Víkend bude ve znamení Mezinárodního dne archeologie. Nezapomeňte ale ani na Den otevřených dveří v Českém rozhlase!

14. říjen 2016

Kam o víkendu? Vydejte se třeba do Dobřichovic na festival svíčkové nebo na Drakiádu do Radvánovic. Mezinárodní den archeologie nabídne na Filozofické fakultě v pražské Celené ulici bohatý program a ve skanzenu v Zubnicích navštivte akci Podzim na vesnici. Ať se vám sobota a neděle vydaří!

Den otevřených dveří Českého rozhlasu

Český rozhlas připravil Den otevřených dveří právě tuto sobotu. Navštívit můžete komentované prohlídky rozhlasových budov na pražských Vinohradech. Těšte se také na hudební vystoupení na scéně v Balbínově ulici, v čele s Janou Kirschner.

Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Plus, Wave, Junior i Praha nabídnou speciální program pro návštěvníky Dne otevřených dveří. Potkat můžete také Nadační fond Českého rozhlasu – Světlušku, projekt Paměť národa, otevřena bude prodejna Radioservis, přijede i motohlídka Zelené vlny. Ukážeme také přenosovou techniku v garážích Balbínova.

Na hudební scéně v Balbínově ulici se představí několik interpretů. Ve 14 hodin začne program pro rodiny s dětmi Rádia Junior. Poté se mikrofonu ujme Pandoo, vítěz pořadu Startér Radia Wave. Pokračovat bude zpěvák Marek Ztracený s kapelou, který předá podium v 17 hodin Janě Kirschner.

Venkovní program uzavřou loňští vítězové hudebně exportního rozhlasového projektu Czeching z roku 2015 – VR/NOBODY.

Čtěte také

Praha se rozsvítí v rámci festivalu Signal

Nenechte si o víkendu ujít v Praze čtvrtý ročník festivalu světel Signal. Nabízí dvacítku instalací včetně videomappingů, světelných uměleckých objektů a interaktivních instalací. Videomappingy jsou letos na kostele sv. Ludmily na Vinohradech, na paláci Kinských na Staroměstském náměstí a na Michnově paláci na Kampě.

Signal festival 2016 v Praze

Vydejte se v pátek večer na akci zvanou Osvícení otužilci. Plavci poplavou v Praze ve Vltavě za tmy osvětleni barevnými světly a páskami, čímž budou na vodě vytvářet světelné efekty. Osvícení otužilci vstoupí do řeky ve 20 hodin na pláži na konci Cihelné ulice na Malé Straně. Nejbližší zastávkou veřejné dopravy je Malostranská.

Nejen v Praze si připomenou Mezinárodní den archeologie

Archeologie je věda plná dobrodružství. K čemu je nám všem ale dobrá? Jak vypadá každodenní práce archeologa? Přijďte to odhalit v sobotu na akci Mezinárodní den archeologie, která se koná na Filozofické fakultě v Celetné ulici v Praze, v Muzeu hlavního města Prahy nebo v Archeologickém parku v Liboci. Nahlédněte v jednom dni do pravěku, starověku, antiky i středověku.

V pražském Klementinu můžete vidět vzácné tisky z 16. a 17. století, faksimile malovaných rukopisů dokládající historii arménského písemnictví i novodobé překlady české literatury do arménštiny. Mezi nejstarší exponáty patří misál z roku 1513, hymnář z roku 1664 či bible z roku 1666.

Vývoj školních budov od zavedení povinné školní docházky v roce 1774 až po současnost představuje pražská výstava Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského. Jejich cílem je sledovat vývoj školních budov primárně z pohledu dějin školství, nikoliv z hlediska uměleckohistorického.

Stará školní třída

Výstava má dvě tematické roviny. Hlavní linii tvoří vlastní předmět výstavy, tedy školní budovy, druhou pak část souhrnně nazvaná Proměny školních prostor, kde návštěvník může zhlédnout vývoj vzhledu školních tříd, chodeb a šaten, tělocvičen, kabinetů a sboroven. Zvláštní místo je věnováno i otázce bydlení učitelů.

Praha nezapomíná ani na děti a mládež

V sobotu od 15 hodin pořádají Městská divadla pražská první Divadelní ABCedu pro děti a jejich rodiče. Dvouhodinová divadelní dílnička na téma Bylo jednou jedno království bude určena dětem od 3 do 7 let. Děti se ocitnou v divadelním království a poznají profesi režiséra.

Hostem Divadelní ABCedy bude herec Městských divadel pražských a režisér Radim Kalvoda. Workshop povede herečka Henrieta Hornáčková, která si s dětmi zahraje na princezny, prince, krále, rytíře a dvorní dámy, naučí se s nimi společenské pozdravy a poklony či střídání emocí jako opravdoví herci. Děti si zatančí na královském bále a vyzkouší si režírovat divadelní představení.

Vydejte se v sobotu od 12 hodin na první literární festival pro mládež v Česku nazvaný Humbook, který připravili nakladatelství Fragment a CooBoo. Najdete ho na pražském Výstavišti v prostoru Elektra. Zúčastní se američtí bestselleroví autoři Christopher Paolini a Ruta Sepetysová, ruská spisovatelka Natalja Ščerba a české autorky Míša Burdová, Marie Rejfová, Lenka Dostálová a další.

Děti a čtení (ilustrační obrázek)

V metropoli zazpívají Mireille Mathieu nebo Richard Müller

Koncert v pražské Lucerně připomene v sobotu od 17 hodin nedožité osmdesátiny dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla. Akce je součástí projektu Havel@80, jímž si Knihovna Václava Havla po celý rok připomíná prezidentovo nedožité jubileum.

V Kongresovém centru v Praze vystoupí v neděli francouzská šansoniérka Mireille Mathieu se svým orchestrem.

V pražském Divadle Hybernia můžete v neděli navštívit koncert zpěváka Richarda Müllera, na kterém představí nové album "55" v rámci Nejlepší tour 2016.

Čtěte také

Pražské galerie vystavují Marilyn Monroe i kubistickou karikaturu

Jeden z nejproslulejších snímků 20. století zachycující Marilyn Monroeovou s vlající sukní nad pouličním větrákem teď uvidíte na pražské výstavě amerického fotografa a filmového producenta Sama Shawa, který ji pořídil při natáčení jedné ze scén z filmu Slaměný vdovec.

Přestože od vzniku fotografie uplynulo přes 60 let, stále přitahuje pozornost. V Domě fotografie, který v Revoluční ulici provozuje Galerie hlavního města Prahy, výstavu najdete pod názvem Fotograf hvězd.

Marilyn Monroe v roce 1955

Snímky Zdeňka Voženílka, fotografa architektury druhé poloviny 20. století, vystavuje pražská Galerie Josefa Sudka. V 60. až 80. letech dokumentoval tehdy nově vznikající pražská sídliště, ale také sochařské objekty ve veřejném prostoru, které často nově vzniklá sídla doplňovaly.

Výstavu malíře Josefa Istlera, představitele surrealismu a později informelní malby, připravilo pražské Muzeum Kampa. Malíř a grafik Josef Istler (1919 až 2000) patří podle pořadatelů k protagonistům evropského informelu. Byl jedním z nejvýznamnějších českých malířů, hlásících se k surrealismu. Poslední aktivní člen Skupiny Ra se později věnoval abstraktní malbě a knižní ilustraci.

Čtěte také

Výstava kubistické karikatury bude od čtvrtka přístupná v Domě U Černé Matky Boží, nejvýznamnější kubistické stavbě Prahy. Ukazuje, jak čeští humorističtí kreslíři reagovali na skutečná i fiktivní kubistická díla i jak se moderní karikatura uplatňovala při hledání nových uměleckých forem.

Návštěvníci uvidí i karikaturní portréty členů Skupiny výtvarných umělců či satirické kresby, které vytvářeli sami čeští kubisté. Expozice s názvem Lekce z karikatury potrvá do 12. února.

Svíčková, dýně i řepánky – ve středních Čechách se především dobře najíte

Zámecké nádvoří v Dobřichovicích bude opět hostit festival svíčkové, letos to bude v sobotu 15. října. Soutěžící, které bude hodnotit například šéfkuchař Roman Paulus, se můžou hlásit už teď. V porotě zasedne i zpěvák Richard Tesařík. Festival letos organizátoři spojili s dopoledními farmářskými trhy a pohoštění, včetně domácích koláčů nebo pomazánek, může připravit kdokoli.

Věž dobřichovického zámku

V Máslovicích u Prahy se v sobotu na návsi chystá od 13 hodin Máslovické dýňování, které má na programu mimo jiné vyřezávání a zdobení dýní nebo soutěž jedlíků dýňových pochoutek.

Vlastivědné muzeum Jesenice na Rakovnicku zve v sobotu na Den s řemesly. Na programu celého dne budou ukázky různých starých řemesel, například řemeslo katovské s výkladem o právu útrpném, svíčkařství, drátenictví nebo drhání.

Ve skanzenu v Kouřimi navštivte v neděli Svatohavelské císařské posvícení. Pro děti i dospělé je připraven bohatý program, během kterého budou mít možnost nejen vidět, ale i prožít atmosféru posvícení na českém venkově 18. a 19. století.

Návštěvníci slavnosti uvidí barokní lidový zvyk „tlučení kohouta“, zrekonstruovaný podle záznamu z roku 1672 folklórním souborem Barunka z České Skalice, ochutnají tradiční sváteční pečivo, například tzv. „řepánky“ nebo Miletínské modlitbičky, dozví se o jídle a hodování při povídání s Kamilou Skopovou a zatančí si lidové tance s folklórním souborem Lipka z Pardubic.

Nejen pro děti zahraje Dřevěné divadlo Honzy Hrubce, zazní jarmareční písně v podání Michaela Pospíšila a Miroslav Stecher bude nejen hrát, ale také povídat o dudách.

Čtěte také

Mladoboleslavska otevřelo novou výstavu s názvem Listopady, která připomíná 17. listopad v letech 1989 a 1939. Podstatnou část expozice tvoří dobové rozhlasové a televizní nahrávky, například projevy Emila Háchy a Edvarda Beneše reagující na popravy studentů a uzavření vysokých škol.

Dne 17. listopadu 1939 uzavřeli nacisté vysoké školy, popravili devět studentských funkcionářů a více než tisícovku studentů poslali do koncentračního tábora. Následně byl 17. listopad vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva. Při jeho oslavách o 50 let později odstartovala sametová revoluce.

Jihočeši zvou na vlastivědnou procházku nebo na výstavy

V Táboře pokračuje v sobotu cyklus vlastivědných vycházek Sobotníci. Vezměte si dobré boty, tentokrát se ve dvě hodiny odpoledne půjde k Jordánu, který vznikl roku 1492 a je nejstarší údolní nádrží ve střední Evropě. Vodní dílo představí hrázný Jiří Černý. Sraz všech Sobotníků je ve 14 hodin u táborské restaurace Nový ráj na zastávce linkových autobusů.

Dekorace z filmu Martina Friče Císařův pekař a pekařův císař z roku 1951

Na kostýmy, z nichž čtyři patří do kulturního dědictví České republiky, nebo na zajímavé rekvizity z filmu Císařův pekař a pekařův císař láká stejnojmenná výstava, která začala v areálu zrekonstruovaných českokrumlovských klášterů. Návštěvníci uvidí středověké vězení nebo se vydají po stopách Golema. Součástí výstavy jsou ukázky barrandovské tvorby z posledních pěti let.

Především portrétní tvorbu a plátna s místními motivy prezentuje výstava Poslední romantik – František Roman Dragoun. Expozice, která začala v Prácheňském muzeu v Písku, se koná u příležitosti Dragounových nedožitých stých narozenin. Dragoun patřil k nejvýraznějším píseckým umělcům, byl žákem Maxe Švabinského a za svůj život namaloval více než pět tisíc olejomaleb.

Čtěte také

Výstava Mělké vody, která prezentuje dílo Františka Hodonského od raných 60. let až do současnosti, začala v Galerii Mariánská v Českých Budějovicích. Umělcova experimentální tvorba přinesla zcela osobitou techniku na pomezí malby a grafiky.

V Domě gobelínů v Jindřichově Hradci má v sobotu v 15 hodin vernisáž výstava Tradiční vietnamský textil.

V Plzni vystavují tvorbu Jana a Káji Saudkových

V Plzni začala výstava, která představuje průřez desítkami let tvorby bratří Saudků. V Západočeském muzeu mohou lidé vidět sedmdesát černobílých fotografií od Jana a stejný počet komiksů, kreseb a ilustrací od jeho dvojčete Káji. Více než půlstoletí staré Kájovy kresby či Janovy fotografie mají sílu přilákat pozornost i mladých lidí. Výstava ukazuje Janovy fotografie zhruba od 60. do 90. let minulého století a Kájovu tvorbu z 50. až přibližně 70. let.

Jan Saudek

Designové předměty, boty, stroje, umělecké objekty i multimediální instalace vyrobené z recyklovaného plastu představuje ode dneška ojedinělá výstava v plzeňském DEPO2015. Expozice Má plast zahrnuje díla patnácti zahraničních i českých designérů a umělců, zaměřená na téma recyklace plastu.

Podzimní výstava v Pavilonu skla v Klatovech se nese ve znamení skleněného šperku. Svoje dílo tady představuje sedm českých designérů. Výstava představuje hlavní trendy, kterými se aktuálně tvorba skleněného šperku ubírá.

Čtěte také

Ústí nad Labem ožije divadelním festivalem Kult

V muzeu v Mostě taky můžete slavit Mezinárodní den archeologie. Celodenní akce pro děti i dospělé začíná v 10 hodin. A co vás čeká? Ukázky Living history – Kelti, Germáni, Slované a Římané, vojáci a technika 2. světové války, přednášky a výstavy. V připravených dílnách si budete moct vyzkoušet mletí obilí, pečení placek, výrobu keramiky, tkaní, výrobu štípaných, vrtaných a broušených nástrojů nebo rozdělávání ohně.

Činoherní studio Ústí nad Labem

Letošní ročník divadelního festivalu Kult zahájí už v pátek umělci přímo v ulicích Ústí nad Labem. Na sedmi zastaveních na trase mezi Hraničářem a Činoherním studiem lidé potkají klauny, kejklíře a akrobaty, kteří ztvární svár hříchů a ctností. Devatenáctý ročník festivalu bude pokračovat v sobotu premiérou hry Činoherního studia Pan Bílý, Zrzka a ti druzí. V Ústí se představí i HaDivadlo, Divadlo Na zábradlí, Dejvické divadlo a další.

Součástí doprovodného programu jsou přednášky a besedy. Zájemci se mohou setkat s překladatelem Shakespearových her Martinem Hilským, oceněným Řádem britského impéria, nebo se mohou vypravit na koncert kvarteta Květovaný kůň.

Čtěte také

Tradiční dvoudenní akce s názvem Podzim na vesnici se o víkendu chystá ve skanzenu v Zubrnicích. Na místě se budou v sobotu i v neděli předvádět podzimní práce s možností vyzkoušet si mlácení obilí cepy, mletí mouky ve mlýně, sušení ovoce v historické sušárně, zpracování lnu, mléka nebo ovčí vlny.

Na Liberecku zajeďte do Šťastné země nebo na výstavu o Plastimatu

Šťastná země Radvánovice láká v sobotu na Drakiádu a na tradiční zabijačku.

Oblastní galerie v Liberci připravila výstavu významného českého malíře a grafika druhé poloviny 19. století Julia Mařáka. Jde zřejmě o jeho největší výstavu v republice za posledních 17 let. Některá Mařákova díla jsou vystavena poprvé. Mařák proslul především svými malbami lesa a lesních interiérů.

Výstava Mařákových děl v Lázních v Liberci

Odkapávače na nádobí, dózy, ošatky, dětské vaničky, koše na prádlo, ale i nejnovější automobilové díly jsou v Severočeském muzeu v Liberci. Retrospektivní výstava mapuje výrobu ve významném libereckém závodě kdysi známém pod názvem Plastimat.

Favoritem je konvička na zalévání květin, která vypadá jako žirafa. Navrhl ji v roce 1962 výtvarník Jiří Hofman. Pro děti jsou k dispozici tvůrčí dílny a vyzkoušet si mohou i práci manipulačního technika. K dispozici mají šlapací vysokozdvižné vozíky.

V České Skalici podpoří školu v Tanzánii

Do sokolovny v České Skalici v sobotu zajděte na benefiční festival People for Africa, výtěžek bude věnován na nákup školních lavic do školy v tanzánském Mto wa Mbu. Festival začíná ve 20 hodin.

Na Pardubicku oslaví výročí CHKO Železné hory

Trhová Kamenice na Chrudimsku zve v sobotu na oslavy 25 let od vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Železné hory, na programu jsou hudební vystoupení, exkurze do pralesa Polom a přednáška.

Čtěte také

V Brně vystavují modely staveb z doby Karla IV.

Modely, studie a vizualizace staveb z doby Karla IV. vystavuje Diecézní muzeum v Brně. Připomíná tak 700. výročí narození českého krále a římského císaře. Modely jsou dílem studentů Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně.

Kostel sv. Jakuba se nachází přímo v centru Brna

Výstava instalovaná v kryptě katedrály svatých Petra a Pavla zdaleka nezachycuje všechny architektonické počiny Karla IV. Jde o průřez mezi stavbami jeho doby a těmi, na které měl vliv. K vidění jsou například modely kostela svatého Jakuba v Brně, chrámu Panny Marie Sněžné v Praze nebo chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře.

Zlínským filmovým ateliérům je už 80 let

Historii zlínských filmových ateliérů, které letos oslavily 80 let své existence, přibližuje výstava v Městském divadle Zlín. Návštěvníci mohou vidět fotografie i různé artefakty. Výstava představuje 13 osobností, její součástí je i časová osa let 1936 až 2016, která zachycuje významné historické mezníky zlínských ateliérů, nechybí ani ukázky originálních rekvizit animovaných filmů Hermíny Týrlové a Karla Zemana.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu