V cizině nám může hodně pomáhat chytrý telefon

Chystáte se o dovolené do zahraničí? Vezměte si s sebou chytrý telefon, v cizím prostředí se může velmi hodit. Jaké výhody tyto mobily nabízejí při cestách do ciziny, nám prozradil Michael Horejsek, specialista na smartphony ze společnosti Sunnysoft.

„Výhodou smartphonu jako takového je možnost instalace dalších aplikací, které výrobce v balení nenabízí. V zahraničí se například hodí volání zdarma. Je vhodné se na to předem připravit a aplikaci si stáhnout ještě doma.

V hotelu bývá většinou wi-fi zdarma, takže přímo na pokoji je možné třeba pomocí aplikace Skype volat svým blízkým zadarmo.“

V neznámém prostředí občas ztratíme orientaci a nedokážeme najít cestu, ať už při cestování v autě, pěšky nebo na kole. I tady pomůže chytrý mobil?

Prakticky každý chytrý telefon už dnes obsahuje takzvanou online navigaci, je ovšem potřeba připojit se k datové síti. Pokud jste na území České republiky a máte datový tarif, můžete využít navigaci, kterou v současnosti už poskytuje každý výrobce smartphonu.

Plánujete-li cestu do zahraničí, je dobré se na to připravit. Doporučil bych zakoupit nebo stáhnout si off-line navigaci, kde žádná data nebudete potřebovat. V dané lokalitě už se pak můžete navigovat zcela zdarma.“

Jakou nabíječku doporučujete pro cestování do ciziny?

„Pokud plánujete dovolenou v dosahu civilizace, je dobré si zjistit, jaký adaptér budeme potřebovat, případně jaký druh elektrické sítě tam používají.

V některých exotičtějších končinách se však na přístup k elektrické síti nelze spolehnout. Tam je vhodné použít solární nabíječku, která má větší množství konektorů, takže ji může využít více účastníků výpravy.“

Co je třeba zařídit u operátorů ještě předtím, než do zahraničí odcestujeme?

„Pokud máme v plánu volat, měli bychom si zjistit, jaké jsou v dané destinaci tarify. Většinou obdržíte od operátora SMS zprávu s cenami příchozích a odchozích hovorů.

Co je stále ještě skutečně hodně drahé, jsou právě data. Takže určitě doporučuji tuto funkci vypnout z roamingu už při překročení hranic, pokud ji nechcete využívat. Primárně pak můžeme vyhledávat free wi-fi v hotelích, kavárnách a podobně.“

autor: pad
Spustit audio