Vinobraní, dožínky a památky dokořán – druhý zářijový víkend slibuje nejen horké počasí, ale i spoustu zážitků

9. září 2016

Už víte, kam o víkendu zamířit? Třeba do Uherského Hradiště na Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. Zajeďte taky do Rakovníka na oslavy 500 let Pražské brány nebo do Písku, kde v milíři pálí dřevěné uhlí. Ať se vám sobota a neděle vydaří!

Dny evropského dědictví

Jsou tu Dny evropského dědictví a otevřely brány mnoha památek. Na zámku v Náchodě bude v neděli zdarma připravená prohlídka kaple Nanebevzetí Panny Marie, ukázka sakristie a kruchty.

Do akcí ke Dni evropského dědictví se v neděli v Libereckém kraji zapojí například zámek Lemberk na Liberecku a hrad Bezděz na Českolipsku. Na Lemberku budou netradiční prohlídky Bajkového sálu. Na Bezdězu vystoupí šermíři a mimořádně bude zpřístupněn ochoz královské kaple.

Prohlídky zámku v Ratibořicích budou v sobotu v rámci Dnů evropského dědictví 2016 s rozšířeným odborným výkladem.

U příležitosti Dnů evropského dědictví si budou zájemci v Karviné moci o víkendu prohlédnout nejen tamní zámek, ale otevřou se i kostely nebo těžní věž. Centrum města bude možné si prohlédnout i z kočáru.

Zámek Fryštát hledejte v Karviné

Čekají vás také prohlídky kaple svaté Anny a více možností, jak si užít zámek Fryštát spolu s přilehlým kostelem Povýšení svatého Kříže, kde byly objeveny vzácné středověké malby v jedné z kaplí. Prohlídky zámku návštěvníkům zpestří divadelní skeče nebo průvodkyně v dobových kostýmech.

V areálu bývalé šachty Barbora bude možné v sobotu vyšplhat na věž těžní. Státní podnik Diamo zpřístupní areál dolu bezplatně opět po roce jen na jediný den.

Čtěte také

V Přerově otevírají v neděli dvě zajímavá místa v rámci Dnů evropského dědictví. Nejprve budou po poledni veřejnosti zpřístupněny uzavřené dvorky v historickém centru města a o několik hodin později také nová venkovní expozice připomínající pobyt Jana Amose Komenského ve městě.

Památník Jednoty bratrské, který se má stát jedním z největších turistických lákadel, stojí na místě nedávných archeologických nálezů spjatých právě s pobytem Komenského v Přerově. Dvorky v centru Přerova se otevřou v čase 12.56. Právě v roce 1256 povýšil Přemysl Otakar II. Přerov na město.

I v Praze můžete oslavit dožínky nebo vinobraní

V sobotu odpoledne se v Psychiatrické nemocnici v Praze Bohnicích koná 27. ročník Babího léta. Smyslem akce je ukázat veřejnosti, která má někdy zkreslený pohled na psychiatrická zařízení, skutečnou tvář léčebny. Součástí je dendrologická vycházka parkem, prohlídka terapeutických dílen nebo kostela sv. Václava, i návštěva tamní zvířecí farmy. Pro děti je přichystána Babí hra – soutěž s mnoha stanovišti v parku a také několik divadelních představení.

Pokud patříte mezi milovníky hudby, sportu, umění nebo tance, vydejte se v sobotu na na pražskou Ladronku. V 11 hodin tam startuje Ladronka Fest. Vyzkoušet si můžete všemožné volnočasové aktivity a hrát bude spousta známých i začínajících kapel.

Toulcův dvůr v pražské Hostivaři

Toulcův dvůr v Praze pořádá v sobotu dožínkový jarmark. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet mlácení obilí cepem nebo umlít zrno na mouku. Slavnost začíná v 10 hodin.

V pražském centru Metropole Zličín najdete v sobotu festival inspirace s názvem O2 Ynspirology CON. Jeho součástí bude herna s virtuální realitou, sportovní workshopy, hudba a graffiti.

Vydejte se v sobotu na Hořejší nábřeží na Smíchovskou náplavku v Praze. V 10 hodin tam začíná festival Asia Food Fest, který představí asijskou gastronomii a kulturu.

V Botanické zahradě v pražské Troji je v sobotu a v neděli Vinobraní.

Zábavné odpoledne pro celou rodinu navštivte v sobotu v pražských Řepích. Před radnicí v Žalanského ulici startuje ve 14 hodin jízda historických vozidel, která zahájí akci Babí léto.

V zahradě Kinských v Praze začínají v neděli ve 12 hodin Slavnosti Rumunů v České republice, které zájemcům představí rumunskou kulturu a tradice.

Vítězný snímek World Press Photo: Warren Richardson - Hope for a New Life

V pražském Karolinu navštivte výstavu nejlepších fotožurnalistických snímků World Press Photo. Držitelem ocenění Snímek roku, tedy hlavní ceny soutěže, je australský fotograf Warren Richardson za snímek ze srbsko-maďarské hranice, který pořídil 28. srpna loňského roku. V letošním ročníku neuspěl žádný český autor.

Novou tvorbu výtvarníka a muže mnoha uměleckých dovedností Petra Nikla vystavuje Galerie Václava Špály na Národní třídě v Praze. Výstava se s odkazem na techniku velkoformátových kreseb jmenuje Pijavice.

Čtěte také

Snímky Václava Zykmunda (1914–1984), průkopníka české surrealistické fotografie, představuje výstava s názvem Alchymie akce. Najdete ji v Galerii Artinbox v Perlové ulici v Praze. Zykmundova experimentální fotografická tvorba byla v České republice podle pořadatelů samostatně představena jen jednou, v roce 1993 v pražském Domě fotografie. Po téměř čtvrt století je toto průkopnické fotografické dílo opět zpřístupněno českému publiku.

Střední Čechy lákají na pravěký poklad, burčák i střelbu ze vzduchovky

Den otevřených dveří se chystá v sobotu na takzvané Malé dráze ve Skalsku na Mladoboleslavsku. Především děti se budou moci povozit právě ve vagónech, které na úzkokolejce potáhnou modely parních lokomotiv.

Víno a hlavně burčák potečou proudem celou sobotu na zámku Kačina u Kutné Hory. Zahrají třeba kapely Hradišťan nebo Katapult. Pro děti bude připravena výstava domácích zvířat nebo ochutnávka hroznů.

Měření cukernatosti vinné šťávy

Pět set let uplyne od doby, co u náměstí v Rakovníku stojí Pražská brána. Touto stavbou se v 16. století začalo budovat celé kamenné opevnění města. U této příležitosti připravuje muzeum T. G. Masaryka na sobotu speciální akci. První patro Pražské brány se promění ve střelnici.

Pod vedením Sboru rakovnických ostrostřelců odtud budou moct návštěvníci střílet ze vzduchovky na terč. Ve 14 hodin se pak z nádvoří muzea zájemci vydají po stopách městského opevnění a připravena bude taky výstava o Pražské bráně včetně dobových obrázků.

V Lánech na Kladensku si v sobotu můžete připomenout osobnost prezidenta T. G. Masaryka. U jeho hrobu začíná v 18 hodin vzpomínková akce Masarykova vatra, která se koná při příležitosti 79. výročí úmrtí prvního československého prezidenta. V 17 hodin je sraz účastníků v Muzeu T. G. Masaryka. V 19 bude zapálena vatra na sokolském cvičišti.

Čtěte také

Z Lidic od Lidické galerie vyráží v sobotu ve 12 hodin spanilá jízda veteránů Lidický okruh 2016.

Do Sedlčan přijede o víkendu motorový vůz Modrý šíp. Z původně vyrobených 14 kusů se dochovalo pouze několik vraků a jediný opravený vůz s pořadovým číslem 004 dorazí na sedlčanské nádraží v neděli ráno. Od 10 hodin jsou připravené mimořádné jízdy do Štětkovic a zpět.

Prácheňské muzeum ve středu zpřístupní veřejnosti archeologický poklad z doby laténské. Před 150 lety ho nalezl rolník Josef Novák v obci Hradiště nedaleko Písku. Jde zhruba o dva a půl tisíce let staré šperky, koňské postroje nebo vzácnou etruskou konvici, které hned po nalezení skončily v Praze a ve Vídni, nyní jsou poprvé k vidění „doma“. Expozice má název Hradiště u Písku 1858 – Nálezy z knížecích mohyl z časné doby laténské.

město Písek

V Písku zažijete stavbu a pálení milíře

Lesy města Písku pořádají v sobotu den otevřených dveří a vy tam budete mít jedinečnou možnost vidět, jak se staví milíř. Jeho stavba začíná v 9 hodin u Lesovny a pálení dřevěného uhlí bude trvat až do 17. září, kdy si bude možné uhlí odnést domů. Na sobotu je připraven bohatý program včetně slavnostního otevření naučné stezky Od semínka k bydlení, dojde k němu v 10 hodin u luštírny.

Horšovský Týn si připomene výročí Karla IV. výstavou kostýmů

Udělejte si výlet na zámek do Horšovského Týna, kde mají úžasnou výstavu kostýmů a rekvizit z úspěšných českých filmů Slasti Otce vlasti a Noc na Karlštejně. Součástí je i nově natočený film Hlas pro římského krále. Kromě kostýmů a rekvizit uvidíte informační panely se záběry z filmů, s perličkami z natáčení, skeny dochovaných archivních dokumentů k filmům a novinové výstřižky.

Čtěte také

Ústecký kraj zpřístupní přehrady na Ohři

Nenechte si ujít v sobotu den otevřených dveří státního podniku Povodí Ohře. Zpřístupněna budou vodní díla Skalka, Stanovice, Přísečnice, Kamenička, Fláje (výjimečně jen exteriéry) a Chřibská.

Den otevřených dveří bude v sobotu také v pivovaru ve Velkém Březně. Ochutnat mohou návštěvníci kromě tradičních piv také speciál Březňák Zázvor a polotmavé pivo Märzen.

V Sokolově je v sobotu Den horníků. Spojený je tradičně i s hornickou poutí.

Na Liberecku pokřtí květinu a budou fandit záchranářům

Navštivte o víkendu zámek Zákupy. V prostoru předkaplí a zámecké kaple je vystaveno přes tři tisíce květů jiřin nejrůznějších druhů, barev a velikostí. U příležitosti 100. výročí úmrtí předposledního majitele zámku Zákupy císaře Františka Josefa I. bude pokřtěna nová odrůda jiřinky právě po tomto panovníkovi.

Zámek Zákupy

Na Autodromu Sosnová se v sobotu od 10 hodin chystá akce Den s policií a dalšími složkami IZS. Na programu je mimo jiné ukázka práce policejních psovodů se speciálně vycvičenými psy, ukázka výcviku ústecké policejní zásahové jednotky za využití vrtulníku, společný zásah hasičského záchranného sboru, zdravotnické záchranné služby a policistů při simulované dopravní nehodě a zákrok policejních těžkooděnců proti nebezpečným pachatelům.

Memoriál záchranářů z Manhattanu 2016 začíná v sobotu ráno v Liberci. Tradiční víceboj hasičů, záchranářů a policistů se skládá ze dvou základních částí – silového víceboje a výstupu do výškové budovy Krajského úřadu Libereckého kraje. Přijďte jim fandit.

Královéhradecko zve na Kuks, do Jičína a do Trutnova

V Jičíně o víkendu vrcholí už 26. ročník multikulturního festivalu Jičín, město pohádky, tentokrát s podtitulem Cirk. Bohatý program čeká na malé i velké návštěvníky Rumcajsova rodného města na nádvoří zámku, v parcích, na Valdštejnově náměstí i v přilehlých ulicích. Připravena jsou hudební a cirkusová vystoupení, divadelní představení, soutěže, hry i tvůrčí dílny.

Festival Jičín – město pohádky zahájil průvod pohádkových bytostí

Nenechte si v sobotu ujít tradiční vinobraní na Kuksu, při kterém víno teče kanály podél kaskádového schodiště.

Galerie UFFO v Trutnově zahájila novou sezonu výstavou děl Tomáše Polcara. Výstava monumentálních obrazů, které jsou poctou krajině, přírodním živlům, životu i smrti, je nazvaná Krajiny II a bude přístupná do 11. října.

Čtěte také

Návštěvníci Pardubic, zamiřte do galerie

Galerie města Pardubic představuje dvacítku soch a asambláží Aleše Veselého. Objekty vznikly v době normalizace, kdy autor nesměl vystavovat, a většinu z nich neměli lidé možnost ještě vidět.

Jihlavou proběhne půlmaraton

V neděli ve 12 hodin startuje z jihlavského Masarykova náměstí třetí Jihlavský půlmaraton. Akci pořádá občanské sdružení Sliby-Chyby.

V Karviné vystavují obrazy, v Novém Jičíně klobouky

V Karviné vystavuje své obrazy výtvarník Jakub Špaňhel. Výstava karvinského rodáka, jehož dílo je zastoupeno ve sbírkách mnoha prestižních veřejných institucí i soukromých subjektů, se koná u příležitosti jeho čtyřicátých narozenin.

Tradici kloboučnického řemesla mapuje sbírka muzea v Novém Jičíně, tamní továrna na klobouky vyvážela své výrobky do celého světa, firma Tonak stále patří mezi největší výrobce klobouků v Evropě. Vystavené exponáty pocházejí ze sbírek novojičínského muzea, nechybí mezi nimi klobouky arcivévody Františka Ferdinanda d´Este nebo prezidenta T. G. Masaryka. Lidé uvidí vojenské přilby, čepice, dámské kloboučky, cylindry i buřinky. K vidění budou také exotické pokrývky hlavy z Asie, Severní Ameriky, Latinské Ameriky a dalších lokalit.

Klobouková forma v novojičínské továrně Tonak

V Olomouci vrcholí festival Řeka má duši

Zkuste v sobotu překonat sami sebe a vydejte se na netradiční běh RUN UP do Olomouce. Vyběhněte 420 schodů administrativně-obchodní budovy RCO. Má 18 pater. Závod je také mistrovstvím ČR v běhu do schodů a nově také součást česko-slovenského poháru a světové tour Towerrunning.com. Start dětského závodu je ve 13 hodin. Finále dospělých v 17 hodin.

Ještě do neděle můžete v Olomouci navštívit festival Řeka má duši. Dějištěm festivalu je kamenné koryto řeky Moravy v okolí přístavu Ololodi Kordulky. Multikulturní program nabízí divadelní představení, koncerty na instalovaném mole na řece, doprovodné aktivity pro rodiče s dětmi i veřejnost a v neposlední řadě též noční plavby s hudebním doprovodem Ololodi Kordulky.

Prostory Vlastivědného muzea v Šumperku zaplnilo šest desítek papírových modelů hradů a zámků. Návštěvníci budou moci obdivovat makety památek z celé republiky, jejichž podobu budou moci porovnat i s velkoformátovými fotografiemi originálních staveb.

Čtěte také

Jihomoravský kraj ožije Slováckými slavnostmi

Ve Vyškově najdete v sobotu oslavy první písemné zmínky o městě, osmdesátiletého výročí vyškovské vojenské posádky a dvaceti let existence Vojenské akademie. Armáda připravila pro návštěvníky celodenní program. Ochutnáte třeba guláš z polní kuchyně nebo si vyzkoušíte různou vojenskou techniku.

Uherské Hradiště se chystá na 14. ročník Slováckých slavností vína a otevřených památek. Akce o víkendu nabídne ochutnávku živého folkloru v duchu vinařských tradic, lidových písní a tance. Největší přehlídky lidové kultury Slovácka se zúčastní asi pět tisíc krojovaných lidí z devadesáti měst a obcí z širokého okolí Uherského Hradiště.

Uherské Hradiště náměstí

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v sobě nesou odkaz pradávných zvyků našich předků spojených s koncem sklizně a vinobraním. V sobotu v 9 hodin vyrazí průvod krojovaných z mařatických vinných sklepů na náměstí. Program potrvá až do nedělního večera. Všechny pořady jsou zdarma. Při slavnostech vína lze také bezplatně navštívit 27 památek.

Mikulovský zámek hostí výstavu s názvem Krajina jako dílo. Expozice představuje návrhy studentů brněnské architektury. Ti mapovali podoby a proměny sakrálních staveb v krajině jihomoravského pohraničí. Nejlepší z projektů nechal Národní památkový ústav zrealizovat. Novou podobu tak získal Liščí kopec u Dolních Dunajovic na Břeclavsku.

Čtěte také

Klobouky vystavují i ve Zlíně

Pokrývky hlavy vyrobené v různých částech Evropy od poloviny 19. století do současnosti představuje výstava nazvaná Dámy a pánové, držte si klobouky! ve zlínském Muzeu jihovýchodní Moravy.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu