V neděli se v Česku zdarma otevřou židovské památky. A víkend slibuje i další zajímavé zážitky. Inspirujte se našimi tipy

12. srpen 2016

Druhý srpnový víkend si můžete užít třeba na historickém jarmarku v Úštěku, na multižánrovém festivalu v Plzni nebo ve Slavkově na Napoleonských hrách. Tipů pro vás máme mnohem víc. Hezky si sobotu a neděli užijte!

V neděli je Den židovských památek v České republice. Po celém Česku budete moci navštívit 41 židovských pamětihodností. Vstup na všechny akce je zdarma.

Praha myslí na rodinu i milovníky umění

Užijte si na pražské Kampě v sobotu Den pro rodinu. Začíná v 15 hodin.

V pražské Galerii Vila Pellé je přístupná výstava výtvarnice Kamily Ženaté. Expozice, kterou je možné zhlédnout do 29. září, nese název Neviditelnost. Nejde tentokrát o happening či multimediální projekt, kterými se Kamila Ženatá zabývala posledních deset let, ačkoli i tentokrát, vedle série velkoformátových abstraktních pláten, pracuje Ženatá s prostorem galerie.

Čtěte také

V pražském Českém centru zahájili výstavu polského fotografa Macieje Margase s názvem Varšava z LOTu ptaka. Expozice otevřená do 26. srpna při příležitosti 70. výročí leteckého spojení Varšava-Praha nabízí fotografie polského hlavního města pořízené z vrtulníku z kilometrové výšky.

Na příběhu architektury 20. století ukazuje nová výstava v Galerii Jaroslava Fragnera, jak různé sexuality a genderové role utvářely architekturu, prostor a proces architektonické tvorby. Také ale nastiňuje, jak naopak architektura a urbanismus ovlivňují genderové stereotypy ve společnosti.

Autoři expozice si na pomoc vzali díla a myšlenky předních architektů starší i nedávné historie i moderních a současných umělců. Spolu s nimi hledají odpověď na otázku, která stojí v názvu výstavy: Je architektura sexy? Výstava potrvá do 25. září.

Prací souprava - necky, valcha, mýdlo s jelenem a Jägerovy spodky

Do báječného světa praní a žehlení zvou v Kolíně

Jak se dřív pralo a žehlilo prádlo se teď dozvíte v muzeu v Kolíně. V Červinkovském domě uvidíte valchy i staré dřevěné pračky. Zájemci si mohou prohlédnout také vývoj mandlů nebo historické i novodobé žehličky s různými způsoby ohřevu. V muzeu se seznámí i s podobou prádelny a krejčovství začátku 20. století. Většina předmětů je ze soukromé sbírky Vladimíra Zacha z Prahy. Výstavu Báječný svět praní a žehlení je možné navštívit až do konce října.

Šumava Rocks! Ale v jižních Čechách na vás čekají i další zajímavosti

Tradiční sušický festival Šumava Rocks můžete navštívit právě tuhle sobotu. Těšit se můžete na Andělem oceněné zpěvačky Kláru Vytiskovou a Báru Polákovou, rappera Jamese Cola, legendární skupinu Alice v čele s Danem Bártou či G-point Hunters s Romanem Holým, Matějem Ruppertem a speciálními hosty. V rámci programu vystoupí i sušický pěvecký sbor Faux Pas a celý festival zakončí trash metaloví Hentai Corporation.

Čtěte také

Třetí ročník táborské gastronomie s názvem Naše chutě navštivte právě tuto neděli. Od 11 hodin ochutnáte jídla z deseti táborských restaurací, která jsou uvařena ze surovin od místních farmářů a výrobců.

Pojďte si o víkendu prohlédnout nové části expozice Gotického paláce nazvané Následovníci svatého Jiří na hradě a zámku v Jindřichově Hradci. Expozice interaktivně oživí místnosti starého románského paláce a provede vás příběhem rodu pánů z Hradce.

Odraz siluety zámeckého komplexu na hladině rybníka Vajgar si v Jindřichově Hradci musí fotograficky zdokumentovat snad každý turista

Středobodem expozice je komnata se svatojiřskou legendou. Expozice se pyšní také dvěma vzácnými sakrálními památkami z druhé poloviny 15. století – zrestaurovanou vzácnou gotickou deskovou malbou Madony z Jindřichova Hradce a poprvé veřejnosti představenou opukovou sochou Piety z Lodhéřova.

V Plzni pokračuje festival Živá ulice

V Plzni navštivte o víkendu festival Živá ulice. Velkou multižánrovou přehlídku přichystala Plzeň až do 21. srpna. Na čtyřech scénách v historickém centru Plzně bude na programu hudba, silent kino se speciálními sluchátky na poslech filmu, program pro děti, food festival národnostních menšin žijících v Plzni a Plzeňském kraji, fashion days, tedy přehlídka alternativní módy a designu, a další.

Na Karlovarsku budou slavit narozeniny

V Amfiteátru v Lokti navštivte v sobotu festivalové slavnosti Krásný ztráty – Live 70, kde zpěvák Michal Prokop oslaví sedmdesátiny. Vystoupí skupiny Tata Bojs, Druhá tráva, Skety, Michal Prokop & Framus Five.

Čtěte také

V Art Centru Galerie 4 v Chebu začala výstava současného českého malíře a fotografa Antonína Střížka. Výstava, která potrvá do konce září, představuje průřez jeho malířskou a fotografickou tvorbou. Střížek je jeden z čelních představitelů české postmoderní malby.

Na Ústecku se utkají Švýcaři s Burgunďany

Vodní hrad v Budyni nad Ohří zve v sobotu na bitvu mezi Švýcary a Burgunďany. K vidění bude vojenský tábor s kuchyní, zbrojnice, ukázky výcviku švýcarské pěchoty, střelby z ručních zbraní, dvorské tance burgundské šlechty a pro děti je připravena stezka dovedností. Bitva v příkopu začíná v 16.00, ale program je připraven už na dopoledne.

V Chomutově začíná v sobotu festival Obnaženi, který představí performery, tanečníky, muzikanty nebo výtvarníky.

Úštěcký historický jarmark aneb návraty do historie vypukne v sobotu v 9 hodin. Letošní program se ponese v duchu 700 let od narození císaře Karla IV. a 655 let od povýšení Úštěka na město.

Na Liberecku prověří extrémní běžce

V Liberci můžete fandit závodníkům extrémního překážkového běhu s převýšením 350 metrů, závodit se bude na dvou tratích. Náročnější s označením Army má přes 15 kilometrů s více než 60 překážkami fyzického i psychického charakteru.

Taky v Harrachově můžete pobízet závodníky extrémního běžeckého závodu Red Bull 400. Harrachov, nejtěžších 400 metrů v životě. Pekelného výběhu se už tradičně účastní nezlomný triatlonista Jan Kubíček, ale například také bývalý mistr světa ve snowboardingu a zpěvák Ben Cristovao a další sportovci.

Čtěte také

Hrad Bezděz se v sobotu vrátí o několik století zpět. Na hrad by měl přijet císař Karel IV. a znovu podepsat zakládací listinu Velkého (Máchova) rybníka.

Hrad Grabštejn na Liberecku zůstane netradičně přístupný i přes noc. Nepřetržitě bude hrad otevřený od sobotního rána do nedělního večera.

Grabštejn

Ve vánočním duchu se ponese pátý ročník prodejní výstavy bižuterie a skla Křehká krása, který se bude o víkendu konat v Jablonci nad Nisou. Pro návštěvníky budou připravené ukázky tří nejrozšířenějších technik výroby vánočních ozdob, což není obvyklé. V Eurocentru se bude až do neděle prezentovat 45 výrobců skla a bižuterie.

V rámci doprovodného programu budou vystavené šaty z televizní taneční soutěže Stardance nebo městské šaty Jablonce. Každý den se uskuteční módní přehlídky, vystoupí i několik kapel, mezi nimi také elektronické smyčcové trio Inflagranti. Pro děti jsou připravené kreativní dílny.

Pět různých výstav si mohou prohlédnout návštěvníci Muzea a Pojizerské galerie v Semilech. Největším lákadlem jsou fotografie Jana Saudka pořízené od 80. let minulého století, olejomalby, šperky vytvořené podle jeho návrhů i fotografie Sáry Saudkové.

Čtěte také

Na Královéhradecku žijí historií, pradávnou i tou méně vzdálenou

Na hradě Kost na Jičínsku začínají v sobotu dvoudenní Historické slavnosti. Čekají vás rytířská vystoupení, ukázky dravého ptactva, dobové tance a zpěvy nebo oživená černá kuchyň.

Hrad Kost

Patnácté setkání majitelů historických motorových vozidel se chystá v sobotu v areálu zámeckého parku v Ratibořicích. Bude doprovázené koncertem populárních evergreenů v podání Big Bandu Dvorský.

Nenechte si ujít Víkend archeologických technologií ve skanzenu Villa Nova Uhřínov na Rychnovsku.

Hrádek u Nechanic zve o víkendu na akci Přijelo panstvo!, při které herci předvádějí veselé historicky z více než 150 let života na zámku. Součástí je slavnostní květinová výzdoba komnat.

Na Pardubicko vyrazte na harleyi a s cepem nebo kosou

Na dostihovém závodišti v Pardubicích začíná v sobotu multižánrový zážitkový open air festival Friends Fest plný Ameriky. Uvidíte přehlídku amerických automobilů Ford a motocyklů velké trojky – Harley Davidson, Indian a Victory, vojenské kempy s dobovou technikou druhé světové války, westernovou show a další. Vystoupí Robert Křesťan a Druhá tráva, Elvis Presley Revival band, The Cell a další. Akce začíná v 10.30.

Skanzen na Veselém Kopci na Chrudimsku láká v sobotu na akci Vezmi cep, pojď na mlat – program se věnuje tradičnímu hospodaření.

Čtěte také

V Úherčicích na Chrudimsku můžete v sobotu od 16 hodin přijít na akci Herčický sekáč, druhý ročník soutěže kosení louky.

Litomyšl ožije barokní atmosférou

V Litomyšli začíná v neděli první ročník festivalu Litomyšlské dny barokní tradice. Akce trvá do 21. srpna.

Putina u moře si prohlédněte v přerovské galerii

Plátna s názvem Nevěra s uprchlíkem, Bača ide do hor nebo Putin u moře zdobí prostory Galerie města Přerova. Jejich autorem je skladatel, zpěvák, komik, bendžista a také malíř Ivan Mládek. Malování se začal věnovat v 80. letech, kdy časopis Mladý svět otiskl texty k několika jeho písním a vyzval interpreta, aby se je pokusil také ilustrovat.

Ivan Mládek

U písně Rychlík jede do Prahy napadlo tehdy začínajícího malíře nakreslit vlak v důsledně obrácené perspektivě, která se později stala jeho autorským rukopisem. Mládkovou tvorbu doprovází v prostorách galerie expozice rozměrných pláten Angličana Michaela Rowlanda.

Čtěte také

Na jižní Moravě chystají slavnosti rajčat, piva i císaře Napoleona

Navštivte v sobotu v Břeclavi Slavnosti rajčat s podtitulem Rajská Břeclav. Akce potrvá do 17.00.

A ve stejný den si nenechte ujít ani festival Mikulovské Pivobraní. Návštěvníci mohou ochutnat více než 80 druhů piv od velkých i malých pivovarů z celé ČR. V 15.00 se uskuteční rockový koncert. Vystoupí Agrema, Morčata na útěku, Děda Mladek Illegal Band, Penzistor, Metalinda a Krucipüsk.

V zámeckém parku ve Slavkově u Brna začínají v sobotu v 9 hodin Napoleonské hry, které představí významné osobnosti Napoleonovy éry a vyvrcholí v nočních hodinách světelnou show.

Na hradě Veveří u Brna začíná v sobotu v 11.30 moravská část festivalu České hrady.cz

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu