Kvalitní med je hustý a krystalizuje. Zkuste v obchodě obracet sklenice

Některé medy prodávané na českém trhu jsou ředěné sirupy. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který nechal v laboratoři zkontrolovat sedmnáct medů. Čtyři z nich byly nastaveny levnými sirupy, dva navíc přibarveny. Dá se poznat kvalita medu v obchodě? Podle čeho? Co bychom měli při vybírání medu sledovat? Zeptali jsme se Miloslava Peroutky z Českého svazu včelařů.

„Při nákupu medu v obchodě je dobré nepříjemné situaci předcházet. V České republice dokážeme vyprodukovat veškerý med, který naši zákazníci potřebují, takže bychom vůbec nemuseli medy dovážet a už vůbec by se nemusely míchat.

Jen pro zajímavost: na každé dva čtvereční kilometry u nás připadá jeden včelař. Zákazníkům tedy doporučuji, aby si pokud možno nakoupili med přímo u včelařů, kde je největší záruka nejvyšší kvality.

Když už je zákazník nucen jít do obchodu, třeba ve velkých městech, pak by se měl samozřejmě podívat, co je napsáno na etiketě. Ale také i na obsah láhve, protože už podle něj se dá určit, co od medu můžeme očekávat.

Levné produkty za šedesát-sedmdesát korun, které někdy v obchodech najdeme, už z logiky věci nemohou být pravým včelím medem, protože ekonomicky se do této kalkulace nemůže nikdo vejít.“

Poznáme kvalitní med i pouhým pohledem?

„Podíváme-li se na obsah sklenice, měli bychom si všímat, zda med krystalizuje. Krystalizace našich českých medů je běžnou vlastností a je to určitá známka kvality.

Takzvané cukernatění je zavádějící, nešťastný výraz, který naznačuje, že by med mohl být falšován cukrem. Pravda je však přesně opačná. Právě med nastavovaný cukrem je tekutý.

Jestliže med v obchodě krystalizuje, mohu si říct – ano, tento med nebyl ošetřen vysokou teplotou a je to zřejmě český med. Krystalizace je přirozeným jevem u kvalitních medů.

Láhev s medem nikdy není stoprocentně plná, nahoře je vzduch. Když láhev převrátím vzhůru nohama, vzduchová bublina by měla medem prostupovat velmi pomalu. Pokud letí rychle nahoru, nemá med správnou konzistenci. Může mít větší obsah vody, může být porušena jeho struktura.

Z těchto znaků se dá kvalita medu posoudit, aniž bychom sklenici otevřeli.“

Mají čeští včelaři nějakou svoji známku kvality, která by nám mohla nákup usnadnit?

„Samozřejmě mají. Naše norma na med kopíruje normu Evropské unie. Protože je však tato norma příliš široká, přijali jsme ještě normu Český med. Výrobek, který je v obchodě označen jako Český med, by měl splňovat kvalitativně vyšší požadavky, než jsou normy Evropské unie.“

autor: mmk
Spustit audio