Vánoční tipy: Tři tisíce porcí rybí polévky a živé, rekordní i mýdlové betlémy

Sváteční dny si můžete užít třeba s Rybovou Českou mší vánoční, která zazní na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Navštivte krásný živý betlém v Rajhradu u Brna nebo se vydejte na štěpánskou vycházku z Kutné Hory.

Praha: Rybovka na Hlavním nádraží i na Jiřáku, rybí polévka od primátorky a Štědrý den v Botanické zahradě

Pojďte si v sobotu 23. prosince vyslechnout provedení Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby v podání členů orchestru a sboru Národního divadla na pražské náměstí Jiřího z Poděbrad. Koncert začíná v 16 hodin. Rybovu Českou mši vánoční si můžete vyslechnout ve stejný den od 13.00 do 14.30 na pražském hlavním nádraží.

Čtěte také

Tři tisíce porcí rybí polévky nabídnou kuchaři na Štědrý den na Staroměstském i Václavském náměstí. Štědrovečerní pokrm bude podle tradice od 11 hodin rozlévat primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

Vánoce jsou svátky klidu a rozjímání. Botanická zahrada v pražské Troji je ideálním místem, kde si vychutnáte jak adventní očekávání, tak i vánoční pohodu. Na Štědrý den bude skleník Fata Morgana otevřen od 9 do 14 hodin a v tento den platí do skleníku jednotné vstupné 1 Kč.

Středočeský kraj: Betlémské světlo v Kutné Hoře, štěpánská vycházka nebo živý betlém

V Kutné Hoře si na Štědrý den můžete odnést domů betlémské světlo. Symbolický plamínek zažehnutý v Betlémě bude možné si připálit v 11 hodin na Palackého náměstí. Zástupci místních církví tam připravili tradiční ekumenickou slavnost.

Na náměstí lidé uslyší o historii Betlémského světla i o významu tohoto novodobého symbolu Vánoc. Pod vánočním stromem si taky můžou zazpívat koledy. Tradice betlémského světla se zrodila v roce 1986 v Rakousku. Plamínek z Betléma každoročně rozváží po republice skauti.

Betlémské světlo patří k novodobým symbolům Vánoc

Kutnohorští turisté připravili na úterý štěpánskou vycházku. Zájemci mají sraz v 9 hodin ráno na nádraží Kutná Hora – město, odkud pojednou vlakem do Bahna. Účastníci by si s sebou měli vzít turistickou mapu středního Posázaví.

Trasa vycházky je dlouhá 10 kilometrů. Účastníci půjdou z Bahna po modré turistické značce kolem Pastvického rybníka, přes Hetlín do Zbraslavic. Cíl je v místní restauraci, kde se zájemci můžou občerstvit. Zpátky do Kutné Hory se lidé dostanou vlakem. Každý účastník štěpánské vycházky dostane od pořadatelů pamětní list.


Zámek v Mníšku pod Brdy zve k návštěvě i mezi vánočními svátky. Od 23. prosince do 1. ledna uvidí děti Pohádkovou prohlídku a dospělí mohou projít obě prohlídkové trasy s velkými sály i soukromými komnatami.

V Kolíně se na Boží hod můžete přijít podívat na živý betlém. Tradiční sváteční setkání v Komenského parku nabídne taky doprovodný program, akce začíná ve 14 hodin. Návštěvníci v parku uvidí betlémskou stáj s Ježíškem, Marií, Josefem a se živými zvířaty.

Pořadatelé připravili i divadelní scénku s vánoční tématikou. Zájemci si budou moc zazpívat koledy nebo si odnést domů betlémské světlo. Občerstvení na akci bude v podobě vánočky a teplých nápojů.

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby rozezní na Štěpána v 15.30 chrám svaté Barbory v Kutné Hoře. Tradiční koncert připravil i letos místní Učitelský smíšený pěvecký sbor Tyl. Známá skladba ve spojení s prostředím katedrály pokaždé přiláká několik stovek návštěvníků.

Jihočeský kraj: Štědrý den v zoo, Mouřenecké Vánoce a největší mechanický betlém na světě

V neděli se od 10 do 15 hodin uskuteční Štědrý den v Zoo Hluboká. Komentovaná krmení vyder, medvědů či poníků a dalších zvířat jsou velmi oblíbenou zábavou dětí. Můžete pro zvířata přinést i krmení – ořechy, ovoce i zeleninu a také suché pečivo.

Tygří pár Oliver a Altaica v Zoo Hluboká si zvyká na soužití ve společném výběhu

Šumavský kostel na Mouřenci bude otevřený i na Štědrý den od 11 hodin. Během Štědré hodinky si lidé užijí Vánoce všemi smysly. Zazpívají si koledy u stromečku, ochutnají svařák i vánoční dobroty.

Především dětem bude určený hlavní vánoční pořad – Mouřenecké Vánoce, který začne v úterý 26. prosince ve 14 hodin. Pásmem s koledami bude provázet hudební duo Zelená liška. Součástí programu bude také příchod Ježíška s Pannou Marií a Josefem.

Čtěte také

Největší mechanický lidový betlém na světě najdete v Muzeu Jindřichohradecka. Jesličky, které vyrobil punčochářský mistr Tomáš Krýza na přelomu 19. a 20. století, zabírají 60 metrů čtverečních. Najdete v nich téměř 1400 figurek lidí a zvířat. Z toho 133 je pohyblivých. Letos na jesličkách pracují restaurátoři, přesto budou po celé Vánoce návštěvníkům přístupné.

Plzeňský kraj: Živý betlém na náměstí v Plzni nebo v Klatovech

Přestože vánoční trhy končí v Plzni den před Štědrým dnem, ani 24. prosince nezůstane náměstí Republiky liduprázdné. Už dopoledne v 11.15 se můžete přijít podívat na živý betlém. Na scéně pod vánočním stromem nebude chybět Marie, Josef ani Ježíšek. V 16 hodin se pak z ochozu věže katedrály rozezní vánoční koledy.


Betlémské světlo dorazilo i na Plzeňsko. Přijít si pro něj můžete třeba v Tachově, Rokycanech, Klatovech, Plzni, Kladrubech nebo Domažlicích.

Od středy do sobotního odpoledne najdete v Klatovech na náměstí adventní trhy. Na páteční podvečer si organizátoři připravili živý betlém.

Ústecký kraj: Mýdlový betlém v Žatci a betlémský autobus v Chomutově

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve k návštěvě na Štědrý den od 13 do 17 hodin. V hlavní budově muzea je zpřístupněna výstava Když opadá listí aneb Zvyky a obyčeje našich předků, která přibližuje jednotlivé obyčeje, věštební praktiky a zároveň část sbírky betlémů

A právě na Štědrý den bude k vidění nový přírůstek – mýdlový betlém s vůní santalového dřeva. V Křížově vile na vás čeká výstava novodobých PF ze sbírky Jany Rottové z Podbořan a vánoční hra S Marobudem do Betléma. Přijďte si zkrátit dobu čekání na Ježíška a dostanete dárek v podobě volného vstupného do obou budov muzea.

Betlémské světlo budou v sobotu po Chomutově rozvážet skauti a skautky historickým autobusem Škoda 706 RTO. Od 16 do 18 hodin bude betlémské světlo k dispozici také na pevných stanovištích na náměstí 1. máje a v ZŠ Duhová cesta v Havlíčkově ulici.

Liberecký kraj: Štědrý den v Zoo Liberec, vánoční lyžování na Ještědu a vánoční prázdniny ve vědeckém parku

V liberecké zoologické zahradě je na Štědrý den otevřeno od 9 do 14 hodin. V zoo pro vás mají připravený i malý dárek.


Skiareál Ještěd nabízí od pátku do neděle vánoční lyžování na sjezdovkách Liberecká, Pod lany a F10.

Odložte cukroví, vypněte na chvíli pohádky a vydejte se o vánočních prázdninách do jednoho z největších science center v zemi. V liberecké iQLANDII pro návštěvníky nachystali pořádnou vědeckou nadílku. Těšit se můžete na několik novinek v podobě interaktivních exponátů.

Otestujete si tu zbrusu novou dvojzvratnou páku, vyzkoušíte, jak se plachtí proti větru, a v expozici Kosmo vám třeba prozradí, proč uvidíte svůj obraz v zrcadle umístěném na Měsíci opožděně. Absolutním hitem je pak čerstvě nainstalovaná vystřelovací rampa na vlaštovky.

Pardubický kraj: Zimní prohlídky ve Slatiňanech, staročeské Vánoce v Hlinsku a divadelní klasika v Pardubicích

Nenechte si na zámku Slatiňany ujít mimořádné zimní prohlídky v sobotu 23. prosince a potom ještě na Štěpána 26. prosince.

Kdy jindy navštívit Betlém v Hlinsku než v čase vánočním. V roubených domcích uvidíte, jak vypadala oslava Štědrého večera před 100 až 150 lety. Dozvíte se například, jakou podobu měly dárky pro děti, jaká je vlastně historie vánočního stromečku a z čeho se má skládat tradiční štědrovečerní večeře.

Čtěte také

Součástí výstavy jsou i betlémy lidových tvůrců. Výstava je otevřena od úterý do neděle od 8.30 do 12 a od 12.30 do 16 hodin. Na Štěpána bude otevřeno od 13 do 16 hodin, Zavřeno bude na Štědrý den a na Boží hod.

Pardubické Východočeské divadlo zařadilo do svého repertoáru venkovské drama Kalibův zločin. Hra vychází z románu Karla Václava Raise, autorem divadelní adaptace je Bedřich Vrbský, pro pardubický soubor ji pak upravil a zrežíroval Břetislav Rychlík.

Hudbu k představení složil vedoucí uměleckého souboru Hradišťan a houslista Jiří Pavlica. Nejbližší představení venkovského dramatu Kalibův zločin uvidí diváci ve středu 27. prosince od 19 hodin.

Královéhradecký kraj: Vánoční Zoo Dvůr Králové a Podkrkonoší v trutnovském muzeu


V trutnovském muzeu byla otevřena nová stálá expozice. Ta návštěvníky provede po hradech, zámcích a chalupách Podkrkonoší. Naplánujte si tam o svátcích cestu.

Desítky svítících dekorací ve tvaru zvířat, mohutný vánoční baobab, ozdobené stromečky a africká zvířata – to vše čekána návštěvníky při návštěvě Vánoční zoo ve Dvoře Králové.

Zahradu každý den rozzáří originální vánoční strom – přes pět metrů vysoký baobab. Vánoční zoo láká také prodlouženou otevírací dobou do 19 hodin. V zahradě je možné zůstat i déle a opustit ji samostatnými turnikety. Na Štědrý den a Silvestra se pokladny uzavřou už ve 14 hodin.

Jihomoravský kraj: Vypouštění lampionů štěstí, živý betlém v Rajhradě nebo Štědrý den na zámku

V Brně Černovicích budou od 17 hodin vypouštět lampiony štěstí. Zazpívá Laďa Kerndl nebo dětský sbor a v plánu je i křest knihy.

Svatou rodinu, mudrce a anděly ztvární na Boží hod vánoční v Rajhradu u Brna místní dobrovolníci. Na jeden z největších živých betlémů na Moravě se na nádvoří benediktinského opatství přijdou každoročně podívat stovky lidí.

Čtěte také

Farníci se letos v Rajhradu u Brna do živého betléma zapojí posedmnácté. Ti, kteří ve vánočním příběhu hráli poprvé jako ježíškové v jesličkách nebo malí andílci, dnes dorůstají do dospělých rolí. Zhruba 40minutové představení začne na nádvoří benediktinského opatství v 15.30.

Vánoční nadílku pro zvířata připravila na Štědrý den dopoledne pro své chráněnce i Zoo Brno.

Na Štědrý den dopoledne od 10 do 12 hodin se návštěvníkům otevře zámek v Blansku. Vánoční atmosféru dochutí svařené víno, čaj nebo polévka a na zámeckém nádvoří se můžete těšit i na další blanenské speciality.

Moravskoslezský kraj: Živý betlém v Příboře, štědrovečerní punč a vánoční prohlídky zámku

Město Příbor a Římskokatolická farnost Příbor zvou na živý betlém, který se uskuteční v sobotu 23. prosince od 15 hodin na náměstí Sigmunda Freuda v Příboře. V případě extrémně nepříznivého počasí se akce uskuteční v kostele sv. Valentina.

Pokud nechcete po štědrovečerní večeři zůstat doma a jste z okolí Bohumína, vyrazte na tamní náměstí. Na Štědrý den v devět hodin večer se tam jako každý rok sejdou lidé, aby se nad horkým punčem nebo svařeným vínem pobavili a poslechli si koncert Pavla Nováka.

Na vánoční prohlídky se mezi svátky budou moci zájemci vydat na bruntálský zámek. Zatímco jiné zámky v kraji se často už na podzim zazimují, ten v Bruntále je lidem zpřístupněn celoročně. Na expozici jsou pak k vidění i nedávno odkryté historické malby.

Zlínský kraj: Betlém před kulturním domem i v zámecké kapli

Jeden z prvních letošních živých betlémů ve Zlínském kraji můžete vidět v pátek od půl páté ve Vsetíně. Pětadvacet lidí každoročně nacvičuje hrané představení scény v Betlémě, které předvádí před kulturním domem.

Nenechte si ujít výstava betlémů v kapli na zámku ve Vizovicích. Zámecká kaple tentokrát představuje celkem šest betlémů z 19., 20. a 21. století. Vedle „domácího“ betléma, darovaného zámku rodinou Karla Jančíka z Vizovic, na který se chodí návštěvníci do zámecké kaple dívat každé Vánoce, zapůjčilo dalších pět betlémů ze svých sbírek Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

autor: nah
Spustit audio