Vraťte se na chvíli do dětství - překonejte ledovou stěnu, poseďte s Hurvínkem a zavzpomínejte na stavebnici Merkur. Druhý lednový víkend je tu!

13. leden 2017

Pokud se o víkendu nechystáte na hory, vydejte se do Lipníku nad Bečvou na oslavy vzniku Charty 44 a koncert The Plastic People of the Universe. Rozhýbat ztuhlé tělo můžete při turistickém pochodu zimní Prahou nebo zamiřte fandit účastníkům republikového šampionátu v lezení na ledové stěně do Víru. Hezký víkend!

Praha zve do divadel a na zimní pochod

V sobotu můžete vyrazit do pražského Divadla Rokoko na Soirée Věry a Veroniky. Od 21 hodin se vám představí dvě dámy – herečka, která ráda zpívá, Veronika Gajerová a zpěvačka, která ráda hraje, Věra Nerušilová.

Obě se před lety sešly v Divadle ABC při zkoušení komedie Pan Kaplan má třídu rád a tentokrát se rozhodly vystoupit na společném večeru, kde nebude chybět trocha divadla, něco málo zpěvu a také nějaké to překvapení.

Čtěte také

V pražském Studiu Alta se v sobotu od 19.30 odehraje poslední představení souboru Nanohach. A v Rudolfinu začíná v sobotu v 19.30 koncert klavíristy Lukáše Vondráčka.

Vezměte své puberťáky do divadla. V pražském Divadle v Dlouhé najdete ještě o víkendu osmý ročník Festivalu 13+, divadelní přehlídky nejen pro teenagery.

Festivalová sobota 14. ledna bude vyhrazena současným studentům pražské DAMU, kteří představí autorskou adaptaci několika povídek Jacka Londona s loutkami a kartony nazvanou Tisíc tuctů. Studenti brněnské JAMU zase přivezou scénický koncert z písní Jiřího Bulise s názvem Hodinku na Štědrý den.

Divadlo v Dlouhé

Pojďte spálit přebytečná kila na tradiční turistický pochod zimní Prahou, který se letos uskuteční už po devatenácté. Zahájení je v neděli v 9 hodin u stanice metra Nádraží Holešovice. Trasa je dlouhá 10 km.

Pochod startuje u metra Nádraží Holešovice (směr tramvaje), dále se pokračuje přes Stromovku, Troju (Botanickou zahradu), Velkou Skálu a pochod se zakončí v Čimickém háji (restaurace U Blekotů).

Národní galerie prodloužila otevírací dobu výstavy francouzského malíře Henriho Rousseaua. Do paláce Kinských můžete na výstavu zajít tento víkend naposledy. V sobotu i v neděli bude otevřeno až do 20.00.

Díla slavného umělce přezdívaného Celník jsou v tomto rozsahu v Česku představena poprvé. Expozice připravená ve spolupráci s pařížským Musée d'Orsay představuje Rousseauovy obrazy v dialogu se slavnými jmény světového umění, jako je Pablo Picasso či Frida Kahlo, i významnými českými tvůrci.

Čtěte také

Interaktivní a hravá výstava Ať žije Hurvínek! v Muzeu hl. města Prahy na Florenci svádí k akci. Na konci expozice se skrývá lavice s loutkami v životní velikosti, na které můžete zvěčnit svoji návštěvu společnou fotkou a poslat ji do muzea. Můžete vyhrát nejen dřevěné figurky Hurvínka a Spejbla, ale také kreslený dobrodružný seriál s Hurvínkem v hlavní roli a s překvapením uvnitř.

Svatá Hora u Příbrami je stavbou roku v kategorii rekonstrukce

Udělejte si o víkendu výlet na Příbramsko a navštivte nově zrekonstruovanou Svatou Horu, jedno z hlavních poutních míst pražské arcidiecéze. Ve svatohorské bazilice je oltář s lidovou gotickou soškou Panny Marie Svatohorské.

Stavbou roku kraje je opravený poutní areál Svatá Hora v Příbrami

Ta pochází z kaple hradu, který si zbudoval pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic, když mu Příbram daroval roku 1348 Karel IV. Na Svatou Horu sošku přenesli po třicetileté válce jezuité. Svatá Hora mimo jiné získala také cenu za nejlepší rekonstrukci památkového objektu v soutěži Stavba roku středočeského kraje 2016.

Procházku šumavskou přírodou zakončete v kostnici

Šumavská zima je mrazivá a nádherná. A kostel sv. Mořice nad Annínem zve k návštěvě. Každou neděli vás tam teď od 14 hodin čekají komentované prohlídky. Kostel ze 13. století se středověkými freskami a barokní kostnicí plnou kostí a lebek je opravdu perlou šumavských lesů.

Připraven bude i teplý čaj. Ke kostelu se dostanete pěšky lesem od annínské sklárny nebo z Rajska. Silnice z Rajska (od annínského koupaliště) nebo z Palvínova (u Hartmanic) mohou být v tomto zimním období obtížně sjízdné.

Západočeši, vyrazte na výstavu stavebnice Merkur

Do Staňkova na Plzeňsku můžete v sobotu zamířit na country bál. Výtěžek z akce půjde na opravy zámku Čečovice.

Kovové dílky s dírami, šroubky a matičky. Kdo by neznal Merkur. Původní česká stavebnice zasáhla do života několika generací kluků a možná i holek. Historie Merkuru sahá až do počátku dvacátého století. Vynálezcem stavebnice byl tehdy jistý Jaroslav Vancl. A fenoménu Merkur se věnuje stejnojmenná výstava v Západočeském muzeu v Plzni.

Čtěte také

V Karlových Varech v hotelu Thermal je k vidění největší výstava terakotových vojáků z hrobu prvního čínského císaře. Jde o 80 oficiálních certifikovaných kopií terakotových vojáků, každý voják váží přes 200 kilogramů a kůň má i přes 600 kilogramů. Kromě samotných vojáků je návštěvníkům k dispozici 60minutový dokument, který vysvětluje dobu i postup výroby vojáků, panely s výkladem a další exponáty.

Jizerské hory jsou rájem běžkařů

Na horách jsou skvělé podmínky pro lyžování. Například běžecké trasy v Jizerských horách se mohou propojit po celém regionu. Od Kořenova rolba projíždí bílé stopy na Jizerku, trasy pak vedou dál do Vysokého nad Jizerou. Odtud se mohou lyžaři dostat na Jizerskou magistrálu a dojet tak až do Bedřichova.

Ledolezec s cepíny

Pokořit ledovou stěnu můžete na Vysočině

V sobotu se na Ledové stěně ve Víru bude závodit o Vírský cepín. Závod bude Mistrovstvím České republiky v ledovém lezení na rychlost a zúčastnit se může každý, tak neváhejte a přijeďte si poměřit rychlost, techniku a vytrvalost se zkušenými lezci nebo svými kamarády. Soutěžní pokus je omezen časovým limitem 5 minut na výstup. Akce začíná v 10 hodin.

Charta 77 oslaví na Olomoucku své 40. výročí

Přijďte si užít hravé sobotní odpoledne do tepla skleníku v Květné zahradě v Kroměříži. Program začíná ve 13 hodin.

Charta 77 oslaví své čtyřicátiny v Lipníku nad Bečvou. Stane se tak v sobotu od 16 hodin. Na programu je odpoledne taky kulatý stůl v Galerii Konírna, výstava samizdatů a i koncert legendární kapely The Plastic People of the Universe.

Čtěte také

Přerovské muzeum otevřelo výstavu, na které návštěvníci uvidí Jana Amose Komenského v mnoha podobách. Expozice s názvem Komenský? Toho jsme už někde viděli! provází zájemce různými zpodobněními Komenského od roku 1642 do současnosti.

Učitele národů zachytili malíři, ale i umělečtí kováři a sochaři. Jeho tvář je na pohlednicích či pamětních medailích, nechybějí ucelené kolekce poštovních známek. Galerii jeho podobizen uzavírají na výstavě karikaturisté.

Na Ostravsku se schyluje k bálu pohádkových bytostí

V Pohádkově v kulturním domě AKORD v Ostravě Zábřehu bude v sobotu veselo. Chystá se tam velký bál, na který se sjede spousta pohádkových bytostí. Fantazii se meze nekladou, a tak do Pohádkova může zavítat úplně každý v jakémkoliv převleku a jakéhokoli věku. Velký pohádkový karneval začíná v 16 hodin.

Zvířecí masky na karneval, obrázek 11

Milovníci cestování, zamiřte do Napajedel na Zlínsku

Vydejte se v sobotu odpoledne na festival Cestovatelský mišmaš do Napajedel. Můžete se opět těšit na odpolední a večerní program s besedami, hudbou a výtečným občerstvením. Od 20 h se v klášterní kapli představí dvě zajímavé polohy živého slováckého folklóru. Vystoupí zde houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská a svérázná směs muzikantů z Česka i Slovenska 12:piet.

Muzeum Podhradí v Buchlovicích na Uherskohradišťsku ukazuje historii a současnost chleba. Expozice dostala název Ukrojte si nás. Potrvá do konce března. Výstava podle slov svého autora Miloslava Hrdého mapuje také zvyky a pověry s chlebem spojené.

Čtěte také

Přes šedesát fotografií Karla Thomayera uvidíte na výstavě na radnici v Rožnově pod Radhoštěm. Rodák ze Slovácka prožil několik roků v Indii a zachytil tamní život v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu