Vrcholí masopust. Podívejte se na mapu, jak se slaví právě u vás

5. únor 2016

Masopustní oslavy vrcholí. Do masopustních průvodů se o víkendu můžete zapojit třeba v Rožnově pod Radhoštěm, v Zadní Třebani na Berounsku nebo v pražském Karlíně. V Zábřehu si nenechte ujít akci Welzlův kufr a na Monínci vás v neděli čeká den záchranářů a policie. Hezký víkend!

Kam vyrazit na masopustní oslavy? Konají se po celém Česku. Podívejte se, co máte nejblíž.

Kromě masopustních oslav se o víkendu konají další zajímavé akce. Přínášíme přehled toho nejlepšího.

Oslavy čínského nového roku
V Praze na Výstavišti se můžete o víkendu zapojit do oslav čínského nového roku. Vystoupení čínských uměleckých souborů jsou plánována od 13.00 do 14.30 a od 16.00 do 17.30.

Recesistický závod Welzlův kufr
V Zábřehu si nenechte ujít v sobotu od 14 hodin Welzlův kufr. Recesistický závod ve stylu slavného zábřežského rodáka J. E. Welzla inspirovaný jeho fotografiemi při odjezdu z města - s kufrem v ruce a doutníkem v ústech. Akce je součástí Welzlování 2016, festivalu cestovatelů, dobrodruhů a recesistů.


Proč se slaví masopust?
Masopust je slavnostní období mezi Vánocemi a Postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů, má pevné datum, tak jeho konec je závislý na datu Velikonoc a končí v rozmezí od poloviny února do počátku března. Masopust představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným Tučný čtvrtek, spojeným se zabijačkou a hostinou. Poslední tři dny, tedy během masopustní neděle, pondělí a úterý, se konají různé rituální úkony, průvod masek a scénické výstupy.

Ledové lezení v Liberci
Pojďte v sobotu fandit na mistrovství republiky v ledovém lezení na rychlost v bývalém lomu v centru Liberce. Přihlásit se mohou i amatéři, účastníky čeká 26 metrů vysoká trať. Šampionát začíná v Hanibal horolezecké aréně v 10 hodin.

Soutěže a hry v Herlíkovicích
Den plný soutěží a her se chystá v sobotu v Herlíkovicích. Pro návštěvníky bude připravena módní přehlídka aktuální kolekce sportovního oblečení KJUS, proběhne zumba party na sněhu, dále BUNGEERUNNING, slalom na sněžnicích, SNOWTUBING, animační programy a soutěže pro děti.

Kryathlon – Memoriál Václava Pátka v Chuchli
Zamiřte v neděli do pražské Chuchle na druhý ročník závodu Kryathlon – Memoriál Václava Pátka. Závod zahrnuje 250 metrů plavání v ledové Vltavě, 2,5 kilometru běhu a 3 kilometry na lyžích na trati SkiParku Chuchle.

Inscenace Lipany v Divadle Minor
Pražské Divadlo Minor uvede v neděli v 18.00 premiéru loutkově-činoherní inscenace Lipany režiséra Jana Jirků. Za minulého režimu přehnaně adorovaná doba husitství ožije v dobrodružném příběhu opravdového husity Jana Tlamky a jeho milé Marie, doplněném o odlehčený výklad dvou postav historiků vysvětlujících dobový kontext.

Bohatý program na Monínci
Areál Monínec ovládnou v neděli těžká kola, ukázky práce záchranářů a Policie ČR nebo vystoupení skupiny Maxim Turbulenc. Návštěvníci si budou moci na Monínci prohlédnout kamion Martina Macíka, který se nedávno zúčastnil závodu Paříž Dakar.

Další atrakcí bude preventivně bezpečnostní program, kde policisté, záchranáři i hasiči návštěvníkům přiblíží ukázky své činnosti a současně zorganizují celou řadu zábavných her a soutěží. V rámci dne budou policisté na různých místech sjezdovky měřit lyžařům i snowboardistům rychlost. Ti si také budou moci díky speciálním brýlím vyzkoušet, jak by se na sjezdovce pohybovali, kdyby byli pod vlivem alkoholu, omamných nebo psychotropních látek.

Záchranáři budou veřejnosti prezentovat svoji techniku a týmy, které zraněným pomáhají. Příkladem takové práce bude třeba bezpečné vysvobození lyžařů ze zastavené sedačkové lanovky. Program nedělního dne vyvrcholí od 15.00 koncertem skupiny Maxim Turbulenc.

Světový den mokřadů s ornitology a ochránci přírody v Olomouci
V neděli si můžete v Olomouci připomenout Světový den mokřadů s ornitology a ochránci přírody. Vycházku po zimovištích vodního ptactva spojenou s výkladem o jejich životě a o problematice mokřadů pořádá Moravský ornitologický spolek.

Na akci se dozvíte spoustu zajímavostí ze života labutí, kachen, lysek i potápek. Pokud budete mít štěstí, tak uvidíte i exotickou kachničku mandarínskou. Sraz zájemců o účast na akci Světový den mokřadů bude v neděli v 9 hodin na břehu řeky Moravy u U-klubu v Olomouci. Exkurzi povedou ornitologové Jan Vidlař a Kateřina Ševčíková.

Tvorba S+Š v galerii Hollar
Ohlédnutím za výtvarnou tvorbou Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra je výstava v pražské galerii Hollar. Suchý představuje hlavně své grafické dílo z poslední doby, tedy litografie. Vystavené práce Jiřího Suchého jsou zaměřeny na hudební témata, prostředí divadla, portréty, ženy a figurální kompozice. Tvorba Jiřího Šlitra je v galerii prezentována kresbami z 60. let, provedenými perem, tužkou a propiskami, lavírovanými tušemi a akvarelem. Expozice potrvá do 28. února.

Sousoší Aj Wej-weje před Veletržním palácem
Před pražským Veletržním palácem najdete sousoší světově známého čínského umělce a kritika tamního režimu Aj Wej-weje nazvané Zvěrokruh. Instalace je mimo jiné kritikou evropské válečné intervence v Číně v 19. století i současného uměleckého trhu.

Pocta Aleši Veselému
Díla ze sbírky muzea doplněná několika artefakty ze soukromých sbírek a soubor čtyř objektů, které dosud nebyly v Praze vystavené, zahrnuje pocta Aleši Veselému. Začala v Muzeu Kampa s podtitulem Bez začátku, bez konce a chce připomenout osobnost a tvorbu významného českého sochaře, který zemřel v prosinci loňského roku. Potrvá do 28. února.

Historie cihlářství ve Skutči
Cihelny bývaly v minulosti s nadsázkou v každé větší vesnici, dnes se tovární výroba soustředila jen na několik míst v zemi. S historií cihlářské výroby v Pardubickém kraji a zvláště na Chrudimsku se můžete seznámit v Městském muzeu ve Skutči. Kromě fotografií, nákresů a plánů uvidíte i výrobky dávno zaniklých provozů. Expozice představí i modely pecí od středověku do poloviny 20. století a jejich konstrukce a historické výrobní postupy.

Díla Antonína Slavíčka ve Zlíně
Dílo jednoho z vrcholných představitelů českého umění přelomu 19. a 20. století Antonína Slavíčka vystavuje ode dneška Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně. Výstava je koncipována jako průřez Slavíčkovou tvorbou a je na ní k vidění 40 obrazů z téměř všech jeho tvůrčích období od 90. let 19. století do roku 1910.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu