Tipy na víkend: Zažít město jinak, Dny NATO, dožínky i vinobraní

15. září 2017

Už víte, co o víkendu podniknete? V Praze navštivte sousedské slavnosti Zažít město jinak. Na Sychrov se vracejí dožínky, ve Znojmě je historické vinobraní a v Ostravě Dny NATO. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Praha: Zažít město jinak, Buchty a loutky dětem nebo moštování

Třetí zářijová sobota patří sousedským slavnostem Zažít město jinak. V Praze otevírá své brány Vršovické divadlo MANA a v prostoru před ním až po Čechovo náměstí vypukne od 10 hodin dopoledne divadelní a hudební program v koprodukci Café v lese.

Nebudou chybět ani komentované prohlídky Gočárova kostela sv. Václava a Truksova Husova sboru, dílny pro děti, ochutnávky jídel a vín. To všechno a hlavně setkání se sousedy a známými nabízí letošní akce.

V Praze 8 v Kaizlových sadech navštivte v neděli rodinný festival Pražské cyklozvonění 2017. Pro účastníky jsou připravené cyklotrasy vedoucí z různých míst po celé Praze a zakončené v Kaizlových sadech. Na festival plný zábavy, exhibicí, hudby a soutěží bude možné dojet na kole společně s některou z více než dvaceti skupin pod vedením zkušených cyklistů.

Do pražské Březiněvsi se v sobotu vydejte na první ročník celodenního rodinného festivalu BřeziněFest 2017.


V Kinského zahradě u Letohrádku Kinských v Praze 5 najdete v sobotu 11. ročník festivalu Buchty a loutky dětem.

Nenechte si v neděli od 9.30 ujít komentované prohlídky unikátní součásti pražského podzemí, tzv. Cizineckého vstupu. Nachází se přímo pod Staroměstským orlojem. Jde o spojnou komoru, z níž vede odpadní stoka pod Pařížskou ulicí až do čistírny v Bubenči. Prohlídky jsou každou půlhodinu.

Třetí sobota v září patří ve Ctěnicích v Praze Vinoři sklizni jablek, moštování a ochutnávce letošní úrody. Kromě moštování je připraven také celodenní program, kde nebudou chybět tvůrčí dílny pro děti. Navštívit můžete také čtvrtý ročník ctěnického setkání Cechu českomoravských uměleckých dráteníků a prezentace uměleckých kovářů.

V pražské vinici sv. Kláry v Troji navštivte o víkendu Vinobraní.

Vinobraní v Troji

Dvůr domu U osla v kolébce na pražském Jánském vršku se opět stane dějištěm happeningu Sen svatojánského vršku. Během nedělního odpoledne i podvečera se na podiu vystřídá několik hudebníků, tanečníků a divadelníků. Mezi tradiční účastníky patří například domácí Divadlo Apropo, které přichystalo svoji oblíbenou alchymistickou show Oživlá laboratoř.

Praha: Muzea a galerie

V pražské Galerii Mánes začala výstava dvanácti umělců k lyžařskému závodu Jizerská padesátka s názvem Skol!!! a s podtitulem Jizerská 50 jako umělecká inspirace. Expozice děl autorů, kteří se sami na start v Jizerských horách několikrát postavili, mohou zájemci navštívit do 17. září.

S tématy lyžařů bojujících na dlouhé trati vystavují David Vávra, Alena Anderlová, Eva Vones, Ivan Komárek, Jakub Špaňhel, Michal Cihlář, Michael Rittstein, Ondřej Kohout, Radu Tesaro, Roman Franta, Jakub Flejšar a Petr Wagenknecht.

Čtěte také

U příležitosti 98. narozenin zakladatelky pražského Muzea Kampa Medy Mládkové se otevírá nová výstava s názvem Ateliérová sousedství. Na šesti desítkách děl představuje seskupení umělců, kteří se usazovali na pařížském předměstí Puteaux a významně zasáhli do vývoje moderního umění.

Vedle Františka Kupky, jemuž je Muzeum Kampa především zasvěceno, jsou na výstavě například díla Marcela Duchampa. V expozici je i model Kubistického domu, architektonická instalace vytvořená pro Podzimní salon v roce 1912 v Paříži, který představil kubistickou vizi architektury a designu.

Václavské náměstí

Na dvě desítky soch od studentů z pražské Akademie výtvarných umění si teď můžete prohlédnout na Václavském náměstí. Podle pořádajícího Sdružení Nového Města pražského je na Václavském náměstí málo soch. Chtějí veřejnosti představit práci nejmladších tvůrců a společně hledat „nového Myslbeka“.

Středočeský kraj: Lhotákův podzim, indiáni na Točníku a Zažít Mnichovo Hradiště jinak


V Mladé Boleslavi na hradě začíná v sobotu v 16 hodin výstava Kamil Lhoták obrazy – kresby – grafika.

V sobotu od rána až do večerních hodin se koná třetí ročník sousedské slavnosti Zažít Hradiště jinak v Mnichově Hradišti. Během programu se představí mnichovohradišťské spolky i drobní živnostníci a vystoupí hudebníci různých žánrů se vztahem k městu. Ani letos by neměla chybět ukázka kultury spřátelených měst z polského Chojnówa a německého Erzhausenu.

O víkendu obsadí hrad Točník indiáni. Liga lesní moudrosti zve na akci otevřenou všem, kteří si rádi hrají. Naučíte se rozdělat oheň i bez sirek, dozvíte se, jak indiáni bydleli, vyzkoušíte si indiánskou hru i umění stopování. Zatancujete si za zvuku bubnů společně s indiánkami a indiány v tradičním oblečení nebo se pobavíte u loutkového divadla.

V Mladé Boleslavi na hradě začíná v sobotu v 16 hodin výstava Kamil Lhoták obrazy – kresby – grafika. Výstava je součástí akce Lhotákův boleslavský podzim a potrvá do 26. listopadu.

Jihočeský kraj: Pochod zdraví, Draci ve Skalách i plavení dříví na Šumavě

Vydejte se v sobotu ve 13 hodin z Benešova nad Černou na Pochod zdraví. Na čtyřech stanovištích ukáží odborníci ze Zdravotnické záchranné služby a Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity účastníkům pochodu zásady první pomoci. Součástí akce bude také program pro děti.

V muzeu v Blatné na Strakonicku začíná v sobotu v 9 h 12. ročník Blatenského fotofestivalu, tentokrát na téma identita. Do letošního ročníku se zapojilo více než 60 autorů. Akce nabídne velkoplošné fotografie Pavla Máry, přijedou fotografové Tomáš Pospěch i Jiří Hanke. Festival se koná v muzeu, na zámku, kostele Nanebevzetí Panny Marie i v kinosále.

Draci ve Skalách

V sobotu ožijí Skály na Písecku 10. ročníkem komunitní slavnosti Draci ve Skalách. Letos tam dorazí devítimetrový Drak Pradrak. Chybět nebudou menší draci, opět z dílny dětí z píseckého dětského domova. Slavnost zahájí ve 13.30 tvořivé dílny určené především dětem.

Průvod ze Skal do Budičovic, který začne v 15. hodin, tentokrát zpestří kejklíř Vojta Vrtek, na jehož vystoupení se můžeme těšit na návsi v Budičovicích po 16. hodině. Kejklířské umění doplní písecká kapela Řez dřevem.

Čtěte také

U hraničního potoku Ježová-Iglbach u Přední Výtoně na Šumavě v sobotu po 13. hodině slavnostně skončí 20. plavební sezóna na Schwarzenberském plavebním kanálu. Vystoupí folklorní soubory z jižních Čech a Rakouska. Ve 14.30 uvidíte poslední letošní ukázku plavení dříví.

Plzeňský kraj: 150 let přeštických hasičů, regionální Den železnice a pivní festival Slunce ve skle

Už 150 let hasí ohně a pomáhají bližních dobrovolní hasiči z Přeštic na Plzeňsku. Takové výročí je potřeba oslavit, a tak v sobotu odpoledne na náměstí v Přešticích ukážou, co umí. Kromě tradičních ukázek hasičských schopností dojde i na retro hasičský zásah.

Parní lokomotiva (ilustrační foto)

Nenechte si v sobotu ujít regionální Den železnice na Plzeňsku. Kromě jízd parních vlaků bude připraven bohatý doprovodný program v Chrástu u Plzně, ve Stupně a v Radnicích.

V plzeňském Pivovarském dvoře v Černicích se o víkendu koná 10. ročník festivalu minipivovarů Slunce ve skle. Na dvoudenní pivovarské slavnosti se představí na 70 minipivovarů.

Liberecký kraj: Císařův výtah v Zákupech, dožínky na Sychrově i technické poklady regionu


Na zámek Sychrov se vrací starodávná tradice. V sobotu si tam užijte krajské dožínkové slavnosti.

Dny evropského dědictví nabídnou o víkendu na zámku v Zákupech mimořádné prohlídky zázemí císařova osobního výtahu z roku1870 azámecké půdy naposledy před generální rekonstrukcí krovů.

Technické muzeum v Liberci otevřelo v areálu bývalého výstaviště svůj druhý pavilon. Zatímco první je věnovaný hlavně historickým dopravním prostředkům, nový pavilon je zasvěcen průmyslu Liberce a jeho část je připomínkou spolupráce s Izraelem.

Největším exponátem na této výstavě je letoun BAK, na jehož sestrojení se podíleli pedagogové školy a s nímž major Červenka překonal v roce 1948 světový rychlostní rekord v kategorii H. S letounem dosáhl rychlosti252 kilometrův hodině.

Čtěte také

Královéhradecký kraj: Oživlé Ratibořice, bramborové odpoledne v Horním Maršově nebo Jičín, město pohádky

Zámek Hrádek u Nechanic během Dnů evropského dědictví v sobotu a v neděli premiérově zpřístupní elektrickou rozvodnu z roku 1914.


V Jičíně ve středu začal tradiční festival Jičín, město pohádky. Bohatý program v ulicích města určený především dětem potrvá až do neděle.

Speciální prohlídky se chystají o víkendu na ratibořickém zámku u příležitosti Dnů evropského dědictví 2017. Během netradiční prohlídky ožijí ve vyprávění průvodce málo známé nebo zapomenuté děje, příběhy a osudy ze života majitelů zámku a jejich rodinných příslušníků.

Přijďte si v neděli užít bramborové odpoledne do Střediska ekologické výchovy v Horním Maršově. Nachystaná bude bramborová pohádka pro děti, bohatý program a budete moci nejrůznější druhy brambor ochutnávat.

Pardubický kraj: Květiny na zámku v Litomyšli nebo Rychmburské hradní slavnosti

Přesně před 100 lety se v podhorské vesnici v Kunvaldě narodil František Trejtnar, československý vojenský letec a příslušník 310. československé stíhací perutě RAF. V sobotu ve 13 hodin tam válečný veterán generál major Emil Boček odhalí Trejtnarovu pamětní desku.

Čtěte také

Celý den bude před místní základní školou k vidění maketa stíhačky Spitfire ve skutečné velikosti. Prohlédnout si budete moct také autentickou výstroj a vybavení letců RAF nebo tábor anglických a československých vojáků ve Velké Británii. Den v Kunvaldě pak můžete zakončit stylově na swingovém koncertu kapely Big Band Letohrad.

O víkendu máte poslední šanci navštívit výstavu Květiny na zámku v Litomyšli s podtitulem Období sklizně a lovů. Aranžmá z čerstvých květin a podzimních plodů připravilo téměř 60 zámeckých floristů a zahradníků. Inspirací se jim staly historické události.

Zámek v Litomyšli

Litomyšlský zámek sloužil po tři století většině svých majitelů jako letní venkovské sídlo. Aristokracie přijížděla na období sklizně, tedy od června do října, aby unikla dusnu velkých měst a současně aby si užila čerstvost plodů, která v oněch měsících vydávala jejich panství.

Vydejte se v neděli na Chrudimsko na Rychmburské hradní slavnosti. Na programu je odpoledne vystoupení pěveckého sboru Smíšek, Velká cirkusová pohádka kejklíře Vojty Vrtka, středověká hudba, ukázka řemesel kováře a řezbáře, malování na obličej, tvořivá dílna enkaustiky, prodej výrobků klientů a prohlídky hradní věže a zrekonstruovaného podkroví.

Olomoucký kraj: Šternberk od kuchyně po půdu, amatérští divadelníci v Holešově a 80 let Hobita

V rámci oslav Dnů evropského dědictví 2017 připravil hrad Šternberk zajímavý program. O víkendu se můžete těšit na prohlídky celého hradu. Prohlídka zahrnuje obě patra hradu i nový návštěvnický okruh nazvaný Od kuchyně po půdu. Chybět nesmí návštěva nově zrekonstruované Lichtensteinské kuchyně spojená s ochutnávkou hradních pokrmů. Hrad Šternberk bude otevřen po oba dny od 10 do 16 hodin.


V Uničově otevřeli výstavu věnovanou 80. výročí prvního vydání románu anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena Hobit.

Kino Svět v Holešově na Kroměřížsku bude od pátku do neděle hostit druhý ročník soutěžní přehlídky amatérských divadelních souborů. Divákům se představí pět ansámblů z regionu. Pro veřejnost jsou připraveny i taneční workshopy.

V Uničově na Olomoucku se otevřela výstava věnovaná 80. výročí prvního vydání románu anglického spisovatele Johna Ronalda Reuela Tolkiena Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. K vidění jsou česká i zahraniční vydání knih včetně překladů do několika exotických jazyků, ale i hobití předměty. Výstavu najdete v městské galerii, otevřena bude až do poloviny října.

Čtěte také

Jihomoravský kraj: Gastronomický festival i originální výstava v Brně a vinobraní ve Znojmě

Na Malé Americe v Brně začíná v sobotu v 10 hodin festival Ochutnej Asii, kterého se účastní restaurace z Brna a okolí.


Ve Znojmě je od pátku do neděle Znojemské historické vinobraní.

Retrospektivní výstavu výtvarníka a performera Tomáše Rullera mohou návštěvníci vidět od středy v Domě umění v Brně. Mohou se zavřít do zvukotěsné skříně a poslouchat zvuky svého těla, nasadit si na hlavu parohy nebo si prohlédnout rybu ponořenou v červeném víně.

Představitel akčního umění a jeden z prvních tvůrců českého videoartu vystaví svou tvorbu od počátků v roce 1974 do současnosti. Výstava zvaná Perform-made/Odolné okamžiky bude k vidění do 12. listopadu.

Moravskoslezský kraj: Dny NATO v Ostravě, výstava k výročí Petra Bezruče nebo pohádková pouť na hradě Sovinec

Na letišti Leoše Janáčka v Ostravě si o víkendu nenechte ujít Dny NATO a Vzdušných sil Armády ČR.

Dny NATO 2015

Výstava Petr Bezruč – bard prvý, co promluvil představuje zajímavosti ze života básníka. V historické budově opavského Slezského zemského muzea bude k vidění do února příštího roku. Výstava připomíná i autorovo životní jubileum, letos 15. září uplynulo 150 let od Bezručova narození.

Na výstavě se divákům představí zajímavosti z autorova života a jeho vztah k prostředí, v němž žil a které popsal ve sbírce Slezské písně. Toto Bezručovo dílo, na kterém celý život pracoval, je rovněž jedním z hlavních témat celé výstavy.

Čtěte také

Nenechte si ujít Loutkářskou a pohádkovou pouť na hradě Sovinec. Po celý víkend na vás čekají divadelní, šermířské a loutkové pohádky pro celou rodinu.

Zlínský kraj: Videomapping poprvé ve Valašském Meziříčí, veterány na zámku Lešná, filmový minifestival ve Zlíně

U příležitosti výročí 720 let města Valašské Meziříčí proběhne 15. září vůbec první Festival světel s virtuální realitou na Moravě a ve Slezsku. Návštěvníci se mohou kromě programu připraveného pouze pro budovy města těšit také na koncert Emmy Smetany, Republic of Two a Mydy Rabycad. Veškerý program je pro návštěvníky přístupný zcela zdarma.


Nádvoří zámku Lešná u Valašského Meziříčí zaplní v sobotu historické automobily a motocykly z rožnovského Autoklubu.

I letos se ve Zlíně uskuteční oblíbený letní minifestival s venkovní projekcí tří inspirativních filmů. V pátek se mohou diváci těšit na oscarový snímek Lion, v sobotu na českou komedii o rodinných vztazích Teorie tygra a v neděli na nový snímek o dominikánech s názvem Psi Páně aneb Sněz ten film. Akci pořádá nadační fond Credo. Všechny tři projekce začínají ve 20 hodin na parkovišti u kostela na Jižních Svazích.

Nádvoří zámku Lešná u Valašského Meziříčí zaplní v sobotu historické automobily a motocykly z rožnovského Autoklubu. Před průčelím zámku budou od 10 do 12 hodin k vidění desítky naleštěných vozů a motocyklů staršího data výroby. V zámku můžete navštívit výstavu Hvězdy stříbrného plátna a historické pokoje budou zpřístupněny ve 14.30, 15.30 a 16.30.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu