V pátek se vypravte na Noc kostelů, nabídne třeba pojízdný svatostánek. A zajímavých tipů na víkend máme mnohem víc!

10. červen 2016

Pořád ještě nevíte, co o víkendu podniknout? Máme pro vás tipy na víkend. Vydat se můžete třeba do jihočeského Písku, kde mají velkolepou městskou slavnost a kde uvidíte i oscarovou sošku Jiřího Menzela. Navštivte Noc kostelů nebo se v Jeseníku postavte na start Mezinárodního koloběžkového závodu. Pěkný víkend!

Z pátku na sobotu bude v České republice Noc kostelů. Existují kostely pod vodou, které zatopily přehrady, ale i kostely, které stojí vysoko v horách. Můžeme navštívit kostely zaniklé, a promýšlet ty, které jsou zatím jenom na papíře. Na Vltavě v Praze kotví plovoucí kostel, ale dosud zde nebyl „pojízdný kostel“, samozřejmě nepočítáme-li přesunutý kostel v Mostě.

Během letošní Noci kostelů bude v pátek v Praze po trase tramvaje číslo 22 jezdit „pojízdný kostel“. Popovídat si v něm můžete s osobnostmi, jako jsou spisovatelka Alena Ježková, biskup Václav Malý, kunsthistorik prof. Jan Royt, kardinál Dominik Duka či benediktinka z komunity Venio sestra Francesca anebo kazatel Daniel Fajfr.

Čtěte také

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze nabídne během Noci kostelů velmi bohatý program. Kromě prohlídky svatovítské zvonice, koncertu dómského varhaníka Josefa Kšici a Vratislava Kříže, to bude také koncert Jaroslava Svěceného a Jitky Navrátilové.

Zajímavý program ale není pouze ve svatovítské katedrále. Každá farnost či sbor, které se do projektu Noc kostelů zapojily, připravují svůj program představující množství koncertů, komentovaných prohlídek, návštěvy jinak nepřístupných prostor, modlitby či příjemná setkání. Vše, co se bude během Noci kostelů nabízet, bude zdarma. Připraveno je také několik novinek.

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha

Při letošní Noci kostelů se návštěvníkům z Olomouckého kraje otevře v pátek celkem 94 objektů. Lidé budou moci během pátečního večera zamířit do kostelů, ale i kaplí a modliteben. Na řadě míst bude připraven doprovodný program. Lidé budou moci zavítat také na komentovanou prohlídku kostela svatého Michala, v Olomouci se také otevřou dveře kaplí, které jsou součástí větších objektů, jako je Arcibiskupský palác, sídlo Arcidiecézní charity Olomouc, Církevní gymnázium Německého řádu či Konvikt.

Pražská muzejní noc

Pražská muzejní noc začíná tuto sobotu v 19 hodin. Letos se do ní zapojí 52 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí v 80 objektech. Muzejní prostory v rámci Pražské muzejní noci budou otevřeny od 19.00 do 01.00. Vstup je tradičně zdarma s výjimkou objektů národní kulturní památky Vyšehrad, kde bude symbolické vstupné jedna koruna. Zdarma je také městská doprava mezi jednotlivými objekty zajištěná speciálními autobusovými linkami.

Zapojená muzea připravila pro návštěvníky doprovodné akce. Například v Anatomickém muzeu se zájemci naučí základy první pomoci, v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy se zase bude sprejovat. Návštěvníci Národního zemědělského muzea se mohou těšit na ohnivou show. Pražská muzejní noc nabídne i program pro děti. Třeba v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur na malé návštěvníky čeká Cesta kolem světa plná různých úkolů a hádanek.

V Praze se poběží pro Paměť národa

Z pražského Staroměstského náměstí vyráží v sobotu ve 12 hodin Avon pochod proti rakovině prsu. Cíl je na ostrově Štvanice.

O víkendu se můžete u pražského Letohrádku Hvězda postavit na start Běhu pro Paměť národa, který umožní neziskové organizaci Post Bellum zpracovat další osudy pamětníků z doby totality.

Čtěte také

Na pražském Výstavišti můžete o víkendu navštívit 19. ročník hudební festival Respect.

V areálu Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích začíná v sobotu v 9 hodin třetí ročník dvoudenní motorshow s názvem Legendy. Výstava představí tisícovku vozidel. Vedle rarit a veteránů se na akci bude prezentovat 20 z celkem 32 automobilových značek zastoupených na českém trhu. Jde o největší přehlídku automobilek v Česku.

Od pražského hotelu Hilton startuje v neděli ve 12 hodin závod luxusních automobilů Diamond Race a rallye StreetGasm 2000.

Kašpárek v rohlíku

V neděli zajděte na pražský Libeňský ostrov. Ve 12 hodin tam bude otevřeno lanové centrum Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy. Centrum Loděnice Vltava je určeno všem příznivcům lezení a milovníkům výšek. Součástí odpoledne budou i projížďky na kánoích.

Na pražské Letné je v neděli Kašpárkohraní. Vystoupí „bejbypunková“ kapela Kašpárek v rohlíku, Jaroslav Uhlíř, Ivan Mládek a Banjo Band, akrobatické průvody na chůdách Long Vehicle Circus, Divadlo MIMOS, Bublinová show Václava Strassera a další divadelní soubory.

Čtěte také

Výstava jednoho z významných představitelů nonkonformního umění v Československu 60. let, malíře a grafika Pavla Nešlehy (1937–2003) je ode dneška přístupná v pražském Muzeu Kampa. Jmenuje se Via canis podle jednoho z jeho fotografických cyklů vzniklých mezi lety 1983 a 2003.

Výrobky českých skláren, žáků sklářských škol i výtvarníků pracujících se sklem ve volné tvorbě prezentuje výstava Concerto Classico 2016. Až do konce srpna bude přístupná v Toskánském paláci na Hradčanském náměstí. Část expozice se hlásí k letošnímu 700. výročí narození Karla IV. Nabízí artefakty zpracovávající jeho portrét či svatováclavskou korunu nebo seznamuje s historií sklářských hutí na území Čech.

Výstava o Karlu IV. a otevřené zahrady ve Středočeském kraji

V Příbrami se o víkendu bude slavit – město si připomíná 800. výročí založení a nachystaný je bohatý program.

Vzácné originály i repliky předmětů z doby lucemburské ukazuje nová výstava Českého muzea stříbra v Kutné Hoře nazvaná Kutná Hora a Lucemburkové na českém trůně. Návštěvníci kutnohorského Hrádku si ji mohou prohlédnout až do 29. listopadu, na kdy připadá výročí úmrtí Karla IV. Připraven je i doprovodný program pro školy, který obsahuje komentovaný výklad od kostýmovaného průvodce a historickou výtvarnou dílnu. V dílně budou děti vyrábět vlastní erb, středověkou záložku do knížky a společně budou tvořit portrét Karla IV.

Je Víkend otevřených zahrad a v neděli od 9 hodin můžete navštívit například komentované prohlídky Průhonického parku, botanické zahrady a kostela Narození Panny Marie.

Průhonický park - Zámek Průhonice

Za Oscarem a indiány do Jihočeského kraje

Soška filmového Oscara režiséra Jiřího Menzela bude o víkendu k vidění v Písku v rámci třídenního kulturního festivalu Dotkni se Písku. Městský festival, který se uskuteční od pátku do neděle na několika místech v centru, připomene také 20. výročí vzniku místní Filmové akademie Miroslava Ondříčka. Hlavními hudebními taháky budou zřejmě koncerty skupiny Divokej Bill, zpěváka Kamila Střihavky nebo legendy country Věry Martinové.

V pátek večer projde centrem města královská družina, akce bude spojená s historickou ceremonií. Alšovo náměstí se změní ve středověké ležení, kde bude možné vyzkoušet si život v dobách králů, ochutnat dobové pokrmy nebo si zastřílet z luku či kuše. U Floriána jsou v pátek i v sobotu na programu středověká kejklířská představení. Rozhodně si v sobotu nenechte ujít komentovanou prohlídku kamenného mostu z vody, která se koná v 10.00 a v 10.30 a odpoledne ve 14.00 a 14.30.

Čtěte také

Prácheňské muzeum v Písku představuje ve své galerii obrazy, drobné plastiky, šperky, fotografie a další práce dvou desítek tvůrců s pohybovým postižením. Autoři pocházejí z celé republiky, jsou mezi nimi i dva písečtí – Petr Efenberk vystavuje plastiky z pálené hlíny a Jaroslav Jadlovský obrazy. Výstava nazvaná Umění na kolečkách II potrvá do 26. června.

Tři střední umělecké školy představují v Mezinárodním muzeu keramiky v Bechyni tvorbu svých studentů. Výstava s názvem Čaj um prum prezentuje nejlepší studentské práce.

Životem indiánů provede výstava Svět rudého muže, která začala v Muzeu středního Pootaví ve Strakonicích. Návštěvníkům ukáže kopie i originály indiánských zbraní a dalších předmětů z rozsáhlých soukromých sbírek. Výstava chce bořit mýty o původních obyvatelích Severní Ameriky, které řada lidí převzala z příběhů o Vinnetouovi. Děti budou moci poznávat jednotlivé kmeny z prérií i lesů, určovat zvířecí stopy nebo si osahat materiály, ze kterých se indiánské předměty vyrábějí.

Plzeňským krajem projedou historické vozy

Symbolickým předáním klíčů od města Plzně začne v sobotu v 10 hodin oficiálně městská akce Historický víkend. Tradiční plzeňská akce se letos ponese v duchu Karla IV. Vladař se ukáže jako měsíční miminko i v podobě jedenáctimetrové loutky. Na programu jsou hudební, taneční i šermířská představení a také tradiční noční průvod plzeňských strašidel.

Modernizace železniční trati mezi Plzní a Rokycany

V Plzni je v sobotu Den otevřených dveří na stavbě tunelu Plzeň–Doubravka–Ejpovice, který je součástí projektu modernizace trati Rokycany–Plzeň.

Na náměstí v Přimdě na Tachovsku začíná v sobotu v 10.30 Jízda Saši Kolowrata. Historická vozidla se vydají na stokilometrovou trasu po západních Čechách a Německu už po šestnácté. Jízda se koná na počest Alexandra hraběte Kolowrat-Krakowského, který by letos oslavil 130. narozeniny. První vozidlo vyráží v 11 hodin. Nejstarším přihlášeným automobilem je Protos z roku 1924 závodníka z Německa. K vidění bude také parní vozidlo Baffrey z roku 1886, které bude celý den zdarma vozit zájemce po náměstí v Přimdě.

Čtěte také

Karlovarský kraj zve do vlaku, na umění i na jarmark

V Aši si o víkendu nenechte ujít návštěvu Legiovlaku – pojízdného muzea tvořeného replikami 12 historických železničních vagonů československých legií na Rusi z let 1918–1920. Legiovlak bude stát na nádraží.

Ještě v pátek a v sobotu můžete navštívit největší umělecký festival v Karlovarském kraji Chebské dvorky. Výstavy budou otevřené od 10.00 do 17.30 hodin na zdech, plotech a zábradlích. Ve vzduchu i na zemi se ocitnou fotografie, malby, grafické práce, kresby, prostorové instalace, plastiky i sochy. Připraveny jsou tvůrčí dílny, nově i soutěže a kvízy, prezentace designových výrobků s workshopy, divadelní představení, filmové projekce či koncerty.

Čtěte také

Udělejte si v sobotu výlet na zámek Kynžvart. Při příležitosti Zámeckého jarmarku se otevře nová místnost zámku, která kdysi sloužila jako přípravna pokrmů – bylo v ní uloženo stolní předkládací nádobí, na které se servírovaly pokrmy z kuchyňských hrnců. V této místnosti bude vystaven rodový servis vyrobený na zakázku pro knížecí rodinu Metternichů spolu s dalšími nástroji a předkládacím nádobím.

Ústecký kraj nabídne pohled do historie

Barokní zámek v Duchcově na Teplicku otevřel novou stálou expozici Okouzlení antikou. V osmi sálech je umístěno 150 odlitků známých antických soch z unikátní sbírky Univerzity Karlovy. Návštěvníci tak mají možnost vidět kopie slavných uměleckých děl roztroušených po velkých evropských muzeích v Paříži, Římě, Berlíně či Londýně.

Zámek Duchcov - socha před zámkem

Porovnat současnou podobu města s tím, jak vypadalo před sto až sto padesáti lety, mohou lidé v Litoměřicích. Muzeum rozmístilo po centru a jeho okolí 20 panelů s fotografiemi, které zachycují někdejší vzhled ulic i dávno zaniklé objekty. Výstava Litoměřice, jak už je neznáme, obohatí turistickou sezonu až do konce srpna.

Vystoupejte na věž na Liberecku

Muzejní noc si můžete užít v sobotu ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě. Připravené jsou tvůrčí dílny pro děti i dospělé, na programu budou i hudební a taneční vystoupení a pohádka pro děti.

Ve Vratislavicích nad Nisou bude v neděli otevřena od 14 hodin bývalá vodárenská a zauhlovací věž, která byla spolu s dalšími částmi průmyslového areálu v závěru minulého roku prohlášena kulturní památkou. Spolek AvantgArt chce nevyužívanou věž přeměnit na kulturní centrum Zauhlovačka.

Nejen Královéhradecký kraj představí větrnou elektrárnu

Ve Zlaté Olešnici na Trutnovsku bude v sobotu ve větrné elektrárně Den větrné energetiky při příležitosti Světového dne větru. Akce začíná v 9 hodin. Větrnou elektrárnu můžete v sobotu navštívit taky v Klínech na Mostecku, ve Věžnici na Havlíčkobrodsku nebo v Hati na Opavsku.

Nové Město nad Metují pořádá 38. ročník festivalu Novoměstský hrnec smíchu. Ten slibuje soutěžní přehlídku nových českých veseloher. Patronem festivalu je herec Jan Hrušínský, který festival slavnostně zahájí v neděli v 17.30. Na diváky během týdne čeká přehlídka nových filmů i neohraných klasik jako například snímek Ať žijí duchové.

Zámek Náchod láká o víkendu na prohlídky s průvodci v kostýmech. Na třetím nádvoří je navíc výstava historických vozidel.

Čtěte také

Za Babičkou Boženy Němcové se tento víkendu vydejte do Ratibořic. Při návštěvě ratibořického údolí vás přivítají postavy známé z knihy Babička.

Náčiní i výrobky cukrářů můžete vidět a sladkosti také ochutnat v městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem. Výstava nazvaná Kavárna, cukrárna aneb sladké léto v muzeu bude pro milovníky kávy a sladkostí i další zájemce otevřená do 18. září. Výstava přibližuje postup při výrobě sladkostí a pochutin či vyhlášené sladkosti vyráběné v okolí Dvora Králové, jako jsou Miletínské modlitbičky, Hořické trubičky či Dubenecké perníky.

Kráska a zvíře ožijí na Kunětické hoře na Pardubicku

Východočeské divadlo Pardubice chystá na vyhlídku hradu Kunětická hora další představení, v sobotu uvede premiéru pohádky Františka Hrubína Kráska a zvíře. Ke spolupráci přizvalo hudebníka Michala Hrůzu.

Co ukrývá podzemí zámku telčského zámku?

Na zámku v Telči můžete navštívit novou prohlídkovou trasu v podzemí. Prohlídku zpestří výstava filmových rekvizit s názvem FS Barrandov. Návštěvníci si například budou moci osahat kašírovanou zeď, která je k nerozeznání od pravé. Drobné dekorace, rekvizity a kostýmy budou symbolizovat filmy, které se v telčském zámeckém podzemí natáčely. Například Jak se budí princezny, Z pekla štěstí, Báthory nebo Kouzelný měšec.

Zámek Telč - rytířský sál

Ostrava se chystá na muzejní noc

Do Ostravské muzejní noci se tuto sobotu zapojí v krajském městě celkem 33 státních, soukromých a neziskových organizací. Lidé budou moci bezplatně zavítat například do muzeí, galerií, památek či vzdělávacích institucí a na řadu dalších míst. Pro zájemce jsou připraveny koncerty, přednášky, výstavy, workshopy či aktivity pro děti. Slavnostní zahájení Ostravské muzejní noci bude připraveno před Novou radnicí na Prokešově náměstí, kde bude doprovodný program a v 18.00 festival odstartuje vypouštění mýdlových bublin z bublifuků, které zájemci dostanou zdarma.

Olomoucký kraj láká na koloběžky a sakrální architekturu

V Jeseníku se v sobotu v 10 hodin postavte na start Mezinárodního koloběžkového závodu Kostka Cup Jeseník. V neděli můžete v Jeseníku sportovat znovu – v 9 hodin startuje koloběžkový půlmaraton.

Závod jezdců na koloběžkách

Barokní kostel Panny Marie Sněžné v Olomouci, na jehož podobě se podepsal slavný kamenický mistr Václav Render či sochař Filip Sattler, letos slaví 300 let od svého vysvěcení. Při příležitosti tohoto výročí otevřelo Arcidiecézní muzeum výstavu mapující význam a historii tohoto chrámu. V názvu využívá motto Tovaryšstva Ježíšova Ad maiorem Dei gloriam, tedy K větší slávě Boží.

Jihomoravský kraj představuje moravskou Boženu Němcovou

V Brně v sobotu začíná dvoudenní multižánrový pouliční festival Ghettofest. Jeho hlavním poselstvím je propojování kultur, vyvracení předsudků a vytvoření prostoru sdíleného sousedství.

V brněnských Židenicích v Kosmákově ulici otevřel někdejší závodník Favoritu Brna Bořivoj Nakládal soukromé cyklistické muzeum, které bude zájemcům volně přístupné. Uvidí 64 jízdních kol, která reprezentují jak úplné začátky cyklistiky v první třetině 19. století, tak především závodní bicykly druhé poloviny 20. století. Ty jsou spojené s úspěchy brněnských cyklistů z Dukly a Favoritu.

Čtěte také

Portréty spisovatelky Marie Ebnerové z Eschenbachu, její fotografie nebo psací soupravu uvidíte na stálé výstavě na zámku v Lysicích na Blanensku. Expozice připomíná 100. výročí úmrtí šlechtičny, která byla začátkem 20. století nominována na Nobelovu cenu za literaturu. V Lysicích jsou vystaveny exponáty, které už na zámku byly, ale i další, například ze Žadlovic ze severní Moravy. Unikátem je štoček z původního ex libris autorky nebo její osobní psací souprava.

Marie Ebnerová z Eschenbachu

Ebnerová se narodila roku 1830 ve Zdislavicích u Kroměříže, zemřela 12. března 1916 ve Vídni. Pocházela ze staré šlechtické rodiny Dubských. V německy mluvících zemích je považována za nejvýznamnější autorku 19. století. Její dílo se z velké části odehrává na Moravě, ale zatím není v úplnosti přeloženo do češtiny.

V Břeclavi navštivte v sobotu od 12 hodin Slavnosti břeclavského piva. V hudebním programu vystoupí mimo jiné skupiny Horkýže Slíže, Michal Hrůza s kapelou, Mydy Rabycad, Walda Gang nebo Argema.

Na zámku v Holešově na Kroměřížsku je k vidění výstava děl jedenácti předních českých ilustrátorů knih pro děti a mládež. Nabízí originály například Adolfa Borna, Josefa Lady, Zdeňka Milera či Zdeňka Buriana.

Čtěte také

Vedle tradičních Ladových vodníků, Burianových školních obrazů pravěkých zvířat, Junkových Rychlých šípů či Bornova Macha a Šebestové představuje také práci současných výtvarníků. Reprezentuje je Vlasta Švejdová, která ilustruje především knížky pro nejmenší, Martin Velíšek, autor například netradičního pojetí nového vydání Babičky od Boženy Němcové, a Petr Válek, jehož kresby doprovázejí současnou dětskou literaturu.

Rožnov pod Radhoštěm ožije folklorem

V Rožnově pod Radhoštěm se o víkendu uskuteční folklorní festival Ondrášova valaška. Akce začne v pátek na Masarykově náměstí. Netradičním zážitkem bude v sobotu ve Valašském muzeu v přírodě pořad Galavečer hudby a tance, ve kterém dojde k propojení dvou profesionálních těles v jedinečném programu. Vystoupí Vojenský umělecký soubor Ondráš a Sĺuk ze Slovenska.

Program bude například pro rodiny s dětmi ideálně poskládaný na celé tři dny. Vše začne už v pátek odpoledne na Masarykové náměstí běžeckými, in-line i dalšími závody na akci Rozhýbejme Rožnov. V sobotu odpoledne přebere štafetu Pohádkový les končící tradičně na Jurkovičově rozhledně a vše vyvrcholí v neděli velmi oblíbeným dětským dnem nazvaným Kdo si hraje, nezlobí za asistence složek integrovaného záchranného systému.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu