Už víte, kam s dětmi o podzimních prázdninách? Co takhle strašidelná zoo, lví křtiny nebo hravé objekty výtvarníka Františka Skály?

26. říjen 2016

V zoo v Liberci pro děti připravili strašidelné večerní prohlídky, na Vítkově Hrádku na Šumavě se zase chystá slavnostní ukončení sezony. Nudit se nebudete ani ve skanzenu v Rožnově nebo na výstavě exotických savců v Lysé nad Labem. Hezky si prázdniny užijte!

Praha má program spíše pro dospělé, děti zveme do Anežského kláštera

V Národní technické knihovně v Praze začíná ve středu panelová výstava Cesty k přelomu. Středovýchodní Evropa 1939–1989. Expozice, kterou připravili historici z Evropské sítě Paměť a solidarita, odhaluje proces osvobozování se části Evropy od komunistické diktatury.

Zamiřte i s dětmi do pražského Anežského kláštera, významné gotické stavby na Starém Městě. Můžete tam navštívit dosud uzavřené klášterní zahrady. Samostatná trasa je připravena i pro dětské návštěvníky. Potěšit děti by mohly i zahrady, pro něž vytvořil nové objekty František Skála. Těm nejmenším je určen objekt nazvaný Přístěnek, objekt Sluneční vozík zase pracuje s nečekanými zážitky při vnímání barev a tvarů přes materiál sochařského objektu.

Čtěte také

Výstava Malostranský hřbitov – Příběh zapomenuté památky, kterou najdete v pražské Galerii Portheimka, představuje historii a obnovu tohoto pohřebiště. Nabízí také řadu poprvé vystavených fotografií a ukázky funerálních plastik významných sochařů, které hřbitov zdobí.

Hřbitov na Smíchově, ležící dnes v sevření dvou rušných ulic, v minulosti inspiroval beletristy, básníky i malíře. O něm a jeho legendách psal například Jan Neruda, Jakub Arbes, Jiří Karásek ze Lvovic nebo František Kožík.

Hrob hudebního skladatele Jana Nepomuka Vitáska

Retrospektivní výstava malíře a grafika Andreje Bělocvětova začala v pražském Topičově salonu. Jmenuje se Hudba absolutna a nabízí po stovce obrazů i kreseb. Rozsáhlá expozice solitéra českého poválečného malířství zahrnuje dosud neznámá a teprve nedávno dohledaná díla. Zabírá všechny sály Topičova salonu a potrvá do 4. listopadu.

Výstava fotografií Jana Rothmayera, syna známého meziválečného architekta Otto Rothmayera, zahájí provoz Studijního a dokumentačního centra Norbertov. Nachází se nedaleko slavné Müllerovy vily ve Starých Střešovicích. Výstava Jan Rothmayer – Fotografie bude přístupná od čtvrtka.

V Loučni čeká na děti bílá paní, v Lysé zase malé lvíče

Zámek Loučeň zve k prázdninové návštěvě. Už od středy se mohou děti i jejich rodiče těšit na speciální prohlídky zámku. Ve středu to budou prohlídky s Bílou paní, protože právě ona k zámku neodmyslitelně patří. Čtvrtek bude ve znamení hrané pohádky Císařovy nové šaty. Pro děti jsou připraveny oblíbené prohlídky se šaškem, komornou a samozřejmě císařem, který má ze všeho nejraději šaty.

Největší evropská výstava papoušků, bažantů, kachniček, plazů, bezobratlých, motýlů, exotických savců a akvarijních ryb doplněná o aranžmá exotických rostlin se otvírá na výstavišti v Lysé nad Labem ve středu a navštívit ji můžete až do neděle. Můžete se těšit na mládě lva pustinného, kterého v pátek ve 14 hodin na výstavišti pokřtí herec a režisér Jakub Kohák. Na cestopisnou přednášku sportovního rybáře Jakuba Vágnera se zase můžete přijít podívat ve čtvrtek od 14 hodin.

Čtěte také

Děti zdarma! Lákají o prázdninách na dačický zámek

Zámek Dačice je mimořádně otevřen i o podzimních prázdninách a také v pátek ve státní svátek. Děti a mládež do 18 let mají v těchto dnech vstup na prohlídku zámku zdarma. Pro menší děti budou připraveny obrázkové sešity, které je během prohlídky zabaví a pobaví.

Jihočeský Vítkův hrádek

Na středu se chystá ukončení turistické sezony na Vítkově hrádku u Přední Výtoně na Šumavě. Slavnostní program začíná v 11 hodin.

V Českých Budějovicích má ve čtvrtek v KD Vltava koncert skupina Jelen, která tak zahájí své turné s názvem Vlčí srdce Tour 2016.

Za Kelty se vydejte na Plzeňsko

Na zámku v Blovicích na Plzeňsku začíná ve čtvrtek výstava Keltové v západních Čechách.

Čtěte také

V Liberci chystají strašidelnou zoo

Nenechte si o prázdninách ujít Strašidelné večerní prohlídky v maskách s lampiónovým průvodem v zoo v Liberci. Areál zoo bude vyzdoben dýněmi, chybět nebudou strašidla, tajemné zvuky a další zajímavosti. Pozor, vstup s rozsvícenými lampióny do pavilonů zakázán! Strašidelná zoo se letos chystá ve středu a ve čtvrtek vždy od 18.00 do 20.00.

Ve Špindlu můžete navštívit přehradu

Udělejte si o prázdninách výlet do Krkonoš. Ve středu je Den otevřených dveří na přehradě Labská ve Špindlerově Mlýně, který se koná u příležitosti 100. výročí dokončení tohoto vodního díla a 50. výročí založení podniku Povodí Labe.

Drak nikdy nespí

Trutnovská galerie UFFO vystavuje originální kresby trutnovského rodáka Jiřího Gruse ke komiksu Drak nikdy nespí, který se věnuje středověké legendě o založení města Trutnova.

Komiks připomíná legendu, podle které vyslal kníže Oldřich rytíře Albrechta z Trautenbergu na sever země, aby zde uprostřed hlubokých lesů v podhůří Krkonoš zabezpečil kupecké stezky před loupežníky a osídlil kraj při horním toku řeky Úpy. Přitom Albrecht objevil velikého draka, kterého později se svými muži zabil a stáhl z kůže. Kůži pak vystavili na staré zámecké věži.

Pohádkové prázdniny prožijete na Dolní Moravě

Podzimní prázdniny ve sportovním areálu na Dolní Moravě se ponesou v duchu pohádek a pohádkových bytostí. Hrát se bude divadlo a na děti čekají i interaktivní vystoupení.

Čtěte také

Výlet do 70. a 80. let vás čeká na trati Praha–Ostrava

České dráhy připravily na středu jedinečný retrozážitek. V roce 70. výročí legendárního expresu Ostravan vypraví nostalgickou soupravu ve stylu 70. a 80. let včetně unikátní motorové lokomotivy Kyklop, která stála v čele expresu Ostravan v polovině 70. let. Cestujícím bude nabídnuto také občerstvení v dobovém stylu.

Na účastníky akce pak čeká v Ostravě prohlídka bývalé huti, dnes společenského areálu Dolní Vítkovice. Jízdenky a rezervace do mimořádného retroexpresu Ostravan je možné koupit v pokladnách Českých drah v celé republice.

Speciální retrovlak složený z historické soupravy expresu Ostravan vyjede ve středu v 8.16 na zážitkovou jízdu z Prahy do Ostravy a zpět. Celá jízda včetně občerstvení se ponese v duchu 80. let minulého století. Ve 12.41 dorazí vlak do Dolních Vítkovic.

České dráhy, vlak, doprava, PID, koleje

V Šumperku je otevřena Brána do nebes

V Šumperku se zajděte podívat na novou výstavu Brána do nebes, která zachycuje stavbu železobetonového obloukového Podolského mostu z přelomu 30. a 40. let 20. století.

Čtěte také

V Divadle Bolka Polívky se bude tančit u tyče

Komedii pro šest hereček britského autora Davea Simpsona The Naked Truth – Odhalená pravda můžete ve středu vidět v Divadle Bolka Polívky v Brně. Příběh žen, které se potkají ve vesnické tělocvičně při kurzu tance na tyči, se s úspěchem hraje po celém světě.

Na Zlínsku čeká děti podzimní vyrábění

Užijte si podzimní prázdniny v muzeu na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Pro děti je přichystaný pestrý program plný zajímavostí, her a zábavy. Každý prázdninový den se můžete těšit na kreativní tvoření.

Ve středu budou zájemci vyrábět bylinnou koupelovou sůl a podzimní dekorace z přírodních materiálů. Ve čtvrtek vás čeká výroba gelové svíčky. Součástí programu je prohlídka interaktivní výstavy Barevný svět, kde kromě jiného uvidíte i živého chameleona Bubáka nebo tajemné strašilky.

K podzimnímu vyrábění dýně patří

Velké i malé návštěvníky láká o podzimních prázdninách skanzen v Rožnově pod Radhoštěm. Po dva dny budou pro děti přichystány různé kreativní činnosti, při kterých budou k výrobě používat materiály, které lze získat z přírody – listy, šišky, ovoce, brambory, vlnu a další. Dílničky v Živém domě budou otevřeny v čase od 9.00 do 16.00. Vstup do Živého domu je volný s platnou vstupenkou do jakéhokoliv areálu Valašského muzea v přírodě.

Mozartův Koncert pro dva klavíry a orchestr zakončí festival Harmonia Moraviae. Koncert se uskuteční ve středu, vystoupí na něm vynikající klavíristé Ivo Kahánek a Jan Simon. Na koncertě zazní i koncert pro dva klavíry, jehož autorem je Francis Poulenc, který podle dramaturgyně Mozartovu hudbu miloval. Ve druhé půlce zahraje filharmonie Beethovenovu Symfonii číslo 8 F dur. Koncert bude řídit dirigent Stanislav Vavřínek.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu