Vrcholí festival Colours of Ostrava! A máme pro vás i další tipy na víkend

17. červenec 2015

Červenec se přehoupl do své druhé poloviny a víkend nabízí nepřeberné množství zajímavých akcí. Několik jsme pro vás vybrali. Užijte si třeba benefiční festival Cihla na Slapech, s dětmi se vydejte do skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska – bude tam velký jarmark. Na zámek Hrádek u Nechanic dorazí o víkendu panstvo. Pěkně si volno užijte!

Colours of Ostrava
Je tu jedna z největších hudebních událostí léta – festival Colours of Ostrava. Vrcholí právě tento víkend.

Křest mláděte tučňáka ve zlínské zoo
V pátek se bude ve zlínské zoo křtít a slavit. Fotograf přírody a cestovatel Václav Šilha se stane kmotrem mláděte tučňáka Humboldtova. Vůbec poprvé v historii zoo tak u tučňáků proběhnou křtiny, první kmotrovství zvířete to však bude i pro Václava Šilhu. Křest začne v 15.15 přímo u expozice tučňáků.

Čtěte také

Otvírání oken do středověku na zámku Kunštát
V pátek ve 14 hodin otevřou na zámku Kunštát v Hraběcím salonu slavnostně tři obnovená klasicistní okna. Otvírání oken do středověku souvisí s dokončením památkové obnovy Hraběcího salonu. Potom si můžete projít interaktivní prohlídkovou trasu V erbu tří pruhů.

Skalecká pouť v Mníšku
Třídenní Skalecká pouť začíná v pátek v Mníšku pod Brdy. Na programu jsou hudební a divadelní vystoupení, lidová zábava a stánky, a to ve městě i na zámku. Duchovní program je naplánovaný na sobotu. Poutníci vyrazí k baroknímu areálu Skalka v osm hodin ráno.

Mlýn byl postaven v roce 1842 a více než sto let sloužil zemědělcům z Kuželova i dalších vesnic

Horňácké slavnosti v areálu starého mlýna v Kuželově
Horňácké slavnosti mají dlouhou tradici, přehlídka svérázného folklóru celého Horňácka se pod Strážnou hůrkou na úpatí Bílých Karpat koná už bezmála 60 let. Horňácká muzika zazní v neděli i v areálu kuželovského mlýna. Stavba z roku 1842 je jedním z mála dodnes zachovalých větrných mlýnů holandského typu u nás.

Čtěte také

Sochy z jízdních kol v Plzni
Sochy z jízdních kol vyráběl celý tento týden v Plzni umělecký kovář z francouzského Štrasburku Benjamin Schlunk. S jeho tvorbou se teď můžete seznámit a v pátek a v sobotu se můžete dokonce svézt. V otevřené dílně v Plzni můžete díla vidět vždy od 11.00 do 19.00 v DEPO2015 v Presslově ulici. Vstup je zdarma.


Nikam se o víkendu nechystáte? Máme program i pro ty, kteří chtějí (nebo musí) trávit volné dny u počítače: zkuste některý z našich testů! Podobné nikde jinde nenajdete...

Rakovnické cyklování
Sedmý ročník sportovní akce Rakovnické cyklování začíná v pátek v podvečer v Rakovníku. Potrvá do neděle. Zúčastnit se můžou děti i dospělí a soutěžit budou v různých disciplínách.

Prvorepubliková atmosféra v Třebíči
V prvorepublikové atmosféře se o víkendu ocitne židovská čtvrť v Třebíči. Starobylé uličky ožijí klezmerovou hudbou, divadly, tancem a filmem. Od pátku do neděle budete moci ochutnávat speciality staročeské a židovské kuchyně. V uličkách najdete stánky tradičních řemesel, budou si moci koupit židovské cukroví. Zřejmě nejatraktivnější budou prohlídky Domu Seligmanna Bauera, kdy se ocitnete na návštěvě v tradiční židovské domácnosti.

Pekařská sobota v Rožnově
Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm provoní o víkendu pekařské výrobky. Sejdou se tam mistři tohoto řemesla při Pekařské sobotě. Dopoledne se uskuteční oblíbený trojboj pekařských mistrů v netradičních disciplínách. Pekaři budou běhat s trakařem se třemi pytli mouky, běhat na chůdách s pekařskou nůší na zádech i s plným půllitrem piva na lopáři, tedy dřevěné desce, na které se sází chleba do pece.

Dalamánky (ilustrační foto)

Tradiční způsob pečení chleba lidé uvidí ve vodním mlýně v areálu Mlýnské doliny i ve Valašské dědině. Ve skanzenu bude také hrát dechová hudba, představí se dětský folklorní soubor a zahraje písničkář Jiří Dědeček.

Výlet do středověku
Vraťte se o víkendu o pár století zpět – do středověku a to na zřícenině hradu Zlenice-Hláska u Senohrab. Řemeslný festival představí tradiční středověká řemesla z doby Karla IV. Řadu z nich si budou moci zájemci vyzkoušet.

Festival ProART
V sobotu startuje brněnská část mezinárodního festivalu ProART. Uskuteční se v prostorách brněnského Divadla na Orlí/Hudebně-dramatická laboratoř JAMU, Centru experimentálního divadla a Moravské galerii v Brně. Program tvoří tvůrčí dílny, mistrovské kurzy i představení pro veřejnost. Potrvá do 25. července, poté se přesune do Prahy.

Rockové léto v Července u Litovle
Navštivte v sobotu od 14 hodin charitativní festival Rockové léto v Července u Litovle. Vystoupí skupiny skupiny Dymytry, Perseus, Ortel, Absolut Deafers a další. Výtěžek půjde na pacientský edukační onkologický program občanského sdružení Arcus – Onko centrum.

Představení JAN, ProART festival

Výroba frgálů v resortu Valachy
Jedinečnou příležitost vyzkoušet si výrobu frgálů, které patří k nejtypičtějším a nejoblíbenějším valašským specialitám, budou mít o víkendu malí návštěvníci dětského zábavního parku Razulák v resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Pro děti bude připravena frgálová manufaktura vždy od 10 a 15 hodin. Program včetně vyrobení frgálu trvá zhruba dvě a půl hodiny.

Dětský den v Dobrkovské Lhotce
V sobotu najdete od 14 hodin v Dobrkovské Lhotce Dětský den. Děti budou mít možnost si užít spoustu atrakcí a soutěží jako např. skákací hrad, jízdu na poníkovi, hasičský útok, střelby ze vzduchovky, skákání v pytli, atd.. Večer od 19:00 hraje kapela Patrola. Občerstvení zajištěno – péct se bude prasátko.

Rallycrossové závody v Sedlčanech
Do Sedlčan na Příbramsku se sjedou tento víkend automobiloví jezdci. V areálu Sedlčanské kotliny se pojedou rallycrossové závody FIA ZONA Střední Evropa. K vidění budou i speciály Super cars s výkonem až 500 koní. Součástí závodu bude také např. Pohár historických automobilů. Start je v sobotu v 15 hodin, v neděli už v 9:30.

Lomeček

Podvodní kabina v Lomečku na Domažlicku
Být bez potápěčského vybavení 8 metrů pod vodní hladinou a pozorovat tichý vodní svět plný ryb. Zažít to můžete v Lomečku u Mrákova v západních Čechách. Tam mají totiž takové akvárium naruby. Na dno se dostanete díky jedinečné pozorovací kabině. Zařízení se skládá z přístupové lávky, sestupové šachty a samotné pozorovatelny s osmi kulatými průzory o průměru 50 centimetrů.

Čtěte také

Koncert v Mouřenci
V sobotu od 19 hodin rozezní mouřenecké varhany špičková varhanice Markéta Schley Reindlová. Spolu s ní přivítá Mouřenec vynikající sopranistku Gabrielu Pechmannovou. Zazní skladby od G. F. Händela, A. Vivaldiho, W. A. Mozarta, Z. Lukáše nebo A. Dvořáka. Koncert si vychutnejte v kostele svatého Mořice nad šumavským Annínem. Kostel na Mouřenci zve také na pravidelné letní komentované prohlídky. Konají se denně kromě pondělí a pátků vždy od 11 a od 12 hodin.

Pekelné sklepení pod Úštěkem
O víkendu úštěcké pekelné sklepení pod bývalým hradem Úštěk znovu ožije a pekelné mocnosti tam budou provádět své rejdy. Kdo už někdy jejich „řádění“ zažil, ví, že o zábavu, legraci a nezapomenutelné zážitky nebude rozhodně nouze. Prohlídky jsou každou celou hodinu a začínají v 10.00.

Čtěte také

Cihlafest na Slapech
Nenechte si na Slapech u Prahy ujít v zahradě chráněného bydlení Fara benefiční hudebně-divadelní festival pod širým nebem Cihlafest. Festival vyvrcholí večerním představením Vysavač, které na Cihlafest i v tomto roce věnovalo Studio DVA divadlo.

Dveře dokořán na zámku Radim
V sobotu v 10 hodin začíná akce Dveře dokořán na zámku Radim aneb prozkoumejte historii po svém. Zámek bude samostatně přístupný bez průvodce (od sklepa po půdu). Z doprovodného programu: oživené interiéry, ochutnávka dobových pokrmů v černé kuchyni, divadlo, šermíři, dobová hudba, lazebna a řemeslné tržiště.

Slavnosti Jakuba Krčína v Třeboni
Průvodem začínají v sobotu v 10 hodin Slavnosti Jakuba Krčína v Třeboni.

Bitva na políčkách
V Poličce v parku u hradeb najdete v sobotu od 11 hodin Bitvu na políčkách – komentované prohlídky tábora, ukázka dobové kuchyně a řemesel. Ukázky výstroje a výzbroje raně středověkých bojovníků.

Třeboňské rybníky

Hradní věž na Frýdlantu
Státní zámek Frýdlant zpřístupní tento hradní věž. Po zdolání tří stovek schodů budete mít krásný pohled na město i panoráma Jizerských hor. Věž Frýdlantu byla „majákem“ pro všechny poutníky a kupce na staré stezce z jižní Evropy směrem na sever.

Zahradní slavnost v Mnichově Hradišti
Letní dávku romantiky, tajemna a speciální zážitky nabídnou o víkendu na zámku v Mnichově Hradišti. Uskuteční se tam zahradní slavnost k poctě Albrechta z Valdštejna, která představí život šlechty v době baroka. Dostane se i na noční prohlídky.

Přijelo panstvo…!
Zámek Hrádek u Nechanic zve o víkendu na akci Přijelo panstvo…!, která nabídne veselé historiky ze života zámku v podání herců ochotnický divadel.

Pohádková dobrodružství na Stránově
Na zámku Stránov u Mladé Boleslavi v sobotu děti zažijí Pohádková dobrodružství. Stezka s pohádkovými postavami a soutěžními úkoly bude připravená od půl čtvrté odpoledne. Asterix a Obelix, Shrek, pirát Rudovous nebo třeba Mimoňové ale budou na stránovském zámku už od 11 dopoledne.

Veselokopecký jarmark
Udělejte si výlet na Veselokopecký jarmark do skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska. Je to jedinečná příležitost k seznámení se s tradičními řemesly a řemeslníky. Sami si budete moci vyzkoušet si svoji zručnost ve výtvarných dílničkách. Můžete taky ochutnat chlebové placky upečené v peci přímo na Veselém Kopci. Po oba dny zpestří atmosféru kramářské písničky Pouličníků z Tábora. V sobotu ve 13 a 15 hodin vystoupí dětský folklorní soubor Groš z Dolní Rožínky. Během jarmarku si prohlédnete i všechny expozice v roubených objektech, včetně jedinečné výstavy Od kliky k elektřině a výstavy Vodní kapky, obě naleznou ve statku z Mokré Lhoty.

Skanzen na Veselém Kopci

Král na Kunětické hoře
Hrad Kunětická hora na Pardubicku přivítá v neděli krále. Přijede Vladislav Jagelonský se svými rytíři. Uvidíte turnaje.

Konírna v Českém Krumlově
Zámecký areál v Českém Krumlově nabízí další velké lákadlo. Nově můžete navštívit knížecí Konírnu. Uvidíte část unikátní kolekce zápřahových postrojů a historických dopravních prostředků dochovaných ve schwarzenberských sbírkách. Nejpřitažlivějším artefaktem je Schwarzenberský, kompletně zapřažený vůz pro korunovaci císařovny Marie Terezie v Praze, tažený slavnostně vystrojeným šestispřežím. Pro zapřažené grošáky se dokonce dochovaly postroje včetně velmi ozdobných sametových vyšívaných pokrývek. Další atraktivitou jsou slavnostní sáně, tažené koněm v přepychovém postroji.

Poklady ze zámeckých depozitářů v Lysicích
Památkáři vystavují v Lysicích na Blanensku nejcennější exponáty z 15 zámků na Moravě, které byly po druhé světové válce zrušeny coby šlechtická sídla a dodnes slouží jako domovy důchodců, ústavy sociální péče nebo sídla zemědělských družstev či radnic. Léta mnoho z těchto věcí leželo opomíjených v depozitářích. Výstava Poklady ze zámeckých depozitářů začíná v sobotu v předzámčí.

Městys Lysice

Muzeum Novohradských hor na Českobudějovicku
V Horní Stropnici na Českobudějovicku najdete nové Muzeum Novohradských hor. Sýpku si v roce 1938 postavili zemědělci, ale protože byli Němci, museli po válce odejít. Pak stavba sloužila jako sklad a postupně chátrala. Po rekonstrukci jsou ve čtyřpatrové budově k vidění funkční staré technologie pro skladování obilí.

Historie panelových sídlišť u nás
S počátky panelové výstavby v Československu a ve Zlíně, kde vznikl první panelový dům v zemi, vás seznámí výstava na platformě zlínského Baťova institutu. Přibližuje také historii a současnost vybraných panelových sídlišť ve Zlíně a Otrokovicích.

Čtěte také

Výstava Život ve stínu šibenice
Více než 50 panelů se stovkami fotek s tragickými osudy vlastenců za druhé světové války je možné vidět v sídle Jihomoravského kraje v Brně. Výstava s názvem Život ve stínu šibenice potrvá na krajském úřadě do konce srpna.

Historie šumperského sanatoria
Vlastivědné muzeum v Šumperku přichystalo výstavu mapující historii kdysi slavného šumperského sanatoria zvaného Sanatorka. Návštěvníky provedou expozicí fotografie, připomenou si také významné osobnosti medicíny a chybět nebudou ani vzpomínky bývalých zaměstnanců. Hydroterapeutický ústav z konce 19. století býval chloubou města, 20 let chátrající objekt už nelze zachránit a čeká ho demolice.

Broumovsko

Výstava připomínající Adolfa Trägra
Ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích začala výstava k 50. výročí úmrtí českobudějovického rodáka a malíře Adolfa Trägra. Představuje krajinářskou tvorbu této významné osobnosti kulturního života jihočeské metropole.

Skalní divadlo v Broumovských stěnách
Dvanáctikilometrový hřeben Broumovských stěn rozděluje oblast mezi Policí nad Metují a Broumovem v Královéhradeckém kraji. Skalnaté temeno je místy jen několik metrů široké a směrem do Broumovské kotliny spadá příkrými skalními stěnami, zatímco do Polické pánve se stěny svažují mírněji a jsou rozbrázděny hlubokými údolími, která vytvářejí malá skalní města.

Čtěte také

Tvorba Jana Lukase
Tvorbu předního českého fotografa Jana Lukase můžete vidět v českobudějovické galerii Měsíc ve dne. Výstavu uspořádala galerie u příležitosti letošního 100. výročí od narození umělce, který pocházel z jihočeské metropole, ale velkou část života strávil v USA. Proto se také výstava jmenuje Jan Lukas Praha/New York.

Muzeum historických aut a motocyklů
Motocykl JKB 450, jehož exemplář je jediný na světě, nebo automobily, kterých se dochovalo jen pár kusů, mohou vidět návštěvníci nového muzea historických aut a motocyklů Old Timer v Kopřivnici na Novojičínsku. V muzeu je několik desítek vozidel, nejstarším je motocykl Laurin & Klement z roku 1903. Je kompletně zrenovovaný, přičemž některé díly se musely znovu vyrábět. Všechna vozidla jsou pojízdná a dovnitř vyjela sama po rampě.

Fotografie českých měst ve Vyšším Brodě
Chystáte se sjíždět Vltavu z Vyššího Brodu na Zlatou Korunu? Tak si ještě před tím, než usednete do kánoe nebo na raft, udělejte cestu do vyšebrodské galerii Stará radnice. Mají tam novou výstavu fotografií českých měst, která nesou název Brod.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu