Začíná tradiční matějská pouť! A máme pro vás i další tipy na víkend

27. únor 2015

Už víte, co podniknete o víkendu? Vydejte se na mimořádnou prohlídku šumavského hradu Kašperk, v Jihlavě vám představí saunové divadlo, ve Dvoře Králové nad Labem oslavíte narozeniny hrabáče kapského a v Kroměříži se můžete projít skleníkem s kvetoucími kaméliemi. Ať se vám víkend vydaří!

Koncert v Malostranské besedě
V Malostranské besedě v Praze se v pátek večer bude slavit pět let od rozsáhlé rekonstrukce. Na speciálním koncertě vystoupí od 19 hodin například Vladimír Mišík, Ivan Hlas trio, Petr Kolář nebo Ester Kočičková s Lubošem Nohavicou a mnoho dalších.

Kvetoucí kamélie v Kroměříži
Zatímco venku ještě vládne zima, tak můžete od pátku 27. února až do 29. března obdivovat v Palmovém skleníku Květné zahrady v Kroměříži kvetoucí kamélie. Prostory skleníku vyplní vzrostlé keře a stromy těchto původně cizokrajných rostlin a doplní ji ukázky uměleckých děl ze skla. Mladé rostliny kamélií spolu s podrobným návodem a radami k jejich pěstování si můžete zakoupit po celou dobu výstavy.

Během výstavy bude přístupná celá Květná zahrada, navštívíte zimní expozici subtropických rostlin ve Velkém skleníku, Holandskou zahradu těsně před rozkvětem prvních cibulovin nebo si jen tak projdete celou Květnou zahradu v příslibu nadcházejícího jara.

Kamélie v liberecké botanické zahradě

Výlet na Kašperk
Udělejte si v sobotu výlet na nejvýše položený královský hrad v Čechách Kašperk. Strážní hrad založený Karlem IV. nabídne mimořádné prohlídky od 10.00 do 16.30. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídkový okruh Život na hradě – nejnovější prohlídkový okruh, skýtající nádherné výhledy z nejvyššího patra jedné z hradních věží. Krom toho je tento okruh zakončený jedinečnou audiovizuální podívanou, díky které se ponoříte do středověkého světa a uvidíte celý jeden den na středověkém Kašperku.

Saunové divadlo v Jihlavě
Mistři v oboru v sobotu v Jihlavě přestaví saunové divadlo. Nejúspěšnější saunér a čerstvý mistr Grand Prix Czech Republic Jaroslav Pallas a finalistka Mistrovství světa Judita Müllerová ukáží lidem možnosti i přínos saunování. Odpoledne je určené i dětem, pro které je připravený Plyšákový ceremoniál.

Polévání kamenů vodou s vonnou esencí a následné rozhánění vzduchu ručníky nad kameny je skutečné divadelní představení, doprovázené speciálním nasvícením, hudbou a kostými saunérů. Návštěvníci jihlavského aquaparku se také dozví o prospěšnosti saunování dospělých i dětí. Saunování s mistry skončí až ve 20 hodin.

Festival vína v Táboře
V Táboře začíná v sobotu Táborský festival vína. Skončí 28. března.

02912776.jpeg

Dny slovenské kultury
Ještě tento víkend můžete v Českých Budějovicích navštívit 16. ročník Dnů slovenské kultury.

Slavnosti moravského uzeného
Nenechte si o víkendu ujít Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří. Právě tam poznáte, jak má takové maso správně chutnat. Sjedou se tam nejvyhlášenější řezníci a uzenáři z celé Moravy a budou soutěžit o nejlepší produkt. Čeká vás i masopustní zábava, farmářské trhy, přednášky řeznických mistrů a kulturní program.

Ladovské vepřové hody
Chcete zažít atmosféru tradiční vesnické zabijačky, která neodmyslitelně patří k zimě na vsi? Ladovské vepřové hody mají právě tuto sobotu od 10 do 15 hodin ve Velkých Popovicích. Chybět nebudou ani ukázky tradičních řemesel.

Masopust v zoo
Pojďte do ostravské zoo na masopust. Průvod zvířecích masek vyjde ve 13 hodin od pavilonu opic a projde částí areálu zoo s několika zastaveními u výběhů. Ti, kteří nemají masky, si je mohou přijít vyrobit od 11 hodin do Výukového centra zoo. Budou zde k dispozici potřeby pro výrobu papírových škrabošek a barvy na obličej. Chybět nebude ani teplý čaj na zahřátí.

Expozice hrabáče kapského v zoo
Vydejte se v sobotu na oslavu narozenin a otevření expozice hrabáče kapského v zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

Hrabáč kapský

Masopust v Berouně
Tradiční masopust se v sobotu odehraje v Berouně. Z Muzea Českého krasu masopustní průvod vyrazí v deset hodin přímo na náměstí. Znalci vína a piva budou verbovat kolemjdoucí a nakonec se utkají v žertovném přetahování lanem. Dojde i na volbu krále masopustu. Odpolední program masopustu začíná ve 14 hodin.

Po stopách trilobita
Po stopách trilobita vezme děti ve Skryjích na Křivoklátsku nová naučná stezka. Děti si budou moct osahat kopie trilobitů a samy si nějaké vytvořit. Na stezku je dobré si vyhradit aspoň hodinu a půl.

Festival Sněz tu žábu!
V Praze můžete od soboty navštívit festival Sněz tu žábu! Pětidenní přehlídka představí nejvýraznější francouzské žánry současné doby – pantomimu, nový cirkus nebo alternativní i klasickou činohru. Program navíc doplní scénická čtení s diskusemi a přednášky. Kromě dvojice her, které jsou jazykově bezbariérové, budou všechny inscenace pro diváky tlumočeny. Festival najdete v kulturním centru Venuše ve Švehlovce.

Mene Tekel 2015
V Praze o víkendu pokračuje devátý ročník mezinárodního projektu proti totalitě, pro paměť národa Mene Tekel 2015. Hlavní téma festivalu Rodina v době nesvobody. Potrvá do neděle. V sobotu ve 14 hodin můžete vidět u Vrchního soudu v Praze 4 rekonstrukci procesu s manželi Hlachovými. V 16.30 se můžete ve vazební věznici na Pankráci zúčastnit odhalení pamětní desky obětem nacistické a komunistické totality a v 19.30 startuje v hudebním klubu Vagon na Národní třídě přehlídka Rockem proti totalitě – 11. Cimrfest: Folimanka Blues, MCH Band, Fanka Gang. V neděli začíná ve 14 hodin v katedrále sv. Víta v Praze ekumenická bohoslužba za popravené, umučené a zemřelé politické vězně.

Matějská pouť
V sobotu můžete zamířit na matějskou. Na pražském výstavišti začíná matějská pouť v 10 hodin a v 18.00 vás čeká slavnostní ohňostroj na Křižíkově fontáně.

Pouťové sladkosti

Recitál v Rudolfinu
Pojďte v sobotu do pražského Rudolfina na klavírní recitál ukrajinské pianistky žijící v USA Valentyny Lysycaové. Zazní díla Ludwiga van Beethovena, Roberta Schumanna, Johannese Brahmse a Sergeje Rachmaninova.

Tučňáci na arše
Východočeské divadlo v Pardubicích uvede tuto neděli na Malé scéně premiéru hry Ulricha Huba Tučňáci na arše. Představení je tentokrát určené dětskému publiku. Biblické téma je popsáno s nadhledem a vtipem. V Pardubicích bude mít podobu klauniády.

Maškary na lyžích
Maškarní sjezd na lyžích si můžete s dětmi užít v neděli ve Vrchlabí na Kněžickém Vrchu. Soutěžní slalom na lyžích pro děti i dospělé v maskách začíná už dopoledne a prezentace účastníků je od 8.30 do 9.30.

Čokoládový veletrh v Plzni
V neděli máte poslední šanci navštívit Čokoládový veletrh v Plzni. Ochutnáte třeba chilli con carne s tmavou čokoládou a čeká vás i škola vaření s čokoládou.

Výstava ve Valmezu
Muzejní a galerijní centrum v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí otevřelo výstavu nazvanou Chaverut – Přátelství, která je věnovaná židovské tematice. První část návštěvníky seznámí s historií Židů v Čechách a na Moravě, druhá je věnována židovským tradicím a zvykům. Lidé se budou moci seznámit s chronologicky řazenými informacemi o jednotlivých historických obdobích od středověku až po holocaust.

Zámek Žerotínů ve Valašském Meziříčí

Výstava nabízí i hlubší pohled na samosprávu židovských obcí, povolání a hospodářskou činnost, židovská sídliště, tradiční kulturu a školství, antisemitismus a diskriminaci Židů v českých zemích.

Výstava fotografií v Praze
Retrospektivní výstavu fotografovi Vladimíru Židlickému připravila u příležitosti jeho letošních 70. narozenin Galerie hlavního města Prahy. Výstava je pro návštěvníky přístupná v Domě fotografie v Revoluční ulici v Praze. Experimentátor, který zároveň používá tradiční techniky, se tak pražskému publiku představuje po dlouhém čtvrtstoletí.

Výstava o životě Židů v Československu po válce
Poválečné Československo jako křižovatku tisíců Židů bez domova, kteří i po konci druhé světové války prchali před pogromy nebo směřovali na Západ či do Palestiny, ukazuje nová výstava Židovského muzea v Praze. Začala v Galerii Roberta Guttmana v ulici U Staré školy, kde potrvá do 23. srpna. Představí málo známé aspekty historie českých zemí po druhé světové válce, spojené s návratem přeživších z koncentračních táborů a tranzitem desetitisíců židovských uprchlíků přes české území.

Shadowland 1982–2014
Výstava snímků amerického fotografa Rogera Ballena, která doprovází jeho velkou přehlídku v Kafkově domě, začala v pražské vinohradské galerii Mánesova 54. Přehlídka v Kafkově dome pod názvem Shadowland 1982–2014 zahrnuje téměř dvě stovky autorových fotografií vzniklých během 40 let. Z nich tři desítky let pracuje v Jižní Africe a prostřednictvím svého fotoaparátu objevuje utajený svět malých jihoafrických měst. Výstava v Mánesově 54 je prodejní a potrvá až do 20. března.

Národní galerie, Veletržní palác na Praze 7, Dukelských hrdinů 530/47

Výstavy ve Veletržním paláci v Praze
Národní galerie otevřela ve Veletržním paláci v Praze šest nových výstav. Dominuje jim výstava Oskar Kokoschka a Praha, velký prostor ale mají také dvě důležitá jména českého umění 20. století, sochaři Zbyněk Sekal a Stanislav Kolíbal. V případě Stanislava Kolíbala NG připomíná autorovy 90. narozeniny, které připadají na letošní prosinec. Zaměřuje se na jeho kresebné cykly, které vznikají od roku 1968 do současnosti.

Výstava děl Jaroslava Serpana
Muzeum Kampa připravilo výstavu děl Jaroslava Serpana, původem českého malíře, který celý život tvořil ve Francii a ve své vlasti je málo známý. Retrospektivní přehlídka Mezi uměním a vědou bude pro zájemce přístupná od čtvrtka do 12. dubna. Serpana (1922 až 1976) jeho projev řadí k poválečné abstrakci a informelu, jehož kořeny jsou právě ve Francii.

Zajímavosti ze světa hmyzu
Zákonitosti a zajímavosti světa hmyzu představuje zámek Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Muzeum regionu Valašsko, které zámek spravuje, připravilo výstavu nazvanou Společenský život hmyzu, potrvá do 31. května. Nahlédnete do dokonalého mikrosvěta. Dozvíte se, jak termiti pěstují houby, mravenci pasou vešky nebo o čem si tancem povídají včely.

včela

Jakub Schikaneder ve Zlíně
V Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně můžete navštívit výstavu nazvanou Jakub Schikaneder. Nejznámější složkou jeho vrcholného díla se stala pražská nokturna, jež začal vytvářet kolem přelomu století. Uličky, mosty či nábřeží z prostředí Starého Města a Malé Strany halil do teskných nálad podzimních a zimních soumraků. Souběžně rozvíjel motiv pohledů do interiérů a závěrečnou etapu svého díla zasvětil moři a krajině pobřeží.

Podmalba na sklo v Náchodě
Podmalba na sklo bylo řemeslo, které se na konci 18. století rozšířilo v Orlických horách a Kladském pomezí. A právě obrázky malované touto technikou teď vystavují v Náchodě.

Výstava umění 19. století
Jak se promítla v 19. století do umění loajálnost autorů, ukazuje nová výstava v Západočeské galerii v Plzni. Představuje díla známých osobností českého umění Josefa Zítka, Julia Mařáka, Františka Ženíška či Josefa Mánesa, oficiálních autorů habsburského dvora, z hlediska politické, spolkové, profesní nebo občanské loajality. K vidění jsou obrazy, kresby či plastiky.


Nikam se vám o víkendu nechce?
Zůstaňte doma a vyzkoušejte si naše testy a kvízy :-)

Královéhradecký poklad
V Muzeu východních Čech v Hradci Králové najdete výstavu Královéhradecký poklad, která představuje nálezy českých denárů v okolí Hradce Králové. Celkem je vystaveno na osm stovek stříbrných mincí, poprvé bude vystavená část nálezu mincí z Radíkovic z roku 2011.

Stříbrný poklad v Boskovicích
Regionální muzeum v Boskovicích vystavuje stříbrný poklad, který našel hledač kovů v roce 2010 na vrchu Zlatník za městem. Příchozí si mohou prohlédnout 2270 mincí z období od 14. do 17. století. I když jde o unikátní numismatickou sbírku, jde jen o zlomek z původního pokladu. Zbylé mincí byly nelegálně rozprodány.

Z nálezu se dochoval hliněný džbán, v němž byl poklad ukryt. Bylo v něm šest kilogramů mincí. Jeho nálezci ale 4,4 kilogramu mincí rozprodali. Následně je dopadla policie. Z pokladu se tak zachovalo 1,6 kilogramu mincí. Nejstarší jsou ražené za císaře Karla IV., ve džbánu se našly mince z moravských mincoven, ale i z celé Evropy, včetně Vatikánu. Komu poklad patřil, už se nepodaří vypátrat.

Výstava o turnovském lékaři
Lékaři, fotografovi, mineralogovi a sběrateli Jiřímu Šolcovi věnovalo muzeum v Turnově speciální výstavu. Turnovský lékař se zasloužil o založení první chráněné krajinné oblasti v tehdejším Československu, což byla CHKO Český ráj.

Výstava děl Václava Šebeleho
Vernisáží olejů, kreseb a akvarelů malíře Václava Šebeleho začne v neděli po dvouměsíční přestávce sezona v Prácheňském muzeu v Písku. Kurátoři tak pokračují v mapování malířské scény centra Prácheňského kraje v 19. století.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu