Při práci s počítačem se občas zahleďte z okna, očím to prospěje

Stále více času trávíme sledováním obrazovek, a to nejen těch počítačových a televizních. Prozradíme vám proto pár tipů proti únavě očí. Naším hostem je primář očního oddělení pražské nemocnice Na Homolce Petr Novák.

V módě jsou notebooky, tablety a elektronické čtečky, které většina z nás používá prakticky denně. Mohou se nám proto víc kazit oči?

„Nedá se říct, že by se používáním těchto zařízení přímo kazily oči. Ale může se stát, že se třeba dřív odhalí nějaká dioptrická vada. Náročnost na rozlišovací schopnost u obrazovky tabletu, čtečky nebo i u klasického monitoru je veliká.

Kdo má dioptrickou vadu, zpravidla se na to přijde. Projevuje se to slzením, podrážděním očí, neschopností delší dobu pracovat s tímto zařízením. Obvykle nás to dovede k lékaři, což je dobře.

Druhá věc je, že jakékoliv takovéto zařízení s výjimkou elektronických čteček knih se vyznačuje poměrně světlou plochou. Když na této ploše čteme tmavý text, jsme de facto permanentně oslňováni. Svým pacientům vždycky říkám, že je to reálně stejné, jako kdyby se celý den dívali do žárovky.“

Pokud ale na počítači delší dobu pracovat musíme, dá se nějak oční únavě předcházet?

„Práci bychom si měli důkladně plánovat. Jestliže se delší dobu díváte na střední nebo blízkou vzdálenost, ideální relaxace je dívat se nějakou dobu taky do dálky.

V zahraničí to zavedli i pro zlepšení efektivity práce. Lidé musejí dodržovat regulérní pauzy a jsou přímo donuceni dívat se třeba z okna do zeleně. Je prokázáno, že se skutečně zvyšuje nejen odolnost očí vůči nepříznivým efektům, ale zároveň se zvyšuje produktivita práce. Takže to určitě má něco do sebe.

A platí to i opačně – jestliže dlouho intenzívně koukám do dálky, pak je relaxačním momentem to, že se budu chvilku dívat na blízko.“

Důležité je jistě i vhodné umístění a osvětlení monitoru. Ze které strany by na něj mělo dopadat světlo?

„Ještě jako dítko školou povinné si pamatuji, že bylo doporučováno, aby světlo dopadalo zleva. To ovšem platí pro praváky – leváci budou mít osvětlení raději umístěné na pravé straně.

Ve většině kanceláří ale stejně máme difúzní osvětlení zářivkami nebo jinými umělými zdroji světla. Asi bychom neměli být obličejem přímo proti oknu, to určitě zdravé není. Ideální také není, když nám jde odražené světlo přímo do očí.

Nejlepší pozice je tedy asi jakkoli kolmo ke zdroji světla. Vcelku ale žádná zásadní pravidla nejsou. Kolik luxů má být v místnosti a podobně, to přesně určují hygienické normy.“

autor: pad
Spustit audio