Tipy na víkend: Zažít město jinak, vinobraní, festivaly. Víte, jaká akce se koná právě u vás?

18. září 2015

Máte už plány na víkend? Pokud ne, radši se podívejte, co všechno se o víkendu chystá. Jinak by se mohlo stát, že promeškáte něco nezapomenutelného…

Zažít město jinak v Praze
V Praze a dalších městech v České republice se o víkendu odehraje desátý ročník pouliční slavnosti Zažít město jinak, která chce podpořit místní aktivní komunity a ukázat lidem hodnotu veřejného prostoru ve městech. Návštěvníci si můžou vyrobit mýdlo, zajezdit na kolečkové židli nebo svoje sousedy pohostit vlastnoručně uvařeným jídlem.

Literární linka ve Zlíně
Ve zlínské městské hromadné dopravě bude v pátek fungovat Literární linka. V Literární linku se v pátek odpoledne promění jeden z kloubových trolejbusů na lince číslo osm. Cestující se seznámí s nejnovějšími službami knihovny a poslechnou si scénické čtení v podání herců divadla Malá scéna Zlín Kláry Urbanové a Petra Ťopka. Herci budou číst v tomto trolejbusu nahlas a použité zesilovací zařízení zajistí, aby bylo dobře slyšet v celém vozidle.

Písní a tancem v Luhačovicích
V Luhačovicích na Zlínsku bude od pátku do neděle festival dětských folklorních souborů Písní a tancem. Kromě řady vystoupení pořadatelé připravili také průvody městem nebo jarmark. Nebude chybět ani akce pro dospělé i malé nazvaná U nás na návsi. Na lázeňském náměstí si lidé budou moci vyzkoušet hry našich dědů a babiček.

Park v Luhačovicích

Archiv vůní v klášteře v Kladrubech
Kladrubský klášter si ke svým letošním 900. narozeninám nadělil unikátní dárek – Archiv vůní. Od září tak láká k návštěvě nová expozice vonných látek, vůní a parfémů, která je dosud mezi památkovými objekty jedinečná. Zájemci se mohou zúčastnit mimořádných vonných akcí nebo speciálních prohlídek Lapidária vůní. Archiv vůní se nachází v části přízemí bývalé latinské školy a v září a říjnu je možné jej navštívit pouze o víkendech a svátcích vždy od 14 do 17 hodin. Prohlídky Lapidária se konají ve stejných termínech vždy v 14.15 hodin a trvají přibližně 30 minut.

Vinobraní v Nebílovech
Tato sobota bude na zámku v Nebílovech patřit vínu. Až z jihomoravských Velkých Pavlovic přijedou 19. září 2015 zástupci malých rodinných vinařství a přivezou nejen burčák, ale celou řadu skvělých a na různých soutěžích oceněných vín. Pravou atmosféru vinobraní dotvoří cimbálová muzika Ladislava Švidroně a velkopavlovický Presúzní mužácký sbor. Odpoledne s jihomoravským folklorem začíná na zámeckém nádvoří ve 13 hodin.

Čtěte také

450 let zámku v Náměšti nad Oslavou
Zámek Náměšť nad Oslavou si letos připomíná 450 let od své stavby. Vrcholem oslav jsou dva koncerty, které se odehrají tento pátek a sobotu. Páteční večer bude patřit orchestru Kammerorchester Viennensis. V sobotu se v programu představí Collegium Marianum Praha a soubor Buchty a loutky.

Festival barokních umění v Českém Krumlově
Festival barokních umění najdete tento víkend v Českém Krumlově. Soubory, které na festivalu vystoupí, se věnují interpretaci staré hudby, hrají na nástroje původní technikou, dle původního systému ladění. Aranže koncertů a představení je koncipována podle dobové interpretace staré hudby.

Koncert pro violu a harfu v Manětíně
Koncert dvou mladých umělkyň, violistky Kristiny Fialové a harfistky Barbory Plaché, je nachystaný tuto sobotu od 20 hodin na zámku v Manětíně.

Zajímavé akce v Kladrubech a Plasech
Poslední ze série letošních mimořádných tematicky zaměřených prohlídek klášterů Kladruby a Plasy, které slaví kulatá výročí, se budou konat právě tuto sobotu. Tentokrát se bude Monastýrování věnovat klášternímu způsobu života. V klášteře Plasy mohou návštěvníci využít třech speciálních prohlídek, během nichž se průvodci pokusí přiblížit zájemcům život cisterciácké mnišské komunity skrze následující témata – silencium, pokora, život, askeze, příběh sv. Bernarda a řehole sv. Benedikta. Prohlídky vycházejí od pokladny kláštera v 11, 13 a 15 hodin.

Klášter Plasy - průčelí konventní budovy

Burčákobraní v Moravském Krumlově
Čtvrtý ročník Krumlovského burčákobraní je nachystaný na tuto sobotu na nádvoří zámku v Moravském Krumlově.

Dožínky v Hradci Králové
Královéhradecké krajské dožínky jsou nachystané na tuto sobotu. Na programu je od 10 hodin například výstava hospodářských zvířat, prezentace zemědělské techniky, celodenní kulturní program.

Čtěte také

Slavnosti vína v Hluboké nad Vltavou
Pojďte v sobotu na slavnosti vína spojené se symbolickou sklizní do Hluboké nad Vltavou.

Oslavy velocipedistů v Písku
V sobotu se v Písku uskuteční oslavy 128. výročí založení Klubu velocipedistů Písek. Ustanovující schůze spolku se uskutečnila v srpnu roku 1887 v restauraci U Reinerů. S rozhodnutím založit ve městě Klub velocipedistů na ni tehdy dorazilo 26 účastníků, kteří za předsedu jednoho z prvních cyklistických klubů v Čechách zvolili Augustina Reinera.

Výročí si současní členové píseckého Klubu velocipedistů připomenou bohatým celodenním programem. Oděni v dobovém oblečení poskytnou své prvorepublikové stroje k obhlídce všem zájemcům od deseti hodin dopoledne před restaurací U Reinerů v Palackého sadech. Odtud také hodinu před polednem vyrazí na projížďku městem a následně na výlet po okolí Písku. Odpoledne je tak budete moct spatřit na trase Sulanov, Caiska, Dolní a Horní Záhoří, Křižatky, Živec, Vohybal a Flekačky, kde proběhne závěrečné zhodnocení celé akce.

Logo

Sobotníci na Kozím hrádku
Vlastivědný cyklus Sobotníci pokračuje v sobotu v Táboře výpravou na Kozí hrádek. Novou knihu Husův dům tam pokřtí autoři Jan a Klára Smolíkovi. Účastníci se seznámí s historií tohoto sídla, kde po nuceném odchodu z Prahy pobýval Jan Hus.

Den železnice v Jindřichově Hradci
Kino na kolejích nebo výstava o historii železnice. Tak oslaví v sobotu v Jindřichově Hradci Den železnice. České dráhy připravily zábavný program pro děti i dospělé. První vlak vyjíždí z Jindřichova Hradce v 10:50.

Čtěte také

Větrný mlýn v Třebíči
V sobotu budete mít jedinečnou šanci podívat se do větrného mlýna v Třebíči. Patří sice mezi významné památky, ale už léta chátrá. Mohlo by z něj být muzeum koželužství. Původně mlýn sloužil k mletí třísla pro vydělávání kůží. K mlýnu se vydejte zítra v 16 hodin z Karlova náměstí. Trasa povede po nejznámějších třebíčských památkách, ve kterých pohádkové bytosti sehrají krátké divadelní scénky.

Benefiční hudební festival v Chebu
V Chebu na hradě můžete v sobotu od 15 hodin navštívit benefiční hudební festival, jehož výtěžek bude věnován na podporu mobilních hospiců Hospic Sv. Jiří a Domácí hospic Motýl.

Vzpomínka na TGM v Lánech
V Lánech můžete v sobotu zavzpomínat na prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Letos je to 78 let, co prezident zemřel. V 17.00 je sraz v Muzeu T. G. Masaryka a v 19.00 bude zapálena vatry na sokolském cvičišti.

Logo

Vodácké muzeum ve Zruči nad Sázavou
Ve Zruči nad Sázavou se v sobotu ve 14 hodin slavnostně otevírá Vodácké muzeum.

Kresby Vladimíra Renčína
V Českém farmaceutickém muzeu má v sobotu v 10 hodin vernisáž výstava kreseb Vladimíra Renčína tematicky zaměřených na školství, vědu a zdravotnictví.

Skleněné městečko v Železném Brodě
Sklářské slavnosti Skleněné městečko se tento víkend konají v Železném Brodě. Novinkou programu je festival skleněných hudebních nástrojů.

Slavnosti brambor v Bystřici
V Bystřici nad Pernštejnem najdete o víkendu Slavnosti brambor. A v Netíně na Žďársku jsou v sobotu farmářské slavnosti na farmě rodiny Němcovy se soutěžemi a hrami pro rodiny s dětmi.

Zkuste si zajezdit na skútru!
Pojďte si o víkendu vyzkoušet jízdu na skútrech legendárních značek Vespa nebo na Piaggio MP3 500 LT – nejmodernější tříkolce na trhu. Zkušební jízdy na skútrech najdete v motocentru Vrbovka v Praze 4.

Run in Colors
V neděli si nenechte ujít akci Run in Colors – pětikilometrový běh spojený s průběžnou a závěrečnou explozí všech druhů barev. Výtěžek je určen na Nadační fond dětské onkologie Krtek. Start je v 14.00, připraven je doprovodný program.

Ovčí den po australsku v Kněžicích
Středisko Chaloupky v Kněžicích na Jihlavsku vás v neděli zvou na Ovčí den po australsku. Uvidíte ovce, kozy a lamy i práci pasteveckého psa. V celodenním programu jsou i dílny zaměřené na zpracování vlny a mléka.

Národní dům v Bohumíně je opravený
V Bohumíně na Karvinsku otevírají v neděli opravený secesní Národní dům. Tak si ho přijďte prohlédnout.

Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře
Na bělohorské pláni u obory Hvězda v Praze 6 se v neděli ve 14 hodin chystá rekonstrukce středověké bitvy na Bílé hoře z roku 1620.

400. výročí narození Jana Adolfa I. ze Schwarzenbergu
Na zámku v Třeboni si připomínají 400. výročí narození Jana Adolfa I. ze Schwarzenbergu. Právě on získal třeboňské panství v roce 1660 jako vůbec první vlastní majetek na našem území. V neděli můžete zajít v 10.30 na mši. Najdete ji na prostranství před Schwarzenberskou hrobkou. O hudební doprovod se postarají Spolek pro vokální a komorní hudbu FENIX Praha.

Týden mobility v Jihlavě
V Jihlavě se v neděli můžete podívat, jak náročná je práce řidiče autobusu. Dopravním podnikem v Brtnické ulici vás provede průvodce a vy si můžete prohlédnout třeba i staré autobusy. Akce je součástí jihlavského Týdne mobility.

Výstava fotografií Pavla Štechy
Na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze najdete výstavu fotografií Pavla Štechy nazvaná Chataři. Fenoménu chatařství se Štecha (1944 až 2004), významný fotograf a zakladatel ateliéru fotografie právě na této škole, začal věnovat ještě při studiích na FAMU a vystavil je i na své první samostatné výstavě v Činoherním klubu v roce 1978.

Schwarzenberská hrobka, Třeboň

Výstava snímků fotografa Jana Lukase
Pět desítek černobílých snímků českobudějovického rodáka a výjimečného československého fotografa Jana Lukase si mohou prohlédnout návštěvníci Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Lukas zemřel před devíti lety v New Yorku, muzeum a jihočeský syndikát novinářů výstavu pořádají ke stému výročí jeho narození.

Výstava o textilce Kolora v Semilech
Muzeum v Semilech láká na výstavu o textilce, která zaměstnávala za minulého režimu desetinu obyvatel města. Výstava věnovaná někdejšímu národnímu podniku Kolora je zaměřená nejen na zaměstnance a výrobu, ale i na architekturu továrních budov.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu