Víkend slibuje krásné letní počasí. Nechte se inspirovat a vyrazte za prázdninovými zážitky!

8. červenec 2016

Kam o víkendu? Třeba na Pražský hrad, kde budou velkolepé rytířské slavnosti. Udělat si můžete taky výlet do Borovan na Českobudějovicku, kde si užijete Borůvkobraní a chybět byste neměli ani ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, kam míří lidoví řezbáři. Pěkně si sobotu a neděli užijte!

Pražský hrad ožije rytířskými slavnostmi

Celodenní program pro rodiny s dětmi nabídne o víkendu areál Pražského hradu, kde se v rámci oslav 700. výročí narození Karla IV. uskuteční Velké rytířské slavnosti. Program bude pojatý jako rytířský turnaj, který pořádá král Jan Lucemburský na počest narození syna Václava, pozdějšího krále a císaře Karla IV.

V sobotu i v neděli od 11 do 18 hodin se tak horní Jelení příkop promění ve středověké podhradí, kde budou měřit své síly rytíři v podání špičkových kaskadérů. Kromě turnajového klání, které bude probíhat po oba dny ve 13 a 16 hodin, zde budou připravena různá zastavení – prohlídka rytířského tábora, produkce středověké hudby, ukázky dobových řemesel a předvádění útrpného práva.

Rytířské slavnosti se konají v Jelením příkopu

V táboře malých rytířů se děti mohou pustit do plnění různých úkolů se středověkou tématikou. Po oba dny bude také možné navštívit všechny hradní výstavy k oslavám Karla IV. za poloviční vstupné. Zvýhodnění se bude vztahovat na expozice Koruna království, Žezlo a koruna, Koruna matky měst & Koruna bez krále a Koruna na dlani.

Slapy u Prahy zvou na Cihlafest

Výtěžek ze sobotního hudebně divadelního festivalu bude použit na finální úpravy podniku Dobroty s příběhem, kde nakládají sýry a utopence především lidé se zdravotním postižením. Akci najdete od 10 hodin v zahradách chráněného bydlení Fara.

Čtěte také

Na jihu Čech si přijdou na své děti i dospělí

Na Švestkovém dvoře v jihočeských Malovicích se v pátek a v sobotu chystá dvoudenní festival re:FRESH. Program festivalu je koncipován tak, aby si ho užili celé rodiny. Mimo jiné se diváci mohou těšit na skvělé Bratry v tricku a jejich Prasečí cirkus nebo divadelní soubor Vosto5, z hudby pak na Střídmé klusáky v kulisách višní nebo úžasnou Jablkoň. Pro děti je připravený bohatý program plný dětských představení pro všechny věkové kategorie a také workshop žonglování. Švestkový dvůr se otevírá už v pátek v 15 hodin.

Ilustrační foto

V zámecké zahradě v Borovanech na Českobudějovicku začíná v sobotu v 10 hodin dvoudenní Borůvkobraní. Soutěž v pojídání borůvkových knedlíků je naplánovaná na neděli od 12 hodin.

Třeboňská nocturna nabídnou v sobotu závěrečný koncert, který bude poctou Emě Destinnové. Vyvrcholí tak 13. ročník mezinárodního hudebního festivalu. Hlavní hvězdou bude od 19.30 tenorista Štefan Margita.

Čtěte také

Upéct chléb nebo si prohlédnout živé muzeum Novohradských hor mohou návštěvníci v Sýpce v Horní Stropnici na Českobudějovicku. Vidět tak mohou například kouřící milíř, interaktivní mapu zajímavých turistických míst nebo funkční technologii distribuce obilí. Obnovená sýpka dnes zahájila druhou sezonu svého provozu. O prázdninách je otevřena denně. Sýpku v Horní Stropnici si v roce 1938 postavili zemědělci, ale protože byli Němci, museli po válce odejít. Pak stavba sloužila jako sklad a postupně chátrala.

Více než dvě stovky svatých obrázků významných i méně známých poutních míst z Čech a Moravy představuje výstava v Městském muzeu v Týně nad Vltavou na Českobudějovicku. Její autoři kladli důraz především na lokality, k nimž se putovalo z Jihočeského kraje. Mezi ně patří například Bechyně, Svatá Hora u Příbrami nebo rakouský Mariazell. Výstava návštěvníkům předkládá i ukázky dalších témat zobrazovaných na svatých obrázcích, přehled materiálů používaných k výrobě a různé techniky výroby a výzdoby.

Repliky korunovačních klenotů si můžete prohlédnout v sálech bývalé českokrumlovské prelatury. Začala tam výstava k 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. Návštěvníci uvidí i repliky historických zbraní, oděvů a obuvi. Expozici doplňuje textová část s informacemi o životě Karla IV. i o historii samotných korunovačních klenotů.

Plzeň ovládne pouliční divadlo

Centrum Plzně bude opět patřit multižánrovému festivalu Živá ulice. Jeho první část věnovaná pouličnímu divadlu začne právě tuto neděli. Na zahájení se vydejte do prostoru DEPO2015, kde zahraje polský legendární soubor Teatr Osmego Dnia. V dalších dnech se Živá ulice přesune do Mlýnské strouhy, kde se můžete těšit na pouliční divadlo, klaunérii, žonglování, akrobacii a nový cirkus.

Plzeň o víkendu ožije festivalem Živá ulice

Na obnovené městské plovárně u řeky Radbuzy v Plzni se v neděli koná Francouzský den. Začíná v 11 hodin dopoledne a potrvá až do večerních hodin. Na obnovené plovárně budou k dispozici lehátka, lavičky, houpačky nebo se můžete svézt na lodičce.

Kultovními díly světové science fiction literatury se zabývá série zábavných přednášek, která začala v plzeňském zábavním vědeckém centru Techmania. O prázdninových sobotách se při nich mohou zájemci o vědeckofantastický žánr dozvědět víc o tom, kolik pravdy či fikce je ve vybraných dílech uznávaných autorů.

Čtěte také

Skotská kapela Nazareth bude hlavní hvězdou rockového festivalu Pekelný ostrov v Holýšově na Domažlicku. Navštívit ho můžete v pátek a v sobotu. A čeká vás tam dalších víc než 20 kapel a zhruba 25 hodin hudby.

Klášter v Plasích na severním Plzeňsku chystá také na letošní léto Rajské filmové noci. Netradiční letní kino opět vznikne v prostorách rajského dvora konventu a letos bude hlavním tématem cestování. Začíná se už v pátek.

Na Ústecku zahrají regionální kapely

V Ústí nad Labem budou mít v sobotu od 13 hodin druhý ročník meruňkových slavností. Součástí akce je soutěž v pojídání meruňkových knedlíků, ochutnávky meruňkovice a prodej meruněk.

Ovoce, meruňky (ilustrační foto)

Na hřišti v Krásném Dvoře na Lounsku pokračuje v sobotu osmý ročník hudebního festivalu regionálních kapel Krásnej fest. Program je na dvou podiích, na malé scéně vystoupí hudebníci věnující se hudební odnoži hip hop a elektronické hudbě. Na hlavním podiu vystoupí známá příbramská kapela E!E nebo Queens of Everything z Prahy. Celkem zahraje třináct kapel a jedno divadlo.

Na Liberecku se otevře středověká věž

Zámek Lemberk zve v sobotu a v neděli na Prázdniny na věži – zpřístupní středověkou věž.

Královéhradecký kraj nabídne charitativní pouť i prosklený úl

Česká Skalice na Náchodsku láká v sobotu a v neděli na Tropickou charitativní pouť. Připravené jsou různé atrakce a hudební vystoupení. Dobrovolné vstupné bude věnováno Ústavu sociální péče v České Skalici a dětem postiženým dětskou mozkovou obrnou.

Ve skanzenu v Uhřínově na Rychnovsku si užijte Víkend archeologických technologií.

Přímo před františkánským klášterem v Hostinném na Královéhradecku otevřelo muzeum výstavu o včelaření. Nechybí ani prosklený úl s živými včelami. Výstava je pokračováním expozice ručně zdobených klátů z 18.stoleí. Sami františkáni, kteří klášter obývali, se chovu včel věnovali. Med, vos a propolis jim sloužil k výrobě léčivých přípravků ve zdejší lékárně a od roku 1723 také v klášterní nemocnici.

Čtěte také

Pardubicko je hrdé na starokladrubské koně

Ve Svratouchu na Chrudimsku v sobotu ve 13 hodin slavnostně otevírají muzeum historických motocyklů, které vzniklo z bývalé evangelické školy.

Udělejte si v neděli výlet na hrad Kunětická hora na Pardubicku. V 9.30 tam začíná řemeslnický trh s názvem Hrad řemeslníků s doprovodným programem.

Kunětická hora

Východočeské muzeum v Pardubicích otevřelo novou výstavu Starokladrubský kůň – český národní poklad. Expozice chce vzdát hold tomuto jedinému živému tvoru na světě, který je památkově chráněn. Česká republika teď usiluje o zařazení hřebčína v Kladrubech nad Labem na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Návštěvníci uvidí historická sedla a kočárové postroje, staré tisky, barokní grafiky a plastiky.

Strašidelnou prohlídku hradu zažijete na Vysočině

Zámek v Náměšti nad Oslavou zve v pátek a v sobotu na noční prohlídky s upírem. Během prohlídky zámku uvidíte představení s názvem Prokletí rodu Waldorffů. V atraktivních zámeckých prostorách tak poznají i ti nejodvážnější, co to je bát se.

Návštěvníci budou moci nahlédnout do hrůzného příběhu členů rodu, jehož osudy byly po mnoho generací psány krví. Pochopí prokletí posledního potomka, který nemá v boji s pánem temnoty, strašlivým upírským vladykou Armandem na vybranou. Mimořádné večerní a noční prohlídky se uskuteční v termínu 8. až 9. července, denně v časech 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 a 22.00 hodin. Délka prohlídky je přibližně 50 minut.

Čtěte také

Pouliční festival o víkendu ovládne také Ostravu

Festival v ulicích nabídne v pátek a v sobotu v centru Ostravy nejpestřejší program ve své historii – od koncertů domácích i zahraničních hudebníků přes pouliční představení velkých loutek, akrobatů a bubeníků z Jižní Koreje, interaktivní program obou ostravských univerzit nebo výtvarné workshopy až po sportovní aktivity, hry pro rodiny s dětmi, geocaching či relax zónu na břehu Ostravice. Vstup na celý program, který bude připraven na Masarykově náměstí, Černé louce a nově na břehu řeky Ostravice, je tradičně zdarma.

Vyhlídka na frenštátských Horečkách

Bohumínské letní kino láká na minifestivaly. Nabídne horory, české filmy i pohádky pro děti. Radnice před lety areál kompletně zrekonstruovala. Město opravilo lavičky, plátno i promítací kabinu. Správce kina slibuje, že o prázdninách bude promítat každý den, pokud přijde alespoň jeden divák. V Bohumíně totiž promítají i v dešti. Lidé se mohou schovat na židle pod stříšku kina. V kině jim půjčí i repelenty proti komárům nebo deky.

Do Frenštátu pod Radhoštěm se v sobotu od 13 hodin vydejte na multižánrový rodinný festival Horečky fest. Najdete ho v amfiteátru na Horečkách a u lesní restaurace Rekovice.

Řezbáři se setkají v Rožnově

Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm se koná Hejův nožík, mezinárodní setkání lidových řezbářů. Akci můžete navštívit v sobotu od 9 hodin.

Čtěte také

Na jihu Moravy zamiřte do Strážnice nebo Znojma

Ve Strážnici na Hodonínsku vrcholí v sobotu Festival Slunce Strážnice.

V areálu Louckého kláštera ve Znojmě uvidíte v sobotu od 21.30 rekonstrukci bitvy napoleonských válek s videomapingem pod názvem Znojemské inferno 1809.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu