Tipy na víkend: Velikonoční trhy, Putování s Rumcajsem nebo také výstava štírů

23. březen 2018

První jarní víkend si můžete užít třeba na zámku v Bučovicích, který se otevírá s mírným předstihem a zve na výstavu květinových aranží. Ke kostelu svatého Mořice na Šumavě dorazí divadelní spolek Víti Marčíka a v Hustopečích se chystají slavnosti mandloní. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Praha: Britské trhy, jaro na Hradě nebo výstava štírů

V Praze na Malé Straně můžete v sobotu ochutnat vybrané speciality z Anglie, Skotska, Walesu nebo Severního Irska. Britské velvyslanectví pořádá na Malostranském náměstí britské trhy.

V Empírovém skleníku Pražského hradu najdete výstavu jarních květin. Šestá výstava Předjaří v Královské zahradě je věnována péči státu o umělecké sbírky Pražského hradu, konkrétně sbírce tapiserií a gobelínů ze 16. až 18. století.

Lidé zde mohou vidět výběr těchto tkaných uměleckých děl, kterých má Pražský hrad ve sbírce 39. Návštěvníci mohou také vidět na tři tisíce rozkvetlých květin čtyřiceti druhů, které patří zejména k jarním měsícům, tedy různobarevné hyacinty a petrklíče, žluté a bílé tulipány nebo žluté narcisy.

Krokusy

Mezi květinami dominují řepčíky, jejichž květy připomínají královskou korunu. Výstava Předjaří v Královské zahradě, kterou ozvláštňují čtyři papoušci, je otevřená od 10.00 do 18.00 až do neděle 25. března.

Čtěte také

Nenechte si s dětmi tuto sobotu ujít workshop výtvarnice Venduly Chalánkové v pražské Ville Pellé nazvaný Přitažlivé figurky. Autorka s dětmi projde výstavu a nechá je hádat, které pohádky vyšívala. Papíry i odstřižky látky pod rukama ožijí a vytvoří živé bytosti.

Tvorbu českých designérů nominovaných na výroční ocenění Czech Grand Design ukazuje výstava, kterou najdete v prostoru SmetanaQ na Smetanově nábřeží. Nominace má ve druhém kole 40 tvůrců, studií či značek, po pěti z každé z osmi kategorií.


Ozdobou letošní výstavy orchidejí v asijském stylu je kvetoucí Paraphalaenopsis labukensis, orchidej s nejdelšími listy, které mohou dorůst téměř třímetrové délky.

V tropickém skleníku Fata Morgana Botanické zahrady hl. m. Prahy je příjemných více jak 25 stupňů a ještě tento víkend tam můžete navštívit výstavu krásných orchidejí. Ve skleníku si návštěvníci mohou zahřát své tělo a potěšit ducha krásnými dekoracemi z těchto nádherných květin. Součástí výstavy je mimo jiné také prodej orchidejí.

V pražské zoo začala unikátní výstava 40 druhů štírů. V Gočárových domcích uvidí návštěvníci jak představitele největších štírů dorůstajících délky až 20 centimetrů, tak jejich drobné příbuzné.

Prohlédnout si budou moct mimo jiné i štíra smrtonoše či obávaného štíra tlustorepého, který má podle statistik na svědomí největší počet lidských obětí.

Veleštír Petersův - samice s mláďaty

Návštěvníci výstavy se mohou každou neděli po celou dobu jejího trvání těšit na komentované prohlídky, prezentace a mezi 14.00 a 15.00 i ukázky krmení štírů. Dozví se také mnoho zajímavostí z jejich života, jako třeba to, že se většiny druhů není třeba obávat.

Dílo českého sochaře Vladimíra Škody, který desítky let od emigrace v roce 1968 žije a tvoří ve Francii, představuje pražské Muzeum Kampa. Expozice se jmenuje Mysterium Cosmographicum Johannes Kepler, badatelská činnost rudolfinského matematika a astronoma je totiž Škodovou celoživotní inspirací.

Vladimír Škoda pracuje s abstraktními formami, které jsou inspirovány především kosmickými tělesy a s nimi souvisejícími teoriemi.

Čtěte také

Jak by v budoucnu mohl vypadat vrch Vítkov, ostrov Štvanice nebo Rohanský ostrov ukazuje výstava krajinářské architektury v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Výstava Objevte pražskou divočinu!, která byla dnes zahájena, představuje zaměření letošního ročníku Landscape festivalu, který se uskuteční v letních měsících.

V galerii jsou vystavené studie, soutěžní a studentské projekty, které byly zpracované v posledních letech nebo jsou nyní připravované. Jde například o vznikající studii obnovy parku na Vítkově, koncepci pražských břehů, vize pro Rohanský ostrov, studentské projekty pro ostrov Štvanice nebo výsledky soutěže na lávku, která v budoucnu propojí Holešovice s Karlínem.

Jihočeský kraj: Velikonoce v muzeu, Táborský festival vína i pašijové divadlo

V Českých Budějovicích se v sobotu chystá od 9 hodin Velikonoční den v muzeu. Nabídne dílny pro děti s velikonoční tematikou jako zdobení vajíček, hry s jarní tematikou jako koulení vajec, komentované prohlídky velikonoční výstavy, workshop zdobení vajec jarošovskou krajkou i kuličkiádu.

Velikonoční pomlázka

Galerie Knížecí dvůr v Hluboké nad Vltavou zve v sobotu od 16 hodin na zahájení nové výstavní sezony. Sezonu zahájí výstava obrazů akademického malíře Pavla Skalníka, na vernisáži promluví galeristka Marie Hanušová a Ivo Šmoldas.

Velký košt vín z Moravy a Čech zakončí v sobotu odpoledne v Hotelu Palcát desátý ročník akce Táborský festival vína. Návštěvníci na stáncích vinařů ochutnají přes 200 vzorků vín.

V táborském Husitském muzeu začala výstava Svobodní zednáři a Tábor. Přibližuje toto mýty opředené společenství, do něhož patřily i významné místní osobnosti, jako byl starosta Václav Soumar nebo dlouholetý ředitel Husitského muzea František Kroupa. Ve Staré radnici na Žižkově náměstí bude výstava přístupná do 10. června.

Mimořádný zážitek slibuje letos na jaře kostel svatého Mořice na Mouřenci nad Annínem. V předvelikonoční postní době v tomto šumavském kostelíku vystoupí Divadlo Viti Marčíka. Soubor hostoval na Sušicku v minulých letech několikrát a získal si velikou popularitu. Na Mouřenci vystoupí poprvé a bude to zároveň i jediné představení na Šumavě.

Čtěte také

Liberecký kraj: Světový den vody a velikonoční trhy

Při příležitosti Světového dne vody pořádá Povodí Labe exkurze na Vodním díle Mšeno v Jablonci nad Nisou. Prohlídky začínají v sobotu v 9 hodin.


Nenechte si o víkendu ujít dvoudenní velikonoční trhy na zámku Sychrov. Akce je spojená s ukázkami řemesel a prodejem tradičního zboží.

Návštěvníci českolipského hradu Lipý v sobotu mohou vychutnat Velikonoční jarmark na nádvoří hradu a ve sklepeních. Jarmark začíná hodinu před polednem divadelním vystoupením s pásmem Špalíček od Františka Hrubína. Chybět nebude ani řezbář, nebo skupina historického šermu.

Královéhradecký kraj: Stezka korunami stromů a Putování s Rumcajsem

Při příležitosti Velikonoc má Stezka korunami stromů Krkonoše pro návštěvníky hned dvě zpestření. Na své si přitom přijdou malí i velcí. V neděli se mohou těšit na vystoupení Plzeňského dětského sboru. Po celý den navíc bude pro děti připravena také výtvarná dílna, kde si budou moci vymalovat dřevěná vajíčka.

Rumcajs

Pochod Českým rájem – Putování s Rumcajsem se letos v Jičíně uskuteční už po dvaapadesáté. Registrace do pochodu bude probíhat na Velkém nádvoří Valdštejnského zámku v Jičíně v sobotu od 6 do 10 h.

Odtud budou účastníci vyrážet přímo na zvolenou trasu, a to buď na kole, nebo pěšky. Na výběr bude hned z několika tras pro pěší i cyklisty. Cílovou odměnou bude účastnický list a čaj na zahřátí. Pro malé děti jsou přichystané trasy kratší s hravým.

Čtěte také

Pardubický kraj: Velikonoce na zámku nebo Karneval na sněhu

Užijte si v neděli Velikonoce na zámku v Pardubicích – připravené budou velikonoční zvyky, tradiční dobroty i tvořivé dílny nejen pro rodiče s dětmi.

Karneval na sněhu

Nenechte si ujít Karneval na sněhu na lyžích a snowboardech v Českých Petrovicích. Program pro děti začíná v sobotu v 10 h. Připraveny jsou soutěže i závody pro nejmenší o ceny a na odpoledne přejíždění rybníčku v maskách pro starší děti i dospělé.

Vysočina: Prohlídky u meteorologů a Třebíčské loutkářské jaro

Meteorologická stanice Kostelní Myslová na Jihlavsku zve v sobotu na prohlídky. Den otevřených dveří na některých pracovištích pořádá Český hydrometeorologický ústav.

Nenechte si ujít 52. Třebíčské loutkářské jaro, které se v sobotu a v neděli koná v Národním domě v Třebíči. Vstupné na představení je příznivých 30 korun.

Olomoucký kraj: Pevnost poznání představí obojživelníky a plazi a v zoo přivítají jaro


Nenechte si ujít Vítání jara v Zoo Olomouc. Čeká na vás Jarní stezka připravená DDM Olomouc a bezpočet čerstvě narozených mláďat jsou výzvou k procházce po zoo.

Odpudiví. nebo kouzelní? Takový název dostal víkendový program v Pevnosti poznání v Olomouci. Dozvíte se zajímavosti ze života obojživelníků, plazů a bezobratlých živočichů, přednášky zoologů i ukázky živých zvířat.

Jihomoravský kraj: Slavnosti mandloní a vína, jarní prohlídky na zámcích i festival duchovní hudby

Světový den vody už byl sice ve čtvrtek, ale Povodí Moravy pořádá na třech přehradách den otevřených dveří tuto sobotu. Prohlédnete si zázemí nádrží Brno, Bystřička, a Slušovice. A dostanete se například i do štoly hráze.

Slavnosti mandloní a vína, gastronomický festival s bohatým doprovodným programem, si nenechte ujít v sobotu v Hustopečích u Brna. Právě u Hustopečí jsou největší mandloňové sady v Česku.

Bučovice

Netrpěliví návštěvníci nemusejí čekat až na konec března či začátek dubna, už teď je otevřeno například na zámku v Bučovicích, a to novou prohlídkovou trasu Moravský aristokrat v labyrintu světa, která je přístupná celoročně, na zámku v Lednici můžete navštívit prohlídkový okruh Reprezentační sály.

O týden dřív než většina ostatních památek se v sobotu otevírá zámek v Lysicích na Blanensku. Mají tam spoustu novinek a k připomínce Století republiky také výstavu jarních květinových aranží,


Archeopark Pavlov na Břeclavsku zve v sobotu na zahájení nové sezóny.

Symboly zahrady a květin letos propojují program Velikonočního festivalu duchovní hudby v Brně, který začíná právě tuto neděli a potrvá do 8. dubna. Tvoří jej šest koncertů a také temné hodinky, tedy hudební rozjímání v kostelech při svíčkách.

Pořádající Filharmonie Brno na festivalu poprvé vystoupí ve svém domovském městě s nastupujícím šéfdirigentem Dennisem Russellem Daviesem.

Brněnský Dům umění otevřel dvě nové neobvyklé výstavy. Jedna z nich je návratem k expozici počítačově generovaných grafik z roku 1968 a nově využívá virtuální realitu. Druhá výstava zase převádí film Tomáše Svobody do série uměleckých instalací.

Moravskoslezský kraj: Sto let republiky, optické klamy na vlastní oči a historie dětských kočárků

V Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě najdete dvě výstavy, které muzeum připravilo u příležitosti stého výročí vzniku Československa. Expozice přibližuje nejen meziválečné období, ale také historické módní trendy až do 80. let.

Nejznámější zrakové klamy představuje výstava Klamárium, kterou hostí Svět techniky v industriálním prostředí ostravských Dolních Vítkovic. Exponáty jsou určené jak dospělým, tak dětem.

V Ostravě je výstava na ploše tisíc metrů čtverečních rozdělena do pěti hlavních pokojů, v nichž mohou návštěvníci vidět i vyzkoušet třicítku interaktivních exponátů.

Kamarádi se jim před očima promění v obry a trpaslíky. Nehybné obrázky se začnou zdánlivě pohybovat, prostor se bude jevit deformovaný. Zájemci zakusí pocit, že se očima dotýkají předmětů, a nahlédnou i dovnitř svého těla.

Vývoj dětských kočárků mapuje výstava v Ostravském muzeu Boudičky odklopit, aneb v čem jsme se vozili. Návštěvníci uvidí více než sto kočárků. Nejstarší z nich byl vyroben kolem roku 1880. Výstava je rozdělena do pěti částí.

Zlínský kraj: Košt slivovice, výstava myslivosti nebo výstava k výročí zlínského fotografa

Již po páté se koná prodejní výstava myslivosti a přírody, kde si můžete nakoupit vše potřebné pro pobyt v přírodě. Také v letošním roce se můžou návštěvníci těšit na chovatelskou přehlídku trofejí zvěře ulovené v okrese Kroměříž v roce 2017.


Nenechte si ujít 17. derflanský košt slivovice, ostatních pálenek a likérů, který se uskuteční v sobotu od 15 hodin v kulturním domě v Sadech.

Připraven je také bohatý doprovodný program. Po celou dobu výstavy si nejen děti budou moct ověřit své znalosti ze světa zvířat a přírody nebo využít možnost vyfotit se s dravcem. Pro šikovné ruce bude připravena dílna, kde si děti můžou vyrobit dřevěné zvířátko.

V sobotu a neděli si budete moci vyzkoušet střelbu z luku na 3D modely zvířat. Novinkou bude venkovní laserová střelba na letící asfaltové terče, jedná se o reálnou simulaci skutečné brokové střelby. V sobotu také proběhne jarní svod psů loveckých plemen. V neděli pak rozhodnete svými hlasy o nejlepším zvěřinovém guláši.

Fotografa, filmaře, režiséra i historika Antonína Horáka představuje výstava ve zlínské krajské galerii. Horák je známý zejména jako fotograf, který poeticky zachytil Zlín zejména ve 30. a 40. letech minulého století. Výstava připravená ke stoletému výročí narození by měla přinést komplexní pohled na Antonína Horáka.

autoři: nah , and
Spustit audio

Více z pořadu