických souborů přírůstky čítají zhruba tisíc položek a galerie za nová díla utratila asi 26 milionů korun.

Výstava s názvem Indiáni, kterou najdete v Náprstkově muzeu v Praze, vás zavede za původními obyvateli severu i jihu Ameriky. Zájemci si tak do září příštího roku mohou prohlédnout výrobky z mrožích klů z Arktidy i nádobku na moč, kterou si umývaly vlasy ženy na jihu amerického kontinentu. Výstava nabízí 1200 sbírkových předmětů.

Čtěte také

Středočeský kraj: Královský advent na Karlštejně nebo stříbrný advent v Příbrami

Nenechte si v neděli ujít Karlštejnský královský advent. Na náměstí pod hradem začíná ve 12 hodin. V 16:00 se uskuteční loučový průvod s královnou Eliškou.


Den otevřených dveří Asociace dobrovolných záchranářů ve Vestci začíná v sobotu ve 14 hodin.

V Příbrami na sobotu a neděli přichystali Stříbrné adventní zastavení. Na Masarykově náměstí čeká návštěvníky bohatý předvánoční program spojený s adventními trhy. Chybět nebudou ani pěvecká nebo taneční vystoupení nebo program pro děti.

Jihočeský kraj: Průvod masek, představení Osm statečných a dětský orientační závod

Kaplicí na Českokrumlovsku projde v sobotu v rámci 6. ročníku show Krampus Kaplice 700 démonických bytostí po trase dlouhé přes 600 metrů.

Divadlo Continuo představí v Malovicích na Prachaticku formou „work in progress“ představení Osm statečných inspirované demonstrací 25. srpna 1968 na moskevském Rudém náměstí v SSSR. Její aktéři protestovali proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Představení začíná na Švestkovém dvoře v sobotu v 19 hodin.

Čtěte také

V sobotu proběhne předvánoční závod Dětské ligy Táborska v orientačním běhu, který je určen především pro děti a žáky do 15 let, ale zúčastnit se mohou i dospělí. Závod mohou účastníci běžet samostatně nebo s doprovodem. Pro závodníky jsou přichystány tři tratě, z nichž ta nejjednodušší je vedena v blízkém okolí lesního hřiště.

Shromaždiště závodu bude v prostoru hřiště na Močítkách v Chýnově. Start účastníků závodu je naplánován na 14:00 až 14:30, podle příchodu. Po doběhu obdrží závodníci do 15 let diplom a drobné ceny. Závod je možno pojmout také jako příjemný výlet do lesa s nejmenšími dětmi.

Orientační běh - ilustrační foto

Karlovarský kraj: Výtvarné dílny ve Varech i v Chebu

Muzeum Karlovy Vary připravilo na třetí adventní sobotu výtvarnou dílnu. Je součástí doprovodných akcí k aktuální výstavě Betlémy a obyčeje a je určená především dětem. Začíná ve 13:30 a potrvá do 16:30.

Art Centrum Galerie 4 v Chebu srdečně zve na sobotní Dílnu Pod střechou s podtitulem Vánoční snění. Tvůrčí dílna pro děti od 7 let se uskuteční v časech od 10.00 do 12.00 nebo od 13.00 do 15.00.

Liberecký kraj: Sklářské vánoční trhy lyžování na Ještědu i předvánoční prohlídky na Grabštejně a v Zákupech

O tomto víkendu můžete navštívit Heřmanické sklářské vánoční trhy. Součástí akce je také prohlídka sklárny nebo ukázky ručního zpracování skla, čekají vás také koncerty a ochutnávka vína a piva.


Lyžařské středisko Ještěd otevře sjezdovku F10 už tento pátek večer. V provozu bude pokračovat po celý víkend i přes den za speciální ceny

Adventní prohlídky na hradě Grabštejn začínají v sobotu v 10 hodin. Návštěvníci uvidí slavnostně vyzdobené interiéry a připomenou si tradice více či méně pozapomenuté.

Vánoce s vévodou Albrechtem z Valdštejna si můžete o víkendu užít na hradě Valdštejn a v Zákupech vás čekají Císařské Vánoce - mimořádné adventní prohlídky svátečně vyzdobeného zámku.

Královéhradecký kraj: Shakespeare v Hradci, Vánoční zoo ve Dvoře Králové a chutě i vůně staročeských Vánoce v Úpici

Klicperovo divadlo v Hradci Králové chystá na sobotu premiéru divadelní hry Williama Shakespeara Sen noci svatojánské aneb Čas probuzení v úpravě Davida Drábka. Premiéra na hlavní scéně Klicperova divadla začíná v 19:00.


V sobotu začíná program Vánoční zoo v areálu zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem.

Den přeslavný jest k nám přišel – tak se jmenuje nová vánoční výstava, kterou si můžete prohlédnout v úpickém muzeu. Letošním tématem jsou betlémy a staročeská kuchyně. Až se do Úpice vypravíte, nezapomeňte si s sebou vzít tužku a papír na poznámky, součástí výstavy jsou totiž také tradiční staročeské recepty na různé druhy cukroví.

Pardubický kraj: Lyžování na Dolní Moravě, socialistické retro nebo vietnamské vodní loutky

V lyžařském areálu Dolní Morava v Orlických horách startuje v sobotu nová sezona.

Čtyřsedačková lanová dráha na sjezdovce U slona, v pozadí Stezka v oblacích

Typický vzhled domácností a životní styl v Československu v 60. až 80. letech minulého století představuje výstava s názvem To jsme doma měli taky, která začala v Regionálním muzeu v Chrudimi.

K vidění jsou na ní třeba obývací stěny, dobové fotoaparáty, šaty z krimplenu nebo hračky. Expozice ve stylu retro by měla v návštěvnících vyvolat vzpomínky i sentiment.

Čtěte také

Muzejníci v Chrudimi budují také unikátní sbírku vietnamských vodních loutek. Loutkářskému muzeu se před časem podařilo získat kolekci deseti figur z konce 18. století. Ve fondu už má ale také třicet novějších postav. Žádná podobná sbírka v evropských zemích neexistuje.

Vysočina: Předení na kolovrátku, nizozemské malířství nebo obrovský mechanický papírový betlém

V Telči si v sobotu nenechte ujít akci Advent s kolovrátkem s přednáškou spisovatelky, výtvarnice a folkloristky Kamily Skopové a ukázkami předení na kolovrátku. Kde ji najdete? V sídle Národního památkového ústavu.


Návštěvníci telčského Muzea Vysočiny mají letos poslední možnost prohlédnout si pětimetrový mechanický betlém.

Papírový betlém manželů Vostrých pochází z 19. století a v Muzeu Vysočiny v Telči je k vidění už od roku 2011. Příští rok však bude demontován a uložen do depozitáře. Zájemci si ho mohou prohlédnout každý adventní víkend a o vánočních prázdninách, a to od 10 do 15 hodin.

Výběr z nizozemské barokní malby uchovávané ve sbírkách Národního památkového ústavu v moravských památkových objektech můžete vidět na výstavě v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě.

Kolekce bezmála čtyř desítek obrazů představuje nizozemské malířství v celé jeho námětové šíři od portrétů přes slavnou nizozemskou krajinomalbu až po bravurně ztvárněná zátiší a náboženskou malbu.

Betlém

Olomoucký kraj: Výstava netradičních dřevěných betlémů nebo vietnamské vodní loutkářství

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo výstavu pěti desítek netradičních dřevěných betlémů z Podkrkonoší, jejichž autorem je semilský výtvarník Vladimír Kubík. Netypickým dřevěným plastikám zachycujícím výjevy z Betléma dominuje postava anděla, který je metaforou současného chaotického a postmoderního světa.


Vietnamské vodní loutkové divadlo nemá obdobu nikde na světě. Jedinečné je v tom, že jako jeviště mu slouží vodní hladina. Ve Vietnamu se divadelní představení odehrávají uprostřed jezírka nebo jiné vodní nádrže.

V zimním období patří šumperské vlastivědné muzeum loutkovému divadlu. Interaktivní výstava s názvem Divadlo zrozené z vody aneb loutky stokrát jinak jednak představuje česká rodinná divadla, ale zejména přiblíží fenomén vietnamského loutkového divadla.

Jihomoravský kraj: Průvod čertů i Opera Faust a Markéta

Pravý čas pro čertovskou zábavu nastane ve Znojmě v pátek. Průvod rakouských čertů, tzv. Perchtenlauf, si pro vás připravil program za doprovodu pekelné hudby, při němž ani dospělý nezůstane klidný.

Trasa průvodu bude i letos z Masarykova náměstí směrem k Velké Mikulášské, Mikulášskému nám., Velké Františkánské, ul. Přemyslovců, Václavské nám., Horní nám., ul. Obroková a zpět na Masarykovo nám.

Čtěte také

Janáčkova opera Národního divadla Brno uvede v sobotu od 19 hodin premiéru Fausta a Markéty skladatele Charlese Gounoda v hudebním nastudování šéfdirigenta Marka Ivanoviče a v režii uměleckého šéfa Jiřího Heřmana.

Moravskoslezský kraj: Vánoční jarmark v Bruntále a unikátní Bugatti T40 nebo Harley Davidson Rikuo

Jako každoročně ožijí prostory bruntálského zámku vánočním jarmarkem. Ten zahájí v sobotu v 9 hodin koncert Městského dechového orchestru před zámkem. Další program bude probíhat na nádvoří a v kočárovně.

Zámek Bruntál

Nádvoří rozezní tóny koled a zámecká kočárovna bude vyhrazena nejmenším – dětem bruntálských mateřských škol, klientům terapeutické dílny Polárka, zpěvákům a flétnistům z Písničky a Notičky a dětem z Petrina. Program vyvrcholí ve 14 hodin divadelním představením Šest žen Jindřicha VIII.


Vůz Bugatti T40 Grand Sport je sportovní vůz z roku 1928 v originálním stavu. Dokáže jet rychlostí až 121 kilometrů v hodině. Harley Davidson Rikuo byl vyroben pro císařský palác za vlády císaře Hirohita a jezdila na něm císařská garda pouze na přehlídky. Bylo vyrobeno asi 15 kusů.

Návštěvníci muzea historických vozidel Old Timer v Kopřivnici na Novojičínsku mohou nyní vidět automobil Bugatti T40 Grand Sport nebo motocykl Harley Davidson Rikuo, na němž jezdila japonská císařská garda. Muzeum vystavené vozy pravidelně obměňuje, obě unikátní vozidla patří k nejnovějším exponátům.

V ostravské zoo připravili pro návštěvníky v sobotu společné zdobení vánočního stromku pro zvířátka. Akci bude doprovázet bohatý program.

Zlínský kraj: Ledové a sněhové sochy, staré vánoční tradice a pohled do nočního života zvířat

Ledové a sněhové sochy budou od víkendu k vidění v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Uskuteční se zde 20. ročník mezinárodního sochařského sympozia Ledové a Sněhové království, akce potrvá do 4. února.

Rožnov pod Radhoštěm

Ledové sochy se tvoří z 20 kusů ledových bloků o celkové hmotnosti více než 1600 kilogramů a vytvářejí je dvoučlenné týmy. Díky izolované hale a ledu z mrazíren nejsou pořadatelé závislí na počasí.

V sobotu budou známy výsledky divácké soutěže a program začne v 10:00. Uvidíte třeba Ledový trůn a přání plnící Aladinovu lampu. Navíc bude galerie ozvučená a osvětlená scénickými světly.

Čtěte také

Muzeum v přírodě Rochus v Uherském Hradišti zve v sobotu a v neděli od 13 hodin na akci Radostná novina. Na programu budou ukázky tajemného štědrovečerního věštění, kdy se lilo olovo, házelo střevícem, pouštěly se lodičky vyrobené z ořechových skořápek a mladé dívky se snažily zjistit podobu svého nastávajícího.

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti otevřelo výstavu Vládci noci. Seznámíte se s nočním životem zvířat. Aby byl zážitek maximálně autentický, je výstavní sál ponořen do tmy a návštěvníci jím procházejí s rozsvícenými baterkami. Výstava je zábavná, trochu strašidelná a originálně vizuálně řešená.

autor: nah
Spustit audio