Začíná matějská pouť! A máme i další tipy na víkend

19. únor 2016

Vydejte se o víkendu na matějskou pouť. Až do půlky dubna se na pražském Výstavišti můžete vozit na kolotočích z Česka, Německa a Nizozemska. Nebo si udělejte výlet do Plzně na Street Food Market nebo do Nového Boru, kde bude karneval. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Večerní prohlídky barokního areálu Skalka
Barokní areál Skalka v Mníšku pod Brdy si v pátek můžete prohlédnout za svitu luceren a svíček. Speciální večerní prohlídky jsou zdarma. Návštěvníci se podívají do samotného kláštera, kostelíka svaté Máří Magdaleny, ale taky zcela mimořádně do takzvaného rekolekčního domu – neboli do poustevny. Na návštěvníky čeká několik překvapení, například setkání s mnichem františkánem. Prohlídky se konají v 17, 18 a 19 hodin, ale je dobré se předtím ještě zavolat na městský úřad a objednat se.

Začíná matějská pouť
V sobotu začíná na pražském Výstavišti matějská pouť. V 18 hodin vypukne na Křižíkově fontáně ohňostroj. Pouť skončí až 17. dubna.

#minidyzajn v Praze
Dyzajn market tentokrát představí v pražském Kině Ponrepo projekt s názvem #minidyzajn. Představí se jen úzký počet vybraných tvůrců a designérů.

Návštěvní den modelového kolejiště na Proseku
Pojďte v sobotu na Návštěvní den největšího modelového kolejiště na nádraží Praha-Prosek. Odpoledne uvidíte výstavu unikátních železničních modelů. Najdete tam funkční historické modely, malosériové modely i současné modelové výrobky.

Matějská pouť začíná.

Staré Město plné strašidel a pověstí
Projděte si v sobotu pražské Staré Město a poznejte ho takové, jak ho jistojistě neznáte: plné pověstí, strašidel a uliček prostých lidí. Vaším průvodcem bude strašidlo a tak o nadpřirozená zjevení nebude nouze. Během dvou hodin projdete klikatými uličkami Starého i židovského města, od strašidelného průvodce vyslechnete spoustu staropražských pověstí a v nejtemnějších koutech se setkáte tváří v tvář s pražskými strašidly. Sraz zájemců je na Mariánském náměstí u Nové radnice v 16.30.

Festival pouličního jídla v Plzni
V Plzni začíná v sobotu v 10 hodin festival pouličního jídla DEPO Street Food Market. Představí ochutnávku toho nejlepšího, co lze zakoupit v pouličních občerstveních po celém světě.

Farmářská slavnost v Mostu
Na zimní farmářskou slavnost se v sobotu můžete vydat do Mostu. Čekají vás tam zabijačkové hody a soutěž o nejchutnější mosteckou jitrnici nebo nejsilnějšího Mostečana.

Čtěte také

Jak se dralo peří?
V sobotu odpoledne se pojďte podívat na to, jak se dřív dralo peří. Ve 13 hodin začíná drápání peří s Karlovjankami ve zvonici na Soláni. Bude se zpívat i vzpomínat. Pozvání přijal i ženský pěvecký sbor Jasénčanky ze Vsetína.

Rekonstrukce bitvy u Chlumce
Pojďte si v sobotu v 15.30 připomenout do Chlumce na Ústecku výročí bitvy z roku 1126. Uvidíte i rekonstrukce bojů.

Masopust v Novém Boru
Vydejte se v sobotu odpoledne na masopust do Nového Boru na Českolipsku. Ponese se v duchu brazilského karnevalu.

Model Průmyslového paláce v Obecním domě
Stříbrný model Průmyslového paláce obohatí na deset let sbírku Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Nový exponát najdete v Obecním domě. Plně funkční hodiny ve tvaru střední části Průmyslového paláce jsou vyrobeny ze stříbra a osázeny drahými kameny.

Průmyslový palác je ústřední a největší dominantou v areálu Výstaviště

Model budovy z roku 1891 vyrobil o 15 let později jeden z nejvýznamnějších zlatníků české secese Josef Ladislav Němec. Stříbrné hodiny dostal darem k životnímu jubileu dlouholetý ředitel První českomoravské továrny na stroje Vojtěch Novotný. Jeho závod dodal v roce 1891 na Jubilejní výstavu v Praze konstrukci celé budovy Průmyslového paláce.

VÝSTAVY

Výstava fotografií Andrease Grolla
Málo známého průkopníka fotografie a jednoho z prvních fotografů Prahy i dalších českých měst představuje Galerie hlavního města Prahy na samostatné výstavě. Snímky, které vytvořil Andreas Groll (1812 až 1872), patří k nejznámějším fotografiím, které byly v polovině 19. století v českých zemích zhotoveny. Jeho tvorbu představuje Dům fotografie v Revoluční ulici.

Les – příběhy stromů a lidí
Bájný strom přes dvě patra nebo ptačí budka velká jako rodinný dům. Takovou podobu má pouť za duší lesa, kterou najdete v Národním zemědělském muzeu v Praze. Expozice s názvem Les – příběhy stromů a lidí je pro velký zájem prodloužená až do konce března.

Akt 2016
Rozmanité přístupy ke ztvárnění nahé lidské figury přináší výstava Akt 2016, která začala v pražské Nové galerii v Balbínově ulici. Mezi více než dvacítkou autorů, kteří představí svůj přístup k zobrazení lidské figury, jsou Tomáš Císařovský, Jiří David, Ivana Lomová, Martin Mainer, Jiří Načeradský, Michal Rittstein, Milan Kunc, Jaroslav Róna, Petr Písařík nebo Jakub Špaňhel.

Akty vystavuje 26 známých osobností českého a slovenského malířství, které představují tvorbu umělců několika generací. Díla ilustrují nejen to, jak rozmanitě je dnes námět aktu pojímán, ale i jeho pomyslný vývoj, to, jak se měnil přístup k jeho zobrazování a to, jak úspěšně či neúspěšně balancuje na hranici mezi uměním a pornografií.

Logo

Perleťářská výroba v Přelouči
Přeloučské muzeum zve na výstavu o tradici tamní perleťářské výroby. Knoflíky z mořské perleti se vyráběly od poloviny 19. století a vyvážely do Evropy i USA. V nejlepších dobách bylo v Přelouči až 27 podniků. Řemeslníci zpracovávali perleť z Japonska, Tichomoří a Madagaskaru. Dílny za týden spotřebovaly až 20 vagonů s perletí. Tovaryši pracovali i 15 hodin denně a ti zručnější za směnu vyrobili na malém soustruhu stovky knoflíků.

Díla Antonína Slavíčka
Dílo jednoho z vrcholných představitelů českého umění přelomu 19. a 20. století Antonína Slavíčka vystavuje Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně. Výstava je koncipována jako průřez Slavíčkovou tvorbou a je na ní k vidění 40 obrazů z téměř všech jeho tvůrčích období od 90. let 19. století do roku 1910.

Fotografie, které udělaly romské děti
Olomoucká charita láká na výstavu fotografií, jejichž autory jsou romské děti. Snímky pořídily v prostředí, v němž se nejčastěji pohybují. Expozice nese název Můj obyčejný život a najdete ji v kavárně Betreka a s ní spojeném bistru Bistrá kráva ve Wurmově ulici.

Přírodní katastrofy, které sužovaly Plzeň
Požáry, povodně, krachy a přírodní i lidské katastrofy, které postihly Plzeň a sužovaly její obyvatele v 19. století, představuje výstava v Západočeském muzeu. Expozice v muzeu přináší mnoho dosud nezveřejněných dokumentů a předmětů z muzejních sbírek. Návštěvníci se dozvědí například o velkých záplavách v roce 1890, o nehodách, požárech, průmyslových neštěstích, násilných činech, o státních bankrotech v letech 1811 a 1873, o finanční a peněžní krizi nebo o rekvizici zvonů katedrály.

Cesta pravěkem
Zkameněliny, modely pravěkých zvířat a malou archeologickou hernu teď najdete v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně na nové výstavě. Cesta pravěkem vás provede od geologického mládí Země až po čtvrtohory. Zájemci si mohou také pohladit kostru jeskynního medvěda, nebo potěžkat kameny s otisky vyhynulých živočichů.

Čtěte také

Tajemství v názvech ukrytá
Tajemství v názvech ukrytá je název výstavy, kterou otevřeli ve vsetínském zámku. Expozice přináší příběhy valašské krajiny tak, jak je vyprávějí názvy usedlostí, hor, lesů, cest nebo kapliček. Výstava vychází ze stovky rozhovorů s místními obyvateli a je vlastně netradičním pozváním k výletům Valašskem.

Výstavy v Alšově galerii
V Alšově jihočeské galerii můžete v těchto dnech navštívit hned dvě výstavy. První z nich Mozaika drobných radostí je vzpomínkou na českou historičku umění Evu Petrovou. Její sbírku uměleckých děl získala galerie jako dar do svého fondu. Teď ji poprvé ukazuje veřejnosti ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích. Druhá výstava nese název Bolestná melancholie a jde o průřez tvorbou výtvarníka Václava Hejny.

Židovské školství a vzdělávání
Výstava o židovském školství a vzdělávání je otevřena v Muzejním a galerijním centru v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Židovská komunita má v historii města své místo. V době, kdy ve Valašském Meziříčí fungovala synagoga, se tam k židovskému náboženství hlásila čtyři procenta obyvatel. Židé měli také podíl na rozvoji města, rodina Reichova zde založila sklářskou tradici, rodina Kohnova továrnu na ohýbaný nábytek.

Jak se rodí Večerníčky
Slovácké muzeum v Uherském Hradišti otevřelo výstavu Jak se rodí Večerníčky. Jejím tématem jsou zajímavosti o výrobě kreslených a loutkových snímků pro děti. Návštěvníci v hlavní budově muzea ve Smetanových sadech uvidí rozměrné modely rozpracovaných scén například z příběhů kutilů Pata a Mata, ale také desítky miniaturních rekvizit i postaviček z dalších večerníčků. Děti i dospělí si také mohou vyzkoušet alespoň část toho, jak se takové filmy tvoří. Na prokreslovacím pultu si můžou vytvořit jednoduché kresby, na nichž vytvoří fáze pohybu. Je zde pro ně také připraven vědomostní kvíz. Mohou si na počítači zkusit animaci a vytvořit si svůj malý krátký příběh.

Výstava československého designu ze 60. až 80. let
Československý design z období 60. až 80. let minulého století nabízí Retromuseum v Chebu. Špičkové designové kousky, ale i kýčovité, byť řemeslně kvalitně zpracované domácí výrobky dokumentují vývoj životního stylu v tehdy značně uzavřeném světě socialistické výroby.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu