Víkend bude uplakaný. Schovejte se před deštěm do muzea či galerie, bude na co se dívat

17. březen 2017

O víkendu zamiřte na zámek Ctěnice, kde se v sobotu chystá hudební den pro děti, na krušnohorský Boží Dar, kde se pojedou závody v telemarku, nebo do Ostravy, kde si můžete projít zákulisí divadla loutek. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Praha: Dyzajn market, František Skála i Aj Wej-wej

Navštivte o víkendu Sustainable Fashion Day ve Vnitroblocku v pražských Holešovicích. Představí se značky, které vyrábí produkty šetrné k přírodě i ke společnosti. A na náměstí Václava Havla v Praze 1 se o víkendu chystá Dyzajn market.


Oslavit Světový den vody můžete třeba při dni otevřených dveří v Muzeu pražského vodárenství v Podolí.

Udělejte si v sobotu výlet na pražský zámek Ctěnice. Chystá se tam speciální hudební program pro rodiny s dětmi nazvaný Kouzelnice Muzika. Akce začíná v 10 hodin a skončí kolem 16. hodiny.

Najdete tam i řemeslnou dílnu, ve které lidový řezbář naučí děti vyrobit si píšťalku z vrbových proutků. Hrát se bude hudební pohádka a hobojistka Gabriela Krčková a hudební skladatel Jaroslav Krček předvedou od 14 hodin výrobu atypických historických hudebních nástrojů a děti si s nimi také společně zahrají.

Oslavit Světový den vody můžete třeba při dni otevřených dveří v Muzeu pražského vodárenství v Podolí. V sobotu i v neděli bude otevřeno od 9.30 a v sobotu začíná v 15 hodin přednáška egyptologa a archeologa Miroslava Bárty na téma voda a civilizace.

Nenechte si ujít ani třetí ročník mezinárodního divadelního a tanečního festivalu Bazaar v pražském divadle Alfred ve dvoře. Současně se koná i ve Studiu Alta a ve Studiu Hrdinů.

Čtěte také

Výstavu rozdělenou hned do několika expozic připravil pro milovníky svého umění a širokou veřejnost výtvarník František Skála. Třináct let po velké monografické výstavě v galerii Rudolfinum najdete přehlídku jeho díla v malostranské Valdštejnské jízdárně v Praze.

Dominuje jí několik rozměrných solitérních děl, jako třeba Zub času pokrytý v místě možné plomby pravým zlatem, nebo drátěný Jednorožec vyzdvižený do druhého patra expozice. Tu tvoří jednotlivé uzavřené kabinety, z nichž každý ukazuje jednu z mnoha uměleckých tváří známého umělce, divadelníka a muzikanta.

Ve Veletržním paláci v Praze teď můžete vidět sedmdesátimetrový černý nafukovací člun s postavami 258 uprchlíků. Je to dominantní objekt výstavy, kterou připravil čínský umělec Aj Wej-wej pro pražskou Národní galerii. Černý materiál, z nějž je člun vyroben, skrývá hliníkovou konstrukci. I s postavami, které jsou do něj přivázané, váží celý objekt přibližně pět tun.

Aj Wej-wej v Praze, v pozadí instalace Zákon cesty

Poprvé za dobu, kdy Veletržní palác v Praze patří umění, zaplnilo jediné dílo celou jeho Malou dvoranu. Česká umělkyně Magdalena Jetelová ji proměnila v kaskádovitá rýžová políčka zaplněná kapalinou, která může být vodou i ropou a jíž protínají barevné laserové paprsky. Celou situaci pojmenovanou Dotek doby odrážejí dvě vibrující zrcadlové stěny. Výstavu Magdaleny Jetelové doplňují sochy, kresby a světelné obrazy.

Náprstkovo muzeum zve na Příběh Tibetu, Galerie Jaroslava Fragnera na Davida Vávru

Návštěvníci výstavy Příběh Tibetu v Náprstkově muzeu v Praze mají možnost do 31. července vidět předměty ze sbírek muzea, které doposud nebyly vystaveny, a nahlédnout do historie Tibetu a tibetské kultury. Poprvé se mezi vystavovanými předměty objeví zlacená plastika bohyně Táry, chrámové malby, bronzové plastiky či rituální hudební nástroje.

Součástí projektu je i fotografická panelová výstava na nádvoří muzea, která představuje fotografie kameramana Josefa Vaniše pocházející z jeho cesty po Tibetu v letech 1954 až 1955.

V pražské DSC Gallery zahájili výstavu s názvem Dialog dlouholetého tandemu umělců Václava Ciglera a Michala Motyčky. Expozice představující nové prostorové instalace a skleněné předměty potrvá do 21. dubna.


Běžet s domy se jmenuje nová výstava herce a architekta Davida Vávry. Najdete ji v pražské Galerii Jaroslava Fragnera.

Výtvarník a sklářský vizionář Cigler ve spolupráci s architektem Motyčkou na ní díky vizuálním a světelným prostředkům pozměňují prostorové vnímání návštěvníků. Například uprostřed vstupního prostoru galerie v místě, kde je otvor mezi patry, je vložen objekt ve tvaru otevřené otočené pyramidy, který propojuje oba prostory.

Vzhled a proměny Prahy v průběhu 18. století si můžete prohlédnout na 197 grafických listech v Muzeu hlavního města Prahy. Návštěvníci uvidí dosud nevystavené nebo jen málo známé pohledy na Prahu, její zákoutí a významné stavební a umělecké památky.

Běžet s domy se jmenuje nová výstava herce a architekta Davida Vávry. V pražské Galerii Jaroslava Fragnera je asi čtyřicet fotografií jeho staveb, návrhů interiéru nebo architektonických řešení nejrůznějších výstav.

Čtěte také

Výstava Příběh Charty 77 v Salmovském paláci na Hradčanském náměstí v Praze přibližuje osudy členů prvního a nejdéle působícího opozičního hnutím v tehdejším sovětském bloku. Autoři expozice konané u příležitosti 40. výročí Charty 77 Eugen a Zuzana Brikciusovi Chartu prezentují jako společenský i kulturní fenomén.

Velkou pozornost věnují autoři především osobnosti Ivana Martina Jirouse. Celou výstavu otvírá panel s dokumenty ze svatby Jirouse a Juliany Stritzkové v roce 1976 a obrazem Jana Šafránka s názvem Underground na Karlově mostě. Příběh Charty 77 pak končí Jirousovým amnestováním spolu s Františkem Stárkem zvaným Čuňas a Jiřím Tichým 26. listopadu 1989.

Ivan Martin Jirous

Středočeský kraj: Vodní dům na Benešovsku slaví rok od otevření

Je to přesně rok, co se v Hulicích na Benešovsku otevřel návštěvníkům Vodní dům. Tuto sobotu můžete přijít oslavit jeho první narozeniny vlastnoruční výrobou vodního mlýnku, kterým pak okrášlíte třeba potok v okolí vašeho bydliště.

I když nejste zrovna kutilové, nemusíte se bát – z připravené dřevěné „stavebnice“ zvládne vyrobit vodní mlýnek opravdu každý včetně dětí. Ve Vodním domě bude v sobotu otevřeno od 10 do 16 hodin.

Jihočeský kraj: Co mají společného jižní Čechy a Goethe? Dozvíte se v Třeboni

Asi dvacet archiválií včetně dopisů, jež psal básník Johann Wolfgang Goethe jihočeským šlechticům, přibližuje výstava v třeboňském Domě Štěpánka Netolického. Autor Fausta se při svých lázeňských pobytech v Karlových Varech setkal se zástupci Schwarzenbergů, Buquoyů, Paarů i Černínů. Kolekce připomíná hlavně několik setkání z roku 1818.


V Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou začíná v sobotu v 15 hodin výstava Impresionismus – Nálady a imprese ve francouzském umění.

Prostory bývalého kupeckého krámu zaplnily dopisy, účty, verše i noty – Goetheho básně zhudebnil skladatel Jan Václav Tomášek, kterého podporoval novohradský Jiří Buquoy. Jiný šlechtic, Evžen Černín z Jindřichova Hradce, si takto v deníku zapsal 12. srpna 1818 konverzaci s básníkem.

Velkoformátové fotografie Evy Výborné představuje Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Výstava s názvem Tvary ticha ukazuje autorčinu tvorbu z posledních let s využitím barevných filtrů.

Čtěte také

Plzeňský kraj: Hasičské maškarní bály pro dospělé i děti připravili ve Šlovicích

Tento víkend bude ve Šlovicích na jižním Plzeňsku ve znamení kostýmů a tance. V Centru Šlovice se uskuteční hned dva maškarní bály. V sobotu večer se budou bavit dospělí a v neděli od 14 hodin je připraven maškarní bál pro děti. Oba dva pořádá místní Sbor dobrovolných hasičů.


Liblínem na Rokycansku v sobotu projde maškarní průvod. Začátek je v 11 hodin na náměstí.

Centrum stavitelského dědictví v Plasích zahájilo novou návštěvnickou sezonu. Centrum vybudovalo Národní technické muzeum a jeho cílem je zajímavou formou představit stavební historii a tradiční stavitelství od středověku do současnosti. Novinkou letošní sezony je výstava s názvem Poklady v českých keramických obkladech.

Ústecký kraj: V Chomutově budou budit medvědy, na Děčínsku vystaví klavichord

V krušnohorském skiareálu Boží Dar – Neklid se v sobotu uskuteční už 27. ročník závodu v telemarku Kiwi cup. Závodit se bude v kategoriích muži, ženy a děti. Start je v 10 hodin.

V Podkrušnohorském zooparku v Chomutově můžete tuto sobotu probudit medvědy ze zimního spánku. Pro Nera, Noru, Michala a Míšu budou připraveny sladké dobroty a pro děti veselé soutěže. Začíná se ve 13 hodin.

Boží Dar se soustředí na turistický ruch

Zajímavou přednášku připravila na sobotu od 17 hodin Královská mincovna v Jáchymově na Karlovarsku. Tématem archeologa Ondřeje Maliny z Památkového ústavu v Lokti na Sokolovsku bude archeologie středověkého a novověkého hornictví v západní části Krušných hor a Slavkovském lese.

Na Děčínsku vystavují knedlíkožrouta i klavichord

Muzeum v Rumburku na Děčínsku otevřelo po dlouhé době stálou expozici. Jejím cílem je vytrhnout návštěvníka z reality světa plného techniky a vrátit ho do doby, kdy se městu přezdívalo Malá Paříž.

Obrázek někdejšího panství dotváří množství zajímavostí, jako je knedlíkožrout, což je soubor pohyblivých figurek, nebo hudební nástroj klavichord. Nejcennější, co muzeum opatruje, je pozůstalost Augusta Stradala, jenž byl komorníkem, přítelem a jedním z posledních žáků Ference Liszta.

Čtěte také


Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem zve na novou výstavu nazvanou Jak si rozumět?, která se věnuje mezilidské komunikaci, ať už na úrovni kulturní, místní nebo jazykové. Výstava navíc přináší do Galerie Hraničář nový prvek – bude se neustále měnit. Návštěvníci tak každý měsíc až do půlky července uvidí pokaždé něco trochu jiného.

Liberecký kraj: Nenechte si ujít vítání jara

Na zámku v Horní Libchavě u České Lípy můžete v sobotu přivítat jaro. Na odpoledne od 13 do 17 hodin jsou připravené pohádky pro děti, dětské dílny, malování na obličej i šermířské souboje.

Oblastní galerie v Liberci představuje téměř zapomenutého českého malíře 19. století Františka Tkadlíka. Je to teprve druhá velká výstava věnovaná jeho dílu. Tu první zorganizoval v roce 1933 Vincent Kramář, ředitel Obrazárny Společnosti vlasteneckých přátel umění.

Královéhradecký kraj: Lyže, saně i letoun z druhé světové války objevíte v Horní Malé Úpě

Chystáte se do Krkonoš? Jestli vás vaše cesty zavedou na Horní Malou Úpu, zastavte se v tamním informačním centru. Mají tam totiž mini muzeum. Kromě saní rohaček, historických lyží, ale i dokumentů o těžbě dřeva tam uvidíte i část motoru z havarovaného letounu Junkers-52 německé Luftwaffe, který se zřítil nedaleko vrcholu Sněžky.

Moravskoslezský kraj: Ostravská galerie láká na obrazy namalované větrem

Ostravské divadlo loutek připravilo na neděli den otevřených dveří. Zájemce zákulisím provedou členové dětského studia. Jedna scéna se například změní ve fotoateliér. Návštěvníci mohou na prohlídkovou trasu vyrazit od 9.30 do 14.30 vždy v půlhodinových intervalech. Vstupenky na akci jsou již v prodeji.

Trasa prohlídky začne u hereckých šaten, povede přes malírnu, kulisárnu, ateliér, režii či jeviště hlavní scény až do zkušebny, kde se můžete těšit na krátkou pohádku Krtek a hovínko.


V opavském Domě umění najdete velkou výstavu obrázků malíře Josefa Lady.

Výstava v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě představuje obrazy Vladimíra Merty z cyklu Malby větrem, které vznikaly působením proudu vzduchu na zavěšený štětec nad plátnem. Malba se pak uskutečňovala sama od sebe bez kompozičních a estetických představ.

V opavském Domě umění najdete velkou výstavu obrázků malíře Josefa Lady, která potrvá do 7. května. Uvidíte rané ilustrace a karikatury pro časopisy a noviny vydávané ve 20. a 30. letech 20. století, S přibývajícími lety Lada postupně od ilustrací do časopisů přecházel k ilustracím knih pro děti i dospělé.

Čtěte také

Olomoucký kraj: V Olomouci zajděte na Patro

Muzeum umění v Olomouci zve na novou výstavu, která patří dětskému časopisu Raketa a jeho autorům. Představuje díla mladých výtvarníků, kteří jsou pod podobou časopisu podepsaní.

Obálky časopisu Raketa

Každý z nich je na výstavě prezentován prostřednictvím jednoho rámu, návštěvníci se seznámí i se samotným obsahem listu a jeho posláním. Expozici v prostorách Café 87 si budou moci návštěvníci prohlédnout do 9. dubna.

Olomoucku Galerii Patro zaplnily čtyři desítky obrazů, jejichž společným tématem bude krajina a město. Prostor dostanou i niterná témata, která člověka obklopují a provázejí životem. Autory olejů či akvarelů je osm výtvarníků a výtvarnic sdružených v Unii výtvarných umělců Olomoucka. Výstava nese název Krajina, město a jiné...

Zlínský kraj: Výstavu Hedvábná cesta ve zlínském muzeu doplnily další unikáty

Jde o cenné bronzové a zlaté prsteny patřící vojevůdcům z 5. a 6. století a ozdobné bronzové přívěsky z 11. století. Expozice dokumentující existenci obchodní cesty, která od starověku spojovala Evropu s Dálným východem, bude otevřena do 23. dubna v Muzeu jihovýchodní Moravy.

Návštěvníci nově spatří také tři ozdobné bronzové přívěsky z prostředí seldžuckých Turků z 11. století. K jejich zhotovení byla použita starší, pravděpodobně pozdně sásánovská intaglia, pečetní řezba do drahých kamenů.

Muzeum Kroměřížska otevřelo výstavu děl akademického malíře Tomáše Měšťánka nazvanou Můj život v Česku. V Galerii v podloubí je k vidění pět desítek maleb vytvořených v posledních několika letech. Kroměřížské muzeum vystavuje Měšťánkovy obrazy potřetí.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu