Tipy na víkend: závody na čemkoliv, veselý purim, Tibet ve znamení kohouta i skvělá vína

10. březen 2017

Přemýšlíte, co o víkendu podniknout? Vydejte se třeba na šumavský Špičák, kde se můžete zapojit do tradiční jízdy přes velkou louži na čemkoliv. Zamiřte do Třebíče, tam se chystají oslavy nejveselejšího židovského svátku purim a taky prohlídky Zadní synagogy. A v zoo v Ostravě připravili o víkendu speciální program s prasátky. Hezký víkend!

Úřad vlády se otevře veřejnosti

Pojďte si prohlédnout sídlo vlády ČR – Strakovu akademii v Praze. K vidění budou vybrané prostory úřadu, a to především jednací sál vlády, pracovna předsedy vlády, nový či starý tiskový sál a další zajímavá místa této významné budovy. Otevřeno bude v sobotu od 10 do 17 hodin.

Na Novoměstské radnici v Praze navštivte v sobotu odpoledne jednodenní multikulturní festival a oslavy tibetského nového roku Losar 2144, který se letos koná ve znamení kohouta.

Díla dvou solitérních postav českého výtvarného umění druhé poloviny 20. století – Adrieny Šimotové a Václava Boštíka – jsou k vidění ve Vratislavském paláci v pražské ulici Tržiště. Tvorba obou výtvarníků je prodchnuta snahou po hledání řádu a harmonie. Boštíkovi i Šimotové bylo blízké experimentování s různými výtvarnými formami.

Čtěte také

Dva své fotografické cykly vystavuje v pražské břevnovské galerii Entrance laureát Chalupeckého ceny Jiří Skála. Výstava se jmenuje Žánry každodennosti a Skála do obou kolekcí zpracoval své oblíbené téma proměny práce a volného času. Ve výstavě se také zabývá svými vlastními formálními postupy – často kombinuje různá média a jeho tvorba se řadí mezi konceptuální umění.

V Kutné Hoře vrcholí výstava tvorby bratří Čapků pro děti a o dětech

Přijďte se v sobotu do galerie GASK v Kutné Hoře rozloučit s pejskem a kočičkou na dernisáž výstavy Ty děti si pořád hrají – Dětská tematika v díle bratří Čapků. Od 15.00 do 17.00 je připravena výtvarná dílna malby na textil. V 15.30 začne komentovaná prohlídka výstavy s autory expozice.

Logo

Od 17.00 můžete zajít na projekci filmu Stín kapradiny podle stejnojmenné novely Josefa Čapka a následnou besedu s autorem scénáře, spisovatelem Vladimírem Körnerem. Vstup je zdarma.

Na Karlově náměstí v Kolíně se otevřel zrekonstruovaný Veigertovský dům. Stala se z něj hlavní budova Regionálního muzea v Kolíně. A teď v ní můžete navštívit výstavu stovky nejcennějších předmětů z jeho sbírek – umělecká díla, historické, uměleckořemeslné, numismatické a národopisné památky, archeologické nálezy a exponáty z entomologické sbírky.

Čtěte také

Do bazénu na lyžích? Na Špičáku připravili závody pro odvážné

Tradiční jízda přes velkou louži na čemkoliv se odehraje tuhle sobotu přímo u nástupu na lanovku ve Ski areálu Špičák na Šumavě. 13. ročník populárního zakončení sezony pro všechny zájemce starší 18 let startuje v 15.30.


Vyndejte ze sklepa staré lyže po babičce a dědovi a vydejte se s nimi do Kašperských Hor.

Bazén o délce zhruba 20 metrů a hloubce 1,3 metru je zapotřebí překonat na lyžích, snowboardu, skibobu, skútru, surfu a vlastně na čemkoli nemotorovém. Do dalšího kola postupují jen ti borci, kteří přejedou vodní plochu celou, až na pevnou zem. S každou jízdou se zkracuje délka nájezdu, z čehož je jasné, že pouze vítěz může vyjít z této akce suchý.

Vyndejte ze sklepa staré lyže po babičce a dědovi a vydejte se s nimi do Kašperských Hor. V sobotu začíná v 10.30 prezentace lyžařů v dobovém oblečení a s dřevěnými lyžemi u malého vleku Ski areálu Kašperky. A potom už odstartuje závod.

Sv. Mouřenec

V Táboře si nenechte v sobotu odpoledne ujít Táborský festival vína a gastronomie s ochutnávkami vín z celého světa.

Na Mouřenci u šumavského Annína začíná ve 14 hodin komentovaná prohlídky kostela sv. Mořice a kostnice.

Při poslední cestě člověka na Měsíc byla i československá vlajka. Teď si ji můžete prohlédnout na krátkodobé výstavě v Prácheňském muzeu v Písku, která skončí v neděli.

Čtěte také

Masopust v duchu brazilského karnevalu zažijete v Novém Boru

Sobota bude v Novém Boru na Českolipsku patřit fantazii a pestrým kostýmům. Ve městě se uskuteční každoroční masopust v duchu brazilského karnevalu. Průvod masek vyjde ve 13:30 od kina v čele s bubeníky Tam Tam Batucady, tanečníky, mažoretkami, kejklíři, nebo historickými lyžníky.

Zrekonstruovaný Hospitál v Kuksu zve na trpaslíka

Udělejte si o víkendu výlet do Hospitálu v Kuksu na Trutnovsku. Návštěvníci se mohou v expozici těšit například na nového trpaslíka, který byl vytvořen podle torza jednoho z více než čtyř desítek trpaslíků, kteří stáli na závodišti pod Hospitálem. V roce 1740 jich většinu odnesla povodeň. Zajímavostí expozice jsou také dvě tabule se jmény zemřelých milosrdných bratří, kteří zde v Hospitálu pečovali o starce.

Hospital Kuks

Regionální muzeum a galerie v Jičíně otevřelo novou výstavu přibližující historii drátenictví na Slovensku. Expozice nazvaná Svetom, moje, svetom... – O slovenských drátenících je zapůjčená ze Slovenského národního muzea v Martině.

První zmínky o drátenictví, tedy o opravách a zpevňování kuchyňského nádobí oplétáním měkkým železným drátem, se objevují na konci 17. století. Kromě celoročně vykonávané drátenické činnosti se začala objevovat také vandrovní forma řemesla, která postupně převládala. Kolébkou drátenictví se stala oblast severozápadního Slovenska.

Čtěte také

Pardubická galerie představuje dílo talentovaného sprejera

Festival vážné hudby Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahájí v neděli čtrnáctý ročník Dvořákovou vrcholnou symfonií Novosvětská.


Lidové zvyky při narození a smrti člověka vám přiblíží výstava v muzeu v Chrudimi.

Pardubická galerie FONS otevřela výstavu prací výtvarníka Mikuláše Zippera, který ve 14 letech začínal tvořit na ulicích se sprejem v ruce pod pseudonymem Zipper. V roce 2008 se ale pomalu začal přesouvat z otevřeného prostoru do interiéru. Nedělal to ale jen kvůli potížím se zákony, ale také kvůli touze zkusit jinou tvůrčí disciplínu.

Vytváří interiérové malby a svůj pseudonym obměňuje na plné jméno Nick Zipper. Tak se podepisuje i na první malby na plátně. Výstava v pardubické galerii má název Zippy Young Progressive Rebel.

Lidové zvyky při narození a smrti člověka vám přiblíží výstava v muzeu v Chrudimi. Expozice se jmenuje Od košilky k rubáši.

Vytváří interiérové malby a svůj pseudonym obměňuje na plné jméno Nick Zipper. Tak se podepisuje i na první malby na plátně. Výstava v pardubické galerii má název Zippy Young Progressive Rebel.

V Třebíči oslavují purim

V Třebíči se na sobotu chystá oslava nejveselejšího židovského svátku purim se speciálními prohlídkami Zadní synagogy a ochutnávkou tradičního cukroví a košer vína. Začíná v 9.30, od 14.00 potom bude purimová veselice.

Čtěte také

V ostravské zoo bude sobota patřit prasátkům

Návštěvníci Zoo Ostrava se mohou těšit na komentovaná setkání a speciální aktivity pro děti. Ostravská zoo chová dvě plemena domácích prasat (mangalica a přeštické) a dva druhy volně žijících prasat - štětkouna kamerunského, pestře zbarveného zástupce africké fauny, a prase visajánské, které žije pouze na jednom filipínském ostrově a patří k nejohroženějším prasatům světa. Program v zoo začíná v 11 hodin.

Muzeum umění v Olomouci prodlužuje do 16. března výstavu Šumění andělských křídel. Na expozici je k vidění více než 200 andělů zachycených v malbách, kresbách, ale i v podobě soch.

Brněnské výstavy, které byste neměli vynechat

Technické muzeum v Brně výstavou připomíná 100. výročí založení slepeckého časopisu Zora. Bylo to první periodikum v Braillově písmu vycházející v českém jazyce.

Braillovo písmo

Vystavené dokumenty pocházejí ze sbírek Oddělení dokumentace slepecké historie v muzeu, z redakce časopisu Zora a archivu vzdáleného příbuzného prvního redaktora časopisu. Časopis Zora vychází dodnes. Jeho vznik pravděpodobně urychlila první světová válka, protože z fronty se vracely stovky vojáků, kteří přišli o zrak.

Slavná brněnská vila Stiassni začala jarní výstavní sezonu výstavou s názvem En garde. Představuje šerm a šermíře jako sportovce provozující prestižní umění. Aktuální výstava souvisí s nejmladší členkou rodiny Stiassni Suzanne, která byla vášnivou šermířkou.

Návštěvníci vily se až do 26. března mohou seznámit nejen s tím, jak se šermovalo v době první republiky, ale i s historií tohoto vznešeného sportu.

Čtěte také

Obraz a zvuk spojuje ve své tvorbě devadesátiletý výtvarník Milan Grygar. Rozsáhlou výstavu jeho prací připravila brněnská Fait Gallery. Expozice zaplňuje celý prostor galerie včetně průmyslového mostu, který je památkou někdejšího slévárenského využití budovy mezi železničním a autobusovým nádražím. Výstava potrvá do 3. června.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu