Tipy na víkend: Za vysvědčení zdarma na hrad či do muzea, otevření Werichovy vily nebo Slavnosti koní

30. červen 2017

První prázdninový víkend láká na spoustu akcí. Vydejte se třeba do Krušných hor, kde vás čeká Abertamská pouť a Dřevosochání. V Železné Rudě na Šumavě budou Rysí slavnosti, v Perníkové chaloupce pod Kunětickou horou je Medobraní a Ostrava se chystá na velkolepou pouliční slavnost. Hezký start letních prázdnin!

Praha: Otevření Werichovy vily, muzea zdarma a letní program v Anežském klášteře

Psací stůl Jana Wericha nebo původní piano můžete v pátek večer vidět ve Werichově vile na pražské Kampě. Po dvouleté rekonstrukci ji Nadace Jana a Medy Mládkových otevírá v 19 hodin. Prohlídky potrvají minimálně do půlnoci.

Mimořádné promítání filmu s názvem Nickyho rodina můžete v pátek večer vidět na pražské Smíchovské náplavce. Snímek bude od 21.45 promítat Kinobus dopravního podniku.

Čtěte také

S vysvědčením zamiřte v pátek do muzea. Zdarma budete mít vstup do muzea Hl. m. Prahy na Florenci, do zámeckého areálu Ctěnice i do Podskalské celnice na Výtoni. V hlavní budově muzea budou přístupné mimo stálých expozic také výstavy První křik, první pláč a Vladimír Boudník.

Podskalská celnice na Výtoni seznámí návštěvníky prostřednictví stálé expozice se zaniklým Podskalím a voroplavbou na Vltavě. Bude také možné vyzkoušet si simulátor voru a projet si Svatojánské proudy. Zámecký areál nabízí mimo stálých expozic také výstavu ze sbírek Muzea hl. m. Prahy „Umění kuté v železe".


Na pražské Štvanici v neděli vrcholí 23. ročník skateboardových závodů Mystic Sk8 Cup. V 19.00 vyhlášení vítězů všech kategorií.

Zahrady Anežského kláštera na Starém Městě, které byly nedávno zrekonstruovány, budu po celé léto nabízet kulturní program. Národní galerie v Praze dnes zahájí program Anežka Live!, který potrvá do konce září.

Areál kláštera ožije nejen výtvarným umění, ale i hudbou, filmem, divadlem, workshopy či netradičními sportovními aktivitami. Vstup do areálu Anežského kláštera, včetně jeho zahrad a prohlídkového okruhu historií a architekturou, je celoročně zdarma. Zadarmo bude i letní program, který bude vždy v úterý, ve čtvrtek a v neděli.

Středočeský kraj: Vzpomínka u Rozvědčíka, hiphopový festival a hornické podzemí

Letní kino v Karlštejně na Berounsku zahajuje v pátek večer sezónu. Za dobré vysvědčení vezměte děti třeba na pohádku Anděl páně 2 oceněnou Českým lvem.

Středověký Karlštejn

V Beach Parku Mlékojedy u Neratovic navštivte v sobotu hiphopový festival Meet the Street.

V sobotu ve 14 hodin začíná u legendární restaurace Rozvědčík v Nezabudicích na Rakovnicku vzpomínková akce při příležitosti výročí popravy legionáře a bojovníka proti fašismu Jaroslava Fraňka.

Součástí programu bude pietní akt u pamětní desky Jaroslava Fraňka u restaurace U Rozvědčíka, ve 14.15 vás čeká pěší vycházka kolem původního výčepu Jaroslava Fraňka a v 15.30 rekonstrukce jeho zatčení u rodného domu. V 16.00 bude zahájena letní turistická sezóna v Pamětní síni Jaroslava Fraňka.

Turisté se v Příbrami podívají od neděle do další části podzemí. Hornické muzeum otevře novou trasu při tradiční Prokopské pouti. Částí Ševčinské štoly bude jezdit vláček. Dělníci kvůli tomu položili třicet metrů kolejí.

Čtěte také

Jihočeský kraj: Operní diva u Malše a kroj vyšívaný rybí šupinou

Koncertem opěrní pěvkyně Evy Urbanové u slepého ramene řeky Malše v Českých Budějovicích začíná v sobotu festival Múzy na vodě, při kterém umělci vystupují na pódiu umístěném na řece. Koncert si můžete vyslechnout od 21.30.


Specialitou blatského kroje bylo vyšívání rybí šupinou.

Blatské lidové kroje známé díky výšivkám připomíná nová stálá expozice, kterou otevřelo Blatské muzeum v Soběslavi. Zájemcům přiblíží i řemesla a život v krajině, zajímavostí je dětská herna s velkou pecí.

Blatský kroj je pojem, a to především díky nádherné výšivce, která patří k vrcholům českého lidového umění. V jednom sálu jsou vystaveny díly kroje, jako plena, roucha, vínek, čepení nebo sukně fěrtoch, v druhém pak figuríny krojovaných selek na blatské návsi. Specialitou bylo vyšívání rybí šupinou.

Plzeňský kraj: Rysí slavnosti, plzeňské divadelní léto a polymerové umění

Zámek Zelená Hora u Nepomuku je teď mimořádně otevřený. Prohlídky barokní památky proslavené románem a filmem Černí baroni budou letos jen šest dnů. Návštěvníci si můžou prohlédnout zámecké prostory i kostel s novým nerezovým oltářem a vůbec poprvé je otevřená i barokní sýpka. Zámek bude otevřený i v neděli. Příští týden pak od středy 5. do pátku 7. července a naposledy v neděli 9. července.

V Železné Rudě začínají v sobotu dvoudenní Rysí slavnosti, které mají letos podtitul 140 let od zprovoznění tratě Plzeň–Alžbětín. Na programu je trh šumavských výrobců, vystoupení kapely Crazy Dogs, taneční show a ve 23 hodin ohňostroj. Součástí akce jsou ruční drezíny a jízdy kočárem. Historický vlak jede v z Plzně v 7.25 a ze Železné Rudy odjíždí v 18.38.

Zámek Zelená Hora u Nepomuku

V Plzni začíná v sobotu ve 20.30 Divadelní léto pod plzeňským nebem. Kromě premiéry a deseti představení Akvabel, které skončí 15. července, se diváci mohou těšit na reprízy Dona Quijota a detektivní komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes! Festival zakončí 28. července doprovodný program Open Air Slam Poetry.

Nadšené umělce z celého světa tvořící s polymerovou hmotou spojí výjimečná kreativní událost Polymer Week v Plzni. Bude se konat první prázdninový týden, tedy od této neděle do příštího pátku, v prostorách DEPO2015 v bývalém depu autobusů.

Po celý týden budou mít účastníci možnost navštívit desítky workshopů, připraven bude také program pro širokou veřejnost zdarma. Festival polymerových hmot, který bude denně od 9 do 21 h, nabídne tříhodinové i celodenní workshopy s lektory z celého světa a výstavu výrobků z polymeru od desítky světových tvůrců a tvorbu s dětmi v LC Ateliéru.

Karlovarský kraj: Dřevosochání a průvod hasičů

Nenechte si o víkendu ujít v Krušných horách Dřevosochání Tondy Dorazina, které se odehraje v rámci Abertamské poutě. Borci z Echo Carving Czech teamu zkrotí v sobotu dřevo motorovými pilami. Vy můžete vybrat nejhezčí sochu a hledat nejoriginálnější řezbu. Akci najdete od 12.30 u Penzionu Heller na Hřebečné.

Státní hrad a zámek Bečov nad Teplou

Z Hřebečné ve 13.00 vyrazí hasiči v průvodu za doprovodu bubeníků na pochod městem, aby oslavili 140. výročí založení.

Za výbornou známku, hurá do bečovského zámku! To je akce, která o víkendu platí pro všechny žáky základních a studenty středních škol, kteří mají z dějepisu či vlastivědy jedničky. Vstup do hradu i zámku budete mít zdarma.

Čtěte také

Liberecký kraj: Lokálkou kolem Humprechtu, 115 let historické zubačky a letní festival na Grabštejně

Jeden z největších festivalů v Českém ráji startuje už tento pátek, kdy otevře hudební a divadelní Sedmihorské léto své brány divadelním představením Miláček Anna.

Z Mladé Boleslavi do Českého ráje vás o prázdninách bude vozit historický motorový vlak. Železniční spolek prázdninové jízdy nazval S lokálkou kolem Humprechtu. Na trase je možné kromě zámku Humprecht navštívit i zříceninu hradu Trosky, hrad Kost nebo muzeum motocyklů v Rabakově. Zájemci pak můžou přesednout na historické autobusy známé z filmu Florenc 13.30. Lokálka letos vyjede celkem čtyřikrát.


Mladí nadšenci budou v neděli přecházet50 metrůnad zemí po laně mezi oběma věžemi hradu Trosky, které jsou od sebe vzdálené100 metrů.

Tradiční letní festival se první červencový víkend odehraje na hradě Grabštejně. Tentokrát se konají v renesančním hávu na počest 500 let od narození nejvýznamnějšího hradního pána Grabštejna, jímž byl Jiří Mehl ze Střelic.

V Hejnicích na Liberecku si v neděli nenechte ujít Hejnické slavnosti 2017 s řemeslným jarmarkem a hudebním festivalem, na kterém mimo jiné vystoupí Čechomor.

Zamiřte o víkendu na oslavy 115 let Zubačky. Na ozubnicové trati z Tanvaldu do Harrachova budou jezdit zvláštní vlaky s unikátní ozubnicovou lokomotivou či s parní lokomotivou. Pravidelný provoz byl na trati zahájen 1. července 1902.

Čtěte také


Centrum Liberce oživují objekty a interaktivní instalace od českých a německých výtvarníků, které vznikly v projektu OBJEKT Liberec. V Parku Clam-Gallasů nedaleko libereckého zámku je mohou návštěvníci do konce prázdnin nejen obdivovat, ale také si je osahat a užít.

Pro výstavu Objekt Liberec vytvořili svá díla Peter Demek, Sarah Gosdschanová, Lukáš Hájek, Julia Langhammerová, Richard Loskot, Johannes Makolies, Jaroslav Prokeš a Jan Stolín.

Bitva na Chlumu u Hradce Králové

Královéhradecký kraj: Otevření krkonošské Stezky korunami stromů nebo Slavnosti koní

Vydejte se v sobotu na bojiště Chlum u Hradce Králové, kde v 10.30 začnou vzpomínkové akce u příležitosti 151. výročí bitvy na Chlumu.

V Nechanicích na Královéhradecku se v sobotu uskuteční vzpomínková akce k 70. výročí událostí, při kterých komunistické ministerstvo vnitra zakázalo závody koní, jež Selská jízda v Nechanicích pořádala, a dodržení tohoto zákazu si vynutilo silou. Aféra se odehrála v červenci roku 1947. Vy si letos můžete užít slavnostní průvod Selských jízd, kočárů i jezdců.


V areálu hospitalu Kuks najdete v sobotu i v neděli Slavnosti koní, historie a řemesel.

V Opočně na Rychnovsku si nenechte ujít osmý ročník akce Svátky růží, při které jsou zámecké interiéry vyzdobeny bohatými historickými vazbami květin, především růží.

V Janských Lázních se v neděli slavnostně otevírá nová Stezka korunami stromů Krkonoše. Odpoledne požehná nové Stezce korunami stromů kněz Zbigniew Czendlik.

Pardubický kraj: Medobraní u Perníkové chaloupky

Muzeum perníku zve o víkendu na tradiční Medobraní u Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou u Pardubic. Rodinný program je připravený ve spolupráci s rodinou včelaře pana Josefa Vlacha a uskuteční se v expozici Medárium s naučnou stezkou o včelách v areálu Perníkové chaloupky. Chybět nebude ani ochutnávka a prodej vytočeného medu.

Vysočina: Noční prohlídky jaroměřického zámku a Kamenický hodokvas

Na jaroměřickém zámku v pátek odstartují tradiční noční prohlídky. Tématem těch letošních je lovecká vyjížďka, na kterou má zámecké panstvo s majitelem zámku vyjet. Kostýmové prohlídky jsou pro návštěvníky v Jaroměřicích nad Rokytnou připraveny také zítra. Konají se každou hodinu od 19 do 22 hodin.

Jste příznivci dobrého moku a jídla? Máte rádi spojení dobrého gastronomického zážitku s pořádnou zábavou? Pak určitě přijeďte o prvním prázdninovém víkendu na Kamenický hodokvas do Zábavního rodinného parku Fábula v Kamenici nad Lipou. Nasajete prostředí lidového jarmarku, seznámíte se s lidovými řemesly a ochutnáte staročeské speciality.

Logo

K autentické atmosféře přispějí umělci a kejklíři. Vaše oko potěší kouzelník, chodec na chůdách, šermíři, ohnivý muž Pet a další umělci. Na citeru zahraje, k poslechu i tanci, hudebník z dávných časů Bard Ondráš.

Olomoucký kraj: Klášterní hudební léto v Šumperku, výstava Andyho Warhola v Holešově a dětské odpoledne na hradě Šternberk

V klášterním kostele v Šumperku začíná v neděli mezinárodní hudební festival Klášterní hudební slavnosti, který se koná v Olomouckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. Potrvá do 18. července.

Užijte si první červencovou neděli s dětmi na hradě Šternberk. Od 14 hodin je tam připravené odpoledne plné soutěží a her u příležitosti konce školního roku a začátku prázdnin.

Děti se mohou těšit na projížďky na koních, facepaiting, glitter tattoo a mnoho dalších aktivit. Vstupné na akci činí 30 Kč, děti se samými jedničkami mají vstup zdarma. V rámci vstupného obdrží návštěvníci dva poukazy na volný vstup na atrakce. V případě trvalého deště se akce nekoná.

Čtěte také

Muzeum kovářství v Holešově na Kroměřížsku nachystalo na prázdniny několik novinek. Podíváte se třeba do nově upravené tajné podzemní chodby nebo si prohlédnete opravené dřevěné vybavení kovářova domu.

Zámek v Holešově na Kroměřížsku vystavuje sto třicet exponátů krále pop artu Andyho Warhola. K vidění jsou autorovy nejslavnější kolekce od Marylin Monroe, přes přebaly dlouhohrajících vinylových desek Velvet Underground, Rolling Stones či Warholova životního přítele Johna Lennona.

Zámek Holešov (Střední Morava - Haná - 36)

Jihomoravský kraj: Měsíc autorského čtení a Noční otevřené sklepy

V sobotu v 19 h vystoupí v brněnském Divadle Husa na provázku Gruzínec Datho Turašvili, ve 20.30 básník a vydavatel Jaroslav Erik Frič, který se vrací na festival po těžké nemoci. Festival pokračuje do 4. srpna v Brně, Vratislavi, Ostravě, Košicích a Lvově.

Víno v oranžovém aneb Noční otevřené sklepy je letní vinařská akce, která se koná od 17 do 24 hodin ve vinných sklepech ve Velkých Pavlovicích, Připraveny jsou ochutnávky místních vín, včetně úžasných rosé vín a krásný půlnoční ohňostroj.

Moravskoslezský kraj: Festival v ulicích a Katalánci v Ostravě

Na začátku letních prázdnin, v pátek a v sobotu, zažije centrum Ostravy velkou pouliční slavnost. Vedle sebe zde proběhne Festival v ulicích s mnoha koncerty, akcemi pro rodiny s dětmi, tanečními představeními či workshopy a zároveň oslavy 750. výročí první písemné zmínky o městu Ostravě, které do severomoravské metropole přivedou více než 250 umělců ze španělského Katalánska.


V Českém Těšíně si o víkendu užijte Svátek čaje – mezikulturní festival čajové kultury.

Ti zde představí svoji unikátní kulturu – neuvěřitelné lidské pyramidy, které mohou dosáhnout 10 až15 metrů, obří loutky v historických krojích, tradiční akrobacii, ohňové draky, tance, hudbu, hořící rum a další speciality, z nichž mnohé jsou součástí kulturního dědictví UNESCO. Vstup na obě akce je zdarma.

Na už tradičním Festivalu v ulicích, který se letos posunul na začátek prázdnin a rozšířil se na Slezskoostravský hrad, zdarma zahrají například Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, oceňovaná zpěvačka Lenny, Xavier Baumaxa, The Weight z Rakouska, Flo z Itálie, Thom Artway, Emma Smetana, Malalata či Prago Union.

Zlínský kraj: Karpatské roubenky ve vsetínském zámku

Ve vsetínském zámku můžete navštívit novou výstavu s názvem Karpatské roubenky. Expozice představí tradiční způsob bydlení na Valašsku v minulých staletích. Kromě fotografií a modelů roubených chalup uvidíte také staré nástroje na opracování dřeva či dochované součásti domů z muzejních sbírek.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu