Víkend ve znamení festivalů. Vyberete si i vy?

11. červenec 2014

Už víte, co o víkendu podniknete? Udělejte si výlet do jihočeských Borovan na Borůvkobraní nebo zamiřte na hrad Slovinec, kde se v čase vrátíte do dob třicetileté války, a nenechte si ujít ani festival pro židovskou čtvrť v Boskovicích na Blanensku nebo rockový festival Masters of Rock ve Vizovicích. Hezkou sobotu a neděli!

Neobvyklá Rusalka Antonína Dvořáka
Neobvyklé pojetí opery Rusalka skladatele Antonína Dvořáka a libretisty Jaroslava Kvapila otevře v pátek v noci nový přírodní amfiteátr u rozhledny Bolfánek u Chudenic na Klatovsku. V představení Chudenická Rusalka bledá hraje kolem 80 lidí i jeden kůň.

Inscenace sází na přírodní scenerii – hraje se na kraji lesa, staré opěrné kamenné zdi slouží jako zámek, skála u malého jezírka bude domovem vodníka. Nechybí ani domek pro ježibabu. Herci mají speciálně navržené kostýmy, například Rusalka bude vystupovat ve světélkujících šatech.

Festival Devět bran v Praze
Na nádraží Praha-Bubny bude v sobotu odpoledne patřit dětem a jejich rodičům. Zajít tam můžete na slavného Brundibára Hanse Krásy a Adolfa Hoffmeistera. Představení se odehraje v rámci festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran. Poslední večerní inscenaci Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou doprovodí modlitba kadiš za oběti holokaustu i všech dalších genocid, které lidstvo poznalo.

Koncert Devět bran

Festival Barvy léta
Vydejte se v sobotu od 12 hodin na hudební festival Barvy léta. Najdete ho v areálu Jezera Poděbrady a vystoupí tam například skupiny Tři sestry, Wohnout, Vypsaná Fixa, Pipes and Pints, Michal Hrůza a kapela Hrůzy, Doctor P. P., GYGY, Kníry.

Festival Cihlafest
Ve Slapech u Prahy začíná v sobotu v 10 hodin čtvrtý ročník benefičního hudebně-divadelního festivalu pod širým nebem Cihlafest. Novinkou letošního ročníku je předvádění historických vozů. Ve večerním představení Prší Divadla Studio DVA vystoupí Karel Roden a Jana Krausová.

Festival Hrady.cz
Na hradě Točníku pokračuje v sobotu festival Hrady.cz, na kterém vystoupí Abraxas, Tomáš Klus, Divokej Bill, Miro Žbirka, Monkey Business, Wanastowi Vjecy, Mandrage, Adam Mišík, UDG, Xindl X, Visací zámek a další.

Divokej Bill. Lucerna si připomněla nedožité sedmdesátiny Karla Kryla

Borůvkobraní
V Borovanech u Českých Budějovic si v sobotu určitě nenechte ujít desátý ročník kulinářské akce Borůvkobraní.

Noční prohlídky na Grabštejně
Noční prohlídky si můžete v sobotu užívat na hradě Grabštejn na Liberecku se sv. Barborou a dalšími tajemnými postavami. Prohlídky začínají ve 20 hodin.

Prázdniny na věži
Prázdniny na věži – takový název dostaly mimořádné víkendové prohlídky jinak nepřístupné středověké věže na zámku Lemberk v Jablonném v Podještědí.

Jihočeské památky a jejich program
Na jihočeských památkách si návštěvníci během prázdnin užijí spoustu hudby i divadelních představení pro děti i dospělé. Stranou nezůstává ani nabídka zajímavých výstav nebo nočních prohlídek.

Netradiční noční atmosféru mohou zažít návštěvníci zámku Hluboká. Jsou tam pro ně připraveny takzvané večery na Hluboké. V jejich rámci si zájemci prohlédnou reprezentační pokoje zámku, včetně Mramorového sálu, a jako bonus jim bude umožněn noční výstup na zámeckou věž. V případě deštivého počasí se návštěvníci podívají do salónů kněžny Hildy. Jedna z nočních prohlídek na Hluboké začíná v neděli ve 20 hodin.

Zámek Hluboká

Folková růže
Na zámku Jindřichův Hradec můžete až do soboty navštívit některý z koncertů v rámci festivalu Folková růže. Jednotliví interpreti posluchačům zahrají v prostorách II. a III. nádvoří.

Divadelní představení pro děti na Červené Lhotě
Zámek Červená Lhota zve k návštěvě divadelních představení určených především dětem. Zámecké divadélko, které se nachází v podkrovních prostorách, ožije několikrát během léta pohádkovými příběhy v podání Heleny a Patrika Jílkových. Pohádka O zlaté rybce je na programu už tuto neděli v 11 a ve 14 hodin.

Představení pro děti na Landštejně
Veselé představení pro děti i dospělé čeká o víkendu zájemce na hradě Landštejn. Své umění předvede kejklíř Jonáš. Začátky představení v sobotu i v neděli jsou v 11, 13 a 15 hodin.

Sraz veteránů
V Nových Hradech na Chrudimsku se chystá na sobotu od 10 hodin třetí ročník Novohradského srazu veteránů, k vidění budou vozy vyrobené do roku 1955.

Hrad Landštejn

Den otevřených dveří na přehradě
V sobotu v 9 hodin začíná Den otevřených dveří na přehradě Kamenička u Chomutova, která oslaví 110 let. Veřejnosti se otevře i Úpravna vody III Mlýn.

Prameniště Bílého potoka
Na sobotu se od 14 hodin chystá slavnostní odhalení prameniště Bílého potoka na Smědavské hoře na Liberecku.

Slavnosti svijanského piva
Na koupališti ve Svijanském Újezdu na Liberecku začínají ve 13 hodin slavnosti svijanského piva – akce, která patří k největším svého druhu v zemi, se uskuteční už popětadvacáté.

Bitva u hradu Sovinec
Hrad Sovinec se o víkendu ocitne uprostřed válečné vřavy. V sobotu ve 13 hodin tam začíná bitva. Uvidíte, jak se žilo za třicetileté války. V neděli je program zaměřen na divadlo a ukázky šermu. Program na Sovinci začíná po oba dva dny v 9.15.

Charitativní akce Oranžové kolo
V amfiteátru v Jihlavě začne v sobotu v 15.30 sportovně-charitativní akce Oranžové kolo. Minutou šlapání na oranžovém kole účastníci podpoří dětské oddělení Nemocnice Jihlava a Oblastní charitu Jihlava.

Závod Bike Valachy
Seriál Valachy Tour čeká už tuto sobotu další pokračování – ve Velkých Karlovicích se uskuteční závod horských kol Bike Valachy. Atraktivním zpestřením bude účast čerstvého mistra světa a olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého. Ten se do Velkých Karlovic vrací přesně rok poté, co vyhrál první ročník. Součástí budou letos opět oblíbené dětské závody se startovným zdarma nebo vložená časovka na sjezdovce Galik.

Pavel Kuzma

Masters of Rock ve Vizovicích
Do Vizovic u Zlína by měli ještě o víkendu zamířit fanoušci rocku a metalu. Koná se tam největší mezinárodní rockový festival Masters of Rock, který bude trvat do nedělní noci. Pod širým nebem vystoupí asi sedmdesát zahraničních i českých rockových hvězd.

Buchlovské kování
Tento víkend najdete na hradě Buchlově mezinárodní kovářské sympozium Buchlovské kování. Zvuk kovadlin se hradem rozezní v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 15 hodin. Návštěvníci na Buchlově uvidí při práci sedm desítek kovářů, kteří se budou střídat u patnácti výhní a budou předvádět to nejprestižnější ze svého kovářského umění. K vidění budou kováři nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Belgie a Norska.

Zahrada Vysočiny
Na zámku v Žirovnici na Pelhřimovsku navštivte o víkendu výstavu lilií Zahrada Vysočiny. Květiny najdete v interiérech zámku a na špýcharu.

Dětský bál ve Slavkově
Princeznovský bál pro děti je nachystaný v sobotu na zámku ve Slavkově u Brna. Začíná v 10 hodin. Kolem poledne se uskuteční pokus o zápis do České knihy rekordů, a to o co nejvíce princezen a princů tancujících na jednom místě na předem naučenou choreografii.

Květ lilie

Festiválek U Palce
Pátý ročník multižánrového hudebního projektu Festiválek U Palce najdete v sobotu od 13 hodin v Tišnově u Brna. Vystoupí legenda české undergroundové scény, kapela Plastic People of the Universe, dále Prago Union, Znouzectnost, cikánská kapela Vojta Lavička a Gipsy Spirit a další.

Pochod proti rakovině prsu
Start prvního ročníku charitativního Avon pochodu proti rakovině prsu v Luhačovicích je naplánovaný na sobotu na 14 hodin. Vyráží se od hotelu Vyhlídka.

Orchestrión Petra Píši
Ojedinělý Orchestrión Petra Píši se představí v sobotu večer poprvé třešťskému publiku. Na hlavním vlakovém nádraží bude pro milovníky hudby kapely Zatrestband hrát od 19.30. Podivuhodné narezlé zařízení z kovárny Petra Píši funguje bez elektřiny, jen díky pohybu velkých klik.

Legendy na hradě Houska
Hrad Houska na Českolipsku je opředen nespočtem legend, podle kterých je v jeho útrobách vstup do pekla. Že je na hradě skutečně peklo, se mohou návštěvníci přesvědčit sami. Je v jedné ze síní na nádvoří. Dvanáct metrů dlouhé a plné dřevěných pohyblivých figurek.

Hrad Houska

Vycházky za úplňku
Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích připravilo ve spolupráci s Pohádkovým královstvím tradiční vycházky za letního úplňku. První ze tří plánovaných vycházek se uskuteční tuto sobotu od 20.30 hodin.

První téma vycházky se jmenuje Restaurace, hospody, pivnice a bary a vinárny v centru Českých Budějovic před rokem 1989 – provází Leoš Nikrmajer, odborný pracovník Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Sraz vždy před budovou Jihočeského muzea u vchodu ze Senovážného náměstí.

Procházka po Valašském Meziříčí
Architektonické procházky za svitu měsíce připravilo ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku tamní informační centrum s Muzeem regionu Valašsko. Akce je zaměřena na historické i moderní umělecké památky města. Architektonická procházka seznámí návštěvníky se sochařskými památkami na náměstí.

Zastávky budou jak u barokních soch dosud stojících na náměstí, tak i na místech, kde už sochy, co zde stály několik staletí, neexistují. Procházka začne tuto sobotu v 18.00, sraz zájemců je u informačního centra na druhém nádvoří zámku Žerotínů.

Bitva na Vítkově
Vydejte se v neděli od 10 hodin na pražský Vítkov. Budete tam svědky rekonstrukce bitvy mezi husity a křižáky.

Čtěte také

Slavnost na Kačině
Navštivte v neděli zahradní slavnosti na zámku Kačina s koncertem empírové hudby nebo dobovou módní přehlídkou.

Mighty Sounds
V Táboře v neděli končí desátý ročník hudebního festivalu Mighty Sounds.

Soutěž hasičů
Na stadionu ve Svitavách můžete v neděli fandit hasičům. Začíná tam mistrovství světa dorostu a juniorů v požárním sportu v kategoriích od 13 do 18 let a od 18 do 23 let. Sejde se na něm na 350 sportovců a členů realizačních týmů z 12 až 15 zemí světa. Poprvé v historii budou závodit i dívky.

Festival v Boskovicích
V Boskovicích na Blanensku v neděli vyvrcholí 22. ročník festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice 2014.

Čtěte také

Výstava Dity Pepe
Galerie výtvarného umění Ostrava připravila výstavu významné současné české fotografky Dity Pepe. Uvede kompletní průřez její tvorbou. Například i snímky z oceňovaného cyklu Autoportréty, kterým se proslavila v Česku i v zahraničí.

Výstava Eriky Bornové
V Alšově Jihočeské galerii v Bechyni začala reprezentativní výstava sochařského díla Eriky Bornové. Ve výstavní síni zámeckého pivovaru jsou k vidění práce začínající rokem 1999, čili z polystyrénového období Bornové, které trvá téměř 20 let.

Výstava na Pernštejně
Hrad Pernštejn na Brněnsku hostí výstavu, která má představit to nejlepší umění z českých hradů a zámků z období pozdního středověku. V ucelené podobě a na jednom místě zatím tato díla vystavena nikdy nebyla. Výstava potrvá do 7. září.

Několik desítek exponátů z Německa, Francie, Španělska a Itálie dokládá podle odborníků podobu umění v evropských kulturních centrech a zároveň představuje ušlechtilé sběratelské zájmy středoevropských aristokratů 19. století.

Hrad Pernštejn

Na Pernštejně je vystavený například reliéf Madona s dítětem a malým svatým Janem Křtitelem od Benedetta da Maiana jako jedno z prvních děl florentské renesance. Poprvé je k vidění také oltářní obraz z hradu Bouzov. Návštěvníci si jej mohou prohlédnout z obou stran.

Vzácné exponáty ve Slezském zemském muzeu
Opavské Slezské zemské muzeum vystavuje tři nejvzácnější muzejní poklady: hlavu Kelta ze Mšeckých Žehrovic, Věstonickou venuši a meteority z Opavy-Kylešovic. Putovní výstava Unikáty zemských muzeí poté zavítá také do Prahy a Brna.

Lidé tak budou mít vůbec poprvé v historii příležitost prohlédnout si na jednom místě nejcennější muzejní exponáty v zemi. Například hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic je jednou z ikon sbírek Národního muzea. Kamenná plastika, vytvořená před více než dvěma tisíci lety, opouští depozitář jen velmi zřídka při výjimečných příležitostech.

Drobná sakrální architektura jižních Čech
Inspiraci pro letní toulky jihočeskou krajinou přináší výstava Drobná sakrální architektura jižních Čech, která začala v galerii Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Návštěvníky upozorňuje na nejzajímavější boží muka, kapličky a kříže.

Potrvá do září a vstupné se na ni neplatí. V jižních Čechách se nachází více než 3000 staveb drobné sakrální architektury. Vyjadřují úctu k Bohu, připomínají tragické lidské osudy nebo jen vytváří místo k zamyšlení a k odpočinku na daleké cestě.

Ukřižování. Boží muka u Třeboně

Výstava Možnosti dialogu
Na Novoměstské radnici v Praze je přístupná výstava fotografií Jindřicha Štreita a maleb Pavla Formana. Jmenuje se Možnosti dialogu a představuje malby, které vycházejí z konkrétních Štreitových snímků. Výstava se koná v Galerii ve věži do 17. srpna.

Výstava fotek Davida Rubingera
Snímky izraelského fotografa Davida Rubingera vystavuje Staroměstská radnice. Pořadatelé o letos osmdesátiletém autorovi mluví jako o ikoně izraelské dokumentární fotografie, který pracoval pro prestižní časopisy Time a Life. Jeho práce se dotýkala klíčových momentů blízkovýchodního konfliktu a umožnila mu setkávání s nejvýznamnějšími světovými osobnostmi.

Výstava Evy Roučky v Plzni
Rozměrné keramické figurální plastiky, práce z bronzu a kresby, vytvořené například na papírových táccích, vystavuje v Plzni výtvarnice Eva Roučka. Návštěvníkům Národopisného muzea představí plzeňská rodačka, jež žije od roku 1971 v Provence ve Francii a svá díla prezentuje po celém světě, i kolekci takzvaných macatek neboli plastik statných žen. Výstava s názvem Dívám se a vidím potrvá do 7. září.

Království železnic v Praze
Superhrdinové, upíři, kouzelníci anebo třeba oblíbení hrdinové animovaných filmů – ti všichni se na vás těší v pražském Království železnic. Každá prázdninová sobota se nese v jiném duchu. Od vědomostních soubojů superhrdinů až po hledání pokladu s piráty – toto léto bude opravdu rozmanité a vyvrcholí 30. srpna akcí Velká vlaková loupež v Království železnic, na které kromě denní soutěže také budeme losovat vítěze velké letní soutěže o koloběžku!

Čtěte také

Výstava o MHD v Ostravě
V Ostravském muzeu začala výstava ke 120. výročí provozu městské hromadné dopravy v Ostravě. Fotografické panely a předměty dokumentující historii veřejné dopravy na Ostravsku budou zpřístupněny až do 31. srpna.

Ilustrace Bible od Marca Chagalla
Výstavu Bohuslava Reynka ve Valdštejnské jízdárně v Praze rozšířily ilustrace Bible od Marca Chagalla. Na 105 originálních grafik a tři typografické listy, kterými světoznámý malíř doprovodil v roce 1956 vydanou limitovanou sérii Starého zákona Bible, v České republice zájemci uvidí poprvé.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio