Víte, kam vyrazit o prodlouženém víkendu? Inspirujte se našimi tipy!

24. říjen 2014

Před námi je víkend a taky podzimní prázdniny. Už víte, co podniknete a kam třeba ve svátek 28. října zamíříte? V Praze je teď k vidění v Národním technickém muzeu kopie první parní lokomotivy. V mlýně v jihočeských Hoslovicích se v sobotu naučíte vyrábět jitrnice, v Hustopečích vás čeká košt vín a v archeoskanzenu Modrá nedaleko Uherského Hradiště se o víkendu loučí s letošní sezonou. Pěkně si volna užijte!

Husobraní v Praze
Pojďte v sobotu na husobraní! Kam? Na pražské náměstí Míru. Začíná v 10 hodin a skončí v 18.00. Čeká vás 800 pečených hus, 200 kg kyselého zelí, 2000 metrů knedlíkových šišek, 100 litrů husího kaldounu, 50 litrů sádla a hudební program, stánky s keramikou, dráteníci, koláče, pivo, víno, medovina i domácí mošty.

Festival bollywoodského filmu
V pražském kině Lucerna můžete ještě o víkendu navštívit Festival bollywoodského filmu. Pod názvem Děti z Bollywoodu představí současnou indickou filmovou tvorbu, především snímky s dětskou tematikou. Těšit se můžete také na originální workshopy, indické pokrmy, orientální ingredience a vůně, masáž hlavy i tradiční cetky všeho druhu.

Výlet na Hazmburk
Udělejte si o víkendu výlet na hrad Hazmburk na Litoměřicku. Samotný vrch, na kterém je hrad umístěn, nabízí unikátní výhledy na České středohoří i roviny směrem na Roudnici nad Labem s horou Řípem.

Čtěte také

Prohlídka náchodského zámku
Zamiřte v sobotu večer na speciální prohlídky náchodského zámku. Prohlídky oživí scénky z historie zámku a hudební vstupy. Začátek je v 17.30.

Velhartice uzavírají sezonu
Tradiční rozloučení s hlavní návštěvnickou sezonou připravil na sobotu šumavský hrad Velhartice na Klatovsku. Památka, která se pyšní mimo jiné světově unikátním gotickým kamenným mostem, nabídne jako poděkování svým návštěvníkům každoroční zamykání hradu a 16. ročník Běhu o hradní klíč pro všechny věkové kategorie.

Brány hradu se ale ještě pro návštěvníky neuzavřou, protože bude mít pro veřejnost otevřeno i v neděli 26. října, výjimečně i v pondělí 27. října, protože jsou podzimní prázdniny, a o státním svátku 28. října.

Od hřbitůvku je krásně vidět hrad Velhartice

Dny stromů v Pardubicích
Dny stromů jsou připraveny na pardubickém zámku právě o tomto víkendu. Čekají vás ukázky práce stromolezců, přírodovědné vycházky atd. V sobotu začíná akce na velkém nádvoří zámku v 10 hodin.

Festival Lathife v Lanškrouně
Na zámku v Lanškrouně začíná v sobotu multiartový festival Lathife, který nabídne hudební, filmová a divadelní představení a výstavy.

Pohádky v Třeboni
Jihočeská Třeboň je v těchto dnech pohádková. Až do neděle tem děti i dospělí uvidí loutková představení i činohru. V pátek jsou na programu divadelního festivalu školní představení pro nejmenší děti s názvem Jak se hledají princezny. Večer si v Divadle J.K.Tyla přijdou na své i dospělí. Od devatenácti hodin a třiceti minut tam začíná představení Poslední trik Georgese Méliése od Divadla Drak z Hradce Králové.

Čtěte také

Zabijačková jídla v Hoslovicích
Jak vyrobit tradiční jitrnice nebo jelita zjistí lidé na vodním mlýně v Hoslovicích na Strakonicku. V sobotu tam uvidí, jak se připravují tradiční zabíjačková jídla nebo jak se peče chleba. Program začíná ve 13 hodin.

Výroba kysaného zelí u Jablunkova
Víte, co si představit pod pojmem „deptání kapusty“? Na pomezí Česka, Polska a Slovenska se tak říká šlapání zelí. A vy můžete tradiční výrobu kysaného zelí sledovat v sobotu odpoledne v Muzeu v Dolní Lomné nedaleko Jablunkova, kde je domácí výroba kysaného zelí pořád něco jako obřad. Právě zelí a brambory jsou základem tamní gastronomie. Do výroby tradičního kysaného zelí se pustí ve 14 hodin, a to i s pomocí návštěvníků, kteří budou krouhat zelné hlávky a připravovat další ingredience.

Ovocnářské slavnosti v Chelčicích
Svoji úrodu i tradiční výrobky představí pěstitelé na Slavnostech plodů v jihočeských Chelčicích. Tradiční ovocnářské slavnosti tam najdete v pátek a v sobotu. Nakoupit si můžete na ovocném jarmarku nebo si za doprovodu průvodce prohlédnete obec. Sobota bude věnovaná dětem, milovníkům hudby i zahradníkům amatérům, kteří se budou moci poradit s odborníky.

Porážka prasete na pražské Letné přilákala dvě tisícovky lidí. Ti také zvíře hned snědli

Archeoskanzen Modrá uzavírá sezonu
Velkomoravské sídliště středního Pomoraví, tedy Archeoskanzen Modrá nedaleko Uherského Hradiště, se loučí se sezonou a kromě představení velké etapy našich dějin zve v sobotu i na tradiční slováckou zábavu. Přivírání bude především slavností zabijačkových pochoutek, pálenek a dalších regionálních produktů.

Bubenický festival ve Vysokém Mýtě
Městský klub ve Vysokém Mýtě bude v sobotu od 13 hodin patřit Bubenickému festivalu.

Divadlo v Liberci
Naivní divadlo v Liberci slaví 65. narozeniny. Pojďte je oslavit taky třeba premiérou nového představení Třetí gong aneb Loutky hrají divadlo. Hra začíná v divadle v 19 hodin.

Přehlídka scénického tance v Jablonci nad Nisou
Tanec, tanec 2014 – to je celostátní přehlídka scénického tance mládeže a dospělých, kterou najdete o víkendu v Jablonci nad Nisou.

Izraelské tance v Brně
V Brně můžete navštívit o víkendu mezinárodní seminář izraelských tanců. Najdete ho ve sportovní hale gymnázia na třídě kapitána Jaroše.

Výtvarný kurz v Jablonci nad Nisou
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou pořádá v sobotu od 10 hodin výtvarný kurz „náramek šitý plochým stehem rybí kost“.

sklenka vína - víno

Řemesla našich předků na Kladensku
Poslední říjnovou sobotu můžete podniknout cestu do minulosti. Ve Svárově na Kladensku se dozvíte, jakým řemeslům se věnovali naši předkové a jaké používali nástroje a technické pomůcky. Čeká vás i vlastivědná procházka zaměřená na historii dobývání rudy. Na akci se nebudou nudit ani děti.

Degustace vín v Hustopečích
V jihomoravských Hustopečích si nenechte ujít Královský košt, což je pultová degustace 300 nejlepších českých a moravských vín.

Opera v kinech
Pojďte v sobotu do kina na operu. První přímý přenos koncertu České filharmonie do kin začíná v 15 hodin. Na programu je mimo jiné Dvořákova symfonie Z Nového světa a houslový koncert Felixe Mendelssohna-Bartholdyho v podání Josefa Špačka. Dirigovat bude Jiří Bělohlávek.

Adam Mišík pokřtí album
Adam Mišík pokřtí v sobotu v 19 hodin v Lucerna Music Baru v Praze své debutové album Parfém společně se zpěvačkami Ewou Farnou a Debbi.

Světlo pro Světlušku v Praze
Navštivte v sobotu od 21 hodin v Pražské křižovatce – kostele sv. Anny benefiční koncert Světlo pro Světlušku. Vystoupí Chinaski, Xindl X, Bára Basiková, Dagmar Pecková nebo Cocoman a horolezci Radek Jaroš a Honza Trávníček.

Hmyzožraní v Praze
Jste odvážní? Potom v neděli navštivte v Cross Clubu v pražských Holešovicích první pražský festival Hmyzožraní. Budete moci ochutnat rozličné druhy hmyzu, pouličního jídla a exotického ovoce. Hmyzožraní začíná v 11 hodin.

Festival ostravských divadel v Praze
Představením Podivný případ se psem v podání Národního divadla moravskoslezského začne v neděli pátý ročník festivalu ostravských divadel Ostrava v Praze. Podivný případ se psem začíná v 15 hodin v Divadle na Vinohradech.

Roomful of Blues v Praze
V pražském Lucerna Music Baru vystoupí v neděli ve 20 hodin americká skupina Roomful of Blues. Koná se v rámci festivalu Bluefest.

Zoopark Zájezd
Zoopark Zájezd má pro malé návštěvníky novou atrakci. Rozšířili tam dětský koutek, kam ke kozám, ovcím a lamám přibyla i prasátka.

Prase domácí

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla v Brně
Vyzkoušet si divadelní improvizaci mohou v pondělí lidé v bezbariérovém divadle Barka v Brně, a to v rámci Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla. Už pošestnácté se Brna sjeli čeští i zahraniční tanečníci, aby předvedli svá nejnovější čísla.

Státní svátek v Plzni
Plzeň bude v úterý slavit státní svátek ve velkém. Zavřeno nikde nebude. Více než dvacet plzeňských míst otevře své brány a za symbolických 28 korun nebo úplně zdarma nadělí návštěvníkům kulturní program. Připraveny jsou výlety, komentované prohlídky a prohlídky jindy zavřených nebo nepřístupných prostor.

Havířské šprýmování v Příbrami
Havířské šprýmování je název akce, kterou na sváteční den 28. října připravili v Hornickém muzeu v Příbrami ve Středočeském kraji. V areálu Ševčinského dolu jsou pro děti i dospělé připravené netradiční soutěže s odměnou. Rodiče i s dětmi můžou sfárat do podzemí dolu pomocí rumpálu, soutěžit v hledání stříbrné žíly nebo v hodu do dálky dubovým pražcem. Nebude chybět čerpání vody ze zatopeného dolu, stloukání důlní výdřevy, přetahování se žentourem a v neposlední řadě pošťuchování se s permoníkem. Vstupné pro všechny je jedna koruna.

Kopie první parní lokomotivy
Ve venkovním areálu Národního technického muzea najdete od pátku až do úterý 28. října kopii první parní lokomotivy. Jde o plně funkční věrnou kopii původního typu lokomotivy z přelomu 19. a 20. století. Dozvíte se víc i o samotné stavbě parního stroje.

Výstava Ave Maria v Šumperku
Řadu madon, dřevořezeb či unikátní oltářní reliéf ze Sobotína představuje výstava s názvem Ave Maria, kterou najdete v prostorách šumperského muzea. Příběh nejslavnější ženy světa, jak zní podtitul výstavy, se zaměří na proměny vnímání a zobrazování Panny Marie od gotiky po současnost. Návštěvníkům bude poprvé v Šumperku představen například reliéf Svaté příbuzenstvo Kristovo z roku 1512 ze Sobotína, který je trvale umístěn v expozici státního hradu Pernštejn.

Šumperk - farní kostel kolem nějž byl první hřbitov

Výstava Punk v architektuře
V Galerii Jaroslava Fragnera v Praze je přístupná výstava Punk v architektuře. Neukazuje pouze díla tvůrců ze zlaté éry punkového hnutí, kurátoři při výběru sáhli i ke stavbám desítky let starých, či naopak novějších. Představují díla architektů, které spojuje jinakost vůči tomu, co bylo v dané době středním proudem. Vystaveno je přes 30 projektů tuzemských i zahraničních architektů. Veličin, jakými byli Henri Labrouste, Josef Gočár či Hans Hollein přes postmodernisty Coopa Himmelblaua nebo Vlada Miluniće až po Martina Rajniše, Petra Suskeho, Svatopluka Sládečka, Ivana Kroupu nebo ateliéry HŠH a H3T.

Výstava inspirovaná románem 1984
Výtvarné instalace inspirované románem George Orwella 1984, které vznikaly v tehdy zničeném Veletržním paláci v Praze, představuje na nové výstavě v tomto objektu výtvarník Jiří Sozanský. Funkcionalistický palác vyhořel v roce 1974, léta se pro něj hledalo využití a Sozanský se do něj dostal právě v roce 1984. Syrové prostředí zničené obrovské stavby se Sozanskému stalo ideální kulisou pro ztvárnění děsivých myšlenek románu, který předpověděl totalitní režimy 20. století.

Výstava o Nuselském mostu
Myšlenku a historii Nuselského mostu, unikátního architektonického díla druhé poloviny 20. století, i dosud nepublikované fotografie z jeho stavby představuje výstava v Národním technickém muzeu v Praze. Ukazuje i několik architektonických soutěží a výsledný návrh architekta Stanislava Hubičky a shrnuje tak klíčové okamžiky náročné stavby včetně známé zátěžové zkoušky s pomocí 66 tanků a 3 tisíc tun písku.

Čtěte také

Umění 19. století v Praze
V Salmovském paláci na Hradčanech otevřela Národní galerie v Praze stálou expozici umění 19. století. Současně s novou expozicí je v Salmovském paláci otevřená výstava malíře Josefa Führicha (1800 až 1876), představitele náboženské malby. Führich se narodil v Čechách, avšak od 30. let 19. století působil ve Vídni. Výstava ukazuje proměny jeho tvorby od mládí přes působení v radikálních romantických kruzích v Praze a pobyt v nazarénském kroužku v Římě až po návrat do Čech. Poprvé je také Führichovo dílo zařazeno do kontextu české malby 19. století.

Výstava děl Jana Švankmajera
Výstavu prací výtvarníka, animátora a režiséra Jana Švankmajera doplněnou o artefakty z jeho soukromé sbírky připravilo pražské Muzeum Kampa. Výstavu nazvanou Naturalia doplňuje projekce filmů Spiklenci slasti, Historia Naturae, Možnosti dialogu a Tichý týden v domě. Švankmajerovy originální objekty, koláže a grafiky na výstavě doplňují africké rituální sochy a masky a renesanční a barokní tisky fantaskních zvířat z jeho vlastní sbírky. Celá expozice je tedy jakousi variantou renesančních a barokních kunstkomor.

Z retrospektivy Jana Švankmajera Možnosti dialogu (Mezi filmem a volnou tvorbou)

Výstava děl Jamese Ensora
Práce belgického malíře a grafika Jamese Ensora (1860–1949), jednoho z vizionářů moderny, předchůdce expresionismu a surrealismu, vystavuje pražské Muzeum Montanelli v Nerudově ulici. Výstava 52 kreseb, rytin a litografií nazvaná Zemřít pro nesmrtelnost pochází ze sbírek Sárského muzea v německém Saarbrückenu a reprezentuje klíčová témata Ensorovy tvorby. Potrvá do 1. února.

Výstava děl manželů Vaculkových ve Slováckém muzeu
Slovácké muzeum v Uherském Hradišti otevřelo výstavu děl manželů Vaculkových, kteří patří mezi nejvýznamnější umělce regionu. Expozice nazvaná Vaculkovi / umění čistého srdce zahrnuje na 150 artefaktů, které dokumentují osobitost autorského páru. Vaculka by letos stejně jako Slovácké muzeum oslavil sté narozeniny.

Museo Mundial – Muzeum světa v pražském Národním zemědělském muzeu
Základní světové potraviny, jejich využití a zpracování, představuje expozice Museo Mundial – Muzeum světa v pražském Národním zemědělském muzeu. Výstava, jež je součástí mezinárodního projektu, ukáže na nedostatek potravin, obrovské plýtváni s nimi i energetickou chudobu spojenou s jejich zpracováním.

Výstava děl Stanislava Libenského ve Zlíně
Kresby legendárního sklářského výtvarníka Stanislava Libenského vystavuje zlínská Galerie Václava Chada. Výstava tohoto světově proslulého autora plastik z taveného skla umožní nahlédnout zlínským příznivcům umění do méně známé části jeho tvorby. Kromě kreseb jsou v galerii ve zlínském zámku vystaveny také tři Libenského plastiky.

Výstava děl Rudolfa Dzurka v Brně
Unikátní obrazy Rudolfa Dzurka, vytvářené ze skleněné drtě, vystavuje Muzeum romské kultury v Brně. Vzhledem ke křehkosti děl je to na dlouhou dobu poslední příležitost k seznámení s tvorbou jednoho z nejvýše ceněných romských umělců.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu