Valentýnský víkend je tu. Kam vyrazit? Inspirujte se našimi tipy

13. únor 2015

Na maškarní rej do Zadní Třebaně na Berounsku, na lety na saních, které se chystají v Plavech na Jablonecku, nebo za sklářskými mistry do skláren Květná – také tam vás zveme v tipech na víkend. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Koncert Blue Effect a Simeon Soul Charger
Pojďte na dvojkoncert legendární kapely Blue Effect v čele s Radimem Hladíkem a jejich hosta z USA, americké rockové kapely Simeon Soul Charger. Odehraje se v Černošicích u Prahy v pátek od 20 hodin v Clubu Kino.

Noční závod ve skoku
Na Monínci ve středních Čechách budou v pátek závodit lyžaři se snowboardisty. Noční závod ve skoku na obtížnost začíná ve 22 hodin na hlavní sjezdovce. Účastníky čeká i skok přes tamní přemostění – takzvaného velblouda.

Masopustní obchůzka ve Vortové
V sobotu si na Pardubicku nenechte ujít masopustní obchůzku v obci Vortová. Tradiční obyčej je od roku 2010 součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Obchůzka začíná v osm hodin.

Masopust v Děčíně
V Děčíně bude taky v sobotu masopust. Průvod půjde ze zoo na zámek. Vyráží se ve 14 hodin a součástí masopustu je soutěž o nejchutnější masopustní koblihu.

Masopust v Tachově
Přichystejte si masopustní masku a vydejte se v sobotu do Tachova na masopust. Průvod vyráží od základní školy Zárečná ve 13 hodin.

Masopust v libereckém Ostašově

Masopust v Praze
Malostranské masopustní veselí vypukne před hostincem U Černého vola na Loretánském náměstí v Praze v sobotu ve 13 hodin.

Masopust na Berounsku
Velkolepý rej maškar vypukne v Zadní Třebani na Berounsku jako vždy poslední sobotu v masopustě. Ta tentokrát připadá na sobotu. Letošní zadnotřebaňský, nebo také Poberounský fašaňk bude už šestadvacátý. Program masopustu, který patří mezi největší akce svého druhu v celém Středočeském kraji, začne na návsi v Zadní Třebani už před devátou hodinou zabíjačkou.

Na stylovém jarmarku budou kromě výrobků řemeslníků k dostání i preclíky, perníky, koláče, pečené maso nebo víno a medovina. V půl desáté dopoledne odstartují porotci finále soutěže Školní palačinka, ve které změří síly dětští kuchaři.

Masopust v zooparku
Zamiřte v sobotu do Podkrušnohorského zooparku v Chomutově. Masopustní průvod vyjde ze zooparku od restaurace Tajga ve 13 hodin. Připojte se k průvodu v masce a užijte si procházku městem a přivítání na radnici na náměstí 1. máje, kde bude předán klíč od města a povoleno masopustní veselí.

Zábava bude pokračovat i po návratu průvodu do Staré Vsi. K dobré náladě zahraje hudební skupina Úlet a Švejk band, k dispozici bude tradiční masopustní občerstvení v podobě zabijačkových specialit a nápojů všeho druhu, využít můžete i ohniště k opékání špekáčků. Chybět nebudou soutěže o ceny pro děti i dospělé.

Lety na saních v Plavech
Lety na saních 2015 – oblíbená recesistická akce, při které vzduchem létají nejroztodivnější plavidla, se odehraje právě tuto sobotu v Plavech na Jablonecku. Poprvé se uskutečnila v roce 1983, letos je to už 18. ročník. Akce začíná ve 12 hodin v areálu skokanského můstku.

Valentýn v Lysicích
Oslavte valentýnský svátek v sobotu na Státním zámku Lysice. Od 10 do 16 hodin bude mimořádně otevřená oranžerie s kvetoucími stromy a keři kamélií. Rostliny si budete moci koupit a něco sladkého si můžete dát v zámecké kavárně U kočáru.

polibek - západ slunce - zamilovaný pár

Svátek zamilovaných v Olomouci
V centru Olomouce stojí dvoumetrová kovová plastika srdce z dílny olomouckého výtvarníka a uměleckého kováře Milana Poliána. Až do konce týdne má připomínat svátek všech zamilovaných. Plastiku si mohou zájemci sami ozdobit visacími zámky, symbolem milenců.

Valentýnské bruslení
Liberecká Home Credit Arena zve v sobotu 14. února na Valentýnské bruslení. Začíná v 15 a skončí v 17 hodin. Můžete si posílat i zamilované vzkazy, v Areně je budou promítat na světelném pásu.

Den otevřených dveří ve sklárně
Pojďte se v sobotu podívat do sklárny Květná na Uherskohradišťsku. Budou mít Den otevřených dveří. Uvidíte tavení skloviny, sklářské pece a mistři skláři vám odhalí celý postup ruční výroby skla. Akci doprovodí masopustní program.

Frymburská stopa
Oblíbené a nenáročné běžecké tratě u Frymburku na břehu lipenského jezera přivítají tento pátek a sobotu malé a velké příznivce běžeckého lyžování. Pojďte si zaběhat na tratích v délce od 250 metrů do 10 kilometrů.

Čtěte také

Závody Frymburská stopa budou poprvé v historii rozděleny do dvou dnů. Zatímco v pátek se uskuteční dětské závody pod hlavičkou školního poháru Lipenska, v sobotu se vydají na okruhy dlouhé 4,5 resp. 10 km ženy a muži. Po závodní části vyvrcholí Frymburská stopa takzvaným „běžkařským věnečkem“ s hudbou a pohoštěním v bufetu U Richarda na Svatoníně Lhotě, který se nachází přímo na tratích.

Prezentace závodníků začíná v oba dny od 8.30 hod na fotbalovém hřišti ve Frymburku, start závodů je naplánován na 10 hodin. Pokud někdo nemá vlastní běžky, může si je vypůjčit v běžeckých půjčovnách u aquaparku a na náměstí. Pro závodníky bude v cíli připraven teplý nápoj a pro nejlepší věcné ceny.

Koncert v Brně
V brněnském klubu Sono centrum začíná v sobotu ve 13 hodin koncert k 25. výročí založení hudebního vydavatelství Indies. Vystoupí Amálka K. Třebická, Anička a Letadýlko, Beňa & Radvány, BomBarďák, Ciment, Čankišou, Docuku, Jablkoň, Jananas, Jitka Šuranská, Karel Vepřek, Kieslowski, Lucie Redlová, Marcel Kříž, Tomáš Kočko & Orchestr, Traband a Už jsme doma.

03264294.jpeg

Tišnovská šibenice – nové objevy
V sobotu má v Muzeu města Tišnova na Brněnsku v 16 hodin vernisáž výstava Tišnovská šibenice – nové objevy. Přináší nové informace o nálezu šibenice a hrdelních trestech ve městě.

Masopustní vlak v Děčíně
V neděli vyráží v 11 hodin z hlavního nádraží v Děčíně speciální masopustní vlak. Pojede po Kozí dráze do Telnice na Ústecku.

Boj proti rakovině v Praze
Pojďte v neděli pomoci v boji s rakovinou. Den dětské onkologie najdete na pražském náměstí Jana Palacha. Na programu je série přednášek s dětskými onkology a jejich bývalými pacienty, videomappingová show na budovu Rudolfina, výstava fotografií onkologicky nemocných pacientů Můj nový život a další.

Výstava o životě námořníků za první světové války
Muzeum Podkrkonoší v Trutnově otevřelo výstavu fotografií a pohlednic, která připomíná život námořníků za první světové války. Snímky nafotil František Šmídt ze Dvora Králové nad Labem, který sloužil na jedné z válečných lodí. Výstava nazvaná Sloužil jsem na bitevní lodi... Je to unikátní kolekce dokumentů, které si Šmídt posílal domů.

Jedná se například o lodě či ponorky rakouského námořnictva, část jsou pohlednice a část jsou jeho snímky, kde jsou vyfoceni námořníci při odpočinku. František Šmídt (1893 až 1942) v roce 1914 narukoval do rakousko-uherského námořnictva, v přístavu Pula absolvoval Strojnickou školu námořní a poté v letech 1915 až 1918 sloužil jako elektromontér na bitevní lodi Babenberg.

Filozof ticha v galerii Artinbox
Fotografa Jana Svobodu, od jehož úmrtí uplynulo počátkem ledna 25 let, představuje výstava nazvaná Filozof ticha v galerii Artinbox v pražské Perlové ulici. Ve fotografiích Jana Svobody divák najde lidi výjimečně, a to ještě jen jako fragmenty, jako na snímku Autoportrét z roku 1985, kde na stole leží autorova svatební fotografie či jeho dětský portrét.

Architektonická výstava v Praze
Nejzajímavější příklady architektonických projektů několika berlínských tvůrců a studií, kteří se zaměřují na menší projekty a úzký kontakt se zadavatelem, ukazuje nová výstava v galerii Kvalitář na Senovážném náměstí. Jmenuje se Baugruppe ist super! s podtitulem Inspirace z Berlína. Název výstavy i princip stavění baugruppe označuje způsob stavění a bydlení vycházející z individuální iniciativy malých stavitelů a architektů.

Výstava o Činoherním klubu
Minulost i současnost Činoherního klubu, který si koncem měsíce připomene 50 let existence, představuje v dokumentech i fotografiích výstava, která byla otevřena ve Staroměstské radnici v Praze. Doplňují ji audiovizuální záznamy inscenací. Expozice přibližuje mnohé ze 132 inscenací, které tu měly premiéru. Činoherní klub vznikl roku 1965 jako součást Státního divadelního studia. U jeho zrodu byli spolužáci z pražské DAMU autor a režisér Ladislav Smoček a dramaturg Jaroslav Vostrý, který se stal prvním uměleckým šéfem nové scény.

Petr Skoumal a Jan Vodňanský, Činoherní klub

Fyzika hrou aneb technické hračky pro všechny generace
Muzeum Novojičínska zve na interaktivní vzdělávací výstavu Fyzika hrou aneb technické hračky pro všechny generace. Výstavu najdete v Rytířském sále Žerotínského zámku v Novém Jičíně. Odhoďte předsudky a přijďte se seznámit se základními fyzikálními jevy prostřednictvím technických hraček. Na exponáty sahat dovoleno.

Výstava v hranické Synagoze
Na spojení městského folklóru s moderním uměním vsadila slovenská výtvarnice Klára Bočkayová. Její obrazy můžete obdivovat na nové výstavě v hranické Synagoze.

Malby výtvarníka Zdeňka Buriana
Pojďte si prohlédnout krásné malby výtvarníka Zdeňka Buriana do Lašského muzea v Kopřivinici. Uvidíte jeho skicy z doby, kdy studoval stavbu těla pravěkých zvířat. Lašské muzeum připomíná 110 let od jeho narození a tentokrát představuje méně známou kopřivnickou sbírku Burianových děl.

Bratři Saudkovi na Špilberku
Průřez tvorbou bratrů Jana a Káji Saudkových nabízí brněnský hrad Špilberk. První výstavu k letošním osmdesátým narozeninám jednovaječných dvojčat připravilo Muzeum města Brna ve spolupráci s Gallery of Art Prague, která Brnu díla obou autorů ze soukromé sbírky zapůjčila. Výstava světoznámého fotografa Jana a legendy českého komiksu Káji obsahuje okolo 130 děl a potrvá do 12. dubna. Potom se přesune do Prahy.

Výstava skla ve Valmezu
Valašskomeziříčská Galerie Sýpka vystavuje skleněné objekty, které vytvořili studenti a absolventi ateliéru Design skla zlínské univerzity. Výstava nazvaná Jiný pohled potrvá do 22. března. Vystavená díla studentů reagují na současné trendy ve vizuálním umění a akcentují společenská a kulturní specifika. V Galerii Sýpka jsou k vidění drobné řemeslně zpracované skleněné objekty a volné instalace vytvořené během posledních dvou let.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu