Víkend má být deštivý. Nevadí, i tak pro vás máme spoustu tipů, které vás zaručeně vytáhnou z postele

4. listopad 2016

Už víte, kam zamířit o víkendu? Pražskou Letnou pojedou velocipedisté na historických kolech, Hradcem Králové se můžete projít s lampiony a v Děčíně na vás čeká strašidelná zoo. Ať už se vydáte kamkoliv, hezky si sobotu a neděli užijte!

V Praze bude k vidění sametová revoluce ve fotografiích

Pojďte se v sobotu podívat na neobvyklou akci na pražskou Letnou. U kyvadla začíná v 10 hodin akce Pražská míle 2016 – jízda velocipedistů na historických vysokých kolech, kterou pořádá Český klub velocipedistů 1880.

Pražská Meetfactory zve v sobotu na podzimní klubovou verzi letního festivalu Mighty Sounds. Vystoupí The Carburetors, Fast Food Orchestra, Mark Foggo a další.

Retrospektivní výstavu malíře Jana Merty, jednoho z představitelů takzvané nové malby 80. let, připravila Galerie hlavního města Prahy. V Městské knihovně bude rozsáhlý soubor děl pro diváky přístupný až do 12. března příštího roku.

Rozměrné malby doplňují i drobnější kresby, ale především fotografie autorského dua Lukáš Jasanský a Martin Polák. Ty pojí s Mertou dlouholeté přátelství. Cyklus fotografií zachycujících snad veškerá místa Mertova působení během celého jeho života ale vznikl jako překvapení.

Znovu 89

Na sametovou revoluci, která v roce 1989 svrhla v bývalém Československu komunistický režim, mohou zavzpomínat návštěvníci výstavy, která se otevřela v pražské galerii Chodovská tvrz. Do konce listopadu tam budou k vidění fotografie a fotoobrazy předního českého fotografa Karla Cudlína s motivem tohoto milníku českých dějin.

V Národní technické knihovně v Praze najdete novou fotografickou výstavu nazvanou Paměť tváře / Tváře paměti… nejen nuceně nasazených. Cílem výstavy je přiblížit prostřednictvím jedenácti portrétů českých obětí nacismu osobní rovinu utrpení civilního obyvatelstva za druhé světové války. Každou fotografii doplňuje krátký životní příběhem vyobrazeného.

Čtěte také

Výstava v Kutné Hoře představí tvorbu bratří Čapků pro děti

Sedlčany na Příbramsku budou v sobotu dopoledne svědky slavnostní události. V 10.30 začíná mší a žehnáním praporu Spolku Radecký Praha odhalení pamětní desky Jana Josefa Václava hraběte Radeckého z Radče, rakouského vojáka českého původu. V 11.30 následuje odhalení desky na budově městského muzea a ve 12.00 nástup historických vojenských jednotek.

V Galerii Špejchar v Březnici začíná v sobotu v 18 hodin vernisáž výstavy velkoformátových fotografií příbramského fotografa Martina Andrleho nazvaná Těla 2.

Matthias Trentsensky, Maršál Radecký z Radče (asi 1840)

Ilustrace k loupežnické pohádce od Josefa Čapka z pražské Čapkovy vily bude součástí výstavy v Galerii Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře. Originál bude vystavený poprvé. Vernisáž z tvorby bratří Čapků pro děti se koná v sobotu.

Výstava nazvaná Ty děti si pořád hrají připomene zásadní přínos bratří Čapků k rozvoji dětské literatury a zároveň poukáže na význam inspirace dětským světem v jejich díle. Návštěvníci uvidí nejen obrazy, kresby, skici, dětské knížky v různých jazykových mutacích, ale i Josefovy návrhy potisků textilií.

Muzeum Mattoni na Karlovarsku prodlužuje otevírací dobu

V expozici muzea je nově až do konce listopadu k vidění řada historických dokumentů a dobových reálií, jako jsou fotografie, certifikáty ochranných známek, obchodní korespondence, historické lahve, trezor firmy Mattoni AG nebo ručně psaná historická kniha o Mattonim získaná v dražbě v Německu. Muzeum nabízí také interaktivní exponáty určené zejména dětem nebo třeba animovaný film Cesta lahve, který vznikl z reklamního leporela firmy Mattoni z 30. let 20. století.

Čtěte také

V Teplicích vystavují repliku svatováclavské koruny

V Děčíně zamiřte s dětmi do strašidelné zoo. Program začíná v sobotu v 15 hodin dlabáním dýní a pokračuje stezkou odvahy ve stylu strašidelných českých pohádek.

Teplické muzeum vystavuje v rámci oslav 700. výročí narození Karla IV. nejnovější repliku svatováclavské koruny. Veřejnost si ji může prohlédnout poprvé. Najdete ji na krajské výstavě Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků, která shrnuje působení rodu v regionu.

Zoo Děčín - Strašidelná zoo

Koruna svatého Václava je jako česká královská koruna nejstarší a nejvýznamnější součástí českých korunovačních klenotů. Repliku koruny zhotovil šperkař Jiří Belda z pozlaceného stříbra, drahé kameny nahradil vybroušeným sklem, perly jsou říční i skleněné.

Na zámku Zákupy chystají Prohlídky pro opozdilce

Čekají vás mimořádné prohlídky zámeckých interiérů, které zpestří puštěný velký orchestrion z 19. století v předpokoji císařova apartmá.

Čtěte také

V Hradci Králové budou zářit lampiony

V Hradci Králové se v sobotu od 17 hodin připojte k akci nazvané Město plné lampionů. Najdete ji na Malém náměstí.

V Josefově na Náchodsku začíná v sobotu v 9 hodin akce Zazimování Josefovských luk. Pomoci s údržbou ptačí rezervace můžete i vy. Sraz je u vstupního areálu ptačího parku.

Josefovské louky

Na Chrudimsku oslaví keltský nový rok

V keltské vesnici v Nasavrkách na Chrudimsku můžete poprvé oslavit svátek Samhain, což je keltský nový rok. Ve dvorci kováře se seznámíte s jeho příbytkem i kovářskými dovednostmi. Organizátoři zároveň chystají ukázky práce se dřevem nebo textilem. Skanzen bude otevřený o víkendech, pro objednané skupiny i v týdnu. V administrativní budově se budou konat výukové školní programy na téma odpady, Keltové a příroda.

V Regionálním muzeu v Litomyšli začíná v neděli nová výstava nazvaná Patchwork voní barvami.

Čtěte také

Výstava Laibach Kunst v olomoucké galerii

Slovinské umělecké seskupení Laibach Kunst spjaté s kapelou Laibach se představuje v olomoucké Galerii Caesar. Kapela Laibach, jejíž název je německou variantou jména slovinského hlavního města Lublaň, vznikla v roce 1980 v hornickém městečku Trbovlje ve středním Slovinsku.

Zdrojem inspirace pro kapelu, která klade důraz na výtvarnou stránku koncertů a pohrává si se symboly, byla již od jejích začátků německá kultura. Hlavními prvky různých postupů Laibach Kunst jsou silné odkazy na avantgardní dějiny umění, socialistický realismus a totalitní ikonografii v malbě a grafice, kolektivismus ve svém veřejném vystoupení a koncepční proklamace.

Do Brna se vydejte na festival Kolem světa

celý svět na dlani, cestování, země, ruce

V brněnském Kongresovém centru se o víkendu koná cestovatelský festival Kolem světa, který nabídne poutavé projekce, exotickou gastronomii, ukázky tradičních tanců a kostýmů, fotografické workshopy a poradí, jak cestovat dlouhodobě.

Zlínský kraj představí americký muzikál nebo alternativní zemědělství

Ve Fryštáku na Zlínsku můžete ještě v pátek a v sobotu navštívit filmové dokumenty o zemědělství, výživě a jejich vlivu na naši planetu. Promítat se budou snímky zabývající se zemědělskými alternativami, permakulturou, zábory půdy, produkcí palmového oleje, osivy či geneticky modifikovanými organismy. Filmy popisují ubývání zemědělské půdy nebo zachycují práci tradičních zemědělců a jejich postupy. Snímky pocházejí z Francie, USA a Rakouska.

Čtěte také

Karlovské muzeum ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku připravilo na víkend koncert k připomenutí 45 let od svého založení. Muzeum sídlí ve dvou budovách památkově chráněného objektu bývalého kupeckého domu z počátku 19. století, expozice mapuje život lidí na Valašsku. Na koncertě v sobotu večer vystoupí v kinosálu U Potockých Jitka Šuranská Trio, tradiční hudba z Hukvaldských Beskyd nazvaná RukyNaDudy a ženský sbor z Kudlovic.

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti připravuje premiéru amerického muzikálu Hra o pyžama. Dílo, které patří mezi zásadní počiny éry klasických muzikálů čtyřicátých a padesátých let minulého století, uvede v sobotu jako první z divadel v Česku. Režisérem je Mikoláš Tyc, který v Uherském Hradišti pracuje poprvé.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu