Na MHD můžete ušetřit i desetitisíce korun. Jak?

6. leden 2014
Šetřete s námi

Ekologická, rychlá, levná – tak se mluví o městské hromadné dopravě. Kdy se skutečně vyplatí? Přečtěte si, co jsme zjistili.

Při nákupu roční jízdenky se zdá, že je městská doprava nákladná záležitost. Jak jsme se přesvědčili s rodinou z Českých Budějovic, ten, kdo ji využívá chytře, může ušetřit i desetitisíce korun.

„Do práce nebo kamkoliv po městě jezdím hromadnou dopravou,“ nastiňuje Mirek. „Přijde mi pohodlnější než jízda autem, ať už jde o zimní škrábání a rozmrazování auta. Stačí vyjít před dům a nastoupit do MHD, nemusím nasedat do studeného auta. Hromadná doprava navíc v době velkého provozu jezdí rychleji než osobní auta,“ pochvaluje si.

Čtěte také

Kdyby jezdil autem, mohl by kvůli dopravní špičce projet jen na cestě do práce a zpět 120 až 150 korun denně. To by bylo neuvěřitelných 37 500 korun ročně.

Proč Markéta nechce vyměnit auto za autobus?

V Českých Budějovicích, stejně jako v jiných městech, je v městské hromadné dopravě zavedeno několik tarifních zón. Hodinový lístek stojí 16 korun. Pokud by jel Míra každý den jen do práce a zpátky, potřebuje na roční jízdné 8 tisíc korun.

Když změní zvyky a nebude každý lístek kupovat zvlášť, ušetří víc než polovinu nákladů. Roční jízdenka v tomto krajském městě totiž vyjde na 3 630 korun. „Matky s dětmi můžou po vyřízení administrativy jezdit zadarmo,“ připomíná Markéta. Ani to ji však nepřesvědčilo, aby auto vyměnila za městský autobus.

Cestování veřejnou dopravou s předškolákem a kočárkem totiž není vůbec jednoduché. Navíc cestu autem většinou Markéta spojí s nákupem nebo dalšími aktivitami. Efektivita je tedy v tomto případě víc než možná úspora.

autor: zvl
Spustit audio