Videomapping, obří Krakonoš i dětské řádění. Víme, co si o víkendu nesmíte nechat ujít!

16. leden 2015

Evropským hlavním městem kultury se na celý rok stává Plzeň a chystá proto program. Měli byste být u toho. V sobotu uvidíte jedinečnou videomappingovou show. V Krkonoších si nenechte ujít festival Špindlerovská zima a na zámku Ctěnice v Praze se dozvíte tajemství výroby hořických trubiček.

Plzeň slaví. Stala se Evropským hlavním městem kultury
Nenechte si v Plzni ujít výjimečnou událost – sobotní slavnostní zahájení projektu Evropského hlavního města kultury. Čekají vás mimořádné věci, například videomappingová show, která bude promítaná na fasádu katedrály svatého Bartoloměje a historických domů po celém obvodu náměstí Republiky. Uvidíte také show švýcarského provazochodce Davida Dimitriho, který se projde na laně desítky metrů nad zemí.

Jedním z hlavních bodů nedělního programu budou komentované procházky v rámci projektu Skryté město. Jeho součástí je on-line interaktivní mapa a mobilní aplikace s devíti trasami po městě. Projekt umožní zájemcům poznávat město netradičně a objevovat jeho skryté příběhy.

Čtěte také

Za pětimetrovým Krakonošem do Špindlerova Mlýna
Zamiřte o víkendu do Špindlerova Mlýna. Začíná festival Špindlerovská zima. Jeho součástí bude například výroba soch z ledu. V pátek vznikne pětimetrový Krakonoš a horské chaloupky, v sobotu pak čtyři sochy sportovců v nadživotní velikosti.

Sochařské sympozium v Beskydech
V Beskydech začíná v sobotu vyhlášení výsledků 17. ročníku mezinárodního sochařského sympozia Sněhové království. Výstava soch potrvá do 8. února.

Radio Wave slaví 9. narozeniny
Pojďte v sobotu na oslavu 9. narozenin Radia Wave. Slavit se bude v pražské MeetFactory od 19 hodin.

Čtěte také

Novoroční řádění pro děti na pražských Vinohradech
Divadlo v parku zahájí rok 2015 dětským řáděním v prostorách Sokola v Praze na Vinohradech. Jaro je daleko, přijďte a nechte své děti vyběhat nastřádanou energii. Novoroční řádění začíná v 10 a skončí až v 16 hodin. Dětem vezměte cvičky nebo tenisky vhodné do haly. Je pro ně připravena dovednostní stezka s osmi úkoly, za jejichž plnění čeká na každého diplom a odměna. Těšit se mohou na komiksový kvíz, skákací hrady, soutěž o krále střelců, florbalové hrátky, trpasličí kovářskou dílnu, malování na obličej a další bohatý program.

Festival severských filmů Scandi v Praze
Do pražských kin Lucerna a Evald můžete až do neděle zamířit na festival severských filmů Scandi. Severské země tvoří jeden pocitový a kulturní celek. Dáni, Švédi, Norové, Fini a Islanďané natočí více než 100 filmů ročně.

Ingmar Bergman, švédský režisér

Tajemství výroby hořických trubiček odhalíte na zámku Ctěnice
Udělejte si v sobotu výlet do zámeckého areálu Ctěnice v Praze 9. Dozvíte se tam, jaké je tajemství výroby hořických trubiček. Petráčkovy hořické trubičky vás seznámí se zajímavou historií původu trubiček a tradičními postupy při jejich výrobě. Tradice hořických trubiček se v podkrkonošském městě udržuje již po dvě staletí. Program začíná v 10 hodin.

Trampolínkové odpoledne pro děti v Jihlavě
V sobotu vezměte děti do Domu dětí a mládeže v Jihlavě na Dětské trampolínkové odpoledne. Je určeno pro děti od pěti let a jedná se o společné cvičení na trampolínách za doprovodu hudby. Začátek je v 10 hodin v tělocvičně DDM Jihlava, Brněnská 29. S sebou si vezměte přezutí a oblečení do tělocvičny, pití a dobrou náladu. Dopoledne bude doplněno vystoupením dětí z kroužků s nacvičenou sestavou. Vstup je zdarma.

Čtěte také

Děti zamíří na karnevalovou show v Jihlavě
Na dětský karneval můžete s dětmi zamířit v neděli do sálu Dělnického domu v Jihlavě. Velká karnevalová show pro děti a dospělé, plná her, soutěží a dalších překvapení začíná ve 14 hodin.

Na Karlštejnsko se sjíždějí Gurmáni
Ve Všeradicích na Berounsku začíná v sobotu Gurmánský festival Karlštejnska 2015. Bližší informace na www.karlstejnsko.info.

Nejoblíbenější chorvatský zpěvák Goran Karan vystoupí v Praze
Srdce Dalmácie v Praze – v neděli v 19 hodin vystoupí v budově městské knihovny na Mariánském náměstí zpěvák Goran Karan. Jeden z nejoblíbenějších chorvatských interpretů a autorů už řadu let úspěšně koncertuje nejen doma v Chorvatsku.

Goran Karan, chorvatský zpěvák

Výstava pro celou rodinu v pražské Galerii umění pro děti
Pražská Galerie umění pro děti připravila interaktivní výstavu pro celou rodinu nazvanou Jsem tu s tebou. Vystaveny jsou především malby současných umělců. Nechybí ani ukázky ze skla a kovu. Návštěvníci expozice si navíc můžou přímo na místě zkusit vytvořit podobná díla.

Festival krátkých filmů v pražském Světozoru
V pražském kině Světozor najdete až do neděle Festival krátkých filmů Praha. Přehlídka uvádí vedle soutěže i sedm nejlepších snímků z programu předešlých ročníků.

Čtěte také

Východní filozofie a vesmír na výstavě Matyáše Chocholy
Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně vystavuje instalaci Matyáše Chocholy. Tento 28letý výtvarník je laureátem Ceny Václava Chada 6. Zlínského salonu mladých v roce 2012. Výstava nazvaná Smích ha cha cha cha ha ha, hrdelní, spokojený smích potrvá do 15. února. Na výstavě jsou k vidění také fragmenty knihy, ve které se Chochola vážně i s ironickým nadhledem zabývá východní filozofií, vesmírem, uměním i sám sebou.

Budyšínský rukopis i obrazy mistra Theodorika na Pražském hradě
Nenechte si na Pražském hradě ujít velkolepou výstavu Památky objevované a opěvované. Je řešena jako putování tisíciletou historií českých zemí, 10 etapami reprezentovanými 600 nejvýznamnějšími a nejkrásnějšími předměty spojenými s hrady a zámky na našem území. Uvidíte například Budyšínský rukopis Kosmovy kroniky ze 13. století, mohutná karlštejnská vrata, která pamatují i kroky císaře Karla IV., obrazy mistra Theodorika nebo relikviář svatého Maura.

Praha, Pražský hrad (ilustrační foto)

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu