Začíná festivalové léto! O víkendu startuje MFF Karlovy Vary i Rock for People

1. červenec 2016

Už víte, co o prvním prázdninovém víkendu podniknete? Vydejte se třeba na Slavnosti Pernštejnského panství, Den řemesel do Chanovic na Klatovsku, hudební festival Rock for People do Hradce Králové nebo barokní slavnosti do Olomouce. Hezké léto!

V Praze vystoupí jazzová hvězda Diana Krall

V pražské Stromovce začíná v sobotu v 11 hodin charitativní trénink pro organizaci Animal Eye, která bojuje proti množírnám a nekalým praktikám chovatelů. Návštěvníci stráví zábavných 90 minut, kdy si se svým psem upevní správné chování pejskaře ve městě a další dovednosti.

V pražském Kongresovém centru bude mít v neděli od 20 hodin koncert kanadská jazzová zpěvačka a klavíristka Diana Krall.

Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy na pražském Albertově navštivte netradiční výstavu, která představuje čtyři verze unikátní renesanční mapy Velkého obležení Malty z roku 1565. Fanoušci historie si expozici, kterou provázejí videoprezentace a další zajímavosti o slavné bitvě o Maltu, mohou přijít prohlédnout až do konce srpna.

Středočeský kraj zve na pohádky i trampský potlach

Zámek Mníšek pod Brdy naplánoval na každý prázdninový den speciální dětské Pohádkové prohlídky.

Zámek Mníšek pod Brdy

Nenechte si v sobotu od 13 hodin ujít Muzejní potlach v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Vystoupí mimo jiné Kamarádi Staré řeky, Bandoleros, Avízo, Tony Linhart, Duo Tornádo, Tomáš Pergl a Ota Šantrůček.

V jižních Čechách budou závodit dračí lodě

Koncertem orchestru opery Jihočeského divadla v Českých Budějovicích začíná v pátek u řeky Malše ve 21.30 tradiční festival Múzy na vodě.

Zamiřte v sobotu na společensko-sportovní akci Boletice Race, která veřejnosti na jeden den zpřístupní unikátní přírodní lokality ve vojenském újezdu Boletice. Areál se otevře cyklistům, běžcům i rodinám s dětmi a součástí programu bude i závod dračích lodí na nejvýše položeném chovném rybníce v Česku – Olšině. Akce začíná v 10 hodin.

Čtěte také

Naplánujte si o víkendu výlet do krásné krajiny jižních Čech a do Roseče. A vezměte tam děti na akci Léto v kukuřici. Představení souboru divadla Chůdadlo začíná ve 14 hodin. Na programu je show pro děti a dospělé – akrobacie na chůdách, žongléři se svojí dílnou a večer bude zakončen ohnivou show. V neděli v 19 hodin potom zamiřte na koncert skupiny Smutný Karel.

Na Plzeňsku se těšte Dona Quijota i Sherlocka Holmese

V Plzni v Lochotínském amfiteátru si v pátek od 20.30 můžete vyslechnout Verdiho operu Aida v rámci projektu Noc s operou.

Příběhy neohroženého rytíře Dona Quijota v podání herce Kamila Halbicha oživí od soboty prostor U Zvonu v Plzni. Premiérovou inscenací začne devátý ročník největšího open air divadelního festivalu v Plzeňském kraji Divadelní léto pod plzeňským nebem. Po sobotní premiéře bude následovat do 15. července deset repríz Dona Quijota a od 20. července sedm repríz loňské komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes! s Pavlem Baťkem jako Sherlockem Holmesem. Program nabídne ještě 18. července exhibici Slam Poetry Open Air.

Čtěte také

Skanzen a zámecký areál Chanovice na Klatovsku zve v sobotu na Den řemesel – 14. ročník přehlídky řemeslných dovedností Plzeňského kraje. Akce představí kolem 70 oborů tradičních řemesel a čeká vás i kulturní program.

Vydejte se v sobotu do kostela sv. Petra a Pavla v Dolanech u Hlinců na tradiční Pouť. Zahájení je ve 14 hodin. Kromě bohoslužby program pouti obohatí pěvecké vystoupení klientů Domova Zvíkovecká kytička s prodejní výstavkou jejich prací, v 15 hodin představení Divadelního souboru Tyl z Čisté, od 17 hodin vás čeká koncert Ivo Jahelky a další kulturní akce, pouť bude zakončena v 19.30 večerním koncertem populární skupiny REPELENT s taneční zábavou. V průběhu pouťového odpoledne budou u kostela k vidění ruční výrobky ve stáncích a předváděny budou historické automobily.

Kostel sv. Petra a Pavla v Dolanech na Plzeňsku

Startuje 51. ročník MFF Karlovy Vary

Je tu začátek prázdnin. V pátek v 18 hodin začíná také 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Navštívit ho můžete až do 9. července. Zahajovací večer bude spojen s předáním Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii americkému herci Willemu Dafoeovi a se světovou premiérou britsko-českého filmu Anthropoid.

Čtěte také

Na karlovarském festivalu potkáte i nás s vysíláním radiožurnálu! Vysílání totiž můžete nejen slyšet, ale i vidět. Najdete nás v mobilním studiu, legendárním stříbrném přívěsu Airstream, přímo na Sadové kolonádě. Poznáte naše známé tváře, uvidíte zajímavé hosty. Svou návštěvu můžete zvěčnit fotografií v Printce, kterou najdete v blízkosti mobilního studia. Nechce se vám mezi davy? Nevadí, vysílání najdete i živě na našem kanále YouTube.

Po celé léto bude otevřen poutní kostel Navštívení Panny Marie v bývalých Skokách u Žlutic v Karlovarském kraji. Kostel najdete na odlehlém místě v opuštěné krajině, na hraně náhorní roviny, prudce spadající k řece Střele. Každý den v červenci a srpnu je kostel přístupný denně od 9 do 18 hodin. Právě tuto sobotu se ve 20.30 kostel rozezní chvalozpěvy, které mají svůj původ ve francouzské klášterní komunitě v Taizé.

Krom duchovního zážitku návštěvníky jistě uchvátí také působivé noční osvětlení kostela. Večer nese název Noc světel. V neděli bude následovat tradiční hlavní skokovská pouť ke svátku Navštívení Panny Marie s podtitulem Českoněmecká pouť porozumění. Mši svatou, která začne procesím v 10.00, bude celebrovat opat tepelského kláštera P. Zdeněk Filip Lobkowicz OPraem. Po poutní mši přijde na řadu kolem poledního také posezení u stánků s občerstvením a s nabídkou suvenýrů, setkání rodáků i komentovaná prohlídka kostela.

Mariánské lázně, kolonáda

V lesích nad Mariánskými Lázněmi se rozrůstá pohádkový park. Jakoby symbolicky nedaleko historické sochy Krakonoše. Umělecká díla vytvořila skupina studentů hořické sochařské školy, v průběhu tradičního letního setkání.

Na Ústecku zajděte na Návštěvu u princezny

Pojďte v sobotu na zámek Velké Březno. Chystá se tam Návštěva u princezny. Mimořádné prázdninové prohlídky s pohádkovými hádankami a mlsáním na konci. Od 10 do 17 hodin.

Čtěte také

V Liberci připravili závod tramvají s lidmi

V Liberci se v sobotu chystá netradiční běžecký souboj tramvaje s lidmi. Závodit se bude na trati Lidové Sady – Horní Hanychov z jedné konečné na druhou. Start je ve 13 hodin.

Obec Bedřichov pořádá v sobotu veselý opening u příležitosti otevření dvou nových dětských turistických stezek – Mravenčí stezky a Stezky k viklanu. Akce začíná u informačního centra v Bedřichově v 10 hodin.

Státní zámek Sychrov

Divadlo F. X. Šaldy se vrací na zámek Sychrov. Pod širým nebem uvede v sobotu od 20 hodin úspěšnou komedii Škola žen.

Prázdninové měsíce patří v muzeu v Lomnici nad Popelkou přehlídce sběratelských úspěchů místních kamenářů a jejich hostů. Letošní jubilejní 20. ročník se bude specializovat především na acháty z Podkrkonoší i z lokalit po celém světě, např. Austrálie, Afriky a zemí Jižní a Severní Ameriky.

Čtěte také

Hradecko ožije festivalem Rock for People

V Opočně si o víkendu nenechte ujít prohlídky zámku provoněné bohatými historickými vazbami ze stovek květin, především růží.

Koncert skupiny Chinaski na festivalu Rock for People

V neděli začíná na letišti v Hradci Králové hudební festival Rock for People. Potrvá do 5. července. V nedělním programu mimo jiné vystoupí Richard Müller, Skilled, Vypsaná fixa, Royal Republic a další. Více na www.rockforpeople.cz.

Pardubický kraj láká na letní kino a loutky

Pardubické letní kino zahájí v pátek večer svou 11. sezónu. Diváci najdou venkovní areál opět na prostranství vedle skateparku u hlavního vlakového nádraží. I letos budou projekce zdarma, každý den pak po celé prázdniny nabídne jiný žánr. V pátek večer se mohou diváci těšit na český film Lída Baarová. Snímek uvede herečka Zdenka Procházková.

Festival Loutkářská Chrudim letos nabídne 47 představení. Program 65. ročníku přináší až do 6. července inscenace pro nejmenší diváky i dospělé.

Na Třebíčsku budou otevírat letecké muzeum

V areálu bývalého sportovně rekreačního zařízení Radarka v Koněšíně na Třebíčsku se o víkendu otevře letecké muzeum. Během několika let by tam měly být na čtyřech hektarech pod širým nebem vystaveny desítky vojenských i civilních letadel a vrtulníků. Teď na místě uvidíte několik stíhaček, bombardér, dopravní letoun a vrtulník. Například dvoumotorový Il-14 nebo největší československý dopravní letoun LET L-610 a spoustu další techniky.

Kokpit jednoho z prvních otevřených letadel

Sobotní program při otevření muzea bude zaměřen hlavně na rodiny s dětmi. Vedle prohlídky zhruba desítky letounů a dalších součástí letadel si lidé budou moci vyzkoušet lezeckou stěnu, uvidí práci leteckých modelářů. Pro děti budou připraveny skákací hrady a skluzavky.

Na sever Moravy zamíří milovníci folku a country, ale i rocku

Příznivci folkové, country a trampské muziky by v sobotu měli zamířit do nejvýchodnějšího cípu naší republiky. Obec Dolní Lomná tam totiž hostí festival Na pomezí. A jak už jeho název napovídá, setkají se na něm hudebníci ze tří pomezních států – Česka, Polska a Slovenska. V sobotu například do Národopisného areálu v Dolní Lomné dorazí Vlasta Redl s kapelou, skupina Žalman a spol. nebo slovenští Funny Fellows. Festival s mottem Ptáci a písničky naznají hranice nabídne kromě koncertů i doprovodných program a k ochutnání bude i řada krajových specialit.

Tradiční letní rockový open air Rock-Fest na Slezskoostravském hradě v Ostravě nabídne v sobotu žánrově bohatou přehlídku zajímavých interpretů, kde nebudou chybět špičky domácí hudební scény, mladé talentované formace i speciální hosté ze zahraničí.

Slezskoostravský hrad

V neděli začíná v Bohumíně výtvarný plenér Pastelohraní, který vám až do 8. července nabídne tvůrčí dílny, výstavu obrazů či besedu o nové knize spisovatelky a překladatelky Aleny Mrázové. Tvůrčí dílny se budou konat ve středu 6. července a ve čtvrtek 7. července od 15 hodin na náměstí ve Starém Bohumíně. Zapojit se můžete i do týdenního výtvarného kurzu.

Čtěte také

V Olomouci se představí barokní divadlo

Dvakrát víc muziky slibuje čtvrtý ročník Olomouckých barokních slavností. Ve 24 večerech nabízí šest různých programů ve věrné replice barokního divadla v bývalém jezuitském konviktu. V pátek to bude mimo jiné pantomima Alchymista s hudbou Georga Friedricha Händla.

Muzeum umění v Olomouci zve na výstavu k životnímu jubileu jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů Jindřicha Štreita, který v září oslaví sedmdesátiny. Expozice ponese název (Ne)známé fotografie z let 1978–1989 a objeví se na ní i autorovy snímky, které dosud nebyly vystavené a publikované. Expozice zahrnuje přes 200 fotografií. Zobrazují především život v Sudetech, který dokumentuje Štreit po celý svůj profesní život.

Jihomoravský kraj nabízí rytířský turnaj i historické tramvaje

Od pátku až do středy 6. července se na hradě Pernštejně konají tradiční Slavnosti Pernštejnského panství. Hradní nádvoří opět ožijí ruchem stylového tržiště, rytíři a šermíři, sokolníky, dělostřelci a hudebníky. V sobotu a neděli se bude konat rytířský turnaj na koních. Bohatý program je nachystaný pro velké i malé návštěvníky.

Hrad Pernštejn

Na zámku v Mikulově startuje v neděli ve 20.20 Kytarový festival Mikulov 2016. Hvězdou jubilejního ročníku bude brazilské kytarové duo bratří Sérgia a Odaira Assadových. Festival potrvá do 9. července.

Každý prázdninový víkend se můžete v Brně svézt historickou tramvají nebo trolejbusem. Muzejní kousky vozí cestující po centru města a platí v nich běžný tarif. Dopravní podnik zařadil i nově zrekonstruované retro-tramvaje. Technici jim vrátili podobu z 80. let.

Soutěž o nejlepší sýr na Zlínsku zaujme i děti

Sobota potěší ve Velkých Karlovicích především gurmány. Od 11 do 14 hodin se tam uskuteční 8. ročník soutěže o nejlepší sýr, v níž porovnají svůj um regionální producenti. Návštěvníci budou moci nejen ochutnat, ale také si vyzkoušet, jak se kombinují sýry s víny. Atmosféru zpříjemní cimbálová muzika Jánoš. U dětského parku Razulák se mohou zájemci zapojit do prvního prázdninového kurzu pečení valašských frgálů.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu