Třetí adventní víkend je za dveřmi. Máme pro vás tipy, jak ho strávit

12. prosinec 2014

Do skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska, kde se bude o víkendu péct vánoční pečivo, do kutnohorské galerie GASK na Vánoční trh, na piazzetu Národního divadla v Praze, kde bude Dyzajn Market nebo do Olomouce na koncert, jehož výtěžek půjde na konto UNICEF. Tipů na třetí adventní víkend ale pro vás máme mnohem víc – hezky si ho užijte!

Vánoční tradice v Zubrnicích
Nechte se o víkendu přenést o několik staletí do minulosti ve skanzenu v Zubrnicích. Co uvidíte? Jaké byly vánoční zvyky, výzdoba a ucítíte vůni vánoček. Čeká vás vystoupení folklorního souboru, divadlo, výroba vánočních ozdob a dalších výrobků z tradičních materiálů, prodej dárkových předmětů.

Vánoční jarmark v Rožnově pod Radhoštěm
Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm najdete v sobotu vánoční jarmark. Nabídne dárky z dílen lidových výrobců, nebude chybět koledování, obchůzky čertů, draní peří ani ochutnávka vánočních pokrmů.

Vánoce ve skanzenu v Krňovicích
V Podorlickém skanzenu v Krňovicích najdete o víkendu akci Vánoce ve skanzenu. Návštěvníci skanzenu si budou moci užít atmosféru vánočně vyzdobených expozic a interiérů tak, jak vypadaly o vánocích na přelomu 19. a 20. století, ochutnat tradiční vánoční pokrmy, čerstvý chléb z historické pece nebo si vyrobit různé drobnosti v některé z našich dílniček (vánoční ozdoby, perníčky, výrobky z vlny apod.). Akce je vhodná zejména pro rodiny s dětmi.

Vánoce na Veselém Kopci
Tradiční výstava Vánoce na Veselém Kopci aneb Ten vánoční čas, pokračuje v expozici lidového stavitelství na Veselém Kopci u Hlinska ještě do této neděle. Na poslední víkend trvání výstavy je připraven bohatý doprovodný program. Každý, kdo si chce užít atmosféru vánočních svátků tak, jak je známe z obrázků Josefa Lady, by měl na Veselý Kopec zavítat v sobotu. Kromě ukázek malování skleněných ozdob, pečení obřadního pečiva a výroby perníku tlačeného do forem, si návštěvníci mohou zazpívat koledy se skupinou La Via z Přibyslavi. A v hospůdce Na vejměnku, která je součástí muzea, ochutnat dobroty tradiční zabíjačky.

Vánoce ve skanzenu v Krňovicích

Vánoční prohlídky v Mníšku pod Brdy
Vydejte se o víkendu na zámek v Mníšku pod Brdy. Na vánočních prohlídkách si připomenete adventní zvyky našich dědečků a babiček. Přijďte si s dětmi nějaké zvyky i vyzkoušet. Pustit si lodičku z ořechové skořápky, hodit pantoflem, ozdobit vánoční stromeček nebo zkusit vyskakovat do výšky při pečení vánočky. Vánoční prohlídky začínají v 10.30 a v 11.50.

Odpoledne se s dětmi vydáte na Cestu za pohádkou. Na prohlídce se z dětí stanou detektivové a v zámeckých komnatách budou hledat známé pohádky. Prohlídky začínají v 13.40 a v 15.00. Návštěvu rezervujte na telefonním čísle 318 590 261.

Vánoční trhy ve sklárně
Tradiční vánoční trhy ve sklárně SpiderGlass najdete v sobotu v Heřmanicích na Liberecku. Uvidíte předvádění ručního tvarování skla nad kahanem i výstavu betlémů.

Adventní prohlídky na Grabštejně, Lemberku a v Zákupech
Také tento víkend si nenechte ujít adventní prohlídky s tematicky zabarveným vyprávěním o hradu Grabštejn. A zámek Lemberk láká na prohlídku vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty. Adventní prohlídky jsou o víkendu připravené také na zámku Zákupy, na kterém je i výstava Vánoční panenky aneb Panenky na zámku slaví Vánoce.

Grabštejn

Vánoce na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou
O třetím adventním víkendu proběhnou v Jaroměřicích nad Rokytnou Vánoce na zámku. Po oba dva dny bude možné navštívit výstavu tématicky orientovanou na vánoční stolování na zámku a v paláci, součástí jsou jako již každoročně řemeslné trhy a bohatý kulturní program. Na pódiu se vystřídají Divadýlko Kuba, Divadlo Mrak, Divadlo Víti Marčíka a ochotnický jaroměřický soubor. Otevřeno bude od 9 do 17 hodin.

Vánoční trh v GASKu
Pojďte v sobotu na velký vánoční trh do kutnohorské galerie GASK. Od 10 do 17 hodin najdete v GASK stánky s vánočními ozdobami, keramikou, perníkovými formami a dalšími vánočními drobnostmi. Potkáte betlémáře, perníkáře, košíkáře, hrnčíře, šperkaře. Vaše děti mohou tvořit ve vánočních dílničkách nebo se převléknout za tajemné postavy adventu.

Atmosféru Vánoc navodí Dřevěné divadlo Jana Hrubce s loutkovým představením Vánoční příběh aneb Cesta do Betléma, agentura Veselý lidový rok připojí pásmo Narození Krista Pána a Tříkrálovou kolední hru. Celý den bude vyhrávat Tomášovka trio a na nádvoří Jezuitské koleje se bude prodávat stylové vánoční občerstvení s pečenými kaštany, vánočním kubou, svařákem a punčem.

Čtěte také

Vánoce jako od Josefa Lady
Proslulý slet andělů aneb Vánoce jako od Josefa Lady najdete v sobotu v historickém centru města Úštěk. Tradiční slety tří krásných andílků z věže kostela sv. Petra a Pavla začínají v 11, 14.30 a před 17 hodinou. Večerní slet osvítí reflektory a vždy před svými letícími bratry přijdou na náměstí andílci na chůdách. U nich mohou děti napsat svá nejtajnější přání pro Ježíška a poté odevzdat je odevzdat andělům do nebeského pytle.

Krása s vůní perníku
Víte o tom, že první bonbony byly malé perníčky, které si mohli dovolit jen ti nejbohatší? Nebo že kvalita perníku se měnila každý rok podle toho, jaká byla úroda obilí a jaké bylo množství medu? To a mnoho dalšího se dozvíte na náchodské výstavě Krása s vůní perníku.

Proč už na Vánoce nejíme bobra
Ke kořenům vánočních zvyků se v sobotu vypraví návštěvníci muzea v Jílovém u Prahy. Muzeum nachystalo program s názvem Proč už na Vánoce nejíme bobra. Toto zvíře bylo totiž kdysi součástí postního pokrmu.

Bobr evropský

Dyzajn Market
Spoustu parádních dárků můžete pořídit v sobotu a v neděli na Dyzajn Marketu na Piazzetě Národního divadla v Praze. Po oba dny začíná v 10 hodin.

Česká hračka a řemeslo
Na Novoměstské radnici v Praze začíná v sobotu adventní prodejní trh Česká hračka a řemeslo. Potrvá do neděle do 18.00.

Dobročinný bazar v Klatovech
Pořídit milé vánoční drobnosti můžete v sobotu na dobročinném bazaru v dominikánském klášteře v Klatovech. Výtěžek je určen na vytvoření nové expozice v gotickém kostele Narození Panny Marie.

Advent v Trutnově
Malé adventní trhy můžete v sobotu navštívit v Trutnově.

Koncert v Ratibořicích
Na zámku v Ratibořicích si v sobotu vyslechněte od 17 hodin vánoční koncert pěveckého komorního sdružení Cantus Jaroměř.

Adventní koncert v Olomouci
Benefiční adventní koncert, jehož výtěžek podpoří Dětský fond UNICEF v boji proti šíření viru ebola v západní Africe, si můžete vyslechnout v sobotu v Centru BEA v Olomouci. Od 19 hodin vystoupí soubor Alfa Gospel Praises a sopranistka Anna Butkiewiczová. V závěru večera se uskuteční dražba panenky, kterou pro UNICEF vyrobila Lucie Bílá. Pořádá Olomoucká nezisková organizace Crosspoint.

Zámek Ratibořice

Vánoční koncert v Ústí nad Labem
Vánoční benefiční koncert skupiny The Boom Beatles Revival Band and Orchestra začíná v Domě kultury v Ústí nad Labem v sobotu v 19.30. Jako hosté vystoupí legendy českého bluesrocku Michal Prokop a Luboš Andršt a dále ústecká bigbeatová formace Bonifanti, která v letošním roce slaví 50 let existence. Výtěžek z akce bude věnován na konto komplexního onkologického centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Adventní trhy v Prachaticích
Do Prachatic přijede v neděli paní Zima. Do města dorazí v 15 hodin a vy můžete také navštívit prachatické adventní trhy.

Vánoční trhy na Sokolovsku
Vánoční trhy na historickém statku Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku začínají v neděli v 11 hodin. Nabídnou rekordní počet stánků, řemeslníky i vystoupení.

Vánoční trhy v Koterově
Plzeňský Koterov v neděli oživí vánoční charitativní trhy. Druhý ročník se uskuteční v areálu hasičské zbrojnice na Koterovské návsi. Kromě prodeje vánočních ozdob a dekorací budou součástí také tvůrčí dílny pro děti. Bohatý kulturní program nabídne 13 vystoupení, na kterém se podílí více než 200 účinkujících.

Vánoce, vánoční svátky, vánoční trh

Vánoční tvoření v Hostětíně
Nenechte si v neděli v ekologickém centru Veronica v Hostětíně ujít Vánoční tvoření. Přijďte nasát vánoční atmosféru – můžete si zkusit vytvořit dekoraci pro radost, vyrobit dárky pro své blízké, zavzpomínat si na vůni dětských Vánoc a třeba si i zazpívat.

Koncert v Rudolfinu
Předvánočně laděný koncert nabídne soubor PKF – Prague Philharmonia v neděli v Dvořákově síni Rudolfina. Vystoupení s podtitulem Klavír a trubka zápolí, Mozart utěšuje nabídne díla Mozarta (Symfonie č. 25 g moll), Haydna (Koncert pro trubku a orchestr Es dur), Šostakoviče (Koncert pro klavír, trubku a smyčce č. 1 c moll) a Čajkovského (Suita pro orchestr č. 4 G dur).

Betlémy ze soukromých sbírek
Betlém pocházející z Nigérie, hornický betlém, exotické jesličky z Peru, nebo betlém v indickém stylu. Takové kuriozity ukazuje výstava nazvaná Betlémy ze soukromých sbírek. Připravilo ji uherskohradišťské Slovácké muzeum. Ve zhruba padesátce betlémů uvidí návštěvníci až do 11. ledna na dva tisíce figurek.

Betlémy v Břeclavi
Betlémy ze široce vymezené oblasti od Podluží po Vysočinu vystavilo muzeum v Břeclavi. Jádrem expozice jsou malé i rozměrnější skříňkové betlémy z konce 19. století z Muzea Vysočiny v Třebíči. Největší z třebíčských stavěcích betlémů dosahuje úctyhodné šířky přes čtyři metry. V expozici jsou betlémy dřevěné, papírové, modrotiskové, keramické i zhotovené ze šustí.

Měšťanský betlém v Novém Městě nad Metují

Vánoční putování Evropou
Jihomoravské muzeum ve Znojmě zve návštěvníky na vánoční putování Evropou. Expozice umístěná v minoritském klášteře přibližuje vánoční a předvánoční zvyky a obyčeje, které dotváří kolorit konce roku v různých zemích. Českým dětem nosí dárky Ježíšek, v Rusku k Vánocům patří Děda Mráz, v severských zemích skřítci, v Itálii dobrá čarodějka Befana, v Nizozemsku Sinterklaas.

Betlémy v Brně
Historické i současné betlémy zaplnily také Letohrádek Mitrovských v Brně. Návštěvníci se mohou těšit především na obří třešťský betlém z částí pařezů, samorostů, mechů a lišejníků. K zajímavostem patří také betlém z ovčí vlny, malovaný na kamení nebo složený z papíru japonskou technikou origami.

Zkamenělé rostliny ve Zlíně
Zlínské Muzeum jihovýchodní Moravy vystavuje několik milionů let staré zkamenělé rostliny. Jde o výběr třetihorních zkamenělých rostlin, starých 13 až 14 milionů let, výjimečně dobře zachovaných v podobě listů, plodů, větviček a částí kmenů. Lidé si mohou prohlédnout téměř 200 zástupců fosilní flóry, mezi kterými jsou i vyhynulé či exotické druhy rostlin, například sekvoj, skořicovník, vavřín či ambrovník, které se na území střední Evropy dnes již nevyskytují. Výstava nazvaná Kamenný herbář potrvá do 1. března.

Betlémy ve Valdštejnském paláci
Stoleté betlémy i jejich současnou podobu mohou lidé vidět na tradiční výstavě ve výstavní síni Valdštejnského paláce. Pro jeden z nových exponátů mohou navrhnout jeho název. Expozice, kterou uspořádaly Spolek českých betlémářů a Kancelář Senátu, je zdarma přístupná do Tří králů. Mezi miniaturními exponáty jsou k vidění achátový betlém, izraelské betlémy vyřezávané z olivového dřeva, cínový betlém z Itálie a plechový z Německa. Nejdelší cestu do Senátu absolvovaly betlémy z Keni a z Peru. Nejen patrioti zřejmě ocení keramický betlém od studentů Malostranského Gymnázia.

Valdštejnský palác, sídlo Senátu

Výstava v Plzni
Tvorbu pedagogů a žáků z Bechyně, tedy z první české odborné školy zaměřené na výrobu keramiky, vystavuje Západočeské muzeum v Plzni. Rozsáhlá expozice nabízí ukázky jednotlivých stylových epoch, ale i žákovská cvičení nebo pomůcky, které pomohou přiblížit způsob výuky a jeho vývoj v období c. k. mocnářství a první republiky. K vidění jsou díla, jež získala ocenění ve světě nebo jsou spojena se jmény studentů, jejichž umělecká dráha začala právě na této škole.

Secesní plakáty v Havlíčkově Brodě
Několik desítek secesních plakátů od nejrůznějších autorů uvidíte v havlíčkobrodské Galerii výtvarného umění. Kromě plakátů jsou mezi výstavními exponáty také například secesní likérové soupravy, dózy na kávu a další předměty vyrobené na přelomu 19. a 20. století. Doplňkem výstavy s názvem Plakát doby secese a art deca je putovní výstava reprodukcí Gustava Klimta. Obě výstavy potrvají do 1. února příštího roku.

Výstava v Císařské konírně
Soubor gotických madon a veraikonů, tedy údajných otisků Kristovy tváře na plátno, který ve 14. století vznikl pro katedrálu sv. Víta, ukazuje nová výstava v Císařské konírně na Hradě. Vystaveny jsou i další obrazy a sochy Panny Marie a Krista a související artefakty, především relikviáře, jež hrály významnou úlohu v duchovním životě lidí doby Karla IV. Výstava se jmenuje Matka a syn a Správa Pražského hradu nabízí do konce ledna ke vstupence za 160 korun prohlídku Svatovítského pokladu. Výstava madon potrvá do 15. března.

Výstava v Topičově salonu
Začátky kdysi slavného Topičova salonu na Národní třídě připomíná výstava, která v této obnovené galerii právě začala. Jako výstavní síň Topičova nakladatelství vznikla v roce 1894. Na výstavě lidé mohou vidět méně známé plakáty autorů, jako byli například Viktor Oliva, Arnošt Hofbauer nebo Alfons Mucha. Vedle plakátů jsou vystaveny i obrazy a grafiky z výstav v prvním Topičově salonu v instalaci, která má evokovat atmosféru výstav v Topičově salonu koncem 19. století.

Sušický mechanický betlém
V Muzeu Šumavy v Sušici se po několikaměsíční pauze rozpohyboval velký Sušický mechanický betlém. I když vznikl teprve v roce 2004, je asi nejznámějším betlémem na Šumavě. Po deseti letech provozu ale potřeboval kompletní opravu. Sušický betlém postavili za deset měsíců řezbáři Pavel Svoboda ze Sušice a Karel Tittl z Velhartic. Betlém je koncipovaný stupňovitě do šesti pater, jejich celková rozloha je 16 metrů čtverečných. V popředí je 30 velkých figur, betlém dále obsahuje na 150 pohyblivých a dalších 150 statických figur a kolem 40 objektů, z nichž se část také pohybuje. Betlém je celoročně vystaven v Muzeu Šumavy.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu